Глоба от 30 000 лева за дупките по фасадата ще плати Софийският университет

Фасадата на Софийския университет е надупчена не само за климатици.

© Юлия Лазарова

Фасадата на Софийския университет е надупчена не само за климатици.Глоба от 30 000 лева да бъде наложена на Софийския университет "Св.Климент Охридски" за продупчването на фасадата на сградата очаква министърът на културата Боил Банов. Проверка на Инспектората за опазване на културното наследство е доказала, че кабелите по прозорците са прокарани за поставяне на климатици, заяви той пред БНТ. Сградата е с най-високия статут на недвижима културна ценност - с национално значение, подчерта Банов.


"Нито е спазен законът, нито са подали проект за съгласуване с Националния институт за недвижимо културно наследство, за да се посочи кое може и кое не", аргументира министърът глобата. Тя ще е в най-високия размер, защото това било рецидив за Софийския университет, който и при други свои имоти със статут на недвижима културна ценност е действал по подобен начин.


"Има технология как да бъдат скрити климатиците, но тя е по-скъпа", обясни мотива за вандалщината с фасадата на Ректората министър Банов. Той не е говорил за това с ректора на учебното заведение проф. Атанас Герджиков, "защото всичко е ясно и няма какво да се обсъжда".
Софийският университет отрича да е дупчил сега фасадата


Ръководството на Софийския университет излезе с позиция на 25 април, че дейностите по фасадата са "по план за неотложни дейности за поддръжка и консервация на сградите паметници на културата, стопанисвани от Университета".


Стари климатици по фасадата само са демонтирани, твърдят от Софийския университет.

© СУ

Стари климатици по фасадата само са демонтирани, твърдят от Софийския университет.


"При изготвянето на плана за настоящата година се установи, че през последните 30 години по фасадите на сградата на Ректората са поставени голям брой климатични тела, включително тръби, кабели и други. Несиметрично разположените климатични тела по фасадите на сградата неведнъж са будили възмущението на граждани и институции. Във връзка с това беше взето решението за премахване на всички климатични тела от фасада на сградата и подмяна "на съществуващите тръбни трасета. При подмяната не са пробивани нови дупки във фасадата." Това се твърди в позиция, публикувана на сайта на Софийския университет.


Банов: Дупките ще бъдат запълнени под надзора на министерството


Дупките по фасадата на сградата на Ректората ще бъдат запълнени със специални материали, за да не останат следи, и под ръководството на експерти от министерството на културата, обеща Банов.


Главният архитект на София Здравко Здравков разработи Наредба за градската среда, която поставя строги изисквания и правила за опазване на сградите-архитектурни паметници в центъра. В нея се поставя срок до три години на собствениците на такива сгради да премахнат от фасадите им климатици, незаконни реклами, всевъзможни кабели и монтирани временни конструкции. Проектът за наредбата мина няколко обсъждания и се предвижда да бъде гласуван в общинския съвет през тази година.


620 заявления са подадени за подпомагане на свободни артисти


Още два дни ще се приемат заявления за отпускане на три минимални работни заплати на свободните артисти от най-засегнатия сектор на културата. Досега са подадени 620 заявления от творци и изпълнители, които са декларирали доход под 1000 лева месечно за миналата година, отбеляза министърът. Той уточни, че министерството има готовност в рамките на няколко дни да се сключат договори и да дадат парите на нуждаещите се творци и изпълнители.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK