На живо

Коронавирусът в България: Ново огнище във Видин, отново колони на изходите на София (хронология)

Коронавирусът в България: Ново огнище във Видин, отново колони на изходите на София (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталПромени при детските имунизации, липса на условия за отваряне на детските градини и ясли, и поредни закани от МВР, че контролът на КПП-тата ще е строг заради три почивни дни. Това са част от по-важните събития от днешния ден.


В същото време в Видинско беше открито ново огнище на зараза - дом за деца от семеен тип в областния център. Днес това е и областта с най-много новозаразени - 13. Бюджетът на София беше актуализиран, като се спират инвестиционни проекти за над 23 млн лева. НСИ отчете влошаване на бизнесклимата до нивата от 1997 година.
Разширява се кръгът на родителите, които могат да получат еднократната помощ от 375 лева заради кризата с коронавируса. каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за БТА. Вече и тези, които не са ползвали напълно платения си отпуск, ще имат възможност да се възползват от нея. Промяната ще бъде направена следващата седмица. Досега еднократната помощ се отпуска на родители на деца до 12 години, които най-малко 20 дни са в неплатен отпуск. Министърът посочи още, че ще се вдигне и възрастта на децата, чиито родители могат да кандидатстват - от 12 на 14 години.

Правителството на САЩ е дарило на България средства за закупуването на диагностична техника за COVID-19 посредством Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това съобщиха от посолството на Вашингтон.
България, която е член на МААЕ от 1957 година, е заявила тестово оборудване през проект на МААЕ. В отговор Съединените щати осигуряват средствата за закупуването на тази изключително бърза и надеждна диагностична техника за COVID-19.


Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19. Технологията е позната като обратна транскрипция с последваща полимеразна верижна реакция в реално време (real time RT-PCR).


Полмеразната верижна реакция в реално време открива наличието на специфичен генетичен материал от всеки патоген, включително и вирус, който прави възможно идентифицирането на SARS-CoV2 в рамките на часове. RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус.

Ново огнище във Видинско

Осем деца от център от семеен тип във Видин са заразени с коронавирус, съобщи Би Ти Ви. Общо 26 души от дома са изследвани, като 12 от пробите са положителни. Сред тях са и осемте деца. Те са изолирани, има и поставени под домашна карантина хора. През тази седмица се разбра и за заразени обитатели на дом за възрастни хора в село Гара Орешец, Видинско.


Един от заразените с коронавирус от видинското село Гара Орешец избягал от врачанската болница, съобщи Би Ти Ви, но е намерен няколко часа по-късно. Той е бил докаран вчера в лечебното заведение заедно с още няколко души от дома за възрастни хора в селото, които също са носители на заразата. Според врачански медии избягалият е мъж и е с деменция.

Отново опашки на изходите на София

И преди празничните дни около 1 май се образуваха задръствания на изходите на София. Към 19 часа днес на КПП-то на "Тракия" колоната беше дълга около 3 километра, предаде Би Ти Ви. На изхода към "Хемус" колоната е около 2 километра. Както е известно задръствания имаше и преди почивните дни около Великден. Днес от МВР за пореден път се заканиха, че проверките ще са сериозни.

Представителното проучване за изследване на COVID-19 в Пловдив ще бъде на доброволен принцип, съобщи националният здравен инспектор Ангел Кунчев, който посети града, съобщи радио "Фокус"- Пловдив. Избраните домакинства, дали своето съгласие, ще попълнят декларация за информирано съгласие и анкета с информация за здравословното състояние и пътувания в чужбина и чак тогава ще им бъде взета кръвна проба.


Очаква се на ден да се правят по 100-150 проби. Кунчев подчерта, че това не е масов скрининг, а проучване, което ще бъде направено така, че резултатите от него да бъдат представителни и съизмерими с други международни изследвания и признати от световната здравна общност.

Със своя заповед от днес министърът на здравеопазването забранява износа на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социалнозначим характер - диабет, шизофрения и злокачествени заболявания. Недостигът на тези медикаменти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в България. Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск за живота и здравето им, а промяната в терапията може да бъде извършена само след допълнителни лабораторни тестове и необходимост от посещение при лекар, което в условията на извънредното положение, свързано с COVID-19, създава допълнителен риск за тези пациенти.


Забранява се и износът на определени продукти, съдържащи етанол. Продуктите, съдържащи етилов алкохол (Ethanol), са широко използвани за дезинфекция за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта и за опазване живота и здравето на гражданите и медицинските специалисти.

Още един починал, заразените станаха 1506

Още един пациент, заразен с коронавирус, е починал днес, съобщиха от Националния оперативен щаб. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт. Общият брой на починалите е 66.


Броят на заразените към 17 часа днес е 1506. През днешния ден са доказани още 18 нови случая, като 2 са в област София, 13 в област Видин и 3 в област Ямбол.


317 заразени са настанени в болници, а 40 са в интензивни отделения и клиники. 164 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.

С излъчвани от телевизиите демонстрации на военни и тържествени ритуали ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празникът на Българската армия 6 май през тази година, заради въведените противоепидемични мерки. В навечерието на празника - 21.00 ч. на 5 май, ще има празнична заря в Борисовата градина в София. На с май пред Морска гара Варна с начален час 10.35 ч. военнослужещи от Военноморските сили ще демонстрират залавяне на кораб-нарушител (заподозрян за трафик на оръжие).


В 10.50 ч. в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево ще се проведат съвместни полети за демонстриране на бойни способности от Военновъздушните сили с участието на самолети МиГ-29 и Л-39ЗА, както и вертолети Ми-24 и "Кугар". В 11.00 ч. в района на Учебен център "Црънча" силите за специални операции ще демонстрират различни бойни способности.

КНСБ: Новите безработни са над 106 хил.

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда страната от обявяването на извънредното положение от 13 март до 24 април надхвърлиха 106 хиляди души, каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това е с над 16 хил. повече, отколкото съобщените миналата седмица от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за същия период.


Според Димитров те са основно от секторите търговия, туризъм, ресторантьорство, услуги и част от преработващата промишленост. Забележете - над 90% от тях са хора с основно образование и по-ниско, като над 30% от тях са над 55 години", посочи Димитров. Вчера Деница Сачева съобщи, че общият брой на безработните е близо 300 хил.

Вместо с традиционните масови мероприятия социалистите в Европа ще отбележат Деня на труда и международната работническа солидарност - 1 май, с онлайн дебат за излизане от кризата заради коронавируса и за защита на работещите, в който гражданите ще могат да участват чрез въпроси, зададени в социалните мрежи. Тъй като ограниченията не позволяват да направи традиционното шествие в София, БСП също ще направи кампания онлайн.
Повече - тук

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще предложим на общинския съвет да удължи срока на валидност на винетните стикери за "синя" и "зелена" зона и на служебния абонамент за времето, в което зоните не работят. Това ще е вторият пакет от допълнителни мерки в отговор на извънредното положение, написа тя във "Фейсбук". В София паркирането в центъра е безплатно от 16 март, като засега мярката остава до 3 май. Целта е по-малко ползване на градския транспорт, в който рискът от заразяване с коронавирус е по-голям.


Още по темата - тук

София свива разходите с над 23 млн. лв.

Столичният общински съвет прие на своя онлайн сесия днес свиване на разходите през годината с 23.4 млн. лева. Причината са намалелите до момента с 90 млн. лева приходи, заради извънредното положение.


Коронавирусът в България: Ново огнище във Видин, отново колони на изходите на София (хронология)

© Фейсбук на Йорданка Фандъкова


Кметът Йорданка Фандъкова предлага да се отложат някои ремонти като планирания на улица "Народно хоро" и на минералната баня в кв. Горна баня - и двата обекта в район "Овча купел", както и озеленяването в града.


Подробности - тук

21 души са глобени за липса на маски в парка

Общо над 1300 досъдебни производста са образувани от началото на извънредното положение за неспазване на разпорежданията на властите в извънредното положение, отчетоха на брифинг от МВР. Около 200 са производствата за посочени неверни данни в декларациите, които излизащите от градовете подават на контролните пунктове.


Съставени са 19 262 акта. От тях над 14 хил. са липса на задължителните предпазни маски на обществени места. Откакто парковете бяха отворени за посещения от родители с деца, в София общо 21 души са получили акт за неносене на предпазна маска. От СДВР отчетоха, че докато непосредствено след отварянето на парковете (преди само 3 дни) хората стриктно са спазвали правилата, вече нарушенията зачестяват.

България е изпратила в Париж мостри на предпазни многократни облекла и маски и има готовност да съдейства и помогне с количества. Това е казал премиерът Бойко Борисов в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, посветен на ситуацията с коронавируса. Борисов е изтъкнал, че текстилният бранш от март произвежда предпазни средства за нуждите на българските медици и всички пряко участващи в борбата с COVID-19, съобщава правителствената информационна служба.


На 4 май България ще участва в Международната виртуална донорска конференция по
инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. Страната обмисля поемането на финансов ангажимент, се казва още в съобщението.

Пътната полиция ще засили контрола през предстоящите почивни дни (1, 2 и 3 май - бел. ред.) и ще следи приоритетно за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотици. Същевременно ще контролира и преминаването през КПП-тата на областните градове, което е ограничено със заповед на министъра на здравеопазването.


"Предстоят почивни и празнични дни. Напомняме, че все още са в сила ограниченията за пътуване. Това може да става с цел полагане на труд, здравословни причини, грижа за близък, снабдяване със стоки. За София ограниченията са по-строги", обясни началникът на "Охранителна полиция" комисар Веселин Младенов. Как ще се пътува през почивните дни - тук

Топлото време изкара столичани по улиците

Топлото време изкара столичани навън и доколкото парковете остават затворени за повечето хора, те се отправиха на разходка по централните улици и булеварди, видя фоторепортер на "Дневник". Не са малко тези, които носят неправилно или изобщо не са поставили задължителните предпазни маски. Междувременно днес МВР отчете около 15 хиляди акта в цялата страна, съставени за липса на маски.


Коронавирусът в България: Ново огнище във Видин, отново колони на изходите на София (хронология)

© Юлия Лазарова

По предложение на земеделци правителството ще плати помощ на производителите на плодове и зеленчуци, която ще зависи от стойността, за която са продали продукцията си. Това обяви след среща с премиера авторът на идеята Красимир Кунчев, който се занимава с трайни насаждения и изрично посочи, че няма лична полза от мярката. Фермерите ще трябва да представят фактури за продажбата на стоката си, за да получат помощта, размерът на която в момента не е известен. Земеделският министър Десислава Танева пък обяви, че се очаква до юни в Европарламента да се одобрят допълнителни помощи за стопаните, предложени от България. Повече четете тук.

Държавата ще намали или опрости наеми за ползватели на нейни имоти

Наемателите на държавни имоти с намалена или преустановена дейност ще могат да бъдат освобождавани изцяло или частично от плащане на наем до отмяната на извънредното положение, реши правителството на извънредно видеоконферентно заседание днес.

Това ще става със заповед, издадена от министри, областни управители или ръководители на други ведомства, които са предоставили имотите. За да могат да се възползват, фирмите или гражданите ще трябва да удостоверят ограничаването или прекратяването на дейността си чрез финансови или други документи.


Над 25 млн лева от оперативните програми на Европейския съюз вече са пренасочени за осигуряване на предпазни средства, апаратура и допълнителни възнаграждения на лекарите на "първа линия" в борба с коронавируса, се разбира от съобщение на Министерството на здравеопазването. Най-много средства - над 20 млн. лева, са разпределени по оперативната програма "Региони в растеж" за купуването на предпазни средства и медицинска апаратура, включително 262 апарата за белодробна вентилация. Повече четете тук.

Министърът на земеделието Десислава Танева обявява мерки в подкрепа на земеделските производители в условията на кризата заради коронавируса.


През март, в средата на който бе въведено извънредно положение в България, е регистриран срив на пътуванията на български граждани в чужбина и посещенията на чужденци в България, съобщава НСИ. В допълнение и в периода, в който имаше най-много сняг за скиорите, в средата на март един от най-посещаваните от чужденци зимни курорти - Банско, бе поставен под двуседмична карантина, а всички туристи, приканени да напуснат града заради случаи на заразата. В дните след това туристите напуснаха и другите зимни ски центрове. Повече четете тук.

Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г.

В условията на извънредно положение бизнес анкетите на НСИ показват влошаване на стопанската конюнктура във всички наблюдавани сектори. Общият показател на бизнес климата спада с 41.7 пункта спрямо нивото си от предходния месец почти до нивото си от 1997 г. Най-голям принос за достигната ниска стойност очаквано е търговията на дребно заради забраната на повечето търговски обект да работят от средата на март.
Коронавирусът в България: Ново огнище във Видин, отново колони на изходите на София (хронология)

© Цветелина Белутова


Мениджърите съобщават за забавени или отложени плащания от страна на техни клиенти, за спаднал брой на поръчки и свиване на дейността. Повечето участници в анкетата очакват през следващите месеци понижение на цените и влошаване на ситуацията. Подробностите вижте тук.

Началниците на охранителна и пътна полиция предоставят мерките за организация и контрол на движението по пътищата за предстоящите три почивни дни покрай 1 май.

Търсят се доброволци за болницата във Видин

Заразените медици в болницата във Видин вече са 10% от персонала, капацитетът на лечебното заведение е изчерпан и се работи по преструктуриране на работата на двете най-критични отделения - по неврология и кардиология. Търсят се и медици доброволци, които да бъдат командировани там. Това се разбра от изказване на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев днес.


Заразените лекари, сестри и медицински работници в болницата вече са 38 при персонал от 360 души. Четирима от тях се лекуват в болница. Междувременно, говорейки за заболелите от COVID-19 хора от дома за възрастни в с. Гара Орешец, Ананиев каза, че именно заради изчерпания капацитет на болницата във Видин се е наложило седем от възрастните хора да бъдат транспортирани в болницата във Враца, а един в София.

Училищни психолози ще оказват подкрепа на ученици, учители и родители в кризата, породена от COVID-19, информира министерството на образованието. Ведомството разкри специални горещи телефонни линии, а освен това психолозите ще дават консултации и чрез различни приложения с аудио и видеовръзка. Консултациите ще се дават от 9 до 16.30 часа. Телефоните са:
За София: 02/9963461
Пловдив: 0878138239
Варна: 052/641670
Бургас: 08993631573
Велико Търново: 0888553601
Стара Загора: 042/210089

Левът е една от най-стабилните валути в региона, банките са стабилни и доказателство за това е напредъкът по кандидатстването на България за еврозоната. Срещу всеки 1 лев резервът разполага с 1.50 евро. Това обяви в интервю за Би Ти Ви Димитър Радев, управител на БНБ. Той посочи, че за разлика от началото на кризата с коронавируса сега хората не обръщат левовете в евро и други валути и пазарът е спокоен. Според него е изключено да се обезцени левът между влизането в така наречената чакалня на еврозоната и присъединяването на България към нея. Повече по темата четете тук.

Даренията към Министерството на здравеопазването са над 4.2 млн. лева

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отчете над 4.2 млн. лева, събрани от дарения по специално разкритата за целта сметка на министерството. По-голямата част от тези средства - близо 3 млн. лева, са без изрично посочена воля на дарителите и ще бъдат насочени за купуване на предпазни средства, апаратура, лекарства и консумативи. Подробния отчет на министъра вижте тук.

Да не се спират инфраструктурни проекти с мотив извънредното положение заради коронавируса, а напротив - да се инвестира именно в такива проекти и те да се ускорят като средство за "вдигане" на икономиката. За това призова Камарата на строителите на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов.


"Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстния път на София, безобразие е 40 години да не можем да завършим автомагистрала "Хемус", коментира председателят на камарата Валентин Николов. Според него в новата ситуация инфраструктурата става още по-важна, защото се очаква издърпване на големите европейски производители обратно в Еврпопа. Какво още поискаха строителите вижте тук.

Търси се хотел за възрастните от дома с COVID-19 в Гара Орешец

Седем от заболелите от дома за настаняване на възрастни хора в село Гара Орешец са преместени в болница във Враца, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на оперативния щаб днес. От общо 25 души, настанени в дома, четирима са във видинската болница. Двама от тях вече починаха. Капацитетът на лечебното заведение във Видин обаче е изчерпан и затова седем от възрастните хора са транспортирани в болницата във Враца. Още един от заболелите по настояване на близките му е настанен в болница "Токуда" в София. Останалите 13 души са с отрицателни проби, включително повторно направени. От 16-те души персонал от социалния дом трима са с положителни проби и те са под домашна карантина за 28 дни.


Търсят се варианти за настаняване на възрастните хора извън дома, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Обмислят се и възможности за сключване на договор с хотел, където да бъдат настанени хората, за да не се смесват потоците на здрави и заразени.

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 20 на 30 дни, съобщи на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Това става с нейна заповед от днес. Петкова припомни, че по принцип срокът е 10 дни, но със Закона за извънредното положение е удължен на 20.


Проверка на ведомството е показала, че 70% от потребителите са платили сметките си в срок, като 26% от тях са платили в рамките на 20 дни. Няма потребители със спряно електрозахранване поради неплащане на сметките.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представя допълнителни мерки в помощ на потребителите на електроенергия при извънредното положение.


Промени при детските имунизации

Имунизации и реимунизации на децата ще могат да се извършват и в дни, различни от определените за това вторник и четвъртък. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин. Ананиев е променил заповедта си, с която ваксинациите бяха възобновени, и сега в нея изрично е посочено, че имунизациите са възможни за всички пациенти под 18-годишна възраст и че могат да се извършват и в определени от личните лекари дни при спазване на всички противоепидемични мерки. За целта не трябва да се позволява да се събират потоци на деца за имунизации и пациенти с оплаквания.

Детските градини и яслите остават затворени

"Не е дошъл моментът, в който да отворим детските градини и яслите." Така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отговори на журналистически въпрос за евентуално отваряне на детските заведения. Той изтъкна, че в държави в Европа се върви в тази посока, и допусна, че това ще бъде една от следващите стъпки и в България.


"Но трябва да сме сигурни, че ситуацията е стабилно устойчива и няма никакъв риск за децата", посочи Ананиев. Той изброи част от причините, които не дават основание в момента детските заведения да бъдат отваряни - групите са големи, с по над 30 деца в градове като София, а събирането на толкова много деца на едно място, последващите им контакти с родители и близки у дома и след това отново контакт с други деца крият огромен риск.

За 24 часа ДАНС и МВР са намерили всички хора, пътували в самолета на "България Ер" от Амстердам до София, след като се разбра, че една от пътувалите е болна от коронавирус. В момента на пристигането тя нито е имала температура, нито е потърсила медицинска помощ, каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев и обясни, че това е информация от брошурите, която "пишем на 6 езика при пристигането".


Той посочи, че всички, преминаващи паспортен контрол, преминават през скенера на термокамерата, която е чувствителна и е засичала и много ниски отклонения, но в случая не е отчетена повишена температура. Жената и нейната дъщеря твърдят, че болната е имала температура и е потърсила помощ още на летището, но без резултат. "Ако е търсила помощ, след като е преминала през медицинския и паспортен контрол, възможно е", каза Кунчев. Той призова таксиметровите шофьори, возили пътници от въпросния полет, да търсят активно помощ.

Нови 51 случая, пръв опит за лечение с кръвна плазма

Нови 51 случая на коронавирус са установени за денонощието при 1156 извършени PCR теста. Заразените са 1488 души, като 13 от новите случаи са в Плевен, а 12 - в Пловдив. Нови деветима медици за заразени с COVID-19. Излекуваните вече са 266 души. Починали са още четирима души - в Ямбол двама, във Видин и в Плевен.


Вчера за първи път във ВМА се направи набиране на плазма от излекувани от COVID-19 с антитела и вливане на тежко болен. Към тази сутрин болният е в добро общо състояние, без темепратура, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Повече за използването на кръвната плазма четете тук.


Редовният сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб:


Засилен трафик се очаква днес преди предстоящите три почивни дни покрай 1 май. Организацията за влизане и излизане от областните центрове остава без промяна, а София няма да бъде затворена както по Великден. Полицията ще проверява водачите на изходите на столицата и областните градове дали отговарят на някое от условията за напускането им - да пътуват по работа, за лекар, за прибиране у дома или за грижа за близки или роднини в нужда, за което се попълва декларация.


Очаква се най-натоварени да бъдат магистралите "Тракия" и "Хемус" и изходите на София към Перник, съобщава БНР. МВР не изключва възможността и да се образуват сериозни колони от автомобили, и напомнят, че хората трябва да посочват истинските причини за пътуването си, а декларациите се проверяват.

По данни към 17 часа вчера потвърдените случаи на COVID-19 в страната са 1447, 310 души са под лекарско наблюдение в болници, от тях 38 са в интензивни отделения и клиники. Починалите за денонощие са 64 души. Вчера щабът съобщи за ново огнище на коронавирус - пловдивското село Брестовица, където бяха установени десетки заразени от две фамилии. Ромската махала на селото беше затворена, а полицейското присъствие - засилено.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  Грижа за близки и роднини в нужда не се признава от КПП-тата за основание, споделям личен опит отпреди 5 дни. Директно ме върнаха обратно в София, като някакъв полицай ме попита - ти доктор ли си?
  Тааа, дано имате по-добри основания, моите не минаха, а не исках да лъжа и така.

 2. 2 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1172 Любопитно

  ве ко стаа?
  у другата статя една кака пиши че държавата е под ключ
  тука пиши за засилен трафик по уикенда

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Ами след като не се признава, и реално може да пътуваш само по работа, откъде идва този трафик, баш за празниците?!

 4. 4 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 861 Неутрално

  А за да поправим щетите по селските си имоти подложени на грабеж по време на карантината за работа може ли да се смята.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  Колко българи и колко роми са заразени? Колко българи и колко роми са починали? Има ли такава статистика?

  Скоростен индекс "Y"
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  И власи, помаци, гагаузи, каракачани и торлаци?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 7. 7 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Със самолет от чужбина може.
  Но в България не може.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3878 Весело

  До коментар [#3] от "ban":

  Еми явно съм слаб лъжец. Другият отговор е корупция.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Първо ромите, после другите...

  Скоростен индекс "Y"
 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Всеки заразен да осъди Китай и така да фалират тези комунисти

 11. 11 Профил на Nick
  Nick
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  не си излъгал, значи не си искал наистина да излезеш от софето.

 12. 12 Профил на Nick
  Nick
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#10] от "Сд":

  къде се пускат за явленията? онлайн може ли?

 13. 13 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 861 Неутрално

  1. НЕ ТРЯБВА да напускате дома си по никаква причина, но ако имате причина, можете да напуснете дома си.

  2. Маските са безполезни, за да ви предпазят от вируса, но може да се наложи да носите такава, защото може да спаси живота ви, но може и да не работи, но може да е задължително, но може и да не е, но здравният персонал абсолютно се нуждае от тях, но вероятно не и вие, но така или иначе забравихме да поръчаме всякакви маски, но се постарахме всички да произвеждат маски.

  3. Магазините са затворени, с изключение на тези магазини, които са отворени. Отворените магазини могат да продават само стоки от първа необходимост, но и несъществени вещи, като дрехи, но магазините за дрехи не могат да се отварят.

  4. Не трябва да ходите на работа, но можете да получите друга работа и да отидете на работа.

  5. Не трябва да ходите на лекар или в болницата, освен ако не трябва да отидете там, освен ако не сте твърде болни, за да отидете там.

  6. Този вирус може да убива хора, но не се плашете от него. Той може да убие само онези хора, които са уязвими, или онези, които не са уязвими. Възможно е понякога да има широко разпространение, но и да бъде контролиран, с изключение на това, че понякога това води до глобална катастрофа.

  7. Ръкавиците няма да помогнат, но все пак могат да помогнат, така че може да ги носите понякога или не. Трябва да миете ръцете си, но не е нужно да миете ръкавиците си.

  8. СТОЙТЕ СИ В КЪЩИ, но е важно да излизате.
  13. Ще имате много симптоми, ако се заразите с вируса; но можете също да получите симптоми, без да се заразите с вируса; да се заразите с вируса, без да проявявате никакви симптоми; или да бъдете заразни, без да имате симптоми; или да не бъдете заразни, но със симптоми. Но нямаме достатъчно комплекти за тестване и затова никой няма да разбере дали имате вируса. Може да успеете отново да се заразите с вируса, но може би не.

  9. За да се предпазите, трябва да се храните добре и да спортувате, но яжте каквото имате под ръка, тъй като е по-добре да не излизате да пазарувате, но е добре да отидете да пазарувате, ако трябва.

  10. Важно е да дишате чист въздух, но не ходете в паркове, а отидете на разходка. Но не сядайте, освен ако сте стари, но не за твърде дълго или ако сте бременна или ако не сте стари или бременни, но трябва да седнете. Ако седнете, не си сваляйте маската, но можете да ядете.

  11. Не посещавайте стари хора, но трябва да се грижите за старите хора и да им носите храна и лекарства.
  12. Не можете да видите баба си и дядо си, но те могат да разхождат кучето си, да пазаруват или да ходят на разходка и да бъдат близо до други хора, но не и близо до вас.

  13. Вие сте в безопасност, ако поддържате безопасното социално разстояние, когато сте навън, но не можете да излизате с приятели или непознати на безопасното социално разстояние.

  14. Вирусът остава активен на различни повърхности в продължение на два часа ... или четири часа ... шест часа ... Имам предвид дни, а не часове ... Но той се нуждае от влажна среда. Или студена среда, която е топла и суха ... във въздуха, стига въздухът да не е сух

 14. 14 Профил на Nick
  Nick
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Братчед, вместо да скиташ и да си губиш времето по гробищата, обиколи циганските ма'али...

 15. 15 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2604 Весело

  До тук- добре. Повече от 1000 теста, само 50-тина заразени. Дано така да продължава (и топлото време заедно с ограничителните мерки дори да помогнат да спре съвсем заразяването)!

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3711 Весело

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  В държава член на ЕС е недопустимо да има такава статистика

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Проф. Мутафчийски вече няколко пъти отказа, ако трябва да предположа - циганите са поне половината.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Любопитно

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Мен в случая ми е любопитно, коя раса е по издръжлива?

  Скоростен индекс "Y"
 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1184 Весело

  До коментар [#15] от "plamen_b":

  Абе, на мен ми е любопитно, само с ваучер за почивка ли ще може да се ходи на морето!?

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3234 Любопитно

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  А не трябва ли да се прави по населени места, започвайки от квартал, махала, село, град и т.н. Няма голяма полза, като ти кажат колко е броя на заразените власи (щото, може да се окаже, че примерно повечето от тях са в София а не по влашките села) ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt.
 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#15] от "plamen_b":

  Има си стандарт как се мери и докладва такива неща и те са длъжни да се отчитат в Европа според стандарта:
  https://www.ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/season-2017-18

  Докладват се по седмици - общ брой проби, брой положителни, % положителни спрямо общ.
  Защо шикалкавят тука пред публиката в София? Ами имат някви други задни мисли, най-вероятно.

 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Ако плазмата се окаже ефективен метод, то бързо трябва да се активизираме да даваме кръв.

 23. 23 Профил на Nick
  Nick
  Рейтинг: 566 Весело

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  простата. ша живейш. ни бой са.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  Сутринта, пътувайки по "Хоризонт" взимаха интервю с някакво наше светило - професор, доктор, към университетската болница в Берн. Човека каза много интересни данни, за аутопсиите, органите, кръвните групи и т.н. Накрая каза най-общата статистика, която е и най-впечатляваща, от 21 починали при тях, 17 са били мъже и само 4 жени. Почти всички загинали мъже са били със свръхтегло.

  Скоростен индекс "Y"
 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3105 Весело

  До коментар [#13] от "deepblue":

  Точно!
  Ама толкова ТОЧНО си описал ситуацията на ,,карантина” че доста се посмях

 26. 26 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2343 Весело

  До коментар [#19] от "ban":

  Може де си облечеш поне долнището на банския....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 27. 27 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#22] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Да, но преди това трябва да се заразиш, и да го изкараш! Все пак е нещо, значи антитела все пак има!

 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3105 Весело

  До коментар [#27] от "ban":

  Това не се ли допуска?
  Всякаква кръв да се събира има ли смисъл?

 29. 29 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Цигани, цигани и пак цигани...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 30. 30 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#27] от "ban":

  Нали те изследват за антитела преди да ти я вземат.

 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Остава впечатлението,че основната причина за развитие на епидемията е безконтролното завръщане на гастарбайтерите.Мисирите и мисирките,а и медиите като цяло там трябва да натискат НОЩ и правителството.Как се проверяват на летището,придвижването им към домовете им,начина на карантиниране и.т.н.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  Нали искахте доказателство,че Огнян Минчев е комунист? Ето четете тая боза:

  https://www.168chasa.bg/article/8515636

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  До коментар [#31] от "uvtest":


  А то се случва точно обратното-пуснат ги и после започват да ги издирват от данните от полета...
  Тъпотия!

 35. 35 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#28] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Пенчо бре чети!
  Вчера за първи път във ВМА се направи набиране на плазма от болни с антитела и вливане на тежко болен.

 36. 36 Профил на iradev
  iradev
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Дневник, оправете ли заглавието.
  1488 са установените случаи.

 37. 37 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Защо не го попита на кой точно лекар да се обадиш за да отиде да се грижи за твоят близък? Да дадеш на полицай властта да решава кой ще минава и кой не...

 38. 38 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3711 Неутрално

  До коментар [#25] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Изгледай и клипа, много по въздействащо е

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6335 Неутрално

  До коментар [#1] от "boevbisser":

  Командировай се.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1664 Разстроено

  "Починалите за денонощие са 64 души...."
  Редактора, гледайте ги тези числа дето ги плескате бе, че ми стана лошо, като го прочетох..
  Викам, сега шъ сложат и на входа на къщата полицай, щото "всички шъ умреме.."

  Ecrasez l’infâme
 41. 41 Профил на Ефтимъ Кировъ
  Ефтимъ Кировъ
  Рейтинг: 74 Неутрално

  Дневник, оправете ли заглавието.1488 са установените случаи.
  —цитат от коментар 36 на iradev


  Сигурно са се накензали от политкоректност...Понеже 1488 минава за числото на т.нар. бели националисти или расисти, а те ужким са против другите белчовци сиреч полските,немските и руските ашкеназчета дето избиват семитско палестинско християнско и мюсюлманско население в Светите земи.

 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Весело

  До коментар [#33] от "deaf":

  Прочетохме го.Все едно Ленин го е писал.Комунист та дрънка.Благодаря,че ни отвори очите.

 43. 43 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Лъжата с вируса започва да се изпарява ,като летен дъжд. Да му мисли Щаба как ще се явява пред хората след някой друг месец.

 44. 44 Профил на hashtag Нормална държава
  hashtag Нормална държава
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  С тези темпове ще сме в карантина до края на лятото! А сме здрави и носим маски?!

 45. 45 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Вчера написах:
  "Ако утре (30.04) генерала обяви до 50 нови заболели, на този етап минаваме пик."
  Днес генерала обяви - 51 заразени, т.е. минахме пик (на 27.04).
  Ако утре (01.05.) заразените са под 55, устойчиво се подобрява обстановката.

  А направи ли ви впечатление, че генерала не отговори за коефициента отразяващ преноса на заразата - един заразен на колко човека предава, ако е под 1 е добре, ако е над 1, значи заразата се разпространява. Защо не отговори, не знам или не могат да смятат (оня от БАН, къде е)

 46. 46 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Весело

  Лъжата с вируса започва да се изпарява ,като летен дъжд. Да му мисли Щаба как ще се явява пред хората след някой друг месец.
  —цитат от коментар 43 на pitanka_3


  Само щаба ли?Ами лидерите на всички държави по света,дето заради тази лъжа с вируса наложиха крути мерки?Ми лекарите,уж борещи се с несъществуващата болест?Всички са за пандела.

 47. 47 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 809 Неутрално

  "Починалите за денонощие са 64 души" - Диана, внимавай какво пишеш, че току виж Гешев те обвинил в сеена на паника. Той това и чака - да подгони някого от dnevnik.bg.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и мразя грознотъпите путиновски диктатомачовци.
 48. 48 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#43] от "pitanka_3":
  Така е, ама има още много въпроси да се чепкат. Особено отчетливо различната смъртност в някои държави. Глей графиката тука и си мисли къде е по-висок дяла на починалите от новия вирус.

  https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20191209-2

  Не съм антиваксер, за редовните ваксини, но за грипните съм скептичен.

 49. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Весело

  А направи ли ви впечатление, че генерала не отговори за коефициента отразяващ преноса на заразата - един заразен на колко човека предава, ако е под 1 е добре, ако е над 1, значи заразата се разпространява. Защо не отговори, не знам или не могат да смятат (оня от БАН, къде е)
  —цитат от коментар 45 на Софианец


  Отговори,1.4 е.П.П.Освен ръцете,в условия на пандемия,трябва да се мият и ушите.

 50. 50 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Весело

  А направи ли ви впечатление, че генерала не отговори за коефициента отразяващ преноса на заразата - един заразен на колко човека предава, ако е под 1 е добре, ако е над 1, значи заразата се разпространява. Защо не отговори, не знам или не могат да смятат (оня от БАН, къде е)
  —цитат от коментар 45 на Софианец


  Отговори,1.4 е.П.П.Освен ръцете,в условия на пандемия,трябва да се мият и ушите.

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  Това е интересен въпрос - защо всички "лидери" се вързаха? Краткия отговор е "Ами защото така е при демкорацията."
  Т.н. "лидери" ако искат да останат такива чисто формално трябва да се съобразяват с формираното мнение на избирателите си.
  А в настоящия момент науката и технологията по "формиране на мнение се изпедепца" до непознати досега в историята на човечеството нива.
  "Страх", "Глад", "Секс" са заложени на подсъзнателно ниво у всеки у нас. Варират малко според възрастта на индивидуалнд, но общо взето това са.
  И който успее да "набара дамара" на обществото може да постигне почти всичко политически.
  Така ще е от тук нататък.

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Ако плазмата се окаже ефективен метод, то бързо трябва да се активизираме да даваме кръв.
  —цитат от коментар 22 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Само ако вече сте изкарали коронавируса и имате анти-тела в кръвта...

 53. 53 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Преди 2-3 дни Кунчев каза, че вече няма нужда границите да са затворени и вчера със самолета от Амстердам разбрахме, че това вече е факт. Не очаквам да кажат откога пропускат така полетите. Грижата за превенцията на населението тук е заповед за носене на маски и събирането на глоби. По всичко личи, че последна грижа им е разпространението на коронката и преследват други интереси.

 54. 54 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#48] от "k_":

  Това го писах преди доста време и аз.
  Има изследване, че хората с противогрипна ваксина изкарват много тежко Ковид 19. Организмът им прави много бурна реакция срещу вируса и нещата отиват към зле.
  БЦЖ от своя страна още от самото начало на разпространение на вируса се знаеше, че предпазва (не напълно разбира се, тя и срещу туберкулоза има само меджу 50% и 60% ефективност според различните изследвания, но пак е нещо).

  Тогава получих една камара минуси от форумните гербери.

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4979 Весело

  До коментар [#10] от "Сд":

  Ако беше толкова лесно да съдиш цяла държава.... Но ти се пробвай ако искаш и след време пак пише тук да ни съобщиш какво си постигнал и дали си бил обезщетен. :-)


  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4979 Весело

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  По скоро кой етнос, а не раса. Българите и циганите са от една и съща раса - индоевропейската. Към същата раса впрочем спадат и арабите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#54] от "Smile":
  нямам представа какъв е механизма, но корелацията висока смъртност - % ваксинирани при възрастни хора е очевидна.
  Ще има изследвания в дълбочина, но няма да им е лесно на тия които се хванат с тая работа. Срещу тях е мощна индустрия с много кинти.
  Като положително може да отбележим, че България е все още от държавите в Европа които изрично налагат ограничения (не препоръчват) антигрипни ваксини при определени условия.
  За това дълим благодарност на нашите вирусолози, които все пак остават професионално честни и устояват засега пред натиска.
  В Зап Европа в някои държави (вкл. Италия) подобни рестрикции не съществуват.

 58. 58 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1773 Весело

  До коментар [#19] от "ban":

  Ще може и без ваучър, но ще трябва да къжеш по КПП-тата, че отиваш по работа.

 59. 59 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4346 Любопитно

  Щели да отлагат плащането на сметките за тока, с в същото време се иска повишаване на тарифата за нощната енергия от ЧЕЗ ! С много !

 60. 60 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#51] от "k_":

  Ако за демократичните държави казаното може да има някаква логика,как обясняваме Саудитска Арабия?Ултра ортодоксална,монархия на която демокрацията и е през....,за първи път от 1400 г.затвори за поклонение двете най свещени за мюсюлманите места в Мека и Медина.

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4346 Любопитно

  До коментар [#24] от "hamiltonf":

  " Сутринта, пътувайки по "Хоризонт" взимаха интервю с някакво наше светило - професор, доктор, към университетската болница в Берн. Човека каза много интересни данни, за аутопсиите, органите, кръвните групи и т.н. Накрая каза най-общата статистика, която е и най-впечатляваща, от 21 починали при тях, 17 са били мъже и само 4 жени. Почти всички загинали мъже са били със свръхтегло."

  Движение, активност, поддържане на форма - това е, което масово пренебрегват хората специално у нас, а сега с пандемията просто се потвърждава колко е важно да не се залежава и затлъстява човек !

 62. 62 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Щели да отлагат плащането на сметките за тока, с в същото време се иска повишаване на тарифата за нощната енергия от ЧЕЗ ! С много !
  —цитат от коментар 59 на samoedin


  ЧЕЗ може да иска всичко,важното е какво ще каже КЕВР.Викам да изчакаме и тогава да коментираме.Съгласен?

 63. 63 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Теменужка Петкова каза, че щабът ще определи кога ще могат да се отчитат топломерите на радиаторите. След като е ясно, че вирусът няма да си ходи, не съм съгласна да пускам чужди хора в къщата си, след като не се виждам и с най-близките.
  Трябва да се помисли за самоотчет, като се въведат тежки глоби за лъжа. Или отчитащите да бъдат оборудвани поне с маски, шлемове и калцуни.

 64. 64 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Цялата тая история със самолета е изключително гнусна, особено с поведението на Щабът към гражданите в България, които седят под домашен арест. Не може да идеш на вилата си, но може да дойдеш в България от най-заразените държави и ходиш където си поискаш, понеже някой на летището явно не си върши работата. Няма карантина, таксита летят до областни градове (през КППтата), РЗИ моли за помощ гражданите от полета да се явят .... но иначе милицията иска да следи телефоните на "прокажените" и дебне за хира без маски в парковете. Срамно гнусна история. Моля генерал-професор Мутафчийски повече да не си позволява критика към българските граждани на тема колко са безотговорни.

 65. 65 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  До коментар [#64] от "Индиана":

  Издънката е на полицията.

  Скоростен индекс "Y"
 66. 66 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 797 Весело

  Мерки та дрънкат!

  Ще използвам думите на един, дето викаше на Милен Цветков "Маймунке мръсна":

  "Е такива като вас е.ахте мамата на държавата. Аз ще дойда там в студиото (парламента), ама сега не мога, че имам работа!"

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 67. 67 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#50] от "uvtest":
  Не си прав. Каза само цифрата 1.4. Не каза тази цифра за страната ли е, за огнищата които са установени, за някое семейство ли е, към коя дата е и т.н. Ако тази цифра е за страната (????), то означава, че епидемията се развива неконтролирано и този щаб не прави нищо. Отговори само с "1.4" защото не знае колко е коефициента на репродуктивност за страната.

 68. 68 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Тука каките често си противоречат 😁!

  agent
 69. 69 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#67] от "Софианец":

  За разлика от много коментиращи тук,аз не съм корифей по заразни болести,за това лично мнение.1.4 е средно за страната.Този коефициент е по голям в дадено огнище и по малък при единичните случаи.За мен нещата още не са изпуснати,но има предпоставки това да се случи с безконтролно прибиращите се.За това обществеността трябва да се фокусира върху този проблем.Не рев и тръшкане за маските и размера на глобите,а посрещането на гастарбайтерите.Може би тестване и преглед още на летището,организиране на транспорт до домовете им или карантина в празни хотели,почивни станции итн.

 70. 70 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#50] от "uvtest":Не си прав. Каза само цифрата 1.4. Не каза тази цифра за страната ли е, за огнищата които са установени, за някое семейство ли е, към коя дата е и т.н. Ако тази цифра е за страната (????), то означава, че епидемията се развива неконтролирано и този щаб не прави нищо. Отговори само с "1.4" защото не знае колко е коефициента на репродуктивност за страната.
  —цитат от коментар 67 на Софианец

  Тази цифра е от съществено значение само при епидемия, каквато в България очевидно няма.

 71. 71 Профил на daredevil666
  daredevil666
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Здравната система у нас. е тотално срината. Ако ти трябва помощ въобще няма смисъл - всичко чака пика на короната който идва само в болното въображение на Тиквите и Щаба им.

 72. 72 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 421 Неутрално

  дано скоро разрешат достъпа до планините...тотално неадекватно решение хората да се лишават от природа и чист въздух. МОЗЪК = 0

 73. 73 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Аман от наглеците от ГЕРБ!
  Насраха се да правят пресконференции на бездарните си министри, които на всичко отгоре нищо съществено няма какво да кажат.
  Гледам пресконференции почнаха да правят и зам.министрите. Слушам една такава, която ми обясняват, че 6 км от околовръсното на София били много важни за България, апарите дадени за тези 6 километра ще са толкова, колкото да изградят магистрала Русе - Бяла, която да замени пътя убиец, който е натоварен постоянно целогодишно. Но видиш ли магистрала за Видин изведнъж стана приоритет, въпреки над 2 пъти по-ниския трафик спрямо Русе. Изобщо на Русе му остана само да мине към Румъния, че белким го освободи и от мутрите от ТИМ, на които държавата отдаде река Дунав на "концесия" за жълти стотинки и сега му прави желаните от тях инвестиции.

 74. 74 Профил на Tsvetina
  Tsvetina
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Има ли някой който е чел 1984 на Оруел? В тази книга живеем в момента. Огледайте се, не мислете повърхностно!!!

 75. 75 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Вчера Ангелкова показа, че няма и хабер от това за което отговаря, днес Теменужка, Нанков, Ананиев...
  Всиочки свикват пресконференции да ни предложат как биха откраднали пари без каквито и да е идеи и плюсове за народа на държавата. Толкова безхаберни хора изобщо не съм предполагал, че ще заемат местата на министри на България. Да беше се появила и Танева, че да отчете големите успехи и да ни покаже къде са българските зеленчуци във веригите...

 76. 76 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Има ли някой който е чел 1984 на Оруел? В тази книга живеем в момента. Огледайте се, не мислете повърхностно!!!
  —цитат от коментар 74 на Tsvetina


  Оглеждаме се,но и ти ни помогни.Къде точно да гледаме,та да мислим задълбочено.Кое сега е като в "1984"?

 77. 77 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Неутрално

  12:00 ч. - брифинг, пак, тои път на МВР.. Днес може и да поставят рекорд. И почва да става много съмнително вече, всичкото това брифингиране с цел казване на нещо, което нищо не означава...

  Скоростен индекс "Y"
 78. 78 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Туризмът е полезен за българия само ако рекламира държавата като място където храната е вкусна, могат да се намерят качествени местни стоки на приемливи цени, а не турски и китайски боклуци. Затова държавата трябва да инвестира и подпомага не прахосването на пари чрез строителство, или туризъм, а чрез трайно инвестиране в местни заводи, или холдинги произвеждащи български крайни продукти. Но това трябва да започне от програми за обучение и конкурси по теми за конструиране на изделия. Изобщо сложно работа а не като да лепиш стириопор или да разнасяш камъни по пътищата. Затова трябва мислещи и знаещи министри, а не слуги!

 79. 79 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 226 Весело

  До коментар [#77] от "hamiltonf":

  Може да са решили този път да затворят София предварително, че народът пак ще тръгне на почивка във Филиповци и Факултета.

 80. 80 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 226 Весело

  До коментар [#77] от "hamiltonf":

  Може да са решили този път да затворят София предварително, че народът пак ще тръгне на почивка във Филиповци и Факултета.

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#54] от "Smile":

  Първата част ми е много съмнителна - ваксината за грип покрива 3-5 щама и всяка година се сменят. И има примерно 80% ефективност спрямо тия ГРИПНИ щамове. И никога досега не показва взаимодействие с друг коронавирус а такива има доста и са едни от вирусите които причиняват сезонните епидемии от грип. При предишните епидемии от коронавируси МЕРС и САРС преди десетина години също не се показа да има такава реакция а там където въртяха, хората масово ползват грипна ваксина. И сега изведнъж, баш пък към тоя коронавирус, модел 2019 да се окаже чак пък толкова противопоказна ?!?

 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мондиана":

  Ако бяхте си сложили топломери с дистанционно отчитане, нямаше да има нужда от никакво влизане във вашия имот. Ама пуста стиснотия.

 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#60] от "uvtest":
  Две са причините зад затварянето на Мека и Медина.
  1.Саудитите изключително много държат да бъдат "лидер" на мюсюлманския свят и се пазят да не ги обвинят като разпространители на вируса.
  2. Да, изглеждат външно като абсолютна монархия, но под повърхността ври и кипи от борби в семейството за власт. Младите там са почти "революционно" настроени и им струва доста усилия да удръжат положението като разхлабват хватката, но много бавно и постепенно.

 84. 84 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4531 Весело

  Айде, нов брифинг от 12:45, пак предаван ПРЯКО....
  Вече става смешно...

  Скоростен индекс "Y"
 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2531 Неутрално

  До коментар [#81] от "m17":
  Относно познаването на вирусите ние сме много в началото. Бактериите са открити само преди няма и 200г.
  Тепърва ще има много път да се извърви по метода проба-грешка-поука, точно както е се е развила медицината от времето на Гален дори.

 86. 86 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Днес се оляха с брифингите. Сякаш на удобството на управляващите от извънредното положение му идва края и като за последно публично каканижат какво са направили за народа и бизнеса.

 87. 87 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#81] от "m17":

  Обяснява се със патологична свръхреакция на организма към вируса, която е продиктувана от противогрипната ваксина.

 88. 88 Профил на M_Dimitrov
  M_Dimitrov
  Рейтинг: 15 Гневно

  Колко българи и колко роми са заразени? Колко българи и колко роми са починали? Има ли такава статистика?
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Ако имаше такава статистика официално, отдавна да сме на работа, а децата в училище, заведенията да са отворили, а кпп-тата да се изместили по махалите на братята.
  Всичките новооткрити са по цехове, заводи и махали и върнали се от чужбина.
  Заради тези дето не палащат данъци, а децата им не са на училище, ние висим по кпп -та , а декларациите ни се събират да си бършат г**а с тях.

 89. 89 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9119 Неутрално

  "Бизнес климатът се влоши до състоянието си от 1997 г."
  Сега ще видим Иван Костов или Бойко Борисов. Но за разлика оттогава, сега има пари, има ЕС има солидарност. Тогава нямаше нищо, бяхме сами.

 90. 90 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 483 Весело

  Айде, нов брифинг от 12:45, пак предаван ПРЯКО....Вече става смешно...
  —цитат от коментар 84 на hamiltonf


  Нека има брифинги, утре е 1 май- Ден на труда, хората работят.

 91. 91 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 665 Неутрално

  До коментар [#73] от "proizvoditel":

  Аз предлагам вече лъжците от ВМРО да бъдат посрещани с домати от русенци. Те я обещаха тази магистрала но забравиха и изобщо не се сетиха защо никой не избра техния човек за кмет. Тая магистрала Русе - Бяла, която уж най-накрая щяха да я построят вече според Нанков се оказа нещо от бъдеще неизвестно. За какво тогава ще строят тунел под Шипка? Заради министър Дончев ли? А не особено натовареното трасе от София до Видин изведнъж се превърна в най-важното нещо в Северна българия. Явно заради министър Аврамова този път стана магистрала и то с приоритет. А Борисов да си ходи по Южна България и хич да не се вясва в Русе. Защото в Русе скоро ще стане персона нон грата. Да си вре парите където си иска. Дано ни вземат румънците...
  Но виж магистрала от София до Сърбия изведнъж стана важна, макар че по този маршрут вече рядко пътуват камиони.

  не съм избягал
 92. 92 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4353 Неутрално

  Щом доживяхме ситуацията да се сравнявам с инфлационната 1997 година , то значи нещата са много зле у нас!

 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4353 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Има със сигурност , но тя няма как да стане достояние за нас редовите граждани

 94. 94 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Щом доживяхме ситуацията да се сравнявам с инфлационната 1997 година , то значи нещата са много зле у нас!
  —цитат от коментар 92 на bat_plamen


  Остава само да се върнат БСП на власт и Румен Гечев да обяви средни заплати от 7 долара на месец, тогава ще призная , че сме се върнали през 1997 година

 95. 95 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#87] от "Smile":

  Аз съм инжинер и не мога да твърдя че разбирам от вирусология. Но все пак чисто логически не ми се вързва това съждение.

 96. 96 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#95] от "m17":

  Ако имаш време може да прочетеш за цитокиновата буря и ще ти стане по-ясно.

 97. 97 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2343 Весело

  Ще замразят ли АЕЦ"Белене"?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 98. 98 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Няма да се учудя ако в един момент докторите от щаба ги обявите за гербери, а дейността им за вредна. 😊

  agent
 99. 99 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всеки заразен да осъди Китай и така да фалират тези комунисти
  —цитат от коментар 10 на Сд


  По-големи капиталисти от тях едва ли има.

 100. 100 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  Не разбрах защо лекарите са за панделата ,затова ,че трябва да лекуват за сметка на живота и здравето си си наглеци като теб ли , много си се объркал .Вчера един наглец направи панаир ,че не са му пуснали бебетата в частно здравно заведение веднага ,въпреки ограниченията и ясните надписи , деца да се приемат вторник и четвъртък , при това за няккави не спешни изследвания ,че се допускат само предварително записани с часове ,написа жалби навсякъде ,днес минаха проверките и сума ти хора ,вместо да лекуваме болни се занимавахме с глупости ,само че ,сега ще му влезе мнооого дълбоко ,щото се оказва ,че нарушава заповед на министъра ограничаващ умишлено достъпа на деца в период ,когато имат достъп всички останали ,сега ще бъде даден на полиция и прокуратура да си плати многохилядна глоба ,за явно нарушения на закона и то с агресивно поведение ,а и децата му ще бъдат подадени на социалните за това ,че заплашва явно здравето и живота им ,нещо мноого сте се объркали ,че медиците са ви задължени роби , не, не са .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK