Адвокатът на Лилана: Причините водят към Васил Божков

Васил Божков

© Цветелина Белутова, Капитал

Васил БожковАрестите на Лиляна Деянова (известна като певицата Лилана), съдружника й Мартин Димитров, брат й Александър Деянов (популярният бийтбокс изпълнител SkilleR) и на още две неназовани лица водят към разследването на хазартния бизнесмен Васил Божков, който според властите се намира в ОАЕ и има искане за неговото екстрадиране.


Тази хипотеза се появи още в първите часове в събота (25 април), когато от прокуратурата "изтече" към медии информация кои са задържаните в специализирана акция. Тя беше представена като свързана с разследване за злоупотреба с евросредства и такива бяха повдигнатите обвинения в неделя. Прокуратурата обяви Мартин Димитров за ръководител на организирана престъпна група за измами с европейски средства, а Деянови за членове. Димитров и Деянова останаха в ареста, а братът беше освободен под парична гаранция от 100 000 лева. Заради извънредното положение достъп до специализирания съд и до заседанието, на което се гледат мерките, нямаше. Иформацията по разследването се събира от кратки съобщения на прокуратурата, допълнителна неофициална информация към някои медии (съобщено беше, че Деянова се проверява като подставено лице на Божков) и адвоката на тримата Николай Хаджигенов. За останалите двама, за които беше съобщено, че също са пуснати под гаранция - досега няма никакви други данни (първоначалните съобщения бяха за седем задържани).


Името на Божков - в документите по разследването


Извън медийните слухове отпреди години за лична връзка на Лиляна Деянова с Васил Божков има формална причина да бъдат свързани обвиняемите с него: в папките на делото имало "лист хартия", където е посочена собственост от 50% на Васил Божков във фирма "Декарт". Това съобщи пред "Дневник" адвокат Николай Хаджигенов, който е поел защитата на тримата обвиняеми. Той казва, че ако в началото само е подозирал, че проблемът е Божков, сега е убеден в това.
Обвиняемите също са потвърдили пред защитника си тази теза, но добавят още една причина: че те са нарочени след жалбите им по повод тол системата и сигнала на фирмата им "Телетол" до прокуратурата през миналата година. Те твърдят, че в него изнасят данни за злоупотреби и корупция в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


В делото срещу "престъпната група" са обединени на неясен принцип различни жалби - тяхната от юли 2019 г., заедно с жалби срещу тях самите, в които има твърдения, че са заплашвали длъжностни лица с уволнение и искане на оставка. Преписките са били прекратени поради липса на престъпление, обясни адвокат Хаджигенов (блиц интервюто с него - в края на текста).


Досъдебното производство срещу групата обаче е започнало тази година преди няколко месеца, докато жалбите и срещу тях са от миналото лято.


Коя е фирма "Декарт"


Тази фирма може да се приеме за единствената официална връзка с Васил Божков. В края на септември 2015 г. в регионалното министерство (тогава министър е Лиляна Павлова) има презентация на приложението Lima с информация за трафика, състоянието и ремонтите по пътищата в страната. Тя е направена от Лиляна Деянова и Мартин Димитров.


Деянова отговаря на журналистически въпроси, че от доста време се занимава с подобни неща. По това време тя вече е управител на фирмата "Нованор", в чийто предмет на дейност са разнообразни ИТ услуги. А Димитров обяснява, че е техническо лице, работи за "Декарт" и предложението е изработено от тази фирма.


"Декарт" ООД печели част от поръчка на МРРБ за мобилното приложение на стойност 750 000 лева, което включва разработване и три години поддръжка. Фирмата е специализирана в разработване на бетинг системи - цифрови игри, програми за онлайн залагания и други. Нейни собственици са "Вабо систъмс" и "Видео бет". "Вабо сисъмс" от своя страна е собственост на "Нове интернал", притежавана еднолично от Васил Божков.


При официалното представяне на Lima "Капитал" пише, че версии на системата - Lima GIS, Lima Smart Transport и Lima Digital Passport, първоначално са били показани на сайта на "Нованор", но по-късно през деня са премахнати от секцията с разработените продукти. И Деянова, и Димитров през друго дружество са съдружници в "Нованор".


През 2015 г. така и не се изяснява официално връзката - дали "Нованор" е участвало по някакъв начин (като подизпълнител) в разработването на Lima или общото е само съсобственикът Димитров, който се представя като работещ за "Декарт". Както и защо точно те двамата с Деянова участват в официалната презентация като на техен продукт, макар поръчката да е спечелена от фирма, в която Божков е съсобственик.


Връзки и фирми на обвиняемите


Лиляна Деянова и Мартин Димитров по техни разкази се запознават, докато следват във Великобритания. Според профила му LinkedIn той е учил уебдизайн и интернет технологии в Southampton Solent University, а тя - икономика в London School of Economics. В медийни изяви основно на Димитров през последните две години той разказва, че идеята им била да се върнат в България и да създадат продукти, които променят средата.


Лилана е управител в 5 компании, като в три от тях е съсобственик. Видно през тяхната фирмена история - Мартин Димитров е основният й партньор и съдружник в бизнесите.


"Нованор" е създадена през 2013 г., като първото име на фирмата е "Новепорте" (бел.ред. - част от дружествата на Божков съдържат думата "Нове" в наименованията - включително основното "Нове холдинг"). За няколко месеца тя е ЕООД (със собственик "Ту Ем Ел" ООД), а след това става ООД (тъй като дялове придобива и фондът за финансиране на стартиращи компании Eleven, който отпуска финансиране за проект). През февруари 2015 става "Нованор" ООД, а "Ту Ем Ел" се преименува на "Интелинор" ООД. През септември 2017 г. фондът продава дяловете си на Мартин Димитров, който става мажоритарен собственик. Лиляна Деянова е управител на фирмата от 2015 г.


"Интелинор" е регистрирана година по-рано под името "Ту Ем Ел" ООД - явно по първите букви на тримата съдружници - Лиляна Деянова, Мариета Бенчена и Мартин Димитров. Тримата са с равни дялове, а предметът също е всякакви дейности, свързани с ИТ. През април 2019 г. Бенчева продава дяловете си на Деянова (която е и управител) и в дружеството остават двамата с Димитров.

Най-публичният и представян проект на "Нованор" е приложението Civi - за сигнали от гражданите за всякакви нарушения и проблеми в тяхната община, то има различни възможности, а сред плановете беше да изготвя и рейтинг на кметовете спрямо сигналите и реакцията по тях. Като стартираща компания "Нованор" първо получава финансиране от Eleven за 50 000 лева, но то е за друг проект - Trendhattan, за мода и онлайн продажби, който по-късно спира да бъде развиван, а фондът напуска фирмата. От "Нованор" съобщават, че през 2016 г. отварят офис в Мичиган, а през 2018 г., че получават 10 млн. долара от американски инвестиционни фондове. Средствата са за развитие на Civi с идеята да бъде пуснато и на пазара в САЩ. Според сайта на компанията тя има и борд от съветници американци, но детайли около това финансиране не са публични. През 2017 г. Димитров влиза в класацията 30 под 30 на българското издание на Forbes, а през 2018 г. получават сертификат от наградите "Джон Атанасов" за Civi - това е и поводът за снимката на Деянова и Димитров с президента Радев, която се появи в медии тези дни.
Със сходно име има още една компания - "Нованор груп" ООД, създадена от Димитров и Деянова през 2016 г. През 2017 г. обаче бившата певица прехвърля по-голямата част от дяловете на съдружника си и минимален процент на Тони Шиби.


Деянова е била съдружник с Мариета Бенчева и в друга фирма, създадена още през 2011 година - "Пимпъл иновейшънс", с разнообразна търговска дейност, управлявана само от Лилана от 2012 г. По същото време, по което Бенчева напуска "Интелинор" през 2019 г., продава и дяловете си в тази фирма и бившата певица остава едноличен собственик. (бел.ред. - по това време са и усилията за влизане на пазара на продажба на винетки на Деянова и Димитров).

Лиляна Деянова и Мартин Димитров на представянето през 2015г.

© Георги Кожухаров

Лиляна Деянова и Мартин Димитров на представянето през 2015г.


Деянова има участие и в "Е-фонд консулт" ООД като съдружник и управител. Фирмата е регистрирана в Благоевград още през 2008 г. с разнообразна дейност и в нея са още две жени на възрастта на Лилана, като едната напуска през 2009 г. и остават Деянова и Таня Трайкова.


Другата интересна и популярна компания освен "Нованор" е "Телетол" АД. Тя е регистрирана през 2019 г. и "Нованор" всъщност е съдружник в нея с "Инфосистемс интернешънъл". В борда на директорите й освен Лиляна Деянова и Мартин Димитров е и Калоян Крумов.


"Инфосистемс интернешънъл" от своя страна е собственост на "Информикс груп" - притежавана от Милена Крумова и Павел Гечев (с малък дял). Предишен собственик е била кипърската компания "МГ Октагов инвестмънтс". "Инфосистемс" е печелила през 2015 г. поръчка от Центъра за градска мобилност.


Фирмата "Телетол" беше вторият одобрен кандидат да продава винетки, като договор с нея беше подписан през май 2019 г. Още тогава те твърдят, че са били бавени "институционално", разказват за бюрократични трудности в процеса и че всичко е било "умишлено". Тогава Димитров коментира пред "Капитал", че не сключват договор с тях, защото тол системата не е готова и да не виждат неща, които се случват в целия процес. Той твърди, че определени параметри не са определяни от държавата, а от частната фирма която изгражда системата - австрийската Kapsch.

През юли 2019 г. "Телетол" подава сигнал в прокуратурата срещу АПИ и МРРБ - този, който според тях сега е една от причините за разследването. Тогава фирмата съобщи, че настоява прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното тол управление - Олег Асенов - за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и нарушават правата, законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки. На прокуратурата е бил предаден детайлен доклад, съдържащ информация, факти и документи в подкрепа на твърденията, заявиха от компанията. От "Телетол" обявиха, че сезират и еврокомисията.
"Нованор" участваше и в търга за тол системата през 2017 г. заедно с БТК и Icom - в обединение под името "Телетол", но беше отстранена.


Деянова е участвала ив управлението на "Ен Еф Електроникс" ЕООД (за по-малко от година фирмата е регистрирана в Монтана). Заедно с брат си и баща си Лилана е в сдружението "Българска бийтбокс асоциация", създадено през 2011 г. Брат й Александър Деянов притежава еднолична фирма по името на артистичния му псевдоним "Скилър" ЕООД и е управител на "Техногоу" ЕООД (регистрирана в Монтана).


Извън съдружията с Лилана Мартин Димитров има дялове в две фирми, свързани с туристическа дейност, във Велико Търново и управлява "Евро къстъм" ЕООД и "Нованор груп".


Какви средства са получили по европрограми - милиони


Разследването на прокуратурата е за злоупотреби с евросредства по програма "Иновации и конкурентоспособност". Обвинението според разпространеното съобщение твърди, че фирми (някои без реална дейност) са усвоявали средства по програмата с покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина (то също не е осъществявало търговска дейност).


Справки в регистрите на програмата показват, че няколко дружества, свързани с Деянови и Димитров, наистина са получили финансиране за различни проекти основно в периода 2017 г. Повечето проекти са изпълнени и приети, т.е. по тях няма финансови корекции заради проблеми, т.е. проектите според регистъра са изрядни. Общата стойност на еврофинансирането към различните дружества, свързани с тях като бенефициент и изпълнител, е над 3 милиона лева.


Най-големият, на стойност почти милион (966 910 лева изплатени по проекта), е за "Нованор" и "Внедряване на интелигентно софтуерно решение за автоматично идентифициране на проблеми по пътната мрежа Maplab Road Spectrum - иновация от "Нованор" ООД в Плевен. Друг проект с бенефициент същата фирма е "Подобряване на управленския капацитет и отговорността към околната среда" с изплатена сума 388 080 лева, отново в Плевен.

И в двата основен изпълнител е фирмата "Телерайз Лимитед", регистрирана във Великобритания, която получава основната част от сумите. Тя е свързана с още два проекта на Деянови и Димитров. Според публикации в медии английското дружество е собственост на Ася Йочева (бивша тв водеща заедно с Лилана в началото на кариерата й в телевизия ММ и след това двете правят музикален дует), но няма официално потвърждение за това, както и дали тя е сред разследваните.
"Нованор" пък се явява изпълнител на друг бенефициент по програмата "Ай Си Ти Солюшънс" за проекта "Нови интелигентни софтуерни решения за повишаване конкурентоспособността на "Ай Си Ти Солюшънс" ООД". Стойността на нейните услуги, договорени по проекта, е изчислена на почти 750 000 лева. Така, от една страна - "Нованор" печели, а от друга - самата тя е изпълнител по проект.


"Телерайз" според справката на сайта за еврофондовете участва като изпълнител и за проект на "Скилър" ЕООД - "Разработване на иновативна "Платформа за бийтбокс обучение и музикална бийтбокс транскрипция - BTL". Той обаче има наложена корекция заради недобро финансово управление и бенефициентът трябва да върне средствата, за което все още се води дело, защото той обжалва. Еврофинасирането по този проект е почти 238 000 лева.


Регистрираната във Великобритания компания е изпълнител и на бенефициента "Нованор груп" за "Разработване на интелигентна информационна система за ранно оповестяване на земетресения - "AlarmQuake" - също в Плевен. Еврофинансирането по този проект е почти 390 000 лева.


Освен това "Телерайз" се явява като изпълнител и на бенефициента, същата "Ай Си Ти Солюшънс", за проект "Подобряване на управленския капацитет и екологичната отговорност на Ай Си Ти Солюшънс ООД". Той също е в Плевен. Стойността на услугата й е 388 500 лева.


Две фирми, свързани с Мартин Димитров ("2криейтив", в която е бил собственик и управител, и "Евро къстъм", в която все още е управител), също са получили еврофинансиране - единият от проектите се изпълнява и в момента. Единият проект е с над 490 000 лева евросредства, а другият - почти 200 000 лева.


Управляваната за кратко от Лилана фирма от Монтана "Ен Еф електроникс" в момента изпълнява също проект с около 200 000 лева безвъзмездно финансиране. Името му е" Насърчаване на предприемачеството чрез пазарна реализация на електронен регистър на ландшафтни модели чрез създаване на интегрирана общност от Ен Еф Електроникс ЕООД."


Практика ли са арести за лични връзки с Васил Божков


Дали прокуратурата ще може да докаже злоупотреби и какви при тези проекти - повечето от които са изпълнени - ще стане ясно в хода на процеса. Според първоначалните инфомации обвинението е смесено и с такова за заплаха към длъжностно лице, което не е свързано с тези програми. А в сряда от спецпрокуратурата разпространиха съобщение за иззета техника от офиси по това разследване, за което се опитаха да направят внушението, че е за подслушване, докато показаният на снимките апарат е срещу подслушване (повече - тук).


Засега арестите носят и отпечатък на активността на прокуратурата след изчезването на Божков от страната и установяването му в ОАЕ. Първоначално на хазартния бос бяха повдигнати обвинения за принуда, изнудване, заплахи и неплащане на такси и още, че печалбите от националната лотария не са били истински. А по-късно бяха добавени търговия с влияние и задържане на нерегистрирани културни ценности. Накрая бяха отделени материали с обвинение дори за убийства и изнасилвания и бе обявен горещ телефон за жалбоподатели, но по тях все още няма внесени обвинения.


След изчезването на Божков обаче прокуратурата започна арести и на негови близки: най-напред по семейна линия - жена му Елена Динева беше задържана, а на сина му беше наложена гаранция от 1 млн. лв. В ареста е и административният директор на "Левски" - Йоана Чолакова, за която се твърди, че е била секретарка на Божков. Задържането на Лилана също прилича повече по лична линия. Според наблюдатели това е възможен начин да се търсят и още свидетели по различните обвинения срещу хазартния бизнесмен от най-близкия му кръг.


Адвокат Николай Хаджигенов: Проблемът е Васил Божков


Казахте пред Би Ти Ви в понеделник, че вече сте сигурен, че причината за образуването на това дело е във Васил Божков. Защо смятате така?
- Защото нямаше друга причина. По делото обаче има един лист хартия, в който е посочена собственост на Божков като физическо лице във фирма "Декарт" с 50%, и това е причината да правят връзка с тях.


Какво казват обвиняемите за тази теза ?
- Потвърдиха. Според тях има две причини - жалбите им за тол системата и естествено връзките на Лиляна Деянова с Васил Божков.


Какви са техните връзки с Васил Божков?
- Не знам.


Вие защитавали ли сте интереси на Божков?
- Не.


Кога е започнало разследването по Деянови и Димитров - личи ли си от делото ?
- Да. От няколко месеца тази година е тяхното дело, като последните два месеца са били плътно следени, включително външно наблюдение.


Казахте в неделя, че всичко започнало след сигнала им до прокуратурата срещу АПИ - тази версия отпада ли?
- Не е версия, факт е. Обединили са в делото срещу тях 5-6 различни преписки. Тяхната жалба и жалби срещу тях, че са отправяли заплахи и искане на оставка, и срещу проектите им, по които преписките са прекратени поради липса на престъпление.


Вие работили ли сте преди това за тях и как се свързаха с Вас?
- Не, не съм работил. Лиляна се е обадила на неин приятел, който намери мен, защото сметнал, че имат нужда от адвокат, който не се плаши от поръчкови дела, от прокуратура и правителство. Помоли ме да поема защитата не само на нея и брат и, но и на Мартин, което и направих.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2475 Неутрално

  Пита се в задачата, кога прокуратурата ще започне дела срещу адвокати, които и пречат?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Нека да и блокират сметките и имотити,и да видим от къде ще има пари за адвокати.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  "Адвокат Николай Хаджигенов: Проблемът е Васил Божков
  Казахте пред Би Ти Ви в понеделник, че вече сте сигурен, че причината за образуване на това дело е във Васил Божков. Защо смятате така?"

  - Тц, проблемът е манталитета на перестройчиците. Проблемът е "правото" на Черепа и сват му. :) По адвокатите и медийните им платформи ще ги познаете. :)

 4. 4 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Фирмите на Л. Деянова, брат ѝ и М. Димитров може и да са „кадърни“, но при управлението на Б. Борисов за да се добереш до еврофинансиране трябва да „снасяш“ на герберския шеф. Може и в суджуци! Затова Л. Деянова, брат ѝ и М. Димитров са използвали хората на Божков в администрацията. Сега Б.Б. иска да вземе парите на Черепа и му трябват свидетели за пред хората.

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#4] от "hrx16647690":

  Не виждам нищо кадърно в това да купиш чужд продукт и да го представиш за свой, като усвоиш за разработка без да си правил. Виждам измама - за това също не са били много кадърни, 'щото са ги хванали у нас, където всеки престъпник срещу нЕкой лев става честен и почтен бизнесмен. Кирливи ризи се вадят само при война между престъпните кланове - тук може такъв да е случая - Пеевски натиска Божков и вече му е съборил от дъската две пешки.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  "Досъдебното производство срещу групата обаче е започнало тази година преди няколко месеца, докато жалбите и срещу тях са от миналото лято." - ами, сега им е текнало, че нЕкой по веригата не е бил достатъчно лоялен, към предварителните уговорки и сега трябва да има последствия. Това, че се усвояват едни пари го знае всяко дете, но не се знае, КОЙ впървом допуска получаването им, а %, които се разпределят сигурно е различно - според зависи. Нищо ново при поредните недоверили се и неразплатили се докрай.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#4] от "hrx16647690":

  Кажи нещо за СНАСЯНЕТО ? Не те провокирам , това се говори от всички за тази Оперативна програма и ХОРАТА ТАМ . Там има хора , които не знаят под какво се подписват ?? И могат да ги питат.....по някое време. По някаква програмна схема "Насърчаване на предприемачеството“, май беше . Имаше оценка скала за за човешки ресурс . Трябваше да имаш магистратура, и да си работил над 10 години по специалност релевантна на ПРОЕКТНАТА ИДЕЯ. Хората бяха АРХИТЕКТИ , имаха магистратура и работеха повече от 10 години. В оценка обаче имаше 0 ,00 точки , а трябваше да има +15 точки. Обжалването става по административен ред с плащане на 4% такса .....близо 10 000 лева....., хората се отказаха . Защото и при спечелване ..., Оперативната програма КАЗВА: ...прави сте ,ама ПАРИ няма. Остава ти ниво БРЮКСЕЛ ...

 8. 8 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Може и да има връзка с ВБ, но като гледам заглавията на проектите, спечелили финансиране, нищо чудно да има злоупотреби с Еврофондове.

 9. 9 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1011 Любопитно

  ката ден статя за Лилана
  Ивет ли ге пише?

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Ясно е , че злия Гешев задушава справедливостта преследвайки тези достойни млади хора. И все пак коалицията "невинни олигарси за демокрация" дали ще има място за толкова водачи на листи. И трябва ли "гражданската квота" да бъде заменена от "затворническа квота"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Даа, няма фирмичка, която да не е с еврофинансиране...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 12. 12 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Добра статия на Петя, предоставя фактите, хората да си правят изводите. Липсва директното - Гешев е гадост, както е обикновенно.🤣🤣🤣

 13. 13 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Да бе, всички са невинни, светци. Най-жалкото е, че в тая държава много ясно се знае кой кой е, и въпреки това "властта" се прави на разсеяна, че са на същата хранилка.
  Ще повярвам в прокуратурата когато инструмента Божий вкара Пеевски в затвора. До тогава си остава само един ПР клоун.

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Четейки някои от проектите и сумите по тях...прокуратурата няма ли да се самосезира кои държавни чиновници и на какво основание са разрешили субсидия от 300,000 за иновативна бийтбокс софтуерна платформа?

  Щото мисля пределно ясно е как стават тези неща.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  "Телерайз" според справката на сайта за еврофондовете участва като изпълнител и за проект на "Скилър" ЕООД - "Разработване на иновативна "Платформа за бийтбокс обучение и музикална бийтбокс транскрипция - BTL". Той обаче има наложена корекция заради недобро финансово управление и бенефициентът трябва да върне средствата, за което все още се води дело, защото той обжалва. Еврофинасирането по този проект е почти 238 000 лева."

  Хахахахах!
  'баси безумният проект са финансирали за да му наложат после корекции!
  Интересно какво предполага такава дивотия да бъде управлявана добре?

  I Want To Believe
 16. 16 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Познавам някои лица от фирма "Декарт" още от преди 2000 г. Не им симпатизирам. Дано прокуратурат намери годни доказателства. Но да видим. Играят влиятелни хора и много пари. Но мина много време и закъсняха. Не вярвам да ги ударят тежко.

 17. 17 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Чудех се защо това приложение се казва Lima, сега осъзнах тривиалната причина, запознавайки се с имената на "авторите" му...

 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2416 Неутрално


  Ако вкараните в ареста са за измами с евросредства, то тогава защо не бяха арестувани и затворени всичките стотици измамници, построили « къщите за тъщи «, също с измами на европари ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на kxone
  kxone
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Нека да и блокират сметките и имотити,и да видим от къде ще има пари за адвокати.
  —цитат от коментар 2 на Сд


  Направо да ги бесят бе, кво ще се занимават със съдилища и прочее

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  До коментар [#8] от "taratanki":
  То си го пише:
  "фирми (някои без реална дейност) са усвоявали средства по програмата с покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина (то също не е осъществявало търговска дейност)".
  И винаги ми е било чудно, защо се създават десетки фирми от едно и също лице и се преплитат пари, сметки, дейности, отговорности? Правя си реален бизнес - имам си фирма. Имам ли букет от фирми - правя само фокуси.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Тази кака пишат, че е любовница на Божков. С оглед на крехката и възраст и музикалната и кариера, не личи да е някакъв компютърен спец и да може да се хвърля на толкова високи топки.
  Колкото до Хаджигенов, като го чух какъв груб езика използва при Трифонов - обидни квалификации и за Гешев и за прокурорите, не го приемам за сериозен адвокат.
  Ма то това дело си е загубено всъщност.

 22. 22 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Има ли еврофондове обикновено има и пари под масата, но някой вярва ли, че тези хора щяха да бъдат така гонени ако Божков не беше в немилост? Сина, жената, любовницата... ако е имал котка и на нея могат да и спретнат дело.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 23. 23 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  сигурно има и защо?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Хем си го написал и питаш - няколко фирми и само един продукт, който минава през всичките - източване на ДДС.

 25. 25 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 442 Весело

  Фирмите на Л. Деянова, брат ѝ и М. Димитров може и да са „кадърни“, но при управлението на Б. Борисов за да се добереш до еврофинансиране трябва да „снасяш“ на герберския шеф. Може и в суджуци! Затова Л. Деянова, брат ѝ и М. Димитров са използвали хората на Божков в администрацията. Сега Б.Б. иска да вземе парите на Черепа и му трябват свидетели за пред хората.
  —цитат от коментар 4 на hrx16647690


  Лольо, от 2009 съм направил 2 проекта, като първия мина съществено изменение. Боце, Моце не съм ги виждал, с Прасчо се съдихме 2013-2015 за мижавите за него 130 хил. Аман от словоблудци

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  По-хубаво ще бъде , ако гл. прокурор започне да бърка навсякъде , а не само избирателно , но може би няма време за всички и всичко все още.....а , може би е чул за приказката , че не е на приятен мирис , ако бъркаш много и на дълбоко.....

 27. 27 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 442 Весело

  мамата си трака, единият си снима служителите и после за това го пържат. другите иноватори са параноици.

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  ДжиПиГейт........... Какво стана?.... Каскети и Цаци и цялата им пасмина направи ли нещо ???? А някой разумен човек мисли ли, че тея не са "поръчкова "шпиц команда" ? https://bivol.bg/gp7.html
  ...еврофондове....... Поне 40% се изкрадаха дори и според чужди анализатори, но иначе съмнителни били едва 0,4%........ https://bivol.bg/gp1.html ...кой беше на власт всичките тея години???

 29. 29 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 442 Весело

  ДжиПиГейт........... Какво стана?.... Каскети и Цаци и цялата им пасмина направи ли нещо ???? А някой разумен човек мисли ли, че тея не са "поръчкова "шпиц команда" ? https://bivol.bg/gp7.html ...еврофондове....... Поне 40% се изкрадаха дори и според чужди анализатори, но иначе съмнителни били едва 0,4%........ https://bivol.bg/gp1.html ...кой беше на власт всичките тея години???
  —цитат от коментар 28 на MPetr


  странно е, че и парламентарно представената опозиция се хвана за едни 800хил. за да уцели

 30. 30 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Какви са техните връзки с Васил Божков?
  - Не знам."
  Да...и един мармот завива шоколад....

  Чукни в гугъл, бе адвокатино, и ще разбереш. И то не е от месец-два.
  Баси и жертвите ги изкарахте...

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  А във фонд научни изследвания колко милярда потънаха с "иновативни изследвания" и проекти от типа " как действа дамското еротично бельо върху мъжката потентност " и какво стана? .......... Май само един осъден на 2 години условно ....

 32. 32 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 442 Весело

  А във фонд научни изследвания колко милярда потънаха с "иновативни изследвания" и проекти от типа " как действа дамското еротично бельо върху мъжката потентност " и какво стана? .......... Май само един осъден на 2 години условно ....
  —цитат от коментар 31 на MPetr


  хм, някога имаше изследване от полза/вреда на късите поли:

  увеличено количество произведени поли , но пък също увеличено количество разводи

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Божков е нещо като еманация на бълг. демокрация. И не само той. Нещо като гадна миризма от разлагащ се труп. В момента просто се пусна вентилатора да разсее зловонието. Но само толкоз

 34. 34 Профил на jel47547128
  jel47547128
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Повечето цитирани европроекти звучат доста екзотично...

 35. 35 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Може и да са невинни момчето и момичето, но като видя някой с педесет фирми и на всичките е управител ми замирисва нещо. Аз съм управител на само една неголяма фирма и знам какви усилия ми коства да я потдържам. Имам много познати със шлейф от фирми зад себе си и всичките са разни играчи, дето нищо не създават, и се чудят как да приберат някой лев от различни фондове.

 36. 36 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#5] от "Deaddark":

  Да, Свинята иска да одере Черепа и троши хората му чрез незаконни действия на прокуратурата.
  За пред лешперите се разиграва долнокачествено театро

  Мила родна картинка

 37. 37 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 566 Весело

  Много интересно журналистическо разследване! Като гледам омесени са все комунистически фирми и формички, които точат нашите пари!
  Но за радост г-н Гешев и дясното демократично правителство на Бате Борисов не спят и ги пляснаха по крадливите ръчички :)

  Така ли е?
  И моля, недейте вади статии от Бивол или от Пик! Сега, вярно е, че двамата братя, синовете на Недялко Йорданов са известни медийни предприемачи, инвестиращи в разследваща журналистика, ама голяма мръсотия е покрай тях...

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 38. 38 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#12] от "oak17621787":

  То няма нужда директно да се казва че слънцето е горещо.
  Всеки човек знае това.

  Както всеки Българин знае че Гешев е слуга на Свинята а специализираната прокуратура е инструмент на мафията създаден само с тази цел.

 39. 39 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#18] от "niksan1":

  Защото тия са от техните хора

 40. 40 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Това момиченце отдавна правеше впечатление на много нагло.
  Божков има деца, оказа се че и жена :-))

 41. 41 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 815 Неутрално

  От моята панелка в Западна София тези тримата и Делян Пеевски ми изглеждат еднакво , въпреки че теглото на тримата е равно на теглото на Шиши ! Разликата е че те са взели по 300-400 хиляди евросубсидии , а той взема по 300-400 милиона. Ако властта се смени - те и други подобни ще станат новите "Шишита" .

 42. 42 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Явно фолкпевицата я бива не само в чалгата. Щом може и бизнес/финанси да върти значи има нещо в кратунката.

 43. 43 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Полакомили да се за евросредства, заради череповидната протекция, сега Божков им виновен. 300 000 лв за бийтбоксинг, баси т...ка!

 44. 44 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 544 Любопитно

  До коментар [#42] от "citoyen":

  Тя "фолк" певица ли е?

  Мислех че е джаз

 45. 45 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#36] от "Noal":

  Мафиотът ми е по-голям от мафиота ти.
  Тез двамцата като станали мафиоти и да преебали честните бизнесмени са се радвали на незаслужената оепалба

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  печалба, сега няма да плача че друга мутра ги е изместила от престъпната схема.

 47. 47 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 298 Весело

  Много хора, много минуси тук, надявам се ако сте сред тези нарушили закона сега чрез това дело да ви се нарушат престъпните интереси :)

 48. 48 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#44] от "Noal":

  Много възможно е да бъркам. За мен музикалната й принадлежност не е от особен интерес. По-скоро бях изненадан, че дамата е проявила нюх към един доходоносен бизнес.

 49. 49 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#35] от "rpd32585105":

  Може и да са невинни момчето и момичето, но като видя някой с педесет фирми и на всичките е управител ми замирисва нещо. Аз съм управител на само една неголяма фирма и знам какви усилия ми коства да я потдържам. Имам много познати със шлейф от фирми зад себе си и всичките са разни играчи, дето нищо не създават, и се чудят как да приберат някой лев от различни фондове.
  —цитат от коментар 35 на rpd32585105


  И аз си мислех същото. Тази работа с "шлейфа от фирми" по Вашия толкова сполучлив израз не ще да е твърде читава.

  Ама то такива вълшебници с шлейфове има доста. Но не навсякъде има фирма с участие на Божков.

  Та тя работата на прокуратурата май заприличва малко на приказката "като няма риба и ракът е риба".

 50. 50 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "ПОДОБРЯВАНЕ НА УПРАВЛЕНСКИЯ КАПАЦИТЕТ...."?????
  КАКТО КАК?НА КИЛОГРАМИ?НА СКОРОСТ?НА КИЛОМЕТЪР??
  АЛА ,БАЛА,ПОРТОКАЛА..
  А СЕГА ДАЙТЕ МИ 800 ХИЛКИ...
  ЯВНО ЛИЛИТО ПАВЛОВА Е ШИРОКА НЕ САМО НА ОБЕМ,АМИ И ПО ДУША.И ХИЧ НЕ Е КОРУМПИРАНА.
  И РАЗДАВАЛА,РАЗДАВАЛА МАНГИЗИ ЗА ГЛУПОСТИ СЪС ВСЕ СИЛИ.
  И ЗА НАГРАДА-ПОСТЧЕ В БАНКА.
  ТАЯ С ТИЯ ПОСТВЕ ЩЕ СТИГНЕ 400 КИЛА ЖИВО ТЕГЛО.

 51. 51 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ТОВА ЛИЛЯНЧЕ МОЖЕ ЛИ ДА ИЗБРОИ ПОНЕ ПЕТ ОТ ВСИЧКИТЕ ФИРМИ,В КОИТО Е СЪДРУЖНИК,УПРАВИТЕЛ ИЛИ КВОТО И ДА Е???И КОТА СКОЛАСВА ДА ГИ ОБГРИЖВА??
  НОВА ГИНКА,ДЕТО БЕШЕ "ЗВЕЗДАТА" НА ЕНЕРГЕТИКАТА В БЪЛГАРИЯ.

 52. 52 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ Е СТРАНАТА НА ЦЕПЕНЯЧЕТАТА-ФЕНОМЕНИ.
  ЦЕПЕНЯЧЕТО КОРНЕЛИЯ-ФЕНОМЕН В БИЗНЕСА.
  ЦЕПЕНЯЧЕТО ЛИЛАНА-ФЕНОМЕН В БИЗНЕСА.
  ЦЕПЕНЯЧЕТО ГИНКА- ФЕНОМЕН В БИЗНЕСА.
  ВСИЧКИ "УСПЕЛИ" ФЕНОМЕНАЛНО БЪРЗО!!
  РОДИ МЕ МАМО ЦЕПЕНЯЧЕ,ПЪК МЕ ФЪРЛИ НА СМЕТ!!!
  РАЗГЕЛЕ,НАЙ-НАКРАЯ ПРОКУРАТУРАТА СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА ОТ ТИЯ ФЕНОМЕНИ.

 53. 53 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Колев":

  От там трябва да се започне ако разследването е сериозно. Лилани и бийтбоксъри са само подписвачи на документи. Нали никой не смята, че те са замислили и осъществили схемите.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 54. 54 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В РОМАНА НА ЛЕ КАРЕ ИМАШЕ ТАКЪВ "ПОДПИСВАЧ".
  И ВСЕКИ ПЪТ,КОГАТО ПОДПИСВАШЕ НЯКАКЪВ ДОКУМЕНТ ГЛАВНИЯТ БАНДИТ МУ КАЗВАШЕ :"ЧЕСТИТО!ЩЕ ТЕ ЛЕПНАТ ОЩЕ 10 ГОДИНКИ"
  НИЩО НОВО.КУХИЯТ ЧЕРЕП САМО ПРИЛАГА СВЕТОВНИТЕ ПРАКТИКИ.
  ТАКИВА "ПОДПИСВАЧИ" СА И БЪЛГАРСКИТЕ МИНИСТРИ...
  БУШОНИ ЗА ИЗГАРЯНЕ.НИЩО ПОВЕЧЕ.
  ТАКА ЛЮБЕН ГОЦЕВ,МИТЮ ГЕСТАПОТО,ВИКТОР ВЪЛКОВ НЯМА ДА ИЗГОРЯТ НИКОГА...И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ С МАГАРИИТЕ СИ.😎

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Пълна порнография е българската прокуратура.

 56. 56 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 488 Любопитно

  др.адвокат,момата съвсем честно си споделяше,че има едни по-особени отношения с черепухин.Лошо няма,кой с каквото има си изкарва парите.Но все пак не забравяйте този малък факт.

 57. 57 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 440 Неутрално

  През добрите години бяха допустими европейски финансирания на откровено неефективни проекти, и това не е само в България. Дали ще се докажат обвиненията срещу Лилана и компания е само едната страна на въпроса.
  При дошлата вече рецесия е необходимо да се преосмисли ефективността на европрограмите и да се насочат средства към реален икономически растеж и реални икономически агенти. Това трябва да бъде мисия и на нашите евродепутати, независимо от коя партия са те.
  А иначе тази история ми напомня малко приказката за лудия и зелника :)

 58. 58 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#49] от "Един препатил":

  "Ама то такива вълшебници с шлейфове има доста."

  Глаксо СмитКлайн Биичам - шлейф от 500 собствени и още толкава в "съучастие" с други ОПГ-та:
  https://www.gsk.com/media/5894/annual-report.pdf
  Първите десет:
  Alberta ULC
  Action Potential Venture Capital Limited
  Adechsa GmbH
  Affymax Research Institute
  Alenfarma – Especialidades Farmaceuticas,
  Allen & Hanburys Limited
  Allen & Hanburys Pharmaceutical Nigeria Limited
  Allen Farmaceutica, S.A.
  Allen Pharmazeutika Gesellschaft m.b.H.
  Barrier Therapeutics, Inc.
  И така със всяка буква.

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#30] от "j.h.jazz":

  "Чукни в гугъл, бе адвокатино, и ще разбереш. "

  Чукнах и … изненада! И най-жълтите клюкарки (Пик, Сик, Труд, Стандарт и дори БГ-мамите) нямат ни едно фото на Черепа с обвиняемата.

  Освен набеждаването, че Божков бил искал да прави ЛиЛана "мисирка-България" и баща ѝ не дал, какво трябваше да разбера? Божков е "коригирал проекта" от англосакси на еврофондски - с каква мотивация? Не виждам как е увеличил площта на "търкачите" или "производителността им на търкане" на лотарийни билетчета.

 60. 60 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "hrx16647690":
  Малко е по сложно и като схема и като реализация, но знаете ; Кучетата си лаят , а кервана си върви. Почти всички , като изключвам напълно инфантилните и тежките девиации на горният етаж , искат да са в някаква финансово работеща схема, а като не стане се нареждаме ,към проповядващите морал и благочестие. Пълна интелектуална мизерия.

 61. 61 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Достатъчно е да станеш верен герберец за да ти върви бсичко добре,но при това положение ставаш изключителен престъпник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK