Гражданите могат да поискат разсрочване на сметките си за ток и след удължения срок

Теменужка Петкова, министър на енергетиката.

© Георги Кожухаров

Теменужка Петкова, министър на енергетиката.Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 20 на 30 дни, но само за периода на извънредното положение. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Удължаването влиза в сила от днес. За парното подобно разсрочване не е възможно, добави министърът.


Петкова уточни, че решението е взето след анализ, който показал, че ликвидността на електроенергийните дружества няма да бъде нарушена. 70% от потребителите са платили първите си сметки след въвеждане на извънредното положение в срок. Една четвърт от тях са се възползвали от първото удължаване на срока - от 10 на 20 дни.


В отговор на въпрос министърът подчерта, че удължаването е само за периода на извънредното положение, тоест до 13 май. Тя предложи на хората с финансови затруднения да се обърнат към електроразпределителните дружества и да поискат разсрочване на плащанията си. ЕРП-тата на свой ред ще бъдат помолени от правителството да реагират индивидуално спрямо нуждите на хората. Досега 10700 абонати вече са поискали и получили такова разсрочване и нито един клиент с неплатени сметки не е останал без ток, увери тя. Разсрочването може да стане с посещение в офис на компанията, с имейл или по телефона..
Петкова каза, че още не е приключила проверката на Комисията за енергийно и водно регулиране на необичайно високите сметки за парно в София за месец март. Тя припомни, че обяснението на общинското дружество доставчик е в това, че хората са си стояли повече вкъщи през месеца и потреблението им е било по-голямо. Министърът успокои, че с корекцията на цената на природния газ и на парното със задна дата - от 5 август 2019 г., част от сумите ще бъдат възстановени. Тя увери, че КЕВР работи усилено по новите цени, така че да приключи по-бързо от предвидения 30-дневен срок.


Кандидатите за "Белене" получиха информационни меморандуми


Запитана дали има забавяне на големите енергийни проекти заради кризата с разпространението на коронавируса, тя увери, че се работи и по интерконектора с Гърция, и по "Балкански поток", и по АЕЦ "Белене".


Вчера до петимата кандидати за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" са изпратени информационни меморандуми, на базата на които те да изготвят обвързващите си оферти. Това са Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Атоменергопром АД - Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС - Франция и Дженерал Електрик, САЩ. Меморандумът съдържа базова информация за проекта, правната рамка в страната, както и анализ на пазарната ситуация в региона. Изпращането му до кандидатите стана възможно, след като по-рано през м. април те подписаха споразумението за конфиденциалност по проекта. То е обвързващо както за самите тях, така и за всички техни консултанти, банкери, агенти, отбеляза Петкова. "Всички казаха, че са готови да дадат обвързващи оферти, но това ще стане след като можем да им дадем физически достъп до информационната зала в НЕК", добави тя и затова допусна, че може да има известно забавяне.


Забавяне заради епидемията ще има и при въвеждането на пълна либерализация на пазара на ток, която трябваше да влезе в сила на 1 юли. Излизането на свободния пазар на битовите потребители и на малките фирми ще се отложи с няколко месеца, каза Петкова.


Националната електрическа компания реализира печалба за първото тримесечие от 13 млн. лв, а загубата за миналата година е минимална - 1.26 млн. лв. при 400 млн. лв. през 2013 г., припомни Петкова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK