Адвокат: Майката на Кристиан Николов не му е давала джипа, той имал друга кола

Кристиан Николов удари с фирмения джип на майка си автомобила на Милен Цветков докато журналистът изчаквал на червен светофар на кръстовището пред столичния мол "Парадайс".

© Булфото

Кристиан Николов удари с фирмения джип на майка си автомобила на Милен Цветков докато журналистът изчаквал на червен светофар на кръстовището пред столичния мол "Парадайс".Софийският градски съд потвърди мярката парична гаранция от 100 000 лв. на Десислава Пешева-Николова - майка на Кристиан Николов, който причини катастрофата с телевизионния водещ Милен Цветков на Великден.


Николова бе обвинена, че предоставяйки фирмения автомобил на сина си, е нарушила правилата на чл. 102, ал. 1, т. 1, пр. 2 от Закона за движението на пътищата. Текстът на закона гласи: "На водача, собственика или упълномощения ползвател на моторно превозно средство се забранява да предоставя моторно превозно средство: на водач, който е употребил наркотични вещества или техни аналози".


В жалбата си Николова настояваше гаранцията й да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото й състояние, възрастта, професията, както и това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си, съобщиха от Софийския градски съд.
Според магистратите жалбата е неоснователна и при определянето на гаранцията са съобразени всички законови изисквания. Съдът приема, че размерът на гаранцията е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова. По делото няма данни за влошеното й здравословно състояние, мотивира се още съдебният състав.


В жалбата си Николова също не посочва доказателства за това. При задържането й за 24 часа от полицията дори е отказала да й бъде извършен медицински преглед.


Нито пред полицията, нито в жалбата си пред съда Десислава Николова сочи материалното и имущественото си състояние, като е заявила, че ще направи това на по-късен етап.


Едновременно с това обаче по делото има справки, според които фирмата й е била със значителни финансови приходи до 2018 година, за когато са последните данни.


Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, които да подкрепят и твърденията й, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както й че се грижи за родителите си.


Определението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.


По-рано днес адвокатът на Николова - Константин Симеонов, коментира пред Би Ти Ви катастрофата с Милен Цветков. По думите му това е тежък пътен инцидент, който заради личността на пострадалия се преекспонира в обществото.

"Говорим, че искаме справедлив процес, а всъщност искаме линч", подчерта Симеонов по повод обществените реакции по случая.

Той смята, че наказателният процес в България е справедлив, но с малки изключения.


Защитникът подчерта, че нарушенията на правилата за движение са факт, а обстоятелствата ще бъдат установени от съда, но по думите му, за да се говори за убийство и екзекуция, трябва да има пряк умисъл - извършителят да е целял смъртта на конкретен човек.


Коментарът бе по повод по-тежкото обвинение, което прокуратурата повдигна миналата седмица на Николов, малко преди да поиска той да остане постоянно в ареста - че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков при катастрофата.


"Кристиан има собствен автомобил и каква е причината да вземе служебния автомобил на майка си - все още не е установено. Колата е била в двора на къщата, в която живеят. Ключовете също са били там", обясни адвокатът.
Симеонов добави, че майката на Кристиан е заминала за провинцията с личния си автомобил и не е знаела, че синът ѝ ще вземе фирмения джип. Доказателство за това, че тя е била извън София са декларациите, които е дала на КПП. Николова не знаела и че синът ѝ взема наркотици.


Защитникът каза, че майката и синът не са имали среща след катастрофата на 19 април. Видели са се веднъж в съда, когато е имало разпит на свидетел по "Скайп".


"Никой не се поинтересува когато е станал инцидентът, къде е талонът на колата - в чантата на Николова и е бил извън София. Обвинението на моята клиентка е отговор на общественото мнение, което се разигра", убеден е защитникът.


Той обясни, че Николова работи в системата на "Сис Индустрийс" и компаниите около нея и я определи като добър специалист. Джипът, който Кристиан шофира по време на инцидента, е собственост на фирма, чийто собственик е Николова.


Как стана катастрофата - четете тук
Какво означава и до какво може да доведе по-тежкото обвинение - четете тук
Какво се знае за тежкия инцидент, участниците и реакцията на институциите - тук
Видеокадри от удара и минутите след това - тук и тук

Друго видео от охранителни камери гледайте тук
Повече за арестите четете тук.
Как е купен джипът, блъснал колата на журналиста, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK