Съдът отмени гаранцията на Сидеров: Има свобода на словото и по време на пандемия

Паричната гаранция от 50 000 лв. е била наложена незаконно на Волен Сидеров по две обвинения, които в същността си не са престъпления, мотивира се съдът.

© Цветелина Белутова, Капитал

Паричната гаранция от 50 000 лв. е била наложена незаконно на Волен Сидеров по две обвинения, които в същността си не са престъпления, мотивира се съдът.Съдия Николай Урумов от Софийския районен съд отмени като незаконна мярката за неотклонение от 50 000 лв. парична гаранция, която прокуратурата наложи на Волен Сидеров заради негови изказвания в предаване по телевизия "Алфа", с които призовава на Великден да се ходи в църква без медицинска маска.


Определението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано. То е знаково, защото обсъжда въпросите за свободата на словото и вероизповеданията по време на ограниченията, наложени с извънредното положение.


От него се разбира, че след предаването двама полицаи от Столичната дирекция на полицията били изпратени в телевизията, а Сидеров заявил, че не иска да разговаря с тях и поискал да му изпратят призовка и документи чрез адвокатите му. На другия ден сам се явил в СДВР с трима защитници, а по-късно му били повдигнати две обвинения.
Съдия Урумов анализира подробно двете обвинения, които прокуратурата е повдигнала. В определението пише, че думите, изречени от Сидеров в ефир, са цитирани избирателно в постановлението за привличане като обвиняем, като са извадени определени изрази от контекста на изказването му и реално им е придаден друг смисъл.


"В посоченото изявление никъде не се прави пряко изявление към гражданите да нарушават взетите от държавата противоепидемични мерки. Съдът намира, че това изказване отразява лична позиция, а не представлява призив, нито подбуждане на неопределен брой хора да вършат престъпни прояви", мотивира се съдът.


Нещо повече - съдът подчертава, че дори и в условията на световна пандемия от заразна болест и обявено извънредно положение всеки има право на свобода на словото, собствено мнение и религиозно убеждение.


"Тези права на гражданите запазват своята значимост и валидност, защото са прокламирани в Конституцията и защитени от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която е ратифицирана от българската държава. Това означава, че с обикновен закон за обявяване на извънредно положение и административни актове (каквито са заповедите на министрите), не може да се дерогират или суспендират нормите на основния закон, които се прилагат пряко", добавя съдията.

"Иначе казано, свободата на изразяване и правото на религиозно убеждение, както и редица други подобни са ненакърними и неотменими при сега действащия правен ред и не могат да бъдат ограничавани по никакъв начин, още по-малко със закон, който е с по-нисък нормативен ранг от Конституцията", подчертава съдът.

Освен това съдът подчертава, че преди и по време на великденските празници 16-21 април, посещенията на църковните храмове не са били забранени с никакъв акт - нито законов, нито подзаконов.


Второто престъпление, за което Сидеров получи обвинение от прокуратурата, е за това, че е попречил на полицаите да изпълнят служебните си задължения като му връчат призовка да се яви в СДВР.


"Подобен отказ за получаване на призовка въобще не може да бъде квалифициран като извършване на престъпление. Всеки гражданин може да откаже да получи какъвто и да било документ, в това число и призовка за явяване в СДВР", посочва в мотивите си съдия Урумов.


"Ако има ясен обективиран отказ или действия, които несъмнено навеждат извод за намерение за неполучаване на книжата (каквито са налице в случая), този отказ може да се удостовери по надлежния ред и книжата се считат връчени", допълва магистратът.


Освен това от показанията на двамата полицаи се разбира, че единственото, което са казали на Сидеров е "добър ден" и дори не са направили опит да го уведомят, че е призован да се яви в полицията.


Според съда обвинението е несъставомено, т.е. не е престъпление, мярката от 50 000 лв. му е била наложена незаконно на лидера на "Атака" и трябва да бъде отменена.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK