Лозан Панов: Видеоклипът, за който ме обвиняват, по договор е с романтичен сюжет

Според председателя на ВКС Съдебната охрана, която е на подчинение на министъра на правосъдието, е нарушила правилата за охрана на сградата при заснемането на клипа.

Според председателя на ВКС Съдебната охрана, която е на подчинение на министъра на правосъдието, е нарушила правилата за охрана на сградата при заснемането на клипа.Видеоклипът "Yerba" на певеца Alek Sander, продуциран от "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД, по договор е трябвало да бъде с романтичен сюжет за младо семейство с бременна съпруга. Това съобщи на Висшия съдебен съвет (ВСС) председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той обяви резултатите от проверката си.


В клипа, който предизвика скандал и заради който има предложение Панов да бъде лишен от управлението на Съдебната палата, се виждат въоръжени хора, включително деца, както и разголени жени. Според представители на ВСС клипът пропагандирал наркотици.


Ето част от изводите на проверката на ВКС:
"На 06.02.2020 г. в деловодството на съда постъпва писмо за намерения от представител на "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД. В него той моли на 16.02.2020 г., неделя, да му бъдат предоставени за временно ползване партерът на Съдебната палата и зала 5, които ще използва за заснемането на атмосферни кадри за видео към саундтрака на филма "Мarried Young" - в превод от английски "Да се ожениш млад". Преди това продуцентът е провел няколко срещи с началника на отдел "Управление на собствеността" към ВКС.


Трейлърът на американската продукция на режисьора Даниел Кауфман официално се разпространява в интернет. Сюжетът на филма е романтична комедия, в която се разказва за забавната история на младо семейство, в което съпругата е бременна, а мъжът непрекъснато е преследван от анимираното му его. Съпътстван от съветите на егото си, той непрекъснато се сблъсква с предизвикателствата на семейния живот, за да осъзнае в крайна сметка, че успешният брак изисква жертви. С риск да бъде обвинено в продуктово позициониране, ръководството на ВКС пуска линк към трейлъра на филма, тъй като счита, че това е единственият начин гражданите да придобият представа въз основа на каква информация е взето решението за сключване на договора между двете страни.


На базата на този сюжет главният секретар на ВКС в качеството си на пълномощник на административния ръководител сключва договор с продуцента."


Проверката на ВКС прави извода, че регионалната дирекция "Охрана - София" е допуснала груби нарушения на правилата за заснемане на филми. Тя е на подчинение на министъра на правосъдието. Според изводите охраната неправомерно е допуснала наемателя в части от сградата на Съдебната палата, които са извън предмета на договора. Продуцентът е използвал за своите снимки не само фоайето и зала 5 на партера, които са предмет на наемния договор, но и: 1. Централното стълбище, едно рамо; 2. Фоайе, втори етаж, пред зали от 7 - 14; 3. Фоайе, четвърти етаж, пред зала от 22, 23, 24.


Въз основа на данните в записите на продуцента ръководството на ВКС в качеството му на пълномощник на ВСС ще преизчисли наемната цена и ще предяви претенциите си към "Ню Ърбън Продукшън" ЕООД да плати на наемодателя допълнително още 2.527, 84 лв., съобщи Панов.


Той опроверга и проверката, оповестена от министър Данаил Кирилов преди седмица. "Въз основа на установените факти проверката на ВКС констатира, че информацията от проверката на Министерството на правосъдието за броя на лицата, допуснати до сградата за снимки, не отговаря на истината. Този факт се потвърждава и от прегледа на видеоклипа", гласи изводът на Панов.


Пълния текст на проверката му с линкове към документите четете тук.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK