Съдът окончателно разпореди да се извърши екооценка на парк "Пирин"

Съдът окончателно разпореди да се извърши екооценка на парк "Пирин"

© Надежда Чипева, КапиталПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно прие, че трябва да се извърши екооценка на парк "Пирин". Магистратите оставиха в сила решение от 7 март 2019 г. по административно дело, с което беше отменено решението на министъра на околната среда и водите да не извършва екологична оценка на Национален парк "Пирин".


Административното дело е образувано по касационна жалба на министъра на околната среда и водите, припомнят от ВАС. То се отнася до решение на министъра да не се извършва екологична оценка на проект на актуализация на План за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 г.


Петчленният състав приема в мотивите си, че обжалваното решение е правилно и следва да бъде оставено в сила, като постановено при отсъствие на касационни основания за отмяна.
Според магистратите е правилен изводът на първата инстанция, че съгласно чл. 81, ал. 3 Закона за опазване на околната среда екологичната оценка е следвало да бъде извършена едновременно с изготвянето на плана предвид неговите цели, териториален обхват и степента му на подробност.


Петчленният състав приема в мотивите си, че в решението на тричленния състав е извършен детайлен анализ на приложимото национално законодателство, на приложимите актове от правото на ЕС и на поставени решения от Съда на Европейския съюз относно оценката на последиците на някои планове и програми върху околната среда.


Въз основа на тях безспорно е установено, че проектът за актуализация на Плана за управление на националния парк "Пирин" засяга областите туризъм, горско и селско стопанство, управление на водни ресурси, земеползване. Той очертава и рамката за бъдещо развитие на инвестиционни предложения, попадащи в изброените по Приложения № 1 и № 2 на Закона за околната среда и водите.


Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.


Предисторията и как се стигна дотук


През март миналата година Върховният административен съд отново отмени решението на екоминистерството да промени плана без екологична оценка, което бе взето от служебния министър Ирена Костова през 2017 г. Последваха редица съдебни дела, заведени от Асоциацията на парковете в България, WWF - България, и физически лица (Тома Белев и Асен Карагьозов), които възразиха, че подобни промени в управлението на защитената територия не могат да се правят без екооценка.


Позицията на ВАС от март потвърди решението на първа инстанция от април 2018 година, което бе отменено през декември, за да се "отчетат всички доводи" по делото.


Исканията за екооценка бяха основани на предвижданите в проекта за актуализация значителни промени в зоните и режимите на националния парк, с които екоминистерството планираше да разшири възможностите за строежи.


Промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" попадат в обхвата на Закона за защитените територии (ЗЗТ), Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Поради това трябва да бъдат спазени изискванията на две отделни процедури - както за екологична оценка, така и за оценка за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000".


Промените с пряко постановление на правителството - също незаконни


ВАС реши през януари 2019 г. и казуса с решението на Министерския съвет от декември 2017 г. да заобиколи екооценката на актуализацията на плана с правителствени промени в предния и все още действащ план за националния парк. Решението на кабинета "Борисов", гласувано в последния работен ден на 2017 г., също разширяваше възможностите за строежи в националния парк, опитвайки се да заобиколи оспорваната в съда актуализация на плана. Правителственото постановление предизвика шестмесечни протести в София и други 50 града в България и чужбина.


Окончателното решение на съда - въпреки обжалвания на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) - беше взето на 16 януари м.г. То отмени постановлението на кабинета и постанови, че промени в план за управление на национален парк задължително трябва да минат през екооценка.


През януари 2019 г. бившият министър Нено Димов обяви, че ще се съобрази с решението на 5-членния състав на съда срещу промените в стария план с правителствено решение. След това обаче той предложи варианти съдът да бъде заобиколен - чрез промени в законите и чрез промени в концесията за ски зоната в Пирин, срещу които природозащитниците остро възразяват от години.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK