Първата помощ на пътя: подготвени ли са българите

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  За никаква първа помощ не са подготвени родените след 1985-та !
  Превръзка с бинт не могат да направят даже.

  [email protected]
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4540 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Е, айде стига с преувеличаването...

  Академик Павлов: "Трябва да изразя тъжното си виждане за руския човек - той има толкова слаба мозъчна система, че не може да възприема реалността като такава. Условните му рефлекси се координират не с действия, а с думи." 1932 година.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3042 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  С изключение на медицинския персонал - извинявам се :)

  [email protected]
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2942 Весело

  Дали бихте направили изкуствено дишане на жена грозна като смъртта?

 5. 5 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 261 Любопитно

  много е тънък момента на това да помогнеш, но да можеш да защитиш всяко действие в съда, ако се наложи... при по-предпазливите, това е направо преведено - стой и чакай линейка без да правиш нищо...

 6. 6 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Жена ми харесва това 😄!

  agent
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  "Страничните, но ключови въпроси", които са предмет на статията не възникнаха след катастрофата, в която загина журналистът Милен Цветков. Бог да го прости! Били са актуални винаги. Сега загина известна личност. Някои хора и институции решиха, че може да се появят под прожекторите и да изкарат някой лев.
  Би било добре след като авторът и БЧК се позовават на европейски стандарт да посочат кой е този стандарт.
  Какво означава "обучени да оказват първа помощ"? Вероятно по някакъв начин заставени да изкарат някакви формално проведени курсове. Каква част от хората могат реално да окажат полезна първа помощ. Не само в България. Факт е, че понякога и пристигналите екипи от Спешна помощ допускат грешки. Не поради липса на знания и умения или небрежност. Често трябва да се предприемат и извършат животоспасяващи действия в интервал от няколко минути. Понякога предприетите мерки са грешни, дори вредни.
  Нека бъдем реалисти и не очакваме и изискваме чудеса!

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  За никаква първа помощ не са подготвени родените след 1985-та !Превръзка с бинт не могат да направят даже.
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Най-важно е да се установи какви мерки трябва да бъдат предприети. След това да бъдат приложени правилно. Вие можете ли?

 9. 9 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2639 Любопитно

  А вероятноста да бъдеш обвинен, че си навредил на ранен човек докато се опитваш да помогнеш ?!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 10. 10 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  А вероятноста да бъдеш обвинен, че си навредил на ранен човек докато се опитваш да помогнеш ?!!
  —цитат от коментар 9 на 'ΕΡΕΒΟΣ

  Не е малка. Затова не би трябвало да е изненада, че някои водачи ще отминат ПТП.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  Още една малка крачка към максимум 4 години за клетия надрусан младеж.

  " За конкретния случай с Цветков по думите му на първо място е трябвало явилите се граждани да спрат движението и да обезопасят мястото с поставяне на триъгълник - нещо, което не е направено. "В такъв случай трябва да се придържа главата му и да бъде поставен да легне на твърда повърхност", коментира за изваждането той."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Още една малка крачка към максимум 4 години за клетия надрусан младеж. " ..."
  —цитат от коментар 11 на дерибеев

  Предполагам имате предвид 4 години условно. Жестоко спрямо младежа!

 13. 13 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 605 Гневно

  "Думам ти дъще, сещай се - снахо"

  И сега какво? Виновни оказалите първа помощ на Милен Цветков и "Бърза помощ" за смъртта му? А това, че защо се е стигнало до първа помощ и линейки - ами то така се случи...

  Гнус!

  Да спасим София от "Спаси София"!!!
 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  От тази дълга статия, така и не разбрах какво са сбъркали тези, които са били до Милен през първите минути!
  От писанията за д-р Пенчо излиза, че най-голямата грешка било, че не са сложили триъгълник! Да, да, ТРИЪГЪЛНИК! Сигурно за това пациентът е починал? И от къде да го вземат? От ранения Милен или от изпадналия в шок Кристиян? Може би да подгонят онзи с чантата? Защото да ровиш из чужда кола или да вадиш ключа и да отваряш багажника, е много лоша (от юридическа гледна точка) идея. Единствено е можело някой друг водач да спре и да сложи своя триъгълник, но такова не се вижда често.
  Останалите идеи (за придържането на главата и слагането на твърда повърхност), макар и добри, се отнасят за пациенти със счупен гръбначен стълб (особено шийни прешлени). А нищо такова не е имало при Милен. Дори напротив - сам е станал и е ходил известно време. Без резултати от аутопсията, можем само да гадаем за причините за смърта, от излязлото в пресата. Обаче ако е вярно това, за спуканите кръвоносни съдове, НИКАКВА първична помощ, на място, не е била в състояние да помогне, независимо дали е оказвана от едва-едва обучен шофьор или от професионален медик. Най-добрата стратегия е била пострадалият да бъде доставен колкото се може по-бързо в оборудвана за целта хирургия, с всички необходими диагностични инструменти. В Пирогов не знам да има подходящи скенер и ЯМР, с които да се диагностицират веднага кръвоизливите. В Токуда, обаче, поне единият от уредите е наличен и с достатъчно добри показатели, нищо че няма "противошокова зала", в която пациентът отива едва след операционната...
  Да се прави PR на курсовете за първа помощ, върху смърта на Милен е странно. Поне докато не се обяснят правилните, В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ, действия. Такива обаче едва ли някой може да даде само на база общи приказки.
  Идеята за парамедици на мотори, също е странна. Основната задача на парамедиците (поне в САЩ) е да натоварят безопасно пациента в линейката и по най-бързия начин да го закарат в най-близката болница. Държа да видя как ще карат пострадал от катастрофа, с мотор! А скоростта, ако се вярва ан данните на Бърза помощ, не е била проблем. От видеоклиповете видяхме кога е станала катастрофата. Би било добре да видим и тайминга от спешния телефон (кога е имало обаждане), както и кога е предаден сигнала на БП. Аз лично, ако реша да помагам, бих поискал да ме прехвърлят (правил съм го) на квалифициран доктор от БП, докато чакам линейката.

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А вероятноста да бъдеш обвинен, че си навредил на ранен човек докато се опитваш да помогнеш ?!!
  —цитат от коментар 9 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Можеш да бъдеш обвинен (също по НК) и в неоказване на помощ.

 16. 16 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Сложно е.Изключвам юридическите уловки,които могат да превърнат най-добросъвестния спасител в едва ли не престъпник.Още обучението ни куца.Учим хората как да правят непряк сърдечен масаж-ОК!Обаче сърдечният масаж е практически последното и най-ненужно нещо при пострадал от ПТП.Диша ли човека някак и няма ли видимо външно кървене-не го пипайте,дори да е в безсъзнание.Ако има опасност от запалване или втора катастрофа чак тогава се пробва да се вади.Ако не диша-повдигнете му леко брадичката нагоре/обикновено главата е килната нанякъде.Ако продиша-дръжте го в това положение докато дойде помощ.Ако кърви обилно от крайник-пробвайте да превържете.Толкоз!Изкуственото дишане е геройство.Ако не е продишал дори след като сте го поставили по гръб,поочистили с нещо устата и повдигнали брадата на пстрадалия........Сърдечния масаж след зверска гръдна травма с натрошени ребра,гръдна кост и вероятно разкъсани големи кръвоносни съдове си е убийство!Има място единствено ако колата и човека вътре са видимо цели-при сърдечен инцидент да речем.Пък юнакът на снимката вероятно е "мачкал"само манекени-не бих си скожил ръцете така.Дано съм бил полезен.

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  ...Идеята за парамедици на мотори, също е странна. Основната задача на парамедиците (поне в САЩ) е да натоварят безопасно пациента в линейката и по най-бързия начин да го закарат в най-близката болница. Държа да видя как ще карат пострадал от катастрофа, с мотор! ...
  —цитат от коментар 14 на ivanpopov


  Парамедик с мотор/моторетка (по нашенско и на ел'бичиклети вече) не вози пострадал до болница. Той пристига първи на място и оценява ПРОФЕСИОНАЛНО положението и докладва ДИРЕКТНО до който праща линейките какъв е проблема (припаднал пияница, сърдечен удар или раняване с голяма загуба на кръв).

  Този парамедик дава КВАЛИФИЦИРАНА бърза помощ-вади език, спира обилно кръвотечение и т.н.. И поне по нашенско този парамедик командва помагачите наоколо (и те му се подчиняват безпрекословно) за нужните действия в първите минути. Това докато дойде линейката.

  За протокола.


  До коментар [#14] от "ivanpopov":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":

  Малко вероятно !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 282 Неутрално

  За първа помощ не съм сигурен, колко сме подготвени, но явно всички сме подготвени зс пожарникари щом ни задължават да имаме пожарогасител в колата!

 20. 20 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Подготвени сме, да. Пътищата не са подготвени, колите също. Липсват шофьорски умения също. 700 умрели на година. Там първата помощ не помага.

 21. 21 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 429 Неутрално

  емпатията като цяло липсва, не само при тийнейджърите, шофирането за много хора е като видео игра, и това личи във всякакви ситуации на пътя. добре е да сме запознати с последствията от тази "игра"

 22. 22 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Ще се радвам да разкажете как е в Израел, стига шабата да позволява. :) Единственото ми посещение там, видях как съвсем младо момиче, с военна униформа, помагаше при катастрофа на пътя. Но от малкото думи, които разбрах, сред другите помагачи имаше квалифициран лекар.
  В САЩ е така, както го описахте, но само поради факта, че медицинска помощ може да оказва само и единствено лицензирано лице. В противен случай, се носи наказателна отговорност. Тук, напротив, обучаваме водачи, спасители, оператори на огнестрелни оръжия (ловци, самоохраняващи се, охранители), доброволци и кого ли още не на оказване на първа помощ. Колко е адекватно обучението, е друг въпрос (мен са ми преподавали методи за помощ при удавяне на огнестрелни курсове), но няма изрична забрана за оказване на медицинска помощ на пострадал, дори ако не само не си медицинско лице, но и не си обучаван за каквито и да било действия (стига после да не изкарат, че с действията си навредил на пострадалия). За това и необходимостта от подобен ПАРАМЕДИК (а не квалифициран травматолог) е леко съмнителна.

 23. 23 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Никой не може да е подготвен напълно за такова нещо.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТНТ":

  Това е от колекцията "Златни милиционерски номера"...! Тоест вината се прехвърля на пострадалия или на свидетели на инцидента. Същото, като да се оплачеш след кражба. Започват да ти обясняват, че не си положил достатъчно усилия да си опазиш имуществото, а крадците не са ти го откраднали, ами са го взели за малко да си свършат някаква работа и ще ти го върнат някой ден. Наблюдават се всички признаци, че надрусаното синче ще се отърве леко. Фамилията е усвоявала евро-фондове, тоест имат милиционерска закрила. Реалността е, че живеем в милиционерска държава и на хората очевидно им харесва да е така.

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2891 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ако трябва да сме съвсем честни Бастуне в наши дни, след изкаран шофьорски курс и получена шофьорска книжка много от хората даже и кола не могат да карат...! Какво остава за знания или умения в оказването на първа помощ?! А оказването на първа помощ хич не е шега работа и много малко хора ще го направят както трябва, особено след тежко ПТП.

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3042 Разстроено

  До коментар [#25] от "Petleshev":

  Ако трябва да сме честни - това е заради пазарния принцип - дават-вземат парите и отчитат дейност, а това че някои остават инвалиди, а някои умират , никой не го бърка !

  [email protected]
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3042 Разстроено

  До коментар [#25] от "Petleshev":

  То и образованието като цяло е на този принцип....

  [email protected]
 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3176 Весело

  До коментар [#17] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Ще се радвам да разкажете как е в Израел, стига шабата да позволява. :) Единственото ми посещение там, видях как съвсем младо момиче, с военна униформа, помагаше при катастрофа на пътя. ...
  —цитат от коментар 22 на ivanpopov


  Ами идвай по често, ще видиш и куп други неща 'дет' ги няма в други страни😀 Като тези масурести парамедици например:

  https://www.google.bg/search?q=zaka +israel&sxsrf=ALeKk00VEH9TTsbJ72ucab5R0on18aUaAA:1588402474895&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=cIG3NBm3aie1JM%3A%2CYMuQ1_vvv9K1IM%2C_&vet=1&usg=AI4_-kSZ29q8mWEJv9pmQpJXgb5PLdthVA&sa=X&ved=2ahUKEwjm3JqqzJTpAhUuyKYKHRkOCboQ_h0wC3oECAsQBQ#imgrc=cIG3NBm3aie1JM:

  https://bit.ly/2ya3R91

  ОК, тъй като "не съм от тях, как'Сийке" (тези които спазват шабат)-нещо за първа помощ в Израел.

  1. Още в началните години в гимназиите оказваето на първа помощ се изучава в училище.

  2. ВСЕКИ минал през армията Момчета и момиета) минава такъв курс през първначалното си обучение, и обикновенно са наясно как се действа-като онази войничка която си видял, или мацката в статията от линка:

  Search Results
  Web results

  Women in the Israel Defense Forces - Wikipedia
  en.wikipedia.org › wiki › Women_in_the_Israel_Defen...
  Anastasia Bagdalov, awarded a military commendation for her role during the 2011 Sinai attacks. A passenger on the bus, she used her T-shirt and another passenger's bra as tourniquets to save the life of a severely wounded soldier.

  https://www.google.bg/search?sxsrf=ALeKk03Cq395HzzzTxqLmfTHgXt0NmTxcQ :1588402972677&source=hp&ei=HButXvGEItKAjLsPpu2yUA&q=israeli+girl+soldier+makes+tourniquet&oq=israeli+girl+soldier+makes+turniket&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQARgAMgcIIRAKEKABOgQIIxAnOgUIABCRAjoCCAA6BAgAEEM6BwgAEIMBEEM6BQgAEIMBOgQIABAKOgYIABAWEB46CAgAEBYQChAeOggIIRAWEB0QHjoFCCEQoAE6BAghEBVQ8D9YnuEBYPD8AWgAcAB4AIABgAKIAaQykgEGMC4yNy44mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpeg&sclient=psy-ab

  3. Тези в полевите части минават по интензивен курс. Освен това към 5% минават и курс за "полеви санитари/парамедици". Та влачат освен пушкалата и другите такъми и една чанта 5-6 кг с мед'оборудване. Тези полеви парамедици (на иврит-ховеш крави/боен санитар) са втората най уважавана военна професия (първите са летците и командосите) и за тях песни се пеят.

  Те остават такива цял живот-влачат и в цивила чантата в колата (и им подновяват медикаментите периодично). В пътна катастрофа излизат от колата, грабват чантата и тичат към мястото. И в момента когато кажат "полеви санитар съм" поемат командването-ВСИЧКИ им се подчиняват безпрекословно.

  ТЕ СА и една от причините да има толкоз малко смъртни случая при катастрофи с МПС: Те просто знаят какво да правят, и го правят, докато дойде линейка с лекар и по разнообразно мед'оборудване.

  4. Относно службите "Бърза помощ": Освен държавната "Маген Давид Адом/Червена шестолъчка" съществуват още 2-3 ДОБРОВОЛНИ такива, със стотици+++ доброволци. Включая и масурести ултраортодокси-при тях това е "благословено деяние". Като много от тях са на моторетки/ел'бичиклети, и за нулево време пристигат до местопроизшествието дори при тежък трафик по градските улици-просто пускат сирената+червения буркан и карат...по тротоарите, по въздуха. И всеки им прави път-тук НЯМА бабаити от рода "кой си ти бе, знай'ш ли кой съм аз".
  До коментар [#22] от "ivanpopov":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 29. 29 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3176 Весело

  До коментар [#22] от "ivanpopov":

  https://israelrescue.org/

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Бол мерси за труда. Дано повече хора го прочетат. При почти два пъти по-малко жертви на пътя, както спрямо населението, така и спрямо броя превозни средства, при Вас спрямо тук, има какво да се научи.

 31. 31 Профил на EmoBo
  EmoBo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко могат да направят правилна преценка на ситуацията за отрицателно време за да вземат правилното решение - в зависимост от състоянието на пострадалия какво да се направи ?Не е ли по-добре да 1)да се обадиш на 112 и 2)да обезопасиш мястото без риск за собствения и на сеиржиите живот ?Пък това дето ще минеш някакъв си курс за 20 часа и ще си подготвен перфектно да окажеш помощ си е " мижи да те лажем"!

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7775 Неутрално

  Нали, като вземат книжка за правоуправление, минават и такъв курс.

 33. 33 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТНТ":Това е от колекцията "Златни милиционерски номера"...! Тоест вината се прехвърля на пострадалия или на свидетели на инцидента. Същото, като да се оплачеш след кражба. Започват да ти обясняват, че не си положил достатъчно усилия да си опазиш имуществото, а крадците не са ти го откраднали, ами са го взели за малко да си свършат някаква работа и ще ти го върнат някой ден. Наблюдават се всички признаци, че надрусаното синче ще се отърве леко. Фамилията е усвоявала евро-фондове, тоест имат милиционерска закрила. Реалността е, че живеем в милиционерска държава и на хората очевидно им харесва да е така.
  —цитат от коментар 24 на Petleshev


  ++++++++++++++++++++++++++++

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 34. 34 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#15] от "ivanpopov":Малко вероятно !!
  —цитат от коментар 18 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  В А, СН и ФРГ като пряк и непрях свидетел на пътна катастрофа сте задължен да окажете помощ и ако не го направите подлежите на наказание, което може да достигне до 1 год затвор ( § 95 StGB Австрия). Основните задължения при такива случаи са: Осигурявате местото, като първо внимавате за вашата лична безопасност, обаждате се, съдействате и ако има ранени оказвате първа помощ. Презумцията е, че щом имате шофьорска книжка сте минали задължителен курс за бърза помощ, който е хубаво да опреснявате през няколко години.

 35. 35 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Червеният кръст има желание да захлеби, което е нормално с оглед на шефа му. Аз обаче имам едни опасения, че оказването на първа помощ в някои случаи ще влезе челно на някои текстове от НК.

 36. 36 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Това беше интересно, благодаря :)

 37. 37 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 3176 Весело

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Това беше интересно, благодаря :)
  —цитат от коментар 36 на lalleen


  Моля, моля😀
  До коментар [#36] от "lalleen":

  -------
  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Бол мерси за труда. Дано повече хора го прочетат. При почти два пъти по-малко жертви на пътя, както спрямо населението, така и спрямо броя превозни средства, при Вас спрямо тук, има какво да се научи.
  —цитат от коментар 30 на ivanpopov


  Че има какво да се учи и да се прилага-има😀 Ама едно нещо май е...почти невъзможно да се научи: Да се мотивират хората! Хем "да си губят времето" по разни курсове (за военна служба и не споменавам), хем "да си губят времето" като доброволци в "разни НПО" (доколкото разбирам - в България НПО е МРЪСНА дума). И като за последно-да се подчиняват в определени ситуации на подходящият човек (в случая-армейски полеви санитар който функционира и в цивила като такъв), и да изпълняват безпрекословно неговите нареждания.

  Това последното за служилите в армията (а тук повечето сме служили) е нещо естествено. В България където всеки знае 'СИЧКО повече от всички останали....това е почти невъзможно.
  До коментар [#30] от "ivanpopov":

  -------

  П.С. Оф, почти забравих да изкажа ЛИЧНА благодарност на комплелксираната мижитурка цъкнала ми по минус на мойте коментари тук😀! И да му поднеса мойте съболезнования за неговите страдания причинени от личните му неуспехи в живота...по точно във вегетирането му, несъмнено причинени от световното еврейство, Сорос, КостоФ и другите дежурни виновни😀😀😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 38. 38 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Всички сме карали курса на БЧК за книжка и не сме подготвени, защото беше безкрайно скучен, а това от снимката гнусно.

 39. 39 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 374 Неутрално

  3-5 години условно. Ясно разбрахме. Подготвени сме, няма да има изненадани. ТВ водещ също не се брои.
  Явно трябва да чакаме някой надрусан да утрепа министър или депутат.

 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#13] от "ТНТ":

  Вероятно не са виновни, но дадоха на адвокатите чудесна възможност да измъкнат копелето, от която те ще се възползват на 100%.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!




За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK