Жалбите заради сметките за парното за март са скочили рязко, обяви омбудсманът

Диана Ковачева (в средата)

© Велко Ангелов

Диана Ковачева (в средата)Голям ръст на жалбите, провокирани от сметките за парното за март, отчита омбудсманът Диана Ковачева. Тя призова Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР) да даде ясни отговори по темата.


"За по-малко от седмица скочи с 20% ръстът на жалбите срещу топлофикация. Хората се почувстваха несигурни и много ядосани от сметките, които получиха за март. Защото очакването беше намаляването на природния газ да се отрази на сметката за март. Това не се случи", каза Ковачева в предаването 'Събуди се" по "Нова".


По думите ѝ трябва да се даде отговор на въпроса какво ще покаже преизчислението на сметките. "Надяваме се, че историята със сметките за март няма да се повтори през април", заяви омбудсманът.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза преди две седмици, че до средата на юли, когато трябва да са изготвени изравнителните сметки, потребителите на природен газ, парно и топла вода ще получат отстъпките във фактурите си


"Това сега са прогнозни сметки, защото сега инкасаторите няма как да обикалят. Реалното потребление ще бъде отчетено с появата на изравнителните сметки. КЕВР трябва да каже кога тези сметки ще бъдат реални и кога хората ще разберат колко се намаляват", заяви Ковачева.


Омбудсманът призова частните съдебни изпълнители, колекторските фирми и фирмите за бързи кредити да се съобразяват с извънредното положение и да гледат частния случай на всеки човек, когато вършат работата си. "Трябва да се съобразяват със ситуации, при които хората са оставени без работа. Хората са оставени на милостта на тези фирми", посочи Ковачева.


Тя добави, че матурите за 4 и 10 клас трябва да бъдат отложени. "Изпратих препоръка до министъра на образованието, който в същия ден реагира, но заяви, че трябва да се направят законодателни промени. Вчера (петък) се обърнах към Народното събрание с препоръка да вземат предвид ситуацията и да отменят матурите за четвърти и десети клас."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Топлофикациите са измамници и крадци? Или фирмите за топлинно счетоводство? А може би действат заедно за да ограбват народа?

  мурзилка
 2. 2 Профил на Sleepy.J
  Sleepy.J
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и сметките за ток са надписани.

 3. 3 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Сметката за Март ми е най-висока за сезона.А това, че са огромни сметките, без да им ползвам парното е друга тема. Ще подам жалба и аз.

 4. 4 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 694 Неутрално
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  И сметките за парно, и плановете за "безплатно" саниране, и заемът от 10млрд. показват едно - риба се лови в мътна вода!

 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  PS: И за какво е тази сложна чуждица омбудсман?
  Арменски поп беше достатъчно.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сметката за Март ми е най-висока за сезона.А това, че са огромни сметките, без да им ползвам парното е друга тема. Ще подам жалба и аз.
  —цитат от коментар 3 на danielv


  По-добре се съберете повечко ужилени и заведете дело в ЕС съд, или друг чуждестранен съд, където имате шансове да осъдите измамниците. Тук в България, е мисия почти невъзможна. Наемете и детектив, добре ще е ако е такъв с повечко счетоводни познания, да събере улики.

  мурзилка
 8. 8 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Няма никакъв смисъл от жалби. Само нерви за хората.

 9. 9 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  От доста години според Топлофикация живеем в ледников период, всяка година пак според тях е по-студена от предишната, нищо че сняг няма!

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  "Това сега са прогнозни сметки, защото сега инкасаторите няма как да обикалят. Реалното потребление ще бъде отчетено с появата на изравнителните сметки. КЕВР трябва да каже кога тези сметки ще бъдат реални и кога хората ще разберат колко се намаляват", заяви Ковачева."

  Сметката ми за март е най-високата, която съм получавал някога!
  В цитатът по-горе е заровено кучето. Топлофикациите досега ни таковат точно по тази схема - пелтекът от КЕВР играе театро и вдига цените след края на отоплителния сезон, след което в изравнителниет сметки Топлофикациите не връщат това, което са прибрали авансово. Тази година обаче цената падна и не могат да извъртят същия нимер - затова напомпаха сметките авансово, за да изкарат изравнителните на нула. И какво значи че инкасаторите не могат да минат да засекат дистанционните уреди? Идеята топлинните счетоводители да сменят уредите беше за да може да се засичат редовно, независимо от клиента - истинската идея обаче е съвсем различна - да ф@кат брутално потребителите! Това е еманация на моделът наложен преди 20г. от полумургавия полуциганин от ...Драгалевци, който беше направен за да се краде и затова еволюира толкова успешно при следващите властимеющи.
  :-)

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Където аз живея в Сф, потребената топлинна енергия в абонатната станция през март 2019 г. е била 57026 квтч. През март 2020 г. е 70406, което е с 23.5% повече потребена енергия. При мен сумата от единиците на разпределителите през март 2019 г. е 42, а през март 2020 г. - 341. Огромен ръст в моето лично потребление.

  Цената през март 2019 г. е била 92.8 лв./мвтч без ДДС, през март 2020 г. е 95.64, което е увеличение в цената с 3%.

  Ясно е, че сметките през март 2020 г. ще са по-високи от март 2019 г. Ако някой не е потребявал през март 2020 г. (въпреки масовото стоене у дома), ще му върнат надвзетото с изравнителната сметка. Не виждам какво толкова има да се философства.

  По същия начин и с ел. енергията - цял месец вкъщи, готвене, осветление, чистене. И за вода сметките ще са по-високи. Но пък за ресторанти, заведения, пътувания и др. подобни са по-ниски. Т.е. спестяват се едни разходи, увеличават се други. Това са измеренията на кризата. Всеки е лично отговорен да си управлява потреблението и финансите.

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Гнусни лицемери. Уж заради пандемията незнам какво... инкасаторите не можели да обикалят и за това дай сметките едни 20% нагоре прогнозно па после... кръв повръщам, пари не връщам

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#11] от "kritikar":

  Верваш ли си ??? АМАН ОТ ПОДЛОГИ НА КРАДЦИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  в тая умрела държава не могат дори да измерят колко енергия си потребил.

 15. 15 Профил на osuald
  osuald
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#11] от "kritikar":
  Проблемът е, че с тези високи прогнозни сметки кредитираме Топлофикация.
  Връщат ни след доста време надвзетото, без да ни заплащат някакви лихви за този период.
  Ако тези пари им дойдат от банка, определено ще си заплатят лихвите.
  Това е проблемът- безлплатното кредитиране на Топлофикация

 16. 16 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Не съм очаквал през март да усетя ефекта от намаляването на газа, защото той е понижен от април. Но за март получих сметка, каквато не съм получавал никога. Това би трябвало да е исторически най- студеният март откакто има топлофикация. Или е исторически пик на наглостта на топлинното счетоводство!

 17. 17 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 159 Неутрално

  До коментар [#11] от "kritikar":

  Като чета писанието Ви, все едно сте от Топлофикация. Виждам, че явно следите историческото потребление на входа Ви , както и своето. Щом сте наясно, бихте ли ми казали каква сума Ви е фактурирана март 2019г., ако може със снимка и каква 2020. Цените на енергията бяха еднакви.

 18. 18 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  №11 kritikar е обяснил достатъчно точно на всички мрънкачи. Забравяте , че март беше студен, както и част от април , при това за разлика от февруари. Може би сте забравили и априлския сняг. И като се добави и стоенето у дома на децата и възрастните, логично е сметките да бъдат по–високи.
  А Ковачева няма защо да имитира по загриженост М. Манолова.

 19. 19 Профил на kritikar
  kritikar
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Щом сън написал тези данни, значи го следя. Моите си пари ги следя най-внимателно. Фактурираната стойност за отполение за март 2019 г. е 451,79 квтч. на стойност 50,31 лв. Корекционният коефициент за март е бил 0.7 спрямо предходния сезон.

  Сегашният март корекционният коефициент спрямо миналия март е 1,2. На база миналия отчетен сеон и корекционният коефициент ми е начислена енергия за отопление в размер 522,45 квтч. на стойност 59,96 лв.

  Като гледам обаче колко енергия потребих през март, изглежда ще имам да доплащам за енергия и още отсега е ясно, че делът ми през идващия отоплителен сезон ще е по-висок и начисляваната енергия ще е базисно по-голяма. Променливи ще останат корекционните коефициенти и цената.

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2818 Неутрално

  До коментар [#11] от "kritikar":

  “Ясно е, че сметките през март 2020 г. ще са по-високи от март 2019 г.”

  Не е ясно. Най-малкото защото няма реално измерване и пазарна цена. Отделно, хвалбите как цената на парното пада с 40% още от август 2019г.
  За философстването, не може да се твърди, че имаш пазар на енергията с борсови цени, а пък търговията да се върти с прогнозни цени. Не може при повишаване на цените всички монополни инкасатори да ти цъфнат в къщи да отчитат (минимално) потребление по ниските цени, а когато цените падат, да отчитат потреблението по старите високи цени с години в бъдещето. Не може за просрочена сметка от 100 лв. да Ви начисляват лихва от 13% (при пазарна лихва от минус 0.07%), а при надвзета сметка от 300 лв., не само че се ползват безлихвено тия 300 лв., ами Ви начисляват и 2.48 лв. за сбърканите прогнози на топлинните счетоводители.
  Лично, бих отнел лиценза на топлинен счетоводител, ако е сбъркал с повече от 13% (наказателната лихва) в една от сто сметки за кой да е месец.
  Или правим пазар, или правим планово потребление - цената за битова енергия се определя на определена дата (юли или с приемане на държавния бюджет) и не се пипа дори и АЕЦ-а да гръмне цяла година.

 21. 21 Профил на filip_a
  filip_a
  Рейтинг: 105 Неутрално

  До коментар [#11] от "kritikar":

  Лихвите къде са?

 22. 22 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 880 Гневно

  Не забравяйте т.нар. толинни счетоводители - такива като Техем ,Бруната, Корект, Термокомплект и тем подобни. Това са най-големите тарикати. Изготвят сметките, взимат парите за услугата от Топлофикация и не носят никаква отговорност. Метнали са на Топлофикация задължението да им събира парите от клиентите си и да отнася псувните на всички.
  Тарикатите си трайкат и се хилят.
  Това е едно силно и вредно лоби от бивши соц кадри, което трябва да се раздели с привилегиите си.

 23. 23 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  "Надяваме се, че историята със сметките за март няма да се повтори през април"

  Милост от мафията няма да има

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK