Съдът окончателно разпореди да се извърши екооценка на парк "Пирин"

Съдът окончателно разпореди да се извърши екооценка на парк "Пирин"

© Надежда Чипева, КапиталПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно прие, че трябва да се извърши екооценка на парк "Пирин". Магистратите оставиха в сила решение от 7 март 2019 г. по административно дело, с което беше отменено решението на министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк "Пирин".


Административното дело е образувано по касационна жалба на министъра на околната среда и водите, припомнят от ВАС. То се отнася до решение на министъра да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г.


Петчленният състав приема в мотивите си, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила, като постановено при отсъствие на касационни основания за отмяна.
Според магистратите е правилен изводът на първата инстанция, че съгласно чл. 81, ал. 3 Закона за опазване на околната среда екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност.


Петчленният състав приема в мотивите си, че в решението на тричленния състав е извършен детайлен анализ на приложимото национално законодателство, на приложимите актове от правото на ЕС и на поставени решения от Съда на Европейския съюз относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.


Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на Плана за управление на националния парк "Пирин" засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, попадащи в изброените по Приложения № 1 и № 2 на Закона за околната среда и водите.


Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.


Предисторията и как се стигна дотук


През март миналата година Върховният административен съд отново отмени решението на екоминистерството да промени плана без екологична оценка, което бе взето от служебния министър Ирена Костова през 2017 г. Последваха редица съдебни дела, заведени от Асоциацията на парковете в България, WWF - България, и физически лица (Тома Белев и Асен Карагьозов), които възразиха, че подобни промени в управлението на защитената територия не могат да се правят без екооценка.


Позицията на ВАС от март потвърди решението на първа инстанция от април 2018 година, което бе отменено през декември, за да се "отчетат всички доводи" по делото.


Исканията за екооценка бяха основани на предвижданите в проекта за актуализация значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които екоминистерството планираше да разшири възможностите за строежи.


Промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Поради това трябва да бъдат спазени изискванията на две отделни процедури - както за екологична оценка, така и за оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000".


Промените с пряко постановление на правителството - също незаконни


ВАС реши през януари 2019 г. и казуса с решението на Министерския съвет от декември 2017 г. да заобиколи екооценката на актуализацията на плана с правителствени промени в предния и все още действащ план за националния парк. Решението на кабинета "Борисов", гласувано в последния работен ден на 2017 г., също разширяваше възможностите за строежи в националния парк, опитвайки се да заобиколи оспорваната в съда актуализация на плана. Правителственото постановление предизвика шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина.


Окончателното решение на съда - въпреки обжалвания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - беше взето на 16 януари м.г. То отмени постановлението на кабинета и постанови, че промени в план за управление на национален парк задължително трябва да минат през екооценка.


През януари 2019 г. бившият министър Нено Димов обяви, че ще се съобрази с решението на 5-членния състав на съда срещу промените в стария план с правителствено решение. След това обаче той предложи варианти съдът да бъде заобиколен - чрез промени в законите и чрез промени в концесията за ски зоната в Пирин, срещу които природозащитниците остро възразяват от години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  жирарделов не харесва това !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1665 Неутрално
 3. 3 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 221 Неутрално
 4. 4 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Зелените доволни ли са сега? Искаха оценка, ето им оценка. Да ги видим сега за какво ще мрънкат. Със сигурност ще намерят нещо, което пак да е криво, щото те квото и да стане, все реват.

 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Зелените доволни ли са сега? Искаха оценка, ето им оценка. Да ги видим сега за какво ще мрънкат. Със сигурност ще намерят нещо, което пак да е криво, щото те квото и да стане, все реват.
  —цитат от коментар 4 на groznik90


  Ревът вече започна. Материалът на "Дневник" събужда спомена, че нещата тръгват от Ирена Костова, министър в кабинета на Огнян Герджиков, назначен от Румен Радев.

  Еретик
 6. 6 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#4] от "groznik90":

  Зелените пак ви пречат - ей , че лоши хора тия зелените !!!
  Че без тях до сега да сте бетонирали и връх Вихрен!!!

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  До коментар [#2] от "К2":

  Сега WC -то с една релса на моста ,а Нено пак в затвора

 8. 8 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Зелените доволни ли са сега? Искаха оценка, ето им оценка. Да ги видим сега за какво ще мрънкат. Със сигурност ще намерят нещо, което пак да е криво, щото те квото и да стане, все реват.
  —цитат от коментар 4 на groznik90


  Доста си объркан. Ама явно трябва да си изкажеш мнението макар че не е ясно какво е то.

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Весело

  "Съдът окончателно разпореди да се извърши екооценка на парк "Пирин"
  Произнасянето слага точка на казус, който започна след решение на служебния министър Ирена Костова през 2017 г. "
  =============

  Това е анонсът на "Дневник".
  Направете справка кой прави Костова министър.

  Еретик
 10. 10 Профил на cozzworth
  cozzworth
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Днес е един хубав ден за българската природа.

 11. 11 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Весело

  "Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно прие, че трябва да се извърши екооценка на парк "Пирин"."

  Почвам да си мисля, че съдебната ни власт е принудена да влезе в ролята на детегледачка и настойник на хора страдащи от дебилизъм.
  Щото очевидно изпълнителната ни власт страда от интелектуална недостатъчност, още наречена умствена изостаналост, за да върши такива глупости.

  Горкия съд! Все едно си няма друга работа, та и това му натресоха...

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Сега пак ще започне едно плюене по съда - корумпирани, продажни и т. н. и т.н.!

 13. 13 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Та пак не разбрах. Кога ще скачаме с релсата от моста?

 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Гневно

  за кой ли път гражданите се борят срещу рушителите, защитавайки природата, ВМЕСТО ТОВА ДА ПРАВИ ДЪРЖАВАТА!

 15. 15 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#4] от "groznik90":Зелените пак ви пречат - ей , че лоши хора тия зелените !!!Че без тях до сега да сте бетонирали и връх Вихрен!!!
  —цитат от коментар 6 на svoboden izbor


  Абе и те не са такова цвете за мирисане, квото се изкарват...

 16. 16 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Днес е един хубав ден за българската природа.
  —цитат от коментар 10 на cozzworth


  Да, така е.
  Браво на съда!

  Обаче се питам трябва ли всичко да опира до него? Не може ли просто да се спазват законите, да не се измисят аd hoc такива за определени хора, да се приемат правила, които важат за всички и наистина се грижат за обществения, не за частния интерес.

  Защо, за да има добре свършена работа на някакъв етап, всичко трябва да минава през съда? Изпълнителната власт не може да чете ли и да спазва законите ли????

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Какъвто и да е българският съд, все пак остава последната спирачка пред агресивната алчност на тиквари и приятели.
  Ей за това не щяхме Радостин, а Правосъдие за всеки.
  За да остане барем малко държавност.

 18. 18 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  В резюме: съдът разпореди законът да се спазва.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Весело

  На вас май не ви трябва истина, а истерия.

  Затова ще ви го кажа още веднъж: Играта тръгва от правителството на Герджиков, назначено от Радев. Пише го тук.

  Еретик
 21. 21 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":

  Нали именно зелените заведоха дела и правиха "многобройни" протести в София, сега вече би трябвало да са доволни...

 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Цеко Георгиус Жирардели да не забегнат с чартърите и те като Божков:
  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/a.179783075406816/3094845847233843

 23. 23 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":

  Объркване няма. Само да напомня, че доста често се случва да бъдат спрягани със скандали с усвояването на много пари от тяхна страна. Не случайно и цвета на доларите е зелен.

 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 393 Неутрално

  супер новина. не мина номера на
  пеевски(нено димов) да върне услугата на цеко минев,
  за имотите около южен поток и за прехвърлянето на парите му
  в пиб. и валери симеонов ходи на заседанието на юнеско специално
  за да се моли да се смегчи оценката. сега трябва
  да се изкаже съда за завишената концесия на цеко.

 25. 25 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Да кажа, че одобрявам действията на зелените в България ще е меко казано невярно! Аз съм изключителен привърженик на обновяване, разширяване на съществуващите и СТРОИТЕЛСТВО на нови ски зони в България. Подчертавам СКИ ЗОНИ, не хотели високо в планините. Въпреки това не бих си позволил да коментирам решението на съда. Точка. Не мога да го определя като лошо, добро - дали за Природата , дали за скиорите - то е решение и то окончателно. След като в цял свят се сменят лифтове с НОВИ, разширяват се ски зони и се строят нови , сигурно и тук можем. Обеден съм в това ! Ще стане рано или късно - просто ще загубим още 5-10-15 години докато се наложи да се променят закони , зелените се "наядат" и т.н. . Това е положенито не е оптимистично, но е факт!

 26. 26 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":Объркване няма. Само да напомня, че доста често се случва да бъдат спрягани със скандали с усвояването на много пари от тяхна страна. Не случайно и цвета на доларите е зелен.
  —цитат от коментар 23 на marianapopska


  Нещо причинно следствената връзка ви се губи. Ако зелените са "спрягани в скандали с много пари" защо г-н Главния Прокурор, Чука на Бога Иван Гешев, известен с неприязанта си към "анархо-либералните кръгове" досега не е ги е подвел под отговорност ? Или и той прикрива "корупционните" практики на Зеления Октопод ?

 27. 27 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Да кажа, че одобрявам действията на зелените в България ще е меко казано невярно! Аз съм изключителен привърженик на обновяване, разширяване на съществуващите и СТРОИТЕЛСТВО на нови ски зони в България. Подчертавам СКИ ЗОНИ, не хотели високо в планините. Въпреки това не бих си позволил да коментирам решението на съда. Точка. Не мога да го определя като лошо, добро - дали за Природата , дали за скиорите - то е решение и то окончателно. След като в цял свят се сменят лифтове с НОВИ, разширяват се ски зони и се строят нови , сигурно и тук можем. Обеден съм в това ! Ще стане рано или късно - просто ще загубим още 5-10-15 години докато се наложи да се променят закони , зелените се "наядат" и т.н. . Това е положенито не е оптимистично, но е факт!
  —цитат от коментар 25 на Зелен контратерорист


  Написал си куп глупости. Ски зоните трябва да се направят в съответствие с плана за управление на парк Пирин, лифтовете също. Планът за управление на парк Пирин трябва да има екооценка. Т.е. ако е спазено всичко това никой не може да ви спре. Така че действайте.

 28. 28 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nick F":

  Без да влизам в преракания - просто не си на ясно с безумията в сегашното законодателство - пример Витоша!

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  До коментар [#25] от "Зелен контратерорист":

  С другото съм съгласен, но не и това, че зелените ще се наядат.
  Досега не съм видял наядени бели, зелени, червени, сини, турскосини, нито какъвто и да е друг цвят. Те с нищо не са по-добри от политиците и бизнеса, само дето не са успели да се уредят в другите отбори.

  Еретик
 30. 30 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#25] от "Зелен контратерорист":

  Доста оптимистична ми се струва твоята прогноза дори, но все пак да се надяваме, че ще дочакаме промяната и няма никой да пречи на тази промяна.

 31. 31 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nick F":

  Значи в тая държава, който не е подведен под отговорност от Гешев, е чист като сълза, така ли? Не мисля. И тяхното време може да дойде скоро.

 32. 32 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#26] от "Nick F":Значи в тая държава, който не е подведен под отговорност от Гешев, е чист като сълза, така ли? Не мисля. И тяхното време може да дойде скоро.
  —цитат от коментар 31 на marianapopska


  Госпожо, всеки е невинен до доказване на противното. Другото са спекулации. Ако имате данни че "зелените са спрягани в скандали с много пари" - подават сигнал до прокуратурата, тя преценява дали да започне следствие и т.н. по каналния ред. А ако само си пишете по форумите - това са клевети и инсинуации.

 33. 33 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nick F":Без да влизам в преракания - просто не си на ясно с безумията в сегашното законодателство - пример Витоша!
  —цитат от коментар 28 на Зелен контратерорист


  В кой е хляба и ножа(т.е. кой има мнозинство в народното събрание) ? Така че намирате електронната поща на депутат от ГЕРБ от вашия район, излагате си виждането за "безумията в сегашното законодателство" в електронно писмо и го питате кога ще повдигне въпроса в парламента. С оплакване в коментари под статии няма как да стане.

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  с релсата сега кво ше праим?

 35. 35 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Зелените доволни ли са сега? Искаха оценка, ето им оценка. Да ги видим сега за какво ще мрънкат. Със сигурност ще намерят нещо, което пак да е криво, щото те квото и да стане, все реват.
  —цитат от коментар 4 на groznik90


  По принцип не се причислявам към най-зелените, но да, доволен съм, когато закона се спазва. А ако ти не си доволен от този факт, не знам към коя група се причисляваш...?

 36. 36 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#29] от "Костадин Иванов":

  То това беше за малко "оптимизъм" :)

 37. 37 Профил на Зелен контратерорист
  Зелен контратерорист
  Рейтинг: 278 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nick F":

  Благодаря. Правя го!

 38. 38 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Как се нарича "Управление", което извършва умишлени престъплния срещу държавата и какво е наказанието за него?

 39. 39 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#15:"groznik90"][/quote]

  Зелените са супер свестни. Познавам лично мого от тях.
  Хора на които Родината им е мила.

  Истински Българи!

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Любопитно

  След като цялото общество настръхна срещу Цеко, след като всички казаха : НЕ, пред поредния пладнешки обир, след като трябваше да покриват в ареста онова недоразумение за министър, най - после мафията подви опашка пред натиска на хората и отстъпи за прегрупиране !

 41. 41 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#40] от "samoedin":

  Винаги ми е било много странно и чудно как човек може да си позволи да говори от името на "цялото общество", най-малкото е невъзпитано.

 42. 42 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#4] от "groznik90":

  Да, не е излишно по едно извинение от всички, които тогава плюха по зелените и протестите.

 43. 43 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#8] от "Nick F":Объркване няма. Само да напомня, че доста често се случва да бъдат спрягани със скандали с усвояването на много пари от тяхна страна. Не случайно и цвета на доларите е зелен.
  —цитат от коментар 23 на marianapopska


  Само да напомня, че еничарите си имат армия от тролове с цел да олешперят хората и да смучат народна кръв.

  Ти си един от тях и ти личи от километри :)

  П.С. отдавна се канех да си поговоря с един трол по Български и оня ден го направих. 1 500 лева е цената на която продават Родината си :( жалки нещастници
  П.П.С. Кръвта на троловете е червена. Потвърдено е експериментално

 44. 44 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Да кажа, че одобрявам действията на зелените в България ще е меко казано невярно! Аз съм изключителен привърженик на обновяване, разширяване на съществуващите и СТРОИТЕЛСТВО на нови ски зони в България. Подчертавам СКИ ЗОНИ, не хотели високо в планините. Въпреки това не бих си позволил да коментирам решението на съда. Точка. Не мога да го определя като лошо, добро - дали за Природата , дали за скиорите - то е решение и то окончателно. След като в цял свят се сменят лифтове с НОВИ, разширяват се ски зони и се строят нови , сигурно и тук можем. Обеден съм в това ! Ще стане рано или късно - просто ще загубим още 5-10-15 години докато се наложи да се променят закони , зелените се "наядат" и т.н. . Това е положенито не е оптимистично, но е факт!
  —цитат от коментар 25 на Зелен контратерорист


  Дано си някакъв реален щочек та да можерш да вденеш.
  Отменения (засега) грабеж включваше изсичане 60% от ЦЕЛИЯТ ПИРИН. Кви ски зони, кви 5 лева.
  Моля те (ако не си трол) се информирай и престани да повтаряш тия гнусни манипулации.
  Кви ски зони бе???? Ти знаеш ли какъв келепир може да се изкара от едно 200 годишно дърво? Десетки хиляди.
  Ако не бяха Зелените досега на Пирин едно дърво да не е останало.

  Браво Зелени!
  Браво Българи!

 45. 45 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чинчила":

  да вземе Нено, Каролев, Джамбаски, Каракачанов и всички подобни, които плюеха всеки ден хората, които протестираха против незаконния им акт.

 46. 46 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#25] от "Зелен контратерорист":С другото съм съгласен, но не и това, че зелените ще се наядат. Досега не съм видял наядени бели, зелени, червени, сини, турскосини, нито какъвто и да е друг цвят. Те с нищо не са по-добри от политиците и бизнеса, само дето не са успели да се уредят в другите отбори.
  —цитат от коментар 29 на Костадин Иванов


  Не. Напротив.
  Зелените са чисти и изключително свестни хора. Ти вероятно си мошенник и си мислиш, че всички са като от твоя кръг.

  Но не е така. Има и Българи

 47. 47 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 568 Неутрално

  [quote#35:"stanchopansa"][/quote]

  Много уместен въпрос.

 48. 48 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Цеко Минев ще черпи - още поне 5 години монополът на трите курорта е гарантиран! Минимум 2-3 години докато се появи нов план за управление и след това още поне толкова ако има нови инвеститори , които да минат всички стъпки и да могат да строят нови ски зони.

 49. 49 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Тази сага колко години отне?

 50. 50 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Тази сага колко години отне?
  —цитат от коментар 49 на Роси


  Поне 3 години от началото и 2 милиона лева разходи на МОСВ за делата. Парите ще ги платим всички ние, ама времето не може да се върне.

 51. 51 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#4] от "groznik90":

  Доволни са, да. С това съдебно решение, Нено да се връща в ареста, а Далавери да си слага релсата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#12] от "svoboden":

  Ти май не си разбрал кво отсъди съдът...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#2] от "К2":Сега WC -то с една релса на моста ,а Нено пак в затвора
  —цитат от коментар 7 на hodounski


  Не може ли и двамата от моста? Да са си дружки на дъното.

  мурзилка
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#25] от "Зелен контратерорист":

  Да кажа, че зелените немат нищо против лифтове. Тоя, дето не ги иска е Цеко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK