Търсят се доброволци, или защо държавата не може просто да прати лекари в закъсали болници

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова

Снимката е архивнаНад 10% от медицинския персонал на болницата във Видин е с положителни проби за COVID-19, обяви в четвъртък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, като уточни, че това е "сигнал за силен недостиг на персонал".


Видинската болница "Св. Петка" от дни е в центъра на вниманието заради постоянно увеличаващия се брой заразени лекари и задълбочаващата се необходимост от специалисти, а затрудненията й са илюстрация за проблемите на здравната система изобщо в България. Мерките на министъра се състоят в неколкократни призиви към лекарите от страната да заминат доброволно в лечебното заведение, за да помогнат за преодоляването на кризата. Причината, оказва се, е в нормативната уредба, която не предвижда пренасочването на медицински персонал (лекари, медицински сестри и санитари) без изричното им съгласие. Това ограничава възможностите на властите за ефективни действия, а ситуацията поставя въпросителни какво могат да предприемат, ако се стигне до недостиг на медицински персонал за пациенти с коронавирус и на други места в страната.


Какво става във Видин


Според изнесената от здравния министър информация в болницата във Видин работят 450 души, от които медицински персонал са 360. От тях:

- 38 души са положителни за коронавирус
- четирима - двама лекари, една медицинска сестра и един санитар, са настанени в болница


- останалите 34 се лекуват в домашни условия.


В момента пациентите с коронавирус се лекуват от специалисти по уши-нос-гърло, офталмология, дерматология, двама коремни хирурзи, хематолог, акушер-гинеколог и педиатър, обобщава за "Дневник" Ивета Найденова, която е прокурист на лечебното заведение. В екипа на всеки от лекарите има по две сестри и един санитар. В многопрофилната болница има и интензивно отделение с двама реаниматори, четири сестри и двама санитари.


"Инфекциозно отделение в болницата няма от 15 години. В момента разполагаме с един специалист по инфекциозни болести, който си работи в болницата, но поради факта, че няма отделение, работи на щат в друго отделение и ни консултира пациентите", казва Ивета Найденова.


По думите ѝ по обявата на болницата от 13 април, с която се търси персонал за пациентите с COVID-19, не е кандидатствал никой. А заради заразените с COVID-19 са затруднени в работата си други отделения на болницата. "Грубо казано, 40 човека са свързани с работата на т.нар. инфекциозни структури, отделно 38 са заразени с коронавирус - т.е. голяма част от персонала е ангажирана с темата - дали заразени, дали работещи в това отделение. Оставащите да работят в другите структури са доста малко", обяснява прокуристът.


Иска ли някой да лекува


След като в сряда отиде във Видин, за да разбере на място каква е ситуацията, здравният министър Кирил Ананиев застана пред телевизионните камери с молба към лекарите от страната да помогнат, като отидат да работят в МБАЛ "Св. Петка": "Водим много интензивни разговори и само за два дни този резултат не може да бъде постигнат. Но така или иначе работим много активно и в крайна сметка се надяваме да намерим доброволци, които да ги пренасочим в болницата във Видин."


Министърът уточни, че след срещи с ръководството на болницата, областния управител и директора на местната здравна инспекция вече е договорено "вътрешно преструктуриране на персонала между отделенията, тъй като в момента редица отделения не работят при пълен капацитет". Ключовите звена за лечението на пациенти с COVID-19 там са двете отделения по неврология и кардиология, но по думите на Кирил Ананиев "не се самозалъгваме, че, ако не намерим окомплектовка на персонала, ще имаме проблеми".


Казусът се усложнява допълнително и заради предишно изказване на председателя на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, че във Видин се наблюдава "интересно смесване в работата на големи групи медици", което вероятно има отношение към разпространението на заразата. Намекът беше за практиката медици да работят на две места - обикновено на трудов договор в болница, но и допълнително на граждански в диагностично-консултативен център, частно лечебно заведение или собствен кабинет, за да допълват доходите си. Законът го позволява, като изисква между смените да има 12 часа почивка, но в момента според щаба това е рисково.


Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивна


Колко (не) е лесно да командироваш медик


Логичната мисъл при недостиг на лекари в кризисна ситуация като сегашната е, че държавата би следвало да има механизъм, по който да командирова специалисти от различни градове там, където възникне нужда. Така, както в началото на епидемията беше обяснено, че ако се наложи, в лечението на пациенти с COVID-19 ще се включват всички лекари, независимо от специалността им.


Оказва се обаче, че командироването не е толкова лесно. "Аз нямам компетенции да командировам или насила да изпращам лекари, дори от държавна болница или такава със смесено участие, на друго място без съгласието на самия медицински персонал", каза в четвъртък Кирил Ананиев.


Юристи потвърдиха, министърът на здравеопазването действително няма право да се разпорежда с персонала на болниците. "Цялата дисциплинарна, работодателска власт принадлежи на законния представител на съответната болница, например на директора или управителя", обяснява за "Дневник" Енчо Динев, който е адвокат по трудово право. По думите му директор на дадена болница може да командирова свои служители със заповед за командировка, на която те няма как да възразят, "защото е заповед, но за тази командировка заплаща болницата, която изпраща служителя си, а не тази, която ги приема".


Така очевидно едната болница е длъжник на другата и затова командироването трябва да се направи въз основа на "някакъв търговски договор между двете лечебни заведения", обяснява юристът. Законът за лечебните заведения дава такава възможност, допълва и адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, като се позовава на чл. 95 от закона: "Лечебните заведения могат да се договарят помежду си за предоставяне на медицински специалисти, медицински услуги и други дейности."


Със заповед, но под условие


Медикът е длъжен да се подчини на заповедта на директора на болница за командировка, ако тя е за до 30 дни. "Има обаче едно условие: ако прецени, че подлагането на тази работа крие голям риск за неговото здраве, може да откаже да го изпълни. В тази ситуация това звучи малко странно, при положение че това са лекари, които са на първа линия, но искам да го отбележа", казва адвокат Енчо Динев. Той уточнява, че работодателят трябва да докаже, че спазва всички предпазни мерки за безопасни условия на труд.


По думите му, ако командировката е за повече от 30 дни, се изисква изричното писмено съгласие на служителя, "защото това вече доста сериозно навлиза в личната му правна сфера - ангажиментите към семейството му например".


По собствено желание


Временната смяна на работно място е по-лесна, ако самият медицински служител изяви желание за това. Разбира се, ако ръководителят на болницата прецени, че въпреки кризисната ситуация може да се лиши от един или повече медици. Желаещият да отиде доброволец на друго място може например да подаде молба да отсъства от обичайното си работно място, като това означава, че работодателят трябва да му даде платен или неплатен отпуск.


"С изричното писмено съгласие на болницата, в която работи, служителят може да сключи временен договор, за да може да помага на друго място", обяснява специалистът по трудово право. Така, ако се стигне до втори трудов договор, няма да има нужда от командироване.


Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивна


Преди седмица обаче тъкмо по повод на заразените медици във Видин шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски призова директорите на болници да ограничат работата на медиците на две места, за да намалят риска от разпространение на заразата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK