Над 90 хил. са безработните от началото на извънредното положение

Над 90 хил. са безработните от началото на извънредното положение

© Надежда Чипева, КапиталОт началото на извънредното положение заради коронавируса безработните в страната са се увеличили с 91 783 души, съобщи Министерството на труда и социалната политика.


Ведомството отчита, че благодарение на нарастващия брой служители, които запазват работата си, намаляват записващите се в бюрата по труда. На 30 април са се регистрирали 1637 души, което е над три пъти по-малко в
сравнение с преди по-малко от три седмици.


Въпреки кризата все повече хора намират нова работа с помощта на трудовите посредници в бюрата по труда. От началото на извънредното положение на 13 март работа са започнали 19 134 безработни, отчита министерството.

Към 30 април 9030 работодатели в страната са подали заявления за компенсации за общо 131 146 техни работници по мярката 60/40.


Националният осигурителен институт вече е изплатил 7.841 млн. лв. по схемата на общо 1961 работодатели. Компенсациите са за общо 25 249 работници и служители. Близо половината (48%) от подкрепените предприятия са от седем икономически дейности: ресторанти и заведения за бързо обслужване - 12.88%, питейни заведения - 9.32%, хотели и подобни места за настаняване - 8.65%, търговия на дребно в специализирани магазини с други нехранителни стоки - 8.02%, туристическа агентска и операторска дейност - 3.52%, дейности в областта на спорта - 3%, пътнически сухопътен транспорт - 3%.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK