Зараза в социален дом сблъска щаба и местната власт

Зараза в социален дом сблъска щаба и местната власт

© ReutersИзбори 2022

Още 8 души от дома за стари хора във видинското село Гара Орешец са с положителни проби за коронавирус, съобщи БНТ.


Те нямат клинична симптоматика и са изолирани на втория етаж заедно с други 14 незаразени. Миналата седмица стана известно, че четирима от възрастните хора от дома са заразени и все още са във видинската болница, а домът беше поставен под карантина.


Сега БНТ съобщава за напрежение около дома, което се е създало след твърдението на местната власт, че за заразените и незаразените хора в социалното заведение се грижи един и същ персонал. По същия въпрос информацията на Националния оперативен щаб е противоположна.
В дома има общо 26 души, които са на възраст между 65 и 92 години и всички са с други заболявания. "Част от болните дори не могат да се хранят, те ги хранят буквално. Това е един и същ персонал, който обслужва и заразените, и незаразените", коментира пред БНТ кметът на община Димово Светослав Славчев.


Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отрече персоналът да е един и същ. "Определено не е един и същ персонал - хората, които са показали положителен резултат, не работят с така наречените здрави, всъщност в дома болни няма - има заразени и заразоносители, те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване - с тях работят само хора, които работят с тях и не се смесва начинът на работа в двата етажа", заяви той.


От 16-те души персонал, с коронавирус са инфектирани трима - санитар и две медицински сестри. За хората в дома се грижат шестима, сред които само една медицинска сестра и нито един лекар.


"От възникването на тая ситуация лекар не е влизал в дома. Тези хора имат много съпътстващи заболявания, които дори и тях ние в момента не ги лекуваме", каза кметът.


Настанените в дома се преглеждат от общопрактикуващ лекар, който не се е появявал втора седмица. В случай че не поеме отново ангажиментите си, той ще бъде сменен. Проби от контактните на персонала бяха взети днес от екип на здравната инспекция във Видин. Чакат се още резултати и на болничния персонал.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK