Борисов, Мутафчийски, мерките - проблеми в рая или работеща стратегия

Борисов, Мутафчийски, мерките - проблеми в рая или работеща стратегия

© Юлия ЛазароваБългария, по всичко личи, най-късно на 13 май ще излезе от извънредното положение, но голяма част от свързаните с него ограничения ще останат. Такава заявка поне дават в последните дни управляващите. Юридически легитимна рамка - в някаква форма, ще бъде намерена, но същностният въпрос е колко дълго ще останат в сила сегашните строги ограничения на социална изолация, кога и с какви стъпки държавата ще започне да се връща към нормалния живот отпреди епидемията от COVID-19.


След два месеца на съблюдаване на правителствените мерки, напрежението в обществото постепенно започва да нараства, като от едната страна са вече видимите икономическите загуби, които поставят под въпрос както бизнеса, така и възможностите за нормален живот на хората, а от другата страна - страхът от евентуален бум на заболеваемостта и от сриване на здравната система. Противоречието започна да проличава в разминаванията между позициите на правителството и на назначения от него Национален оперативен щаб, включително в задочната размяна на реплики между ръководителите им - премиера Бойко Борисов и началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.


Облаци в Рая


Оставянето на църквите отворени по Великденските празници и пускането на родители с малки деца в парковете са най-явните примери за това как управляващите взеха конкретни решения, въпреки препоръките на щаба.
В края на април, след повече от месец на демонстрирано пълно единодушие за необходимостта от ограничения на всяка цена (ненарушено и при сформирането на кратко просъществувалия медицинския съвет), двамата за първи път се оказаха един срещу друг. В събота (25 април) - след едноседмичното изкачване да се види ефекта от пътуванията по Великден, Борисов обяви готовността на властта да отвори отново парковете и градските градини за посещения, макар и при определени условия. Той дори направи още една крачка напред с анонса, че се обмисля отварянето на къщите за гости, които семейства да могат да посещават, оставайки в изолация. В типичния си стил премиерът обясни, че е загрижен "хората да не психясат".


Мутафчийски обаче нарече решението за парковете "парадоксално", тъй като се взима след два поредни дневни рекорда на заболелите, и предупреди: "Едни от най-либералните мерки, но всъщност рано наложени, дадоха добри резултати, а в момента са напът да се провалят". В неделя (26 април) в интервю за "Нова телевизия" той подчерта, че категорично не може да сподели ентусиазма и оптимизма за скорошен край на епидемията и неколкократно подчерта, че всички решения са политически и се взимат от правителството, а щабът може само да препоръчва действия, както и че в края на всяко изречение, с което се съобщава за либерализиране на режима трябва да се добавя уточнението, че това може да доведе до увеличаване на болните.


Мярката, както можеше да се очаква, беше приета с одобрение от обществото, а два дни по-късно генералът възприе доста по-дипломатичен тон, като в интервю за "Дойче веле" обясни, че щабът е приел решението за отваряне на паркове "като един добър компромис за изпускане на напрежението", особено като се е уверил в създадената организация за спазване на правилата за дистанция и за предпазване на посетителите от заразяване. В същия разговор той каза за Борисов, че "понякога спорим с часове и ние наистина го сваляме на земята".


На въпрос на "Дневник" какви други компромиси е склонен да приеме, Венцислав Мутафчийски отговори: "Само разумни", уточнявайки, че задължителното условие за смекчаване на която и да е мярка е въвежданите правила да се спазват стриктно.


Борисов върна жеста като спря да говори за отварянето на къщите за гости и хотелите и отложи за след предстоящите празнични дни решението как ще се върви към излизане от извънредното положение и кои мерки ще останат в сила. А здравният министър Кирил Ананиев в четвъртък (30 април) се появи на редовния сутрешен брифинг и в отговор на въпрос каза, че споровете не означават, че има напрежение между правителството и щаба.


Между различни цели


Реално напрежение между Борисов и Мутафчийски няма, твърдят и източници от ГЕРБ. Най-баналният отговор за причината за искрите може да търси както в натрупаната умора и напрежение, така и в нарастващите популярност и самоувереност на генерала-хирург.


Политици и експерти обаче по-скоро отдават разминаването на позициите им като резултат от целите, които гонят. Ако в началото и двамата бяха под натиск да овладеят заплахата от висока смъртност и рухване на здравната система, която премиерът дефинира с репликата "Аз няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга", то два месеца по-късно министър-председателят трябва да отговори на общественото очакване за връщане към нормален ритъм на живот и работа, докато шефът на оперативния щаб трябва да удържи положението и да не позволи следващ пик на болестта.


Това е и причината Борисов да търси възможности за "добри новини", докато Мутафчийски да продължава праволинейно да твърди, че мерки могат да се "разхлабват" след като се види тенденция за траен спад на заболелите, "каквато в момента липсва".


Естествени процеси


"Това са естествени напрежения, които възникват поради това, че щабът и правителството отговарят на различни очаквания на обществото. Щабът е консултативен експертен орган и неговата основна задача е справяне с епидемията. Той не взима решения, неговата задача е да изработва политиките. Отговорността за тези политики се носи от правителството. Управлението все пак е свързано с много по-широк кръг от въпроси. Епидемията е само едно съображение, но има ред други - какво става с туризма, с икономиката и т.н.", коментира политологът доц. Даниел Смилов пред "Дневник".


Като "логична" определя ситуацията и културният антрополог проф. Ивайло Дичев. "Естествено, че политическата власт се опитва да разхлаби ограничения, защото търпи негативи, а тези, които се занимават с медицинската страна се мъчат да задържат колкото се може по-дълго. Не виждам тук някаква голяма драма", е неговото мнение.


И двамата изтъкват, че България не прави изключение от Европа и света не само по отношение на заразата, но и политически и икономически. Затова, когато в другите европейски страни постепенно се отхлабват мерки, е нормално това да се очаква и в страната. Посочват и относителната несигурност около самия вирус и факта, че никой в света не знае реално до какво ще доведат едни или други мерки.


Действията в тази ситуация носят позитиви и на щаба, и на премиера, отчита управляващият директор на социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. В момента агенцията извършва проучване на терен, чиито резултати предстои да бъдат оповестени, но частичните данни показват високо одобрение за действията на щаба и Венцислав Мутафчийски. "Основният критерий за доверието в щаба не са някакви специфични свръхестествени способности на който и да е от щаба. Това са резултатите, а България се задържа не едно от ниските равнища и по заболеваемост, и по смъртни случаи", посочва социологът. Добавя, че в тази ситуацията се отчита и повишаване на доверието към премиера Борисов. Димитрова обаче вижда нещо повече от естествени процеси в демонстрираното напоследък разминаване в позициите на двамата.


Осъзната мениджърска позиция


"Това разминаване аз го чета като своего рода мениджърска позиция, напълно осъзната, в никакъв случай не е произволна", казва Димитрова. Според нея нито щабът решава да води самостоятелна линия, нито правителството много се различава от щаба, а е налице една позиция, но на два плана.


"Имаме една позиция, която е много по-твърда, по-категорична и се асоциира много тясно с категоричната позиция на военния, на непреклонния, на радикалния, какъвто е ген. Мутафчийски. Той така се възприема, като човека, който се придържа към "строги, но справедливи" мерки, които да са равни за всички. И политическата позиция. Борисов е добре известен с това, че политическото му поведение е в много висока степен политически интуитивно поведение. Доста добре се ориентира социалнопсихологически - в кой момент да бъде по строг, в кой момент да разхлаби, което не винаги е пряко следствие от това, което диктува щабът", казва тя. По думите ѝ по-строгата позиция в случая се използва за да имат хората едно наум, че има определени препоръки, а другата, "няколко нотки по-разрешаваща, по-свободна, позиция носи позитиви на правителството.


"Чисто социалнопсихологически погледнато в началото на пролетта на никого не му се стои вкъщи. Така че, поддържайки под контрол по-строгата здравно-карантинна позиция, политическата власт си остава маржа за маньовър, за стъпка встрани, за стъпка назад или напред, която може в един следващ момент да промени, т.е. им развързва ръцете да имат известна свобода на действие върху шахматната дъска", коментира още Боряна Димитрова.


Удобният отдушник


"Възможно е да се стигне до опит за прехвърляне на отговорност, някой да си измие ръцете с щаба, но това също са нормални политически игри в ситуацията", коментира възможните рискове Даниел Смилов. По думите му в интензивно развиваща се ситуация, в която няма едно правилно решение "винаги ще се намерят критици и щабът е от тази гледна точка удобен отдушник". "Всъщност върху него се концентрира внимание и се свалят напрежението и очакванията към други, които реално вземат решенията", е неговото мнение. Смилов изтъква плюсовете да има един говорител.


"Въвеждането на щаб беше добро решение, защото представете си, ако Борисов и неговите министри вършеха непрекъснато тази работа, шансът да изпаднем в ситуацията на американския президент с предложението му за дезинфектантите, щеше да е огромен. Все пак ние това нещо го избегнахме. Дори от тази гледна точка работата на щаба имаше позитиви и ако беше останало само политическо говорене, преиграването с концентрацията на правомощия според мен щеше да бъде много по-голямо", смята политологът.


Говорейки за потенциалните рискове, той изразява мнението, че не бива щабът да прикрива политическата отговорност, която в българския конституционен модел е известна - парламентарното управление. Припомня и неосъществената идея за дерогация на европейската Конвенция за правата на човека.


"Най-голямата опасност ми се струва, че успяхме да я избегнем - да се рутинизира това извънредно положение. От моя гледна точка, по-скоро вървим към излизане от него и ако това се случи, можем да кажем, че сме преодолели най-голямата опасност - суспендирането на конституционния ред", казва Смилов. Той все пак отчита, че в променящата се среда няма гаранции за успеха на конкретните политики и "може да се стигне до нови изостряния на ситуацията".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Тва със срива на здравната система ми звучи доста гадно. При 368 болници в България, ... . Да всички знаем, че не по-малко от 300 от тях работят само на тефтер, ама КОЙ е виновен за това, КОЙ си затваря очите за това !!! Трябва да се осмисли и промени това положение.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4566 Весело

  "Възможно е да се стигне до опит за прехвърляне на отговорност, някой да си измие ръцете с щаба, но това също са нормални политически игри в ситуацията"

  Ето тук е ключът за бараката :)) Всичките приказки и решения са политически мотивирани. Важното е Бойко да се опази от Мутафчийски. Досега бяха авери но Тиквата се пази да не би да изгуби палмата на първенството :))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Толкова им е акъла на "управляващите" пожарникари и милиционери. Много ни плашиха с великденското пътуване, пък май от него нищо кой знае какво не стана. И с ада по Великден ни плашиха, ама и той не дойде.

  А заразата се оказа из старчески домове, домове за деца, болници и безхаберно пропускани пристигащи болни мангусти със самолети. Все неща за организацията на които би трябвало да отговарят управляващите иди_ти.

  На времето се казваше прост милиционер. Е, и сега си е актуално. От управляващ пожарникар, счетоводителче, фуражка и каскет - толкова.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#3] от "lig35561597":

  То май това е целта, да дадат възможност на избирателите си, да грабят без проблеми, по селца и малки градчета, защото собствениците не могат да дойдат да видят какво се случва. Отделно, много баби и дядовци, които зимата са били в София, сега не могат да се върнат на спокойствие, и ще карат лятото с внуците в големите градове, като шанса да се заразят става по-голям!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  "Възможно е да се стигне до опит за прехвърляне на отговорност, някой да си измие ръцете с щаба, но това също са нормални политически игри в ситуацията"Ето тук е ключът за бараката :)) Всичките приказки и решения са политически мотивирани. Важното е Бойко да се опази от Мутафчийски. Досега бяха авери но Тиквата се пази да не би да изгуби палмата на първенството :))
  —цитат от коментар 4 на padrino  До коментар [#4] от "padrino":

  Добре де,защо говорите такива глупости?! Мутафчийски вече го мразят и децата! Разбира се,че комуниста Борисов ще си измие ръцете с Мутафчийски,но не поради измислената причина която ти посочваш,а защото на хората им дотегна до смърт от извънредното положение и за да се оправдае Борисов ще прехвърли "топката" на Мутафчийски:"Той ме накара да обявя извънредно положение! Аз не съм виновен."

 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "нарастващите популярност и самоувереност на генерала-хирург" Паникьорите доскоро го бранеха като Матросов. Този полулекар, полувоенен вече е обект основно на скечове. Та е редно да се пише спадаща популярност и нарастваща самоувереност.

 9. 9 Профил на so
  so
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Чисто и просто. Що е то? Отговор: къпан милиционер. Когато всичко е затворено, забранено и запушено: хората изпушват, струпват се на куп на малкото места, където е възможно да се разходят и подишат чист въздух. Освен това - обедняват и фалират. Озлобяват се. Доверието в щаба е високо, ама друг път. Не познавам лично нито един човек, който има доверие на т.нар. щаб. В това число и стари хора, с които общувам вече само по телефона. И да, наистина има нещо по-ценно от здравето (поне за мен), а то е да бъда свободен човек, а не да живея в милиционерско-военна сатрапия.

 10. 10 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#3] от "lig35561597":То май това е целта, да дадат възможност на избирателите си, да грабят без проблеми, по селца и малки градчета, защото собствениците не могат да дойдат да видят какво се случва. Отделно, много баби и дядовци, които зимата са били в София, сега не могат да се върнат на спокойствие, и ще карат лятото с внуците в големите градове, като шанса да се заразят става по-голям!
  —цитат от коментар 6 на ban


  Това не е вярно - винаги може да се пътува до постоянен и настоящ адрес, това никога не е било прекратявано. Ако имащ къща на село, правиш декларация за настоящ адрес и си пътуваш свободно. Четете ги малко тез правила все пак.

 11. 11 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Подаване на декларация за настоящ адрес в Царево е невъзможно поради незаконно устно разпореждане на дерибея Лапчев

 12. 12 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Чисто и просто. Що е то? Отговор: къпан милиционер. Когато всичко е затворено, забранено и запушено: хората изпушват, струпват се на куп на малкото места, където е възможно да се разходят и подишат чист въздух. Освен това - обедняват и фалират. Озлобяват се. Доверието в щаба е високо, ама друг път. Не познавам лично нито един човек, който има доверие на т.нар. щаб. В това число и стари хора, с които общувам вече само по телефона. И да, наистина има нещо по-ценно от здравето (поне за мен), а то е да бъда свободен човек, а не да живея в милиционерско-военна сатрапия.
  —цитат от коментар 9 на so


  В цял свят мерките са едни и същи, навсякъде ли е милиционерско-военна сатрапия? Твоите права свършват там където почват да пречат на правата на другите - Хората имат право на живот.

 13. 13 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  Подаване на декларация за настоящ адрес в Царево е невъзможно поради незаконно устно разпореждане на дерибея Лапчев
  —цитат от коментар 11 на lig35561597


  Това наистина е незаконно - е това вече си е милиционерщина.

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  Работата загрубява и е наложително самосъзнание и поведение не застрашаващо околните , както и обратното ! Колкото до " огнищата " там работата е въпрос не само на държавата , а и на всеки отделен индивид , особено при тези мераци за пътуване навън за работа......При приемането им навън и при завръщането у нас , оттам да се изиска подобна карантина , като при приемането им....Мерките.....ами , какво да се направи повече , ако няма самосъзнание от всеки , че да отпадат и някои прекалени изисквания , като разходки на чист въздух и прочие , маски навсякъде в тази жега и …..

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#10] от "oak17621787":

  Я, дай пример, искам да видя, какво се случва с наследствения ми апартамент, в малък град, какво правя ако живея в София!

 16. 16 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#10] от "oak17621787":Я, дай пример, искам да видя, какво се случва с наследствения ми апартамент, в малък град, какво правя ако живея в София!
  —цитат от коментар 15 на ban


  Споко, едва ли на наследствения ти апартамент са му поникнали криле и отлетял нанякъде.

 17. 17 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#16] от "k.bradshaw":

  Всичко е възможно, най-малко братоците да са понабрали нещо от него!

 18. 18 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#15] от "ban":

  Давам ти пример. Не те пускат.
  Ако си сам в колата и завъртиш приказка, че отиваш за нещо неотложно, извънредно, спешно може да мине номера. Иначе само с работа по трудов договор в обект във въпросният град и командировка.

 19. 19 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Докато хората се чудеха, дали Мутафчийски е военен или е лекар, той започна да се изявява като политик.
  Политиците правят това, което ще повиши рейтинга им.
  Но при него има това неудобство, че рейтинга му може да расте и да се поддържа висок само при силни рестрикции и високо напрежение в обстановката.
  Но при Тиквата е различно. При него рейтинга зависи от настроението на обществото и той го следи за да лавира.
  Съответно, "взема засилени мерки", когато прецени, че това ще се хареса на хората и ги отменя, когато усети, че рестрикциите омръзват и публиката почне да недоволства.
  В този смисъл Мутафчийски е в неизгодна позиция - може да върви само напред, а Боко Т може да маневрира.
  Освен това се появи и Мангъров, който като лекар в определен вид се явява като контра на Годжи.
  Мангъров застъпва теза, която се утвърди в разрез с щабната и Мутафчийски по никакъв не може да се отметне, ще трябва да отстоява своята докрая, докато Тиквата може да се завърти и в типичния си стил така да усуче нещата, че хората да помислят, че от самото начало е бил на тази позиция, забравяйки какво е приказвал.

 20. 20 Профил на so
  so
  Рейтинг: 375 Неутрално

  В цял свят мерките са едни и същи, навсякъде ли е милиционерско-военна сатрапия? Твоите права свършват там където почват да пречат на правата на другите - Хората имат право на живот.
  —цитат от коментар 12 на oak17621787


  Не, не са в цял свят такива, но за съжаление на много места е така. И дългосрочните резултати от тези мерки продължават да са спорни. Цената им расте непрекъснато и ще я плащаме години наред. Хората имат право на живот, както и аз имам право да изляза на слънце, без това реално да застрашава някой друг. Както и ти можеш да се затвориш в мазето и да си стоиш там още година или две или до "второ нареждане". Хората имат право на работа и на препитание, не може всеки да "работи" като генерал Те имат и право да потърсят помощ ако са болни от други, много, много по-гадни и опасни от ковид болести. Въпросният корона-терор е изключително удобен за мащабни кражби и за политици с нездрави намерения. Мерки - да. Ако са разумни, хората като цяло са разумни и ще ги спазват. Ако са милиционерски тъпотии - хората се изнервят и почват умишлено да се противопоставят дори и на разумните правила.

 21. 21 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ОЗАПТЕТЕ МАНГАЛИТЕ. Докато не го направите няма да се оправим. На хората им писна. Заразени мангали на свободно движение със самолети, а обикновени хора зад кепенци.
  —цитат от коментар 1 на lig35561597


  Господ си знае работата!!!!!!

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Ако сегашните мерки остават, при отпадане на извънредното положение, значи ненормалното днес, ще е нормалното утре. Дето вика Боросов, махаме само думичката, че плаши хората.

 23. 23 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЩабА утрепа повече ора от щама...

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Работеща и стратегия??!! Когато НОЩ(национален оперетен щаб) и Боко ръсят "умнотии" и противоречиви изявления от сутрин до вечер? Когато ръчното управление на Винету е, като походката на пиян моряк на суша? Когато условието да работиш в държавната администрация е да си прочел по - малко от половин книга (да не си по - умен от вожда)? Абсурд!

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4000 Весело

  " "Въвеждането на щаб беше добро решение, защото представете си, ако Борисов и неговите министри вършеха непрекъснато тази работа, шансът да изпаднем в ситуацията на американския президент с предложението му за дезинфектантите, щеше да е огромен. "

  То и със щаба налице, глупости и бисери от страна на премиера изобщо не липсват......

 26. 26 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#10] от "oak17621787":Я, дай пример, искам да видя, какво се случва с наследствения ми апартамент, в малък град, какво правя ако живея в София!
  —цитат от коментар 15 на ban


  Ми нали имаш нотариален акт, с този акт в кметството и си изкарваш декларация за настоящ адрес и си пътуваш межди постоянния и настоящия адрес без проблеми.

 27. 27 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  [quote#20:"so"][/quote]

  Колега, без да ви обиждам, ама голяма каша е в главата ви. Как можете да сравнявате правото на живот с правото ви да се разхождате на слънце. Аз лично за себе си съм го решил въпроса така - имам село и през деня ходя там и си бачкам по двора, това е позволено от правилата. Никой не спрял хората да ходят до болниците и за други болестни състояния, освен Ковид. И да - хората имат право на работа и препитание, ако това не засяга правото на живот на другите хора - правото на живот е винаги на първо място.
  Честно и на мен някои от рестрикциите ми се виждат малко недобре обмислени и засягат нормалния ми начин на живот и работа, и мен ме дразнят тези всекидневни брифинги, ама извънредно положение.
  А иначе ако си мислите че на Бокича му трябва извънредно положение да усвоява едни пари, дълбоко се заблуждавате.😊😊😊

 28. 28 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  " Епидемията е само едно съображение, но има ред други - какво става с туризма, с икономиката и т.н."

  Извънредното положение беше за един месец, а корантината трябваше да продължи 14 дни. Както се очакваше, всичко се обърка. Щабът се представи сравнително адекватно, но властите действаха половинчато, лежерно, неубедително. И резултатът е, че няма резултат. Единственият успех е че някои били по-зле от нас. В общи линии българите приехме ограниченията и спазваме правилата. Но една малка измет не ги прие, не ги спазва и няма да ги спазва. Работата е там, че и добитък да затвориш два месеца и той няма да издържи. А епидемията няма никакво намерение да си ходи. В Русия положението е катастрофално, същото може да стане и тук. Властта няма никакво оправдание. Имаше прецедент. Китай показа как се действа и как се побеждава вируса. Показа го на всички, вкл на нашите дебили. Тъй че те нямат оправдание. А времето до хаоса и патакламата постоянно се скъсява.

 29. 29 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#10] от "oak17621787":Я, дай пример, искам да видя, какво се случва с наследствения ми апартамент, в малък град, какво правя ако живея в София!
  —цитат от коментар 15 на ban


  Само не казвай адреса защото ще се намерят доста хора да го посетят и да те информират.
  Собственик на вила след няколкократно обиране сложил бележка на вратата - Много пъти е обирана, Вече нищо няма!
  След седмица намира друга бележка - Има-няма ние сме длъжни да проверим!

 30. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#10] от "oak17621787":

  Да, трябваше да се декларира селския имот като настоящ адрес преди КПП'тата.
  След това имаше вариации според региона, а по великден съвсем се стегна положението за софианци.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 31 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  “След два месеца на съблюдаване на правителствените мерки”

  Ето това е голямата самозаблуда!
  Спазват се основните мерки, тези които хората намират за смислени и обосновани.

  Относно пътуванията - МВР пак го удари едновременно на молитва и заплахи.
  Относно прковете - разхождахме се с кучетата в периферията на парка, извън гениално избраните пътеки. Мина патрул на метър от нас и се направиха, че не ни виждат. Явно и униформените съзнават колко са тъпи част от ограниченията.

  А софийските паркове са пълни с охранени кърлежи. То и в общината е така.

 32. 32 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Абсолютни палячовци, но народа е казал: Акъл под шапка не вирее

 33. 33 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Не разбрахте ли?! Няма юридически легитимна рамка, НЯМА! Това, че Мента Стоянова казва, че е юридически легитимна и че 200 тикви в парламента ще вдигнат ръчица послушно, не го прави юридически легитимно. Това, че другите комунисти от т.нар. опозиция няма да го атакуват в конституционния съд, или третите комунисти от КС ще се скрият, също не го прави юридически легитимно

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Има направо и безумни мерки, да ходя маска в гората или парка /след като съм на дистанция/ и да се задушавам в тази жега.

 35. 35 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Защо ли си мисля,че тримата големи от НОЩ съвсем скоро ще са пенсионери?!

 36. 36 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  Отново без маски, в затворено помещение, личен пример от премиера, за генерала не говоря, навремето царя дарил полк. Иван Вълков веднага след преврата още на 10 юни със звание генерал-майор, след атентата в Света Неделя и избиване на интелигенцията, защото може да "поведе народа" като Йосиф Хербст и Гео Милев, го направил генерал-лейтенант, а през 1928 генерал на пехотата. Едва след земетресението през 1928 го отстранил от поста военен министър, зашото Англия и Франция предложили заем само ако той бъде изхвърлен от кабинета, парите могат да свалят и най-верния. Всъщност генерал е и Борисов.

 37. 37 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Би било добре ако след толкова просвещаване тъпите бунтари се заразят и понамалеят. Нека предимно те влезат в 70% преболедували за да постигнем стадния имунитет на държавата. Неприятното е, че ще заразят и доста от дисциплинираните ни съграждани.

 38. 38 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 258 Неутрално

  ... Не познавам лично нито един човек, който има доверие на т.нар. щаб ....
  —цитат от коментар 9 на so


  Кой вече взима този щаб на сериозно?
  Може би щеше да е различно, ако той се състоеше от компетентни, авторитетни, и независими (не свързани с властта) вирусолози, епидемиолози, и имунолози.
  И ако те периодично (примерно един път седмично) и заедно се явяваха по ТВ пред обществото, и обясняваха човешки каква реално е ситуацията, какви мерки трябва да се вземат, и кои мерки трябва да се удължат.

  Издевателствата на сегашния щаб, и съответно на правителството над изтрещялото население вече минаха границата на търпението - то не бяха безсмислени КПП-та (чиста гавра), затворени паркове, планини, и стадиони, маски на открито, и пр.
  Такива дебелоглави инати рядко се срещат. Егати каръците! Ще уморят народа от тъпота и инат.

  И да не забравят, че:
  - Каквото сееш, това ще жънеш.
  - Каквото повикало, това се обадило.
  - Всяко действие има равно по сила и противоположно по посока противодействие (закон от физиката).

 39. 39 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino": Не мисли Баце за толкоз глупав в политическите игри. Той не допуска интелигентни хора с изявени лидерски качества до себе си. Ген. Мутафчийски най-много да стане депутат шеф на комисия след време или да го засилят на висока позиция в някоя евроатлантическа структура. Справка покойният ген. Тонев.

 40. 40 Профил на pesho79
  pesho79
  Рейтинг: 279 Неутрално


  [quote#20:"so"]
  —цитат от коментар 27 на oak17621787
  Колега, без да ви обиждам, ама голяма каша е в главата ви. Как можете да сравнявате правото на живот с правото ви да се разхождате на слънце. [/quote]

  Колега - това, че някой ви е казал по телевизора, че ви нарушаваме правото на живот - не прави това твърдение истина. Има си условия за обявяване на епидемия - те не са изпълнени. Цялото извънредно положение е незаконно

 41. 41 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Сутринта минах през Южният парк. Това, което видях дори не мога да нарека, че е аматьорска работа. Седят някакви момчета на столчета и лаф моабет. Други се подпират и дремят. Незная чии организационен гений се е вихрил там при определянето и начина на преминаването на хора през парка. По голям абсурд не бях и си помислял, че мога да видя. Слава богу, хората не са толкова тъпи като организатора и сами са взели мерки. 2/3 от загражденията са игнорират напълно от посетителите в парка и то с право. И преди някой да гракне ама как, защо, българите не спазва ли правила и ала бала, нека първо да отиде на място и после да коментира.

 42. 42 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Докато хората се чудеха, дали Мутафчийски е военен или е лекар, той започна да се изявява като политик.Политиците правят това, което ще повиши рейтинга им.Но при него има това неудобство, че рейтинга му може да расте и да се поддържа висок само при силни рестрикции и високо напрежение в обстановката.Но при Тиквата е различно. При него рейтинга зависи от настроението на обществото и той го следи за да лавира. Съответно, "взема засилени мерки", когато прецени, че това ще се хареса на хората и ги отменя, когато усети, че рестрикциите омръзват и публиката почне да недоволства. В този смисъл Мутафчийски е в неизгодна позиция - може да върви само напред, а Боко Т може да маневрира. Освен това се появи и Мангъров, който като лекар в определен вид се явява като контра на Годжи. Мангъров застъпва теза, която се утвърди в разрез с щабната и Мутафчийски по никакъв не може да се отметне, ще трябва да отстоява своята докрая, докато Тиквата може да се завърти и в типичния си стил така да усуче нещата, че хората да помислят, че от самото начало е бил на тази позиция, забравяйки какво е приказвал.
  —цитат от коментар 19 на Шоуто на щаба


  Мангъров е човека на правителството и като учен не може да стъпи на малкия пръст на Мутафчийски. Всъщност дори за България не е никакво име освен в бизнес частта на медицината и е много важен въпрос защо му се дава толкова широка трибуна, КОЙ дава широка трибуна в България. КОЙ смуче най-много от икономиката и иска да я пусне дори с цената на здравето и живота на много хора? За този псевдоексперт, само репликата му, че имало над 300 000 заразени в България е достатъчна за да бъде изобличен какъв шарлатанин е и, че със сигурност има користни мотиви. Ако 1 на 6000 умира, както е според неговите "сметки", как в 20 милионен Ню Йорк са починали поне 24 хиляди, защото вероятно са доста повече. Може би всеки се е разболял по 7 пъти?

 43. 43 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Стар съм и помня възхода на Борисов - "Ние ги хващаме, те ги пускат".
  Сега идва ред на "Ние ви пускаме, те ви държат".

  Има нещо забавно в тези криволици на съдбата.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Рая беше по време на соца ... сега само тъпотии = гарантирано от ГЕРБ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Но талантът на ББ да прехвърля отговорността другиму си остава неизменен. Това трябва да му се признае. Шапка свалям.
  Когато имаш видимо талантлив човек в някаква област, трябва да му отдадеш дължимото,
  което си е право, си е право.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Има направо и безумни мерки, да ходя маска в гората или парка /след като съм на дистанция/ и да се задушавам в тази жега.
  —цитат от коментар 34 на Роси


  маската е безполезна като защита :-) с маска декларираш, че подкрепяш безумията на мутренската власт - белег на съпричастност ... за това тъпите ги носят н врата си

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  Е, то си беше ясно, че Баце накрая ще изиграе доброто ченге, отбивайки всички негативи в посока на генерал-доктора.
  В интерес на истината, единствено забраната за разходки в парка беше сто процентова тъпотия.
  Но всички заповеди на Ананиев бяха обезсмислени от тоталното несправяне с изпълнението им. Нещо повече, огромна част от напрежението в обществото се породи точно от начина, по който се прилагаха мерките.
  Не може да поставиш под карантина цяла държава, а да не можеш да поставиш под карантина слизащите от самолета контактни мангусти.
  Не може да наслагаш КПП-та, да пускаш всеки да минава през тях, след това изведнъж да кажеш "...аааа, паднахте ли ми, който е минал неоснователно, ще му разгоним фамилията, нищо, че всъщност сме го пуснали да мине".
  Отделно гонкането на хора, които са казали истината, като БОЕЦ-а и фармацевтката.
  А най-жалки изглеждаха, когато вместо да успокояват хората, Злобюл и Баце пророкуваха апокалипсис...

 48. 48 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Голям играч е премиера, не може да се отрече. Отношението му спрямо ген. Мутафчийски претърпя развитие. На първият брифинг в министерския съвет при обявяването на първите случай, го прекъсваше грубо и безцеремонно, имах чувството че всеки момент ще го плесне зад врата. След това рейтингът на генерала скочи до небето и Борисов веднага го качи на джипката, да обикалят села и паланки да инспектират разни селски цехчета за шиене на маски. Сега го играе доброто ченге. Ако нещата се скапят в един момент е ясно кой ще го отнесе, което е жалко, защото генерала изглежда читав човек на фона на останалите публични фигури от последните години. Ако всичко се размине по някаква случайност, всички ще са печеливши.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  МНОГО слаба статия! Толкова слаба, че дори по едно време се върнах в началото да видя дали не е поредното творение на Дойче Веле. Съвсем сериозно.

  Пълно е с изсмукани от пръстите тези и словесни лупинги около тях, нищо общо с истинското положение. Направа не ми се коментира а и вече е късно.

  Само ще кажа, че съвсем изкуствено се героизира Генерал Палячо и му се дава някаква самостоятелна роля и отстоявана позиция. Този човек е най-големият нагаждач който съм виждал в животът си, с лекота се отмята от всяко нещо което каже. Особено ако то противоречи на ББ. Още помня как се изцепи "Докато аз съм начело на този щаб държавни пари за тези бързи тестове няма да се пилеят". И само след час мило се усмихваше до ББ когато той обяви вноса на 600,000 бързи теста.

  Нещата са съвсем прости, ББ създаде този щаб с единствената цел да си изтрива мръсните крака с него. ТЕ лошите които искат мерки а ББ Доброто Ченге което идва и ни спасява. Пошъл театър за глупаци, но се оказва че наистина има едни 80%.

  Около ББ е невъзможно да съществува човек със собствено мнение и позиция, той е класически пример за Еднолично Управление. Още по-малко тази непреклонна личност би могъл да бъде г-л Муфтачийски, известен във ВМА с прякора си "Плазмодият". Може би се усеща, че времето му изтича и се опитва поне изритването му да представи като принципни несъгласия. С което отново ще излъже само глупаците... е, поне те не са малко.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Любопитно

  До коментар [#19] от "Шоуто на щаба":

  Как разбра, че проф. Мутафчийски се изявявал като политик?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 51. 51 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Имаме си вече наш Ким Чан-ун със свои драскачи способни да почернят и Св. Петър.

 52. 52 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Мутафчийски е супер професионалист и супер честен човек.Ако има политически решения-той със сигурност е казал аз не съм съглаен.Казали са му-като не си съгласен кой откъде е и край.

 53. 53 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Майтапчийски е прелъстен и изоставен...но вече с тлъста сметка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK