Ефектите на COVID-19: от една четвърт със силно спаднали доходи до 500 хил. работещи дистанционно

Ефектите на COVID-19: от една четвърт със силно спаднали доходи до 500 хил. работещи дистанционно

© Юлия ЛазароваДоходите на една четвърт от българите са спаднали драстично от началото на извънредното положение, обявено на 13 март заради епидемията от коронавирус в България, докато при 45 на сто остават същите. Най-засегнати са бизнесите, пряко потърпевши от въведените ограничителни мерки. Понастоящем без работа са около 6.6% от пълнолетните българи, а близо 25 на сто от загубилите мястото си остават практически без трудови права в кризата. Иначе близо половината българи продължават да се трудят на пълен ден на работното си място, а около половин милион работещи постепенно преминават към изнесени работни места.


Това сочат изводи от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", проведено от 13 до 23 април - месец след началото на извънредното положение, и публикувано днес на сайта на агенцията.


То е направено сред 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта, като извадката е стратифицирана по тип населено място, възраст, пол и образование на интервюираните, уточняват от агенцията. Отделно ще бъде представена анкета за нагласите на бизнеса.


Доходите: между задържане и спад
Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад.


Очаквано най-значим спад на доходите още в първите седмици от кризата търпят заетите в отраслите, които пряко бяха засегнати от карантинните мерки. Въпреки това анализът сочи, че негативните ефекти постепенно обхващат и нови групи, показват данните на "Алфа Рисърч".


Социолозите очертават три основни социално-демографски групи с най-чувствителна загуба на доходи в кризата:

- безработните (6% загубили работата си с началото на кризата и 7% - отпреди това)


- самонаетите (7%)


- представителите на свободни професии (7%)


Сумарно погледнато, те формират онази една четвърт от българското население, която е претърпяла най-значим спад в доходите си, посочват те в анализа си.


Промяна на трудовата дейност в изолация


Проучването проследява как се променя характерът на трудовата дейност в условията на наложена социална изолация, като се подчертава, че това е ключов въпрос както предвид настоящата ситуация, така и с оглед на неизвестностите пред икономиката в близко бъдеще.


Според данните за 48% от работещите в България ситуацията е непроменена след 13 март и те продължават да работят на пълен работен ден на работното си място.


В работните места на всеки пети се е наложила реорганизация, но при запазване на ангажираността: 10% редуват седмици на работа от вкъщи и на работното място, други 8 на сто са преминали изцяло към т.нар. домашен офис.


Като процентни съотношения дяловете не са високи, но като абсолютен брой става въпрос за около половин милион работещи, постепенно преминаващи към изнесени работни местаТози процес с всички свои плюсове и минуси може да окаже влияние върху преструктуриране на обичайни дейности през следващите години, подчертават социолозите, като обръщат внимание, че сумарно около две трети са хората, чиято пълна заетост продължава непроменена или с известна модификация, и те формират групата с относително най-стабилен икономически статус в досегашната криза.


Безработните: повече от официалното


Пред риск обаче са изправени хората, за които са настъпили по-съществени промени - намаляване на работното време или изпращане в отпуск. Двете решения са първа стъпка в опита за запазване на служители, но при задълбочаване на ситуацията работодателите най-вероятно ще са принудени да освободят част от тях, се казва в анализа. Съкратено работно време на работното си място декларират 10% от пълнолетните българи, други 3% - намален работен режим, но от вкъщи. Близо 20% са наетите, които все още не са формално освободени, но са разпуснати в платен или неплатен отпуск.


Проучването сочи три основни източника на безработица в кризата: съкращения след спиране на дейността на фирмата заради извънредно положение, съкращения в отрасли, чиято дейност намалява, и завърнали се от чужбина поради загубата на работа там.


"Анализът и оценките сочат, че около 6.6% не просто от заетите, а от пълнолетните българи са без работа в настоящия момент. Данните са по-високи от официално обявените от Агенция по заетостта, защото включват както регистрираните в Бюрата по труда, така и нерегистрираните и поради това остават извън обхвата на официалните данни за коефициент на безработица", коментират от "Алфа Рисърч". Ето данните:

В анализа се подчертава, че към момента на провеждане на проучването малко над една трета от останалите без работа заявяват, че вече са се регистрирали в бюрата по труда, което съответства приблизително на около 90 хил. - 100 хил. души. Друга една пета планират да го направят в предстоящите седмици. Дали ще го направят зависи силно от това дали фирмите, в които са работили, ще възстановят дейността си, тъй като връщане на предишното работно място е предпочитаният от тях вариант. По данни на министерството на труда, оповестени на 1 май, от началото на извънредното положение заради коронавируса безработните в страната са се увеличили с 91 783 души.

Една четвърт от останалите без работа заради кризата обаче не могат да се регистрират, тъй като са работили без договор и осигуровки и са практически без трудови права. Притеснителен е фактът, че сред тях преобладават млади, слабо образовани и нискоквалифицирани граждани, което може да постави отново проблема с младежката безработица, пишат социолозите.


Оценката за властите


Общо 71% от пълнолетните жители на страната имат положително мнение за действията на изпълнителната власт в периода на кризата. Повече или по-малко отрицателна е нагласата на 21% от хората, сочат данните от проучването. Попитани за мерките във всички аспекти - здравни, икономически, социални, анкетираните дават следните оценки:

27.5% - изцяло положителна


43.3% - по-скоро положителна


8.3% - изцяло отрицателна


12.6% - по-скоро отрицателна


8.3% - не мога да преценя


От мерките за подпомагане на най-уязвимите и нуждаещи се обществени групи най-висока подкрепа получават допълнителното отпуснатите средства за медиците на първа линия в борбата с коронавируса - 77.3%, следвани от отпускането на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се (72%), а най-ниско - безлихвените кредити до 4500 лв. за самоосигуряващите се - 44.9 на сто.


Трябва да се отбележи, че одобрението към краткосрочните социални мерки е на фона на доминиращ песимизъм за запазването на работата и доходите на хората в следващите месеци. В този смисъл досегашната бърза реакция, защитата на най-уязвимите групи и разработените по-широк кръг от спешни мерки се оценяват позитивно. Предвид тревогите около развоя на икономическата криза обаче дългосрочните очаквания са отправени към по-бързото цялостно икономическо възстановяване на страната. Което от своя страна е тясно свързано с ресурсите, капацитета и стимулите за бизнеса в следващите месеци, сочи анализът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Очаквайте сърдечно съчувствие от всички политици и вербална подкрепа в трудни времена, междувременно ако не си започнал да се подготвяш за трудни времена от месеци.. Вероятно си от тези... Крайните оптимисти, дето си мислят че под всяка скала има вода :)

 2. 2 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1294 Разстроено

  Силно ни удари тая криза по доходите и няма да е лесно възстановяването.
  Надявам се сега със завръщането на свободата на движение и някои спрени дейности, да изплуваме малко от това блато.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 3. 3 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Значи сега учениците като не могат да ходят на училище и тренировки ще могат да ходят на кръчми.
  Като погледнеш кое пускат първо ти става ясно кое им е по-важно.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Неутрално

  - 27. 5% - изцяло положителна оценка за властите
  - 43.3% - по-скоро положителна

  Няма нужда от коментар...

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#3] от "petiopit":

  Често тези ученици ходят на кръчми, защото са се родили при некадърни родители, които са се провалили в това да им предадат нужните инструменти, за да избегнат многото ями в живота :)

  Тези некадърни родители са сгафили някъде и са загубили доверието на своето дете, а то както всеки млад човек, търси пример.. А като не може да го получи от родителите, често го намира в лоши компании :) 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 877 Весело

  Това иаследване е на продворната агенция Алфа рисърчките ?
  —цитат от коментар 4 на hodounski


  Еми може да провериш и агенцията на другарят Райчев.
  Там дават под 10% за дрогарката Нинова и нейната партия.
  Или поне това, което е останало от нея...

 8. 8 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Човешкият живот е по-важен от икономиката, но трябва да имаме в предвид колко хора ще пострадат заради фалита на бизнеса им, безработица и прочие.
  Също така болните, които по време на пандемията не получиха адекватна лекарска помощ и се страхуваха да посетят лечебно заведение заради заразат също не са малко на брой.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  - 27. 5% - изцяло положителна оценка за властите- 43.3% - по-скоро положителнаНяма нужда от коментар...
  —цитат от коментар 5 на palav_nik


  8.3% - изцяло отрицателна.
  Форумните вирусолози и инфекционицти+Бай Тотьо!
  Да се броят, както иска..

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  До коментар [#8] от "Александър":

  Няма страшно :) Ще се предпазиш от болестта..

  Преди да се разболееш ще те убие стреса от това, че не работиш и не можеш да заспиш без да мислиш какво ще сложиш на масата утре, след седмица и прочие :)

  Между другото тези които не получават поне 7 -8 часа сън.. Тяхната имунна система работи практически наполовина... Затова и често хората се разболяват от грипове и прочие след продължителен период на безсъние...

 11. 11 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този момент с "доходите" е много измамна величина. Вероятно една значителна част от хората, които са анкетирали под "доход" разбират заплата. И ако заплатата им в цифрово изражение не е променена отговарят - доходите ми са същите.
  Ясно е, че за 2 месеца криза няма как да се очакват някакви драматични реакции от страна на реалния сектор в икономиката и привидно всичко си върви по старому.
  Аз обаче лично за себе си например отчитам вече определени загуби и пропуснати ползи - едно капаро за бъдещо пътуване, което де факто съм го отписал и реалистично не се надявам, че ще ми бъде възстановено; повишени разходи за неща които иначе не бих купил (маски, ръкавици, дезинфектанти при това на силно завишени цени); скромен великденски бонус, който иначе вероятно щях да получа, но работодателя ми реши да не плати с мотива, че е по-добре да има пари за редовни заплати в бъдеще...
  Та на фона на всичко това дали да не повторим това проучване след 6 месеца да речем и да видим дали нещата ще са все така "стабилни"?

 12. 12 Профил на del40
  del40
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Абе спаднали ни доходите,нали всички напираме да отворят ресторантите и да се почва купона

 13. 13 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Е как, Алфа Борянка оня ден разправяше, че в България няма икономически срив. За 2 дни обърна палачинката. От кого ли се учи?

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ако се вярва на тия цифри за одобрението — айде още утре на избори!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  *Попитани за мерките във всички аспекти - здравни, икономически, социални, анкетираните дават следните оценки:
  27.5% - изцяло положителна
  43.3% - по-скоро положителна
  8.3% - изцяло отрицателна
  12.6% - по-скоро отрицателна
  8.3% - не мога да преценя*
  - Поръчката е изпълнена, даже преизпълнена до оливане.

 16. 16 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Весело

  Има време като умрете от глад ще заобичате още повече правителството :)

 17. 17 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Весело

  Малките магазинчета се въползваха и вдигнаха цените .Така,че роби обедняхте и ще го разберете скоро.

 18. 18 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 244 Неутрално

  истинта е че политиците огладняха без заплати и затова бързо разхлабиха мерките. Сега и те ще папкат милите

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  Ситуацията може да се обобщи и със, и без посочените индекси и проценти, съвсем простичко : като икономически срив ! Нищо повече или по - малко. Другото е излишно да се коментира, то е ясно !

 20. 20 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Някой може ли да ми посочи две-три сериозни предприятия, важни за БВП, които са спрели работа заради карантината. Хотели, ресторанти и заведенията по,, Витошка"не ми ги бройте, щото или не декларират доходи или са перачници на пари.

 21. 21 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "jlb02632781":

  Както нееднократно вече го дъвкахме това дали са "спрели" или не са "спрели" всъщност няма много голямо значение в една глобална икономика. Голямата картинка е важна в случая.
  Със сигурност например мога да ти кажа, че пандемията имаше сериозно отражение върху работата на Арсенал. Знаеш какво произвеждат там и също така смятам е излишно да обяснявам, че на практика 100% от продукцията им е за износ. Щом те смятат, че няма да има пазар за продукцията им в същите обеми както преди пандемията какво да кажем за десекти други, по-...как да кажа "граждански" ориентирани производства.
  Ако произвеждаш фарове за Мерцедес например какво значение има, че завода ти работи, след като основния ти клиент - Мерцедес са спрели работа? Или още по-лошо - свиват панически производството, защото перспективите пред пазара им са меко казано грозни за поне идните 10-тина месеца?
  Всъщност предприятията които продължиха да работят по време на карантината в дългосрочен план може да понесат по-сериозен удар от тези които незабавно затвориха. Защото те през тези месеци продължиха да работят, да реализират разходи, да дължат наеми и данъци, но пазара им рязко се сви. Докато тези които затвориха нямат приходи, но и разходите им сериозно намаляха - отделно, че имат обективни причини да претендират за отлагане/опрощаване на наеми, данъци, разсрочване на кредити и т.н.

 22. 22 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#20] от "jlb02632781":

  Хотели, ресторанти и заведения генерират над 10% от БВП.

 23. 23 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 334 Гневно

  Работещите дистанционно спестиха есни пари за наеми, но едва ли ще се оцени от работоателите.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  "..................Доходите на 45% от пълнолетните жители на страната са останали непроменени от началото на кризата, при 26% те са намалели, но без да застрашават сериозно издръжката на домакинствата, а 25% са претърпелите по-драстичен спад..............."

  Като добавим и инфлацията дефакто малко или много всички обедняват!

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  До коментар [#2] от "The Shadow":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма до една - две години да се оправим за съжаление!

 26. 26 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Може ли някой да преведе заглавието 😄🥴?

  agent
 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  И разходите паднаха.....хората не могат да си харчат парите и да искат .....

 28. 28 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#26] от "Ronald Reagan":
  На журналист(к)ите никога не са им се отдавали цифрите. Не им се получава.
  В някои от тях даже съзирам презерение към точните неща. Това са елементаризми, които са далеч под волния им полет на мисълта.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 29. 29 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#11] от "Драгомир Дончев":

  За едно хипотетично домакинство с непроменени в номинално изражение доходи, нещата в момента са даже и по-добри откъм възможности за спестяване и натрупване на трайна собственост с дългосрочна стойност. Парите от всички "пропуснати харчове" (довчера били социална и културна норма) за кръчми, халтурни мероприятия, спа почивки по препоръка на "една жена", могат да се насочат в онлайн пазаруване на качествени обувки, уреди за дома, подобряване на техническото състояние на автомобила и други неща, които не са пари хвърлени на вятъра в замяна на спомен, а трайно подобряване на благосъстоянието от материална гледна точка.

 30. 30 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#23] от "gazolinerabp":
  Ако ти бях работодател, щях да спестя едни пари чрез шут в г@за. Заради неграмотност и заради неосмисляне на простия факт, че наемите продължават, независимо дали ползваш или не ползваш даден имот.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 31. 31 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "irobot":

  Абсолютно съм съгласен - те симпатягите от ФЕД именно на подобно рационално, зряло поведение разчитат пръскайки пари от хеликоптери на щатските домакинства. Уви практиката показва, че хора, които при растяща икономика не харчат разумно е малко вероятно да се стреснат и да променят потребителските си навици по време на криза.
  Още повече така както виждам аз нещата една огромна част от населението - особено у нас изобщо не смята, че има криза или че такава се задава на хоризонта.
  Напротив масово битува убеждението, че утре ще каже пожарникарчето - махаме мерките и всички ще си заживеем доволно и честото "по старому".

 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Интересно ми е кои влизат в категорията работещи дистанционно. Освен програмистите, които не са толкова много, може би там влизат ретейлърите и други мошеници, които нямат никакъв принос към икономиката.Този брой дитанциионно работещи ми се струва твърде голям за България.

 33. 33 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#32] от "proza":

  Цялата администрация в производствена фирма - Покупки, Логистика, Конструктивен, Продажби и планиране,ЧР и Финанси частично, само Производството и Качеството присъствено по график, така че да са 50% едновременно. Управителят само работи от офиса. Всичко се работи в ERP система, платформа за чертане през VPN и още няколко уеб базирани платформи. Срещи в Teams с колеги от фирмата или от други клонове - последното е нормален начин на работа, пътуванията се разредиха много през последните години. Всичко необходимо беше налично, просто си тръгнахме с лаптопите от работа на 13 март (решението за дистанционна работа беше обявено сутринта, преди извънредното положение). Повечето хора си уплътняват работното време, на някои ситуацията им създаде дори повече работа от преди, други работят с по-далечен хоризонт. От миналата седмица започнахме да ходим по малко, колкото да се свърши нещо на място и сигурно така ще е месеци напред. Но форумците, които наричат всеки, работещ на компютър "офисен планктон", признават за работа само да ринеш с лопатата.

 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 963 Весело

  Да вземат кредити!
  После правителатвата ще напечатат пари и ще им раздадат! Или директно ще им опростят дълговете!

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK