Конституционният съд взе решение, което може радикално да промени сюжета с царските имоти (допълнена)

Паркът Врана, дарен на Столичната община

© Анелия Николова

Паркът Врана, дарен на Столичната общинаС решение в три точки Конституционният съд реши във вторник, че "ненормативните актове, които са обявени за противоконституционни, са невалидни от момента на приемането им". И още - че "по отношение на заварените от решението на КС неприключени правоотношения и висящи съдебни производства обявеният за противоконституционен закон не се прилага".


Това се казва в краткия диспозитив на решението по дело № 5/2019 г., публикуван на сайта на КС. Мотивите още не са публикувани.


Решението означава, че КС придава обратна сила на актовете си - от момента на издаването им, а не само занапред. Основополагащ елемент от решението е т. 2, в която се казва, че "Народното събрание урежда правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен закон". Така парламентът е вече задължен на конституционно ниво да уреди правните последици от отмяна на даден закон.
А в т. 3 КС посочва, че решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие.


Решението променя правния ред


защото досега по силата на решението на КС от 1995 г. се възстановяваше действието на предходните норми, отпреди отмяната. Сега новото решение дава отговор на въпроса какво става, ако предходната норма е също противоконстиуционна: тя не се възстановява, а парламентът създава съответстваща на конституцията.


Без да е споменат въпросът за имотите на царската фамилия, които са предмет на висящи дела по искове на държавата срещу Симеон Сакскобургготски, решението ще има радикални последици, защото може да се окаже, че Законът за одържавяването на царските имоти от 1947 не е можел да легитимира собственост на държавата, щом като е бил обявен за противоконституционен през 1998 г., коментират юристи. Те обаче се въздържат от конкретика на този етап до публикуването на мотивите на КС,


Решението с докладчик Константин Пенчев е от три точки, приети с отделни гласувания с 10 и 11 гласа гласа "за", като и по трите точки особеното мнение е на Гроздан Илиев. Към него се присъединяват съдиите Таня Райковска по т.2 и Георги Ангелов по т. 3.


За да стигне до това решение, КС е обединил питанията на Върховния административен съд с това на състав на Върховния касационен съд през 2019 г. До ВКС тогава стигна делото за Царска Бистрица, спечелено на първите две инстанции от държавата. Върховните съдии спряха процеса и се обърнаха към КС с въпроса какви последици има решението на КС, визирайки акта на КС от 1998 г., с който бе обявен за противоконституционен законът за одържавяването от 1947 г. Отговорът на КС, ако може да се резюмира в едно изречение, е, че решенията на КС не са удар в празното пространство.
"Дневник" ще потърси коментари на конституционалисти.


Решението на КС гласи:


"1. Обявените за противоконституционни ненормативни актове - закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента - са невалидни от момента на приемането или издаването им.


2. По отношение на заварените от решението на Конституционния съд неприключени правоотношения и правоотношенията, предмет на висящи съдебни производства, противоконституционният закон не се прилага. Народното събрание урежда правните последици от прилагането на обявения за противоконституционен закон.


3. Решението на Конституционния съд, с което закон, изменящ или отменящ действащ закон, се обявява за противоконституционен, няма възстановително действие."


Решението е прието с 10 гласа "За" по т. 1 (на особено мнение останаха съдиите Гроздан Илиев и Таня Райковска), с 11 гласа "За" по т. 2 (на особено мнение остана съдия Гроздан Илиев) и с 10 гласа "За" по т. 3 (на особено мнение останаха съдиите Гроздан Илиев и Георги Ангелов).


Мотивите на решението ще бъдат обявени допълнително."
.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK