Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова



След няколко разнопосочни заповеди, свързани с носенето на маски, на 1 май здравният министър все пак обяви: носенето на маска е задължително до 13 май, но само на закрити обществени места. (заповедта от 1 май вижте тук)


От 11 април, когато беше въведено задължението за носене на маски на открито (пълната заповед - тук), до 30 април бяха съставени близо 14 700 акта на хора, които не спазват това изискване.


Дали обаче тези, които все пак носят маска, го правят правилно? Миналата седмица председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски се оплака: "Докато отида от вкъщи до болницата, срещнах около 25 души. 20 от тях нямаха никакви маски, четирима ги носеха като лигавник и само една възрастна жена носеше правилно маска".




"Дневник" обобщи най-важната информация за начините на носене на маска, разпространена от българските здравни власти.


Какви маски


Ограничения почти няма. Според заповедта на здравния министър е позволено да се използват хирургични маски за еднократна и многократна употреба, но също и текстилни маски, включително саморъчно ушити. За защитно средство обаче може да се ползва и всяко друго средство, покриващо носа и устата - кърпа, шал и т.н.


Как трябва да се носи маска


Според препоръки, публикувани от здравното министерство маската трябва да покрива изцяло носа и устата - от основата на носа до брадичката и трябва плътно да приляга към кожата т.е. не трябва да има разстояние между нея и лицето. Изрично се отбелязва, че маската не трябва да покрива само устата или само носа, не е редно и да е поставена на лицето, но да не покрива нито устата, нито носа.


Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова


Не е редно също да се сваля частично или изцяло маската от лицето при разговор, още по-малко при кашляне или кихане. От Световната здравна организация дори обясняват, че ако държим текстилната маска на друга част от лицето или главата си, а след това я сложим, така че да покрие устата и носа, може не да намалим, а да увеличим риска от заразяване с COVID-19.


Изобщо не трябва да се докосва маската, докато тя е на лицето. Ако това все пак се направи по невнимание - ръцете трябва веднага да се почистят с дезинфектант или сапун и вода.


Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова


Къде трябва да се носи маска


На закрити обществени места, включително средствата за обществен превоз, аптеките, магазините и другите отворени търговски обекти, банковите клонове, църквите, манастирите, храмовете. Маска трябва да се носи и на всички закрити места, които са "свободно достъпни и/или са предназначени за обществено ползване, включително и на които се предоставят обществени услуги".

Не е необходимо да сте с маска, когато се в личния си автомобил, ако в него пътувате сами или с хора, с които живеете заедно. Спокойно можете да сте без маска също у дома си.

Как се сваля и слага маска


Преди поставяне и сваляне на маската ръцете трябва се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце на алкохолна основа. При сваляне на маската трябва да се докосват само връзките ѝ, без да се докосва предната й част. След сваляне на маската ръцете също трябва да се мият. Ако маската е за еднократна употреба, след сваляне трябва веднага да се изхвърли, ако е за многократна употреба - при първа възможност, трябва да се пере на температура 60°C с перилен препарат, а след това да се изглади с ютия. Маските за еднократна употреба не трябва да се носят повторно.


Теория и практика: как, кога и къде (не) трябва да се носи маска

© Юлия Лазарова


Защо трябва да носим маски, ако сме здрави


И накрая, понеже много хора се чудят защо в България носенето на маски в момента е задължително на обществени места, а в много други държави това не е така. Ето обяснението, публикувано на сайта на здравното министерство: "Използването на лицеви маски в обществото е мярка за намаляване отделянето на дихателни капчици от страна на заразени лица, които все още не са развили симптои, или които остават асимптомни". Подобно е и обяснението на здравния министър Кирил Ананиев в негово писмо до кметовете и шефовете на здравните инспекции от 31 март: "Препоръката за носенето на маска от хора, които са здрави, цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването".


Колко време вирусът може да остане върху някои повърхности


Според информацията в едно от писмата на здравния министър Кирил Ананиев до кметовете, вирусът може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура.


За всички, които все още се чудят как се слага и носи маска, ето кратко видео от Световната здравна организация, препоръчано и от столичната здравна инспекция.



А ето и няколко съвета как да се предпазите от заразяване, ако ви се налага да пътувате с градския транспорт:


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Весело

  Ахахаха

  Първата снимка кърти - "Борбата на Барба Ганьос с изкуствения интелект на Маската."

  Епизод пореден.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен Цветков!
 2. 2 Профил на tdq11647726
  tdq11647726
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Стотици българи пристигнаха днес в Лондон да берат ягоди...

  Това е проблема,че все още циркулират хора между държави с огромен брой болни от коронавирус и България, а не кой, как и къде си носи маската.
  Щаба продължава да не изпълнява основното си задължение да ограничава възможностите за заразяване на българските граждани .
  Каква ще е печалбата от няколко стотин берачи на ягоди ,ако те заразят хора тук?
  Колко струва лечението на един човек,а колко живота му?
  Пълно безумие...

 3. 3 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1460 Весело

  "Спокойно можете да сте без маска също у дома си."

  А стига бе, не може да бъде!
  Стана ми смешно, но като нищо някои крайни паникьори и у тях си носят тия парцали на устата...
  Заключение от хилядите празни приказки за маските:
  На открито е смешен абсурд да се носят и е чудесно, че отпадна тая глупост.
  На закрито също не пазят от нищо, но понеже някои хипохондрици се чувстват по-сигурни с тях, ще трябва и останалите да се помъчим още малко.
  А Мутафчийски да не припада толкова кой как ги носел, той самия в началото призна, че ползата от тях е никаква, но сега нали имитират мерки, та смени плочата и им стана фен.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 4. 4 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Какъв е този разнобой в статията, и има ли полза от такава статия.

  "носенето на маска е задължително до 13 май, но само на закрити обществени места. "

  "На закрити или на открити обществени места, включително средствата за обществен превоз, аптеките, магазините и другите отворени търговски обекти, банковите клонове, парковете, църквите, манастирите, храмовете. Маска трябва да носят всички, които се движат по улиците и тротоарите, както и всички чакащи на спирките на градския транспорт. Линк към заповедта"

  (линк там няма..)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 5. 5 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#3] от "The Shadow":

  сигурно вече сто пъти са ти казавли, че тези хирургически маски са най-вече да намалят риска да заразяваш другите, ако си болен без симптоми... но се съмнявам че има ефект повтарянето.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Когато месецът е четен, маски се носят на нечетни дати и не се носят на четни. При нечетен месец е обратното. Изключения се правят, когато петък се пада на 13-то число, при пълнолуние и когато броят на новите случаи е под 83 за три поредни дни. Тогава маски се носят, ако остатъкът от делението на датата на три е нула.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  А сега сериозно: в Австрия искаха да се носи маска в магазина, за да не се кашля върху стоката. В Холандия в магазина пише: мийте си ръцете преди и след пазаруване, а на входа има дезинфектант за ръце -- все със същата цел. Въпросът е да се намали рискът от заразяване за здравия и добросъвестен купувач. А че парчето плат не може да ти даде никакви гаранции, то си е ясно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#5] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  О боже... Толкова много време и пак има хора, които не виждат, че е по добре всички да са с маски.. Пък дори и да предпазват другия по скоро... Ако всеки предпазва другия ефекта им става 100% :) Това важи най вече за обществени места и най вече затворени помещения..
  Ако ще се заразиш някъде то ще е в някои супермаркет от такъв без маска дето си е послал бацилите из целия хляб, дишайки като мопс със запек...

 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 449 Весело

  "Вижте дали ще го намерите, но търсете на английски, защото клипчето не беше от България, мисля че ще стане още по-интересно ако се вкара и подобно нещо в статията ви."

  И аз мисля, че щеше да е интересно, ако бяхте го намерили, въпреки че е споменавано много пъти. Но пък щеше да е още по-интересно, ако бяхте изтрили бележките адресирани към редакцията.
  Ако пък бяхте написали и името на автора, вместо да лъжете, че е Дневник цена нямаше да имате. :))

 10. 10 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Заради тия маски няма да мога да се оженя.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  АхахахаПървата снимка кърти - "Борбата на Барба Ганьос с изкуствения интелект на Маската."Епизод пореден.
  —цитат от коментар 1 на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките


  Барбата ви тури в малконо си джобче и ви отне надеждата да се доберете до някаква власт! Вдигна си рейтинга до небесата заради супер правилната му политика спрямо епидемията, а на вас ви остава да хленчите под опашката на коня!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2520 Неутрално

  Че то аз досега никога не съм носил маска на открито! Всъщност слагам маската само като влизам в някой хипермаркет като Кауфланд например. И то само защото на входа охраната ме задължава.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Че то аз досега никога не съм носил маска на открито! Всъщност слагам маската само като влизам в някой хипермаркет като Кауфланд например. И то само защото на входа охраната ме задължава.
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Защото мислиш единствено и само за себе си! Ако си заразен ще разнасяш заразата навсякъде и майната им на другите! Не е за хвалба постъпката ти! Хич!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  СтанА както винаги - хем знаеха, че маските не помагат, хем си мислеха, че взимат нЕкви мерки.

 15. 15 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Често се пропуска, а е важно, според заповедта маска е задължително да се носи и на открито при контакт с други хора. Така се слага бариера пред миниатюрните капчици съдържащи вируси отделяни при дишане и при говорене.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Любопитно

  Доста сме зле отвсякъде.....дали , ако ни каже да отидем и се метнем от Аспаруховия мост ще го направим ?!

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#1] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":

  ”Барба Ганьос” от филмчето за Барбароните ли е? Хокус покус 😁

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 307 Неутрално

  значи сега е законно да вляза с маска и ръкавици в банка?

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  За дамите по желание може да ги носят и след 13. май. Особено тези, които не ходят на козметика 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  СтанА както винаги - хем знаеха, че маските не помагат, хем си мислеха, че взимат нЕкви мерки.
  —цитат от коментар 14 на 442


  Под натиска на "доброжелатели " с разлиични цветове , за които най-важно е да няма мерки , да няма правителство , да няма щаб , да няма мерки , да вървим със стадото , водени от НПО и " безотговорни " партийци , да ударим дъното само да няма ГЕРБ ще "цъфнем и ще завържем "! Честито!
  Какво се случва сега? Изядохме солта, платихме алтъните - предстои да понесем и боя? Ако някой си мисли, че може толкова евтино да продаде тези усилия на хората и да ги остави без защита под натиска на шайка брутални тарикати - лъже се.

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  До коментар [#10] от "jmf29537805":

  Ще се ожениш - сватба с маски, никой друг не може да се похвали с подобно нещо ! Ще разказваш и на внуците си даже как е било по снимките, дето ще ги гледат и ще се чудят и маят...

 22. 22 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Че то аз досега никога не съм носил маска на открито! Всъщност слагам маската само като влизам в някой хипермаркет като Кауфланд например. И то само защото на входа охраната ме задължава.
  —цитат от коментар 12 на deaf


  Мисля, че трябва да те наградят с орден Стара Планина!

  The best way to predict the future is to invent it.
 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Маската да се носи закачена на едното ухо/при вятър/в джоба или чантичката и да е готова за употреба-на закрито.Оттук нататък ще тръгнат фундаментални въпроси-Ако се отворят плажовете/засега където ги отвориха ги затвориха/САЩ и Австралия/масите в заведенията ли ще бъдат на два метра разстояние една от друга или столовите,ако влезеш в помещение с покрив да консумираш /маските с цип ли трябва да са?Ако жезлонгите и чадърите са на по два -три метра разстояние то как ще се влиза в морето спазвайки същата дистанция?

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  ! Вдигна си рейтинга до небесата заради супер правилната му политика спрямо епидемията
  —цитат от коментар 11 на lz2


  Барба Ганьос Супер стар! Перла в короната на вируса!

 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  значи сега е законно да вляза с маска и ръкавици в банка?
  —цитат от коментар 18 на lpi31580057


  Даже е задължително.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#20] от "doroteus":

  Под натиска на "доброжелатели " с разлиични цветове , за които най-важно е да няма мерки
  _____________
  ма кой ти пречи?Носи си маска, шал, очила , защитен шлем, шапка и отгоре качулката на зимното яке!
  Никой не е забранил това!!
  Тази статия е май за да има оплаквачките къде да се изкажат ли?

 27. 27 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 799 Неутрално

  И за качулката - не е смешно, доста хора съм виждал така и то дори вчера при 25 * :)
  Не знам само как ще устискат през лятото

 28. 28 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Паниката е по-страшна и от пандемията, дето ...дето я няма , ама медиите я разпространяват с невиждана досега ярост!

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#1] от "Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките":”Барба Ганьос” от филмчето за Барбароните ли е? Хокус покус 😁
  —цитат от коментар 17 на DDR


  Не. Нали в Гърция издадоха "Бай Ганьо" с колаж на Бойко, вместо снимка на Калоянчев от известната му ТВ роля (писал си под статията)? На гръцки "барба" е фамилиарно почтително обръщение като нашето "бай".
  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/03/08/4038210_boiko_borisov_se_ozova_na_koricata_na_barba_ganyos_v/

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Напоследък срещам възрастни хора , с еднократни маски, които се носят сигурно, откато стана задължително. Целите се проскубали. Какъв смисъл има от такава маска.

 31. 31 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Пък колко ще спестим от слънцезащита...

 32. 32 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Когато месецът е четен, маски се носят на нечетни дати и не се носят на четни. При нечетен месец е обратното. Изключения се правят, когато петък се пада на 13-то число, при пълнолуние и когато броят на новите случаи е под 83 за три поредни дни. Тогава маски се носят, ако остатъкът от делението на датата на три е нула.
  —цитат от коментар 6 на Един вампир броди из Европа


  ++++++++++++++++++++++++🤣🤣🤣

 33. 33 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1060 Весело

  За дамите по желание може да ги носят и след 13. май. Особено тези, които не ходят на козметика 😉
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Има дами, които не се нуждаят от козметика, затова не съм съгласен с текста, който ще си позволя да редатирам така: За дамите по желание може да ги носят и след 13. май. Отнася се основно за тези, при които козметика е доказано ... безсилна :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 34. 34 Профил на mxc32655289
  mxc32655289
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е чак толкова лоша идея маската да се носи на очите, все пак има риск от прихващане на вируса и през тях.

 35. 35 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Маските задължителни до 13 май . а после какво, след като броят на заразените граждани се описва със стабилно плато

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 36. 36 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Спокойно можете да сте без маска също у дома си.
  ----------

  Верно ли? Защо чак сега го казвате? Ако знаете колко изстрадах, колко страх брах като се събудех сутрин и видех, че маската ми лекинко се е поизместила през нощта и не ме е пазила както трябва...

 37. 37 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Защото мислиш единствено и само за себе си! Ако си заразен ще разнасяш заразата навсякъде и майната им на другите! Не е за хвалба постъпката ти! Хич!
  —цитат от коментар 13 на lz2


  Важното на него да му е добре, а на комшията да му е зле. Ей тези са най-големите мрънкачи, но ако трябва да си мръдне г**а за общото благо - забрави.
  Вместо да се овладее епидемията и да се махнат по-бързо ограниченията заради тези ще се мъчим година та и отгоре.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK