Търсят се доброволци, или защо държавата не може просто да прати лекари в закъсали болници

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова

Снимката е архивнаНад 10% от медицинския персонал на болницата във Видин е с положителни проби за COVID-19, обяви в четвъртък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, като уточни, че това е "сигнал за силен недостиг на персонал".


Видинската болница "Св. Петка" от дни е в центъра на вниманието заради постоянно увеличаващия се брой заразени лекари и задълбочаващата се необходимост от специалисти, а затрудненията й са илюстрация за проблемите на здравната система изобщо в България. Мерките на министъра се състоят в неколкократни призиви към лекарите от страната да заминат доброволно в лечебното заведение, за да помогнат за преодоляването на кризата. Причината, оказва се, е в нормативната уредба, която не предвижда пренасочването на медицински персонал (лекари, медицински сестри и санитари) без изричното им съгласие. Това ограничава възможностите на властите за ефективни действия, а ситуацията поставя въпросителни какво могат да предприемат, ако се стигне до недостиг на медицински персонал за пациенти с коронавирус и на други места в страната.


Какво става във Видин


Според изнесената от здравния министър информация в болницата във Видин работят 450 души, от които медицински персонал са 360. От тях:

- 38 души са положителни за коронавирус
- четирима - двама лекари, една медицинска сестра и един санитар, са настанени в болница


- останалите 34 се лекуват в домашни условия.


В момента пациентите с коронавирус се лекуват от специалисти по уши-нос-гърло, офталмология, дерматология, двама коремни хирурзи, хематолог, акушер-гинеколог и педиатър, обобщава за "Дневник" Ивета Найденова, която е прокурист на лечебното заведение. В екипа на всеки от лекарите има по две сестри и един санитар. В многопрофилната болница има и интензивно отделение с двама реаниматори, четири сестри и двама санитари.


"Инфекциозно отделение в болницата няма от 15 години. В момента разполагаме с един специалист по инфекциозни болести, който си работи в болницата, но поради факта, че няма отделение, работи на щат в друго отделение и ни консултира пациентите", казва Ивета Найденова.


По думите ѝ по обявата на болницата от 13 април, с която се търси персонал за пациентите с COVID-19, не е кандидатствал никой. А заради заразените с COVID-19 са затруднени в работата си други отделения на болницата. "Грубо казано, 40 човека са свързани с работата на т.нар. инфекциозни структури, отделно 38 са заразени с коронавирус - т.е. голяма част от персонала е ангажирана с темата - дали заразени, дали работещи в това отделение. Оставащите да работят в другите структури са доста малко", обяснява прокуристът.


Иска ли някой да лекува


След като в сряда отиде във Видин, за да разбере на място каква е ситуацията, здравният министър Кирил Ананиев застана пред телевизионните камери с молба към лекарите от страната да помогнат, като отидат да работят в МБАЛ "Св. Петка": "Водим много интензивни разговори и само за два дни този резултат не може да бъде постигнат. Но така или иначе работим много активно и в крайна сметка се надяваме да намерим доброволци, които да ги пренасочим в болницата във Видин."


Министърът уточни, че след срещи с ръководството на болницата, областния управител и директора на местната здравна инспекция вече е договорено "вътрешно преструктуриране на персонала между отделенията, тъй като в момента редица отделения не работят при пълен капацитет". Ключовите звена за лечението на пациенти с COVID-19 там са двете отделения по неврология и кардиология, но по думите на Кирил Ананиев "не се самозалъгваме, че, ако не намерим окомплектовка на персонала, ще имаме проблеми".


Казусът се усложнява допълнително и заради предишно изказване на председателя на щаба за коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, че във Видин се наблюдава "интересно смесване в работата на големи групи медици", което вероятно има отношение към разпространението на заразата. Намекът беше за практиката медици да работят на две места - обикновено на трудов договор в болница, но и допълнително на граждански в диагностично-консултативен център, частно лечебно заведение или собствен кабинет, за да допълват доходите си. Законът го позволява, като изисква между смените да има 12 часа почивка, но в момента според щаба това е рисково.


Снимката е архивна

© Анелия Николова

Снимката е архивна


Колко (не) е лесно да командироваш медик


Логичната мисъл при недостиг на лекари в кризисна ситуация като сегашната е, че държавата би следвало да има механизъм, по който да командирова специалисти от различни градове там, където възникне нужда. Така, както в началото на епидемията беше обяснено, че ако се наложи, в лечението на пациенти с COVID-19 ще се включват всички лекари, независимо от специалността им.


Оказва се обаче, че командироването не е толкова лесно. "Аз нямам компетенции да командировам или насила да изпращам лекари, дори от държавна болница или такава със смесено участие, на друго място без съгласието на самия медицински персонал", каза в четвъртък Кирил Ананиев.


Юристи потвърдиха, министърът на здравеопазването действително няма право да се разпорежда с персонала на болниците. "Цялата дисциплинарна, работодателска власт принадлежи на законния представител на съответната болница, например на директора или управителя", обяснява за "Дневник" Енчо Динев, който е адвокат по трудово право. По думите му директор на дадена болница може да командирова свои служители със заповед за командировка, на която те няма как да възразят, "защото е заповед, но за тази командировка заплаща болницата, която изпраща служителя си, а не тази, която ги приема".


Така очевидно едната болница е длъжник на другата и затова командироването трябва да се направи въз основа на "някакъв търговски договор между двете лечебни заведения", обяснява юристът. Законът за лечебните заведения дава такава възможност, допълва и адвокат Мария Шаркова, която е специалист по медицинско право, като се позовава на чл. 95 от закона: "Лечебните заведения могат да се договарят помежду си за предоставяне на медицински специалисти, медицински услуги и други дейности."


Със заповед, но под условие


Медикът е длъжен да се подчини на заповедта на директора на болница за командировка, ако тя е за до 30 дни. "Има обаче едно условие: ако прецени, че подлагането на тази работа крие голям риск за неговото здраве, може да откаже да го изпълни. В тази ситуация това звучи малко странно, при положение че това са лекари, които са на първа линия, но искам да го отбележа", казва адвокат Енчо Динев. Той уточнява, че работодателят трябва да докаже, че спазва всички предпазни мерки за безопасни условия на труд.


По думите му, ако командировката е за повече от 30 дни, се изисква изричното писмено съгласие на служителя, "защото това вече доста сериозно навлиза в личната му правна сфера - ангажиментите към семейството му например".


По собствено желание


Временната смяна на работно място е по-лесна, ако самият медицински служител изяви желание за това. Разбира се, ако ръководителят на болницата прецени, че въпреки кризисната ситуация може да се лиши от един или повече медици. Желаещият да отиде доброволец на друго място може например да подаде молба да отсъства от обичайното си работно място, като това означава, че работодателят трябва да му даде платен или неплатен отпуск.


"С изричното писмено съгласие на болницата, в която работи, служителят може да сключи временен договор, за да може да помага на друго място", обяснява специалистът по трудово право. Така, ако се стигне до втори трудов договор, няма да има нужда от командироване.


Снимката е архивна

© Надежда Чипева

Снимката е архивна


Преди седмица обаче тъкмо по повод на заразените медици във Видин шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски призова директорите на болници да ограничат работата на медиците на две места, за да намалят риска от разпространение на заразата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Каква държава бре? Нашето е територия с име. Като Добруджа. По - добре управляващите нищо да не пипат, та да се управим бързо. Иначе осират всичко.

 2. 2 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Коронавирусът е последният колосален провал на неолиберализма

 3. 3 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Има просто решение - 5 или дори само 3 бона бонус върху заплатата и ще има опашка от желаещи да отидат да работят там.

  Жизнь или Life - избор има.
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  ""сигнал за силен недостиг на персонал" - добрЮ тро! Г-н министърът КА, сега ли се събужда или си я кара в неговия изискан, задължително съгласуван с премиера, стил? След протестите на мед. сестрите, така и не се усетиха, че работата не е на добре, преди месец от Видин им обясняваха, че дори ЛПС са кът, още разделят лекари на първа, втора и телефонна линия, статистиките ги правят за пред света, а лечението, профилактиката, обгрижването на пациентите им е последна грижа. Бареков, освен, че даде джипа си, заяви, че има желание да заплаща на доброволец или -ци, лично КА се изтъпани във Видин да се обяснява, НО така и няма да има решение, не само във Видин, а и в сбърканата политика в здравеопазването. Но, живот и здраве да е, българите са търпелив народ, че и здрав - усвоил методите на самолечение.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Весело

  Търсят се доброволци, или защо държавата не може просто да прати лекари в закъсали болници
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Лекарите от "щаба" защо не вземат да отидат във Видин и да помогнат там на място в болницата, като няма други желаещи...?
  Прескурференциите им ще се излъчват директно от Видин!

  В парламентарната трупа на мутрите от герб също има лекари! Каква полза имаме от тях в парламента сега? Очевидно никаква!
  Ами те защо не вземат да отидат като доброволци на работа във Видин?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Когато трябва да се решават проблеми в обстановка на война, природни бедствие, критични ситуации не е възможно едното да е до края, а другото в рая. Половинчати решения, които само замазват положението водят само до по-тежка ситуация.

 7. 7 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Какво е това извънредно положение, в което никой няма власт да командирова лекар във Видин?
  Или има страх, защото преди колко време от Боец алармираха за безобразията във Видин?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 8. 8 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 693 Неутрално
 9. 9 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 693 Неутрално

  https://fakti.bg/bulgaria/469448-georgiev-ot-boec-ochakvam-dnes-da-me-arestuvat

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 10. 10 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 547 Неутрално

  ТОЯ ДЕТО ИМ ДАДЕ СИГНАЛА ЧЕ ШЕ СЕ СТИГНЕ ДО ТУКА ЖОРО БОЕЦА ГО АРЕСТИХМЕ , ТИЯ ДЕТО НАРОЧНО ГИ САБОТИРАХА ТЕСТОВЕТЕ ГИ БОГОТВОРИМЕ , ШИБАНА ДЪРЖАВА ПО РАШИДОВ

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  Преди 10 Ноември (а и за кратко след това) лекарите, така, както и почти всички други професии подлежаха на разпределение. Освен това, лекарите подлежаха и на мобилизация. Смисълът от такова действие беше точно за случаи като този. Сега, когато болниците са търговски дружества и частните практики са отличен бизнес, от какъв зор някой лекар би рискувал, за да се навре във Видинската болница, където очевидно персоналът не може да поддържа протокол, предпазващ от зараза?!
  Вече сме различно, общество, заровете са хвърлени и във Видин да се оправят сами - ако на нас ни дойде до главата и ние да се хванем за палците... Или пък не?

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на svoboden izbor
  svoboden izbor
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защото изгониха медицинските кадри на запад - и защото за престъпното упръвление почтени хора не желаят да работят!

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Каква държава бре? Нашето е територия с име. Като Добруджа. По - добре управляващите нищо да не пипат, та да се управим бързо. Иначе осират всичко.
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Вашето може да блато! Путин ще ви извади, но нашето си е държава не по-лоша, а от другите европейски.
  А , че от Драган Цанков не ви спускат нови опорки, питайте Пасоля. Виж анкетата!!!! Колко процента ще спазят указанията на щаба!!! А за такива дето са готови да оплюват България, от повече от сто години народът ги е нарекъл рубладжии.

 14. 14 Профил на Иван Лалев
  Иван Лалев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "Рим":

  Имаш предвид Мозъчето ли?

 15. 15 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Логичната мисъл при недостиг на лекари в кризисна ситуация като сегашната е, че държавата би следвало да има механизъм, по който да командирова специалисти от различни градове там,

  Знам ли във Видин най-вероятно има и недостиг на журналисти, те коя по ред власт бяха? Значи са критичен ресурс, трябва щаба да прати 10% от софийските да помагат във Видин. Също така липсват и някои други професии, примерно богаташи-олигарси, да пратим и господата прокопиев и пеевски да помогнат във Видин, стига се надявали на държавата, тез видни господа ще успеят да направят райска градина от Видин.
  Как нещо да се свърши все държавата ви виновна, как да се лапат гиантове и субсидии - държавата лош управленец. Ха сега всичкото добър, умен и красив меринджей да направи нещо реално за kleta majka balgaria.

 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1451 Весело

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Каква държава бре? Нашето е територия с име. Като Добруджа. По - добре управляващите нищо да не пипат, та да се управим
  —цитат от коментар 1 на Vlado Nikolov


  Стигнах до "Управим" и се отказах да чета...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 17. 17 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#11] от "2.5":

  То генерала има чин, така че него могат да мобилизират, ама искат да махнат извънредното положение, тогава по каква причина ще мобилизират.
  От друга страна да предложат по 5-6хил. Лв месечно и релокейшън пакет едно2030к и ще има желаещи :)

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Пратете Мангъров, бре! Така, освен медицинска помощ ще има и преки предавания от окото на тайфуна, както и ценни указания и наставления.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#11] от "2.5":

  Онлайн пропагандата започна!
  Като беше толкова хубаво преди 10. 11. 89 г., защо Партията направи пленума? Защо рухна СИВ, и Варшавския догоовор? Къде отиде союз нерушимии и защо повелителят на тигри, не строи светлото комунистическо бъдеще???

 20. 20 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  лекари нема.
  ПРАЩАМЕ БРИГАДАТА С АК 47! лекува безотказно.

 21. 21 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дразнител":
  Ама как така 3 или 5 бона над заплатата? Та той ще взима повече от началника си и от половината служители в министерството.

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  До коментар [#5] от "Рим":Имаш предвид Мозъчето ли?
  —цитат от коментар 14 на Иван Лалев


  Ами дори и Лъчо Мозъка да е!
  Ще отиде като санитар, ако за друго не става.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Има просто решение - 5 или дори само 3 бона бонус върху заплатата и ще има опашка от желаещи да отидат да работят там.
  —цитат от коментар 3 на Дразнител


  Цъ.
  Пари няма, разправят ГЕРБерастите.
  Трябвало 75 млн. на колекторска фирма да подарят, после на офшорките и така в тоя ред. За доктори, сестри и санитари не стигали.
  Приоритети, какво да ги правиш.

 24. 24 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Любопитно

  Пратете Мангъров, бре! Така, освен медицинска помощ ще има и преки предавания от окото на тайфуна, както и ценни указания и наставления.
  —цитат от коментар 18 на gianni


  Ах! Пак Мангъров ви е срал в гащичките? :)

 25. 25 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Допреди няколко месеца лекари ,сестри и друг мед персонал бяха заклеймявани от правителството и голяма част от обществото /80%/ като некадърни ,крадливи ,алчни
  ,че даже и терористи ги изкарваха.Виждаха им се големи заплати от 1500-2000лв
  за лекар и 900-1100 за сестри /бруто/.
  Само да попитам ако някой от вас са го плюли и унижавали години наред ,дали би си зарязал дом ,семейство за да си рискува живота за тези дето допреди 3-4 месеца са се гаврили с него?
  Нещо подобно се получи и при учителите,доскоро хулени и оставени с едни от най-ниските заплати.Вмениха им за няколко дена да минат на дистанционно обучение.
  Как пък един журналист не се намери да пита защо с тия заплати са длъжни да имат в къщи сравнително нов компютър с нов уиндоус ,камери,микрофони ,евентуално принтер,бърз нет .
  Много имаме да еволюираме като общество още откъм манталитет.

 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Любопитно

  До коментар [#5] от "Рим":Имаш предвид Мозъчето ли?
  —цитат от коментар 14 на Иван Лалев


  +
  И аз него се сетих!
  Лъчко Мозъчето е блестящ доктор и верен ГЕРБерастки кадър!
  Да дае личен пример във Видин!

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#19] от "4ort":

  Потресаващо тъп коментар! Никъде не съм твърдял, че преди 10/11 е било по-хубаво? - фактът че така го вдяваш си е твой проблем и единстено илюстрира някои тъвои когнитивни аспекти. Твърдя, че сега сме на дередже, изостанали райони да го д*хат - съвсем закономерно при това. Според мен лекарите трябва да подлежат на мобилизация за такива случаи, така както и военните и полицаите. Какъв е смисъла да плащам авансово на GP, което хленчи че няма кой да му купи ЛПС? Знаеш ли, че в Сев. Италия GPтата са заместени като безполезни от администратори и сега италианците си ближат раните?

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Неутрално

  До коментар [#17] от "ceci_":

  Младите лекари завършили тук отиват на запад, като си прекратяват обвързващи договори за работа в провинцията, точно с такова възнаграждение. Едно GP с 2000+ пациенти у нас си докарва много прилични доходи при нека си го кажем, почти никаква отговорност. и твърдо работно време. Ако недай боже закъсаш него го нЕма у цялата схема - отиваш в Пирогов, където на теб се учат лекари-стажанти, които само чакат да им изтече стажа за да дръпнат по широкия свят(на всеки етаж висят постери на медицински фирми, предлагащи работа в чужбина).

  I Want To Believe
 29. 29 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вашето може да блато! Путин ще ви извади, но нашето си е държава не по-лоша, а от другите европейски.
  А , че от Драган Цанков не ви спускат нови опорки, питайте Пасоля. Виж анкетата!!!! Колко процента ще спазят указанията на щаба!!! А за такива дето са готови да оплюват България, от повече от сто години народът ги е нарекъл рубладжии.
  —цитат от коментар 13 на 4ort


  Къф Путин, бе ? Къф посоль ? Пише за болницата във Видин !
  На какво си ? Явно е доста силно ! Или дилъро ти бута калпаво бело ?

 30. 30 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Може да командироват, но няма кого. Правомощията на военното министерство опират до военните лекари, които са с чин. Ние нямаме чинове, много от нас - особено по-младите колеги, не да служили в армията и дори не подлежат на мобилизация.
  В статишта е обяснено защо и как може и не може да се командирова. При всеобщия недостиг на кадри, никой директор на болница не е луд да се лишава от своите лекари и сестри, та да помага на друг правен субект.

  В Чехия юрнаха студентите по медицина 5-ти и 6-ти курс да помагат - и без друго не ходят на занятия в момента. И децата откликнаха с голшма радост и самопожертвователност. За вече завършилите и редовно работещи доктори и сестри никой не си е направил устата дори.

  E PLVRIBVS VNVM
 31. 31 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Какво става във Видин?"

  ми нищо, кво да става - мърлявщина и пренебрегване на всякакви инструкции и указания...

  ПовервАли са на безбройните писания, видеа и изказвания на "компетентни" олигофрени, че вирус няма, че заразата е измислена, че всичко се прави за да ги ограбят и да им сложат чип...

  Като си повярвал, че няма вирус - защо да се пазиш и какви мерки да вземаш!?

  Вирус няма, докато не се дотътриш задъхан до болницата...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Случаи като този във Видин показват защо има смисъл от социалната дистанция и повечето други ограничения.

  Ако епидемията се изтърве случаи като този ще има в много други областни (и не само областни) градове.

  Въпросните ограничения пазят не само хората - преди всичко те пазят системата на здравеопазване от колапс като този във Видин.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Защото изгониха медицинските кадри на запад - и защото за престъпното упръвление почтени хора не желаят да работят!
  —цитат от коментар 12 на svoboden izbor


  БГ по брой лекари и сега е над средното за ЕС ниво. Просто се нароиха медицински ВУЗ-ове, въведе се и частен прием и сега произвежда много повече лекари отколкото по време на социализма (а тогава бяхме 9 милиона).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Да пратят от ВМА. Там всички са военни, не могат да отказват.

 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  В Чехия юрнаха студентите по медицина 5-ти и 6-ти курс да помагат - и без друго не ходят на занятия в момента. И децата откликнаха с голшма радост и самопожертвователност. За вече завършилите и редовно работещи доктори и сестри никой не си е направил устата дори.
  —цитат от коментар 30 на PavelCZ


  И аз това четох - че в Чехия са мобилизирали студентите от последните 2 курса на медицинските ВУЗ-ове.

  Ако това го направят у нас веднага ще намерят няколкостотин медици.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Да пратят от ВМА. Там всички са военни, не могат да отказват.
  —цитат от коментар 34 на Роси


  Не само ВМА в София - ВМА има филиали и в страната. Във Варна също има военна болница и тя обслужва пациенти с к-вирус.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Командированите лекари и сестри да влязат в борда на тотализатора... Щом ритни - топковци влизат, що лекари да не може?

 38. 38 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#28] от "2.5":

  Ами да, най-безполезното звено взима някакви пари, но отново защо да се вдигне да ходи във Видин, след като и в София може спокойно нищо да не прави и да си харчм парите?
  ПС интересно ми е либералното общество как винаги е за частна инициатива, по-малко държава, плюе и принизява хората работещи в държавни структури и ... като се случи нещо такова и "държавата трябва" - в този случай да преразпредели хора, все едно са овци или както обичат да казват умно-красивите - крепостни, все едно лекар те не са хора, нямат семейства, възрастни родители и т.н.

 39. 39 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Естествено, че няма да имате право насила да командировате хората, бе, изроди, какво го обсъждате даже. Ама така е, като знаеш че хората не са масово въоръжени като селяците от южните щати, можеш да си позволиш да обсъждаш за насилствени местения. А болницата във Видин... как да го кажа по цивилизовано - да ви убие бог, че сте толкова нагли и тъпи и долни и гнусни. Който не е пожелал - не е рабрал какъв е проблема там. Всяка болница си пере неща (чаршафи, калъфки и тн), дали видинската болница не се пере във фирма в Габрово? Т.е товарят прането, пътуване половин България, пералня, сушилня и отново връщане на прането през половин България? География ако не знаете, отворете си картата на България. Дали този сценарии се е случвал? Ако се е случвал - какво говори за управлението?!? На кого му пука, а? Важното е че не могат да заставят медици да отидат там... защото е трудно да направиш така, че да искат те да се отзоват.. а такива българи има много, които с правилната мотовация и планина ще преместят.

 40. 40 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Вижте сега.И до утре да спорим ,факт е ,че извън София и още 3-4 града има фрапиращ недостиг на лекари ,мед сестри ,и др мед персонал.За матерялната база там да не говорим.Ако и сега при тази ситуация не си вземем поука като нация ,значи наистина сме нация нефелна и си заслужаваме всичко което ни се случва.
  Мисленето би могло /ако не претовари мозъчните клетки на матряла/ да се плъзне и към расъждения за състоянието на правосъдната ,образователната,социалната и др системи и да стигне до законодателната и изпърнителната власт които ги регулират и управляват.

 41. 41 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Военната мобилизация на лекари и друг медицински персонал и досега не е отменена!Но ако такава мобилизация запуши временно дупката във Видин,какво ще правим след като премине епидемията-случаят във Видин е жълтата лампа на светофара преди червен сигнал!Управляващите неглижираха проблемите,затваряха си очите при откриването на стотици частни болници,оставиха областите болници на иждивение,да ама сега същите тези областни и държавни болници поемат бремето,а частните само демонстрират съчувствие!Отделно българският простак ругаеше и биеше лекарите, а сега ги гледа в очите като пребозало коте,бие камбани и ръкопляска от балконите,но това не може да промени положението.Извод:След епидемията солидно държавно финансиране на болниците с държавно участие,а частните да бъдат отбити от цицата на НЗОК (те са големи специалисти,предлагат високо качество,луксозни условия,да се борят помежду си за вниманието на пациента).Видя се като през лупа,че има въпиюща нужда от кадрово и финансово обезпечение на областните и някои национални държавни болници!

 42. 42 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#33] от "Николов":

  Не сте съвсем прав.Статистически ги докарваме на бройка ,но голяма част работят във фармацефтичните компании,други доста са в министерството и по здравните каси,някой са дори политици.Реално в някой по-трудни или непривлекателни специалности са останали букварно под 50-100 бр за цялата държава .А разпределението по регионален признак направо е плачевно.

 43. 43 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Само у Булгаристан може да дойде вирус и да се заразят само докторите, затуй правилно ви ръкопляскат да не ходите в болниците им, че да не ви зарзят и вас

 44. 44 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#25] от "стефан иванов": Един мой пост преди месец относно отношението към учителите:

  Не бива да се очакват чудеса за няколко дни. Здравната каса от 2000г. досега колко пари похарчи и няма електронен регистър на здравноосигурените. Нямаме електронно правителство, тоол системата погълна стотици милиони и пак има фалове. НАП я хакнаха, системите на КАТ, МВР, Митници забиват често... Сега да искаме от учителите за няколко дни без никакви пари и техника, никакво предварително обучение, със собствени най-вече компютри - техни и на децата, да започнат дистанционно обучение на ниво е доста наивно.

 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#42] от "стефан иванов":

  Писах това във връзка с емиграцията на мед. кадри. Няма как да няма емиграция - БГ сега произвежда почти 2 пъти повече лекари отколкото по времето на социализма при значително по-малко население. Няма как да има работа в БГ за толкова много абсолвенти.

  А иначе по болничен персонал и болнични легла сме пак над средното за ЕС ниво.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  И всичко това при доста ниско ниво на разпространеност на вируса в страната.

  Можем да си представим, какво би се случило при други обстоятелства.
  Можем да разберем и страха на управляващите от това да лъсне цялата истина за здравната система.

 47. 47 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#45] от "Николов":

  За мед вузове не знам ,лекари статистически има ,но не работят лекарска работа.
  А за мед сестрите по стандартите лекар/сестри ни трябва по още почти една сестра на лекар -официална статистика.
  В БГ на статистика винаги сме го докарвали на практика обаче нещата не винаги са розови.

 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  До коментар [#47] от "стефан иванов":

  Проблемът е, че многопрофилните болници получават лиценз с изричното условие да могат да лекуват инфекциозни пациенти. Това е условие за лиценза им. Но сега когато се наложи да го правят изведнъж повечето казват "Не можем". Трябва сериозно да се преразгледат лицензите (и без това сме на едно от първите места в ЕС по брой болнични заведния на глава от населението) и при отказ на лечение да се отнемат.

  Щото излиза, че за някои болницата само е средство да доят определени клинични пътеки. А като трябва да се спасяват човешки животи - "не ни търсете".

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Москва праща всички студенти по медицина от 4 и 5 курс, както и медицинските сестри на практика по болниците. Без извънредно положение, просто сменя датата на задължителния едномесечен стаж, който и ще се заплаща. И изобщо млади хора без 5 минути доктори имаме и ние достатъчно, защо да не помогнат още повече че ние изобщо не сме на положението в Москва.

 50. 50 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Русия - 8 починали на 1 милион, България - 9 починали на 1 милион, Белгия - 665 починали на 1 милион. Требе да се чете, да се чете требе.

 51. 51 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Какво се случи след репортажа на Васил Иванов за огромните докторски заплати ? Защо министърът на здравеопазването позволява да изтича огромен финансов ресурс по този начин. Колко човека в държавни болници получават заплати над тази на премиера примерно.

 52. 52 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#30] от "PavelCZ":

  Да командироват ли? И командировъчни над заплата да плащаме? Извънредно положение е! Не е военно, какви чинове???

 53. 53 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николов":

  Колапса не е от вчера явно. Нищо общо с вируса.

 54. 54 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#36] от "Николов":

  Не сме във военно положение!

 55. 55 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#40] от "стефан иванов":

  ++++++++++++++

 56. 56 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#43] от "dlh48570945":

  Факт

 57. 57 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Любопитно

  В случай на военен конфликт как се процедира с медицинският персонал сега?
  Интересно ми е, защото миналата година по това време, надали някой си е и помислял, че може да се случи това, което е сега по света. Та същото и с военният конфликт - струва ни се невероятен, но никой не знае дали догодина по това време основният въпрос няма да бъде " кога идва подкреплението?"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 58. 58 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  Каквото не става с ентусиазъм, сигурно ще стане с повечко пари... Крайно време е вместо да ближем сол и да отнасяме боя, да почнем да си плащаме, че и на нас да ни плащат и да се оправим най-сетне. Сещате ли се, ако плащате можете да изисквате, а ако чакате на гол ентусиазъм и помощи... ми квото получите това ще е. Труден урок, но ще трябва да го научи по един или друг начин.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 59. 59 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#57] от "DDR":
  Положението на война и за военното положение?

 60. 60 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Любопитно

  Хм.... Според министъра Чл. 120. Чл. 121. (1) ,Чл. 216. и Раздел VIII "в" от КТ не важат за лекари, така ли? Не знаех!


  От кога?

 61. 61 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#19] от "4ort":Потресаващо тъп коментар! Никъде не съм твърдял, че преди 10/11 е било по-хубаво? - фактът че така го вдяваш си е твой проблем и единстено илюстрира някои тъвои когнитивни аспекти. Твърдя, че сега сме на дередже, изостанали райони да го д*хат - съвсем закономерно при това. Според мен лекарите трябва да подлежат на мобилизация за такива случаи, така както и военните и полицаите. Какъв е смисъла да плащам авансово на GP, което хленчи че няма кой да му купи ЛПС? Знаеш ли, че в Сев. Италия GPтата са заместени като безполезни от администратори и сега италианците си ближат раните?
  —цитат от коментар 27 на 2.5


  Каква мобилизация, какви пет лева, България отдавна вече не е концлагер. Опитайте се да мобилизирате лекарите, които до преди месец наричахме убиѝци, търгаши и некадйрни и вижте какво ще се случи. И малкото останали специалисти ще поемат на запад. Единствено възмажното решение е просто да им се плати подобаващо. Примерно 10 хил. за два месеца командировка, платени в момента на заминаването и тогава ще има кандидати. Държавата дрябва да си определи приоритетите, дали да хрантути мутри, ци.. пардон роми пенсионери или да запази ценният си ресурс.

 62. 62 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#58] от "gost22":
  ++++++++++++++++

  До коментар [#61] от "mednikarov":

  ++++++++++++++
  Трудно се учи Българина ама накрая няма къде да иде.

 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#13] от "4ort":

  Ох, още един путинолюбец. С него лягаш, с него ставаш. Що така? Имаш влеченние? Мания? Лекувай се.

 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#16] от "nv":

  Ми, не чети..

 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#28] от "2.5":

  Имаше много добра поликлинична система и спешни кабинети, освен бърза помощ. Интересно на кой пречеше? Дори и англичаните ни за виждаха за нея.

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Весело

  До коментар [#29] от "gwe49620445":

  Обикновен трол за стотинки. Не му обръщай внимание. Ако не пише Путин, или Русия поне десет пъти на статия, ще му отрежат парите и умира от глад.

 67. 67 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николов":

  Никой няма да иде. Ще си.намерят извинителни бележки.

 68. 68 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#28] от "2.5":

  Забравяш да кажеш ,че доходите на джипито се основават на упорит и непрестанен труд и са горе долу по 1-2 евро на преглед ,което е 10-20 пъти по ниско от целия останал ЕС , където не знаеш тел номер на джипито си и за да влезеш там и да се лекуваш при него , ще чакаш не като тук по 20 минути ,а по 20 дни и пак ще отидеш в тамошния Пирогов ,ако се нуждаеш от спешен преглед ,но за такава преценка ти трябва мозък ,който мисли ,а твоя не е такъв.

 69. 69 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#61] от "mednikarov":

  Няма да стане ,знаеш ли защо , защото в момента за същото в Германия джипито за 35 часова седмица и по 4 ма прегледани на час , взема по 20000 евро на месец ,в САЩ по 25000 долара за 35 часова седмица ,а тук финансовия резултат е по 3-4 лв за 24 часа задължения към пациентите 365 дни в годината ,а за работа в отделение ,колкото чистачка на кенеф в съда ,с разлика ,че трябва да си рискуваш живота за тези много пари и отговорности ,ако дадат по 10000 лв на месец ,както дават на висшите държавни чиновници ,дето сега са скатани в офиси и домове и вили , ще се намерят желаещи да рискуват ,просто е .

 70. 70 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Весело

  До коментар [#35] от "Николов":Никой няма да иде. Ще си.намерят извинителни бележки.
  —цитат от коментар 67 на Vlado Nikolov


  И след това ще си намерят трудовата книжка подпечатана.

  Но нищо, в частния сектор такива кадри се търсят.

 71. 71 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#7] от "UJC4040":

  Единствените, които могат да бъдат командировани против волята им, са венни лекари. Не знам дали и колко такива има в България. В нормалните държави привличането на заместващи лекари става през платформата на лекарския съюз с обяваване на дати и заплащане. Колкото повече наближава датата, толкова повече се вдига заплащането, защото иначе следва закриване на съответното отделение.

  Жизнь или Life - избор има.
 72. 72 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 698 Любопитно

  До коментар [#7] от "UJC4040":Единствените, които могат да бъдат командировани против волята им, са венни лекари. Не знам дали и колко такива има в България. В нормалните държави привличането на заместващи лекари става през платформата на лекарския съюз с обяваване на дати и заплащане. Колкото повече наближава датата, толкова повече се вдига заплащането, защото иначе следва закриване на съответното отделение.
  —цитат от коментар 71 на Дразнител


  Не е точно така.
  Лекарите се назначават по КТ или по ЗДС, според статията.
  А те са ясно написани.
  КТ, например , е категоричен:
  Чл.121
  Чл. 121а. ал 1б.
  Работник може да откаже по:
  чл. 107 (3)
  но, е задължен да изпълнява Чл. 126 (7)

 73. 73 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#52] от "filip_a":

  По закон не могат да ни задължат. Не си мислете, че не биха го направили, ако можеше.
  Пусто човешки права, пусто.

  Извънредното положение също е по действащото законодателство. В Чехия таман върви скандал - правителството е издало практически правилни разпореждания в извънредно положение, но според неправилния закон. Загубиха дело пред Конституционния съд и сега се притесняват от масови жалби за компенсации на загубите на частни лица. Ако се бяха позовали на правилните закони, с пръст не можеше ги бутнат - самите решения са правилни. Това като илюстрация,

  E PLVRIBVS VNVM
 74. 74 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#42] от "стефан иванов":Писах това във връзка с емиграцията на мед. кадри. Няма как да няма емиграция - БГ сега произвежда почти 2 пъти повече лекари отколкото по времето на социализма при значително по-малко население. Няма как да има работа в БГ за толкова много абсолвенти.А иначе по болничен персонал и болнични легла сме пак над средното за ЕС ниво.
  —цитат от коментар 45 на Николов


  Засрами се бе, Пинокио.

 75. 75 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 397 Неутрално

  До коментар [#28] от "2.5":Имаше много добра поликлинична система и спешни кабинети, освен бърза помощ. Интересно на кой пречеше? Дори и англичаните ни за виждаха за нея.
  —цитат от коментар 65 на Vlado Nikolov


  Това са някакви тотални комунистически глупотевини. Здравеопазването в България преди 89 година беше 20 години назад от здравеопазването на западняците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK