"Демократична България" предлага мерки за пътна безопасност

"Демократична България" предлага мерки за пътна безопасност

© Красимир ЮскеселиевСпоред изследване на Евростат България е сред държавите, заемащи челните места по брой загинали при катастрофи в ЕС. Пътят към отдалечаването ни от тази статистика има няколко проблемни "участъка", за които всички отдавна знаем, но държавата така и не превръща "ремонтирането" им в приоритет. Това пише в позиция на "Демократична България" по темата.


Обединението напомня, че проблем са липсата на данни, наказанията "на хартия", неадекватното законодателство и липсата на лидерство на управленско ниво - в момента за пътната безопасност в България отговарят 11 министерства и Държавна агенция по безопасност на движението.


Решаването на проблема със сигурност не е просто. Съществуват обаче няколко ясни, спешни мерки, които могат и трябва да бъдат взети без отлагане: да бъдат отворени данните за пътните произшествия и трафика, да бъде подобрен видеоконтролът, да се подобри връчването на фишове, да бъде намалена корупцията и подобрена пътната инфраструктура, посочват от обединението.
Сред предлаганите от него мерки са отваряне на данните за пътния трафик и инциденти, които ще посочат кои са опасните участъци от пътища, магистрали, булеварди или кръстовища и каква е натовареността на пътната мрежа в градовете и между тях.


Предлага се събирането на цялата информация за инциденти и трафик в единна система, която да е публична и с анонимизирани данни, ще бъде отправна точка за всички политики в борбата с войната по пътищата. Както и осигуряване на цялостно видеонаблюдение на основната пътна мрежа и областните центрове, използване на камерите за засичане на средна скорост, електронно връчване и плащане на фишове, затваряне на вратичките за неплащането на фишове.


Обединението предлага да се намали корупцията като се забрани на пътната полиция да спира автомобили без да има нарушение, да използва камери, прикрепени към униформата, да има строг контрол над техническите прегледи.


Сред предлаганите мерки е и подобряването на пътната инфраструктура. В тази група е написването на нов, адекватен закон за движение по пътищата, безкомпромисно полагане на маркировка, правилно планиране при строителство и ремонт на пътища и др.


Цялата позиция можете да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK