Във ВМА е направен пръв опит за лечение с кръвна плазма

Във ВМА е направен пръв опит за лечение с кръвна плазма

© ReutersЗа първи път във Военномедицинската академия в София вчера е направено набиране на плазма от оздравели от COVID-19 с антитела и вливането ѝ на тежко болен пациент. Това съобщи председателят на щаба за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски.


Към тази сутрин болният е в добро общо състояние без темепратура, съобщи Мутафчийски, като посочи, че още е рано да се правят генерални изводи за успеха на опита. Това е първото такова преливане, което се прави в България. В много страни се прави преливане на кръвна плазма от оздравели на болни, така че те да получат антитела, и това дава добри резултати.


"Само центровете по кръвопреливане могат да правят тази сепарация на плазма. ВМА е единственото лечебно заведение, което има собствена кръвна банка поради това, че е стратегически обект. Така че ние се възползвахме от това преимущество, за да може да удовлетворим искането на множество излекувани доброволци с доказани антитела, защото не всички имат антитела", каза Мутафчийски. Той уточни, че методът е за преливане на прясна, а не замразена плазма, което имало преимущества. Обясни, че преливането се прави от един човек с антитела на един пациент.


Председателят на щаба добави, че резултатите от вливането на кръвна плазма ще се проследяват тепърва и за по-далечни резултати може да се говори в следващите дни, а за окончателни, след като се натрупа значителен опит във времето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK