На живо

Коронавирусът в България: Очаквано извънредното положение няма да бъде удължено

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Очаквано извънредното положение няма да бъде удължено

© Правителствена информационна пресслужба"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България.
БНТ 2 ще излъчва уроци в подготовка за матурите на учениците. Всеки ден в 11:15 и 16:15 часа ще се излъчва образователната поредица "Матурите на фокус". Без да претендират за пълна изчерпателност, епизодите всеки ден ще представят уроци по български език и литература, като ще има включени и примерни задачи. Матурите за зрелостниците и Националното външно оценяване за седмокласниците ще се проведат през юни.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов съобщи, че от 13 май се възстановява пълната работа на съдебната система. Остават ограниченията за частните съдебни изпълнители да налагат запори и да пристъпват към принудителни вземания.


Кирилов уточни, че ще има актове на министъра на здравеопазването с общо действие и административни актове, които ще могат да се обжалват пред Административния съд. Той ще има 2 месеца да ги разгледа, а след решението му ще има възможност за обжалване на две инстанции. По настояване на премиера остава ограничението да няма запори върху всички доходи.

Очаквано няма да има удължаване на извънредното положение

Правителството няма да предложи продължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет. Той добави, че все пак част от прилаганите в момента мерки ще продължат да действат и след 13 май. По думите му те могат да останат в сила два месеца след края на извънредното положение, което трябва да приключи именно на 13 май.


Пресконференцията гледайте във видеото.


Четирима души, които обслужват социалните услуги в Радомир, са дали положителна проба за коронавирус. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви. Тя не даде повече подробности, но изрази надежда да не се стигне до ново огнище на заразата, както стана в няколко социални домове във Видинско. По думите ѝ вече е започнало масово тестване във всички домове за стари хора, за хората с увреждания и такива от семеен тип за младежи. Според нея ще се направят около 17 хил. теста, като засега приоритетно се тества персоналът, който е около 2500 души.


Повече четете тук

Осем заразени медици в болницата в Сливен

Общо осем души медицински персонал са заразени с коронавируса в инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" Сливен, съобщи директорът на РЗИ д-р Петя Балулова, цитирана от БНР. Това налага то да спре приемът на болни от COVID-19, като те ще се пренасочват към инфекциозното отделение на военната болница в Сливен.


Коронавирусът в България: Очаквано извънредното положение няма да бъде удължено

© Цветелина Белутова, Капитал


В броя на заразените е и починалата д-р Илияна Иванова. Има още един заразен лекар, пет медицински сестри и една санитарка. Най-вероятно до тук се е стигнало заради неправилно боравене с личните предпазни средства, смята д-р Балулова. В отделението вече има командировани нови лекари и сестри. На 13 май ще бъде извършена цялостна дезинфекция на отделението. На 14 и 15 май отново ще бъдат проведени контролни изследвания на целия персонал и при установяване на отрицателни резултати се очаква на 18 май да започне отново приемът на пациенти.

За ден починаха четирима заразени

Починалите, заразени с коронавирус, вече са 78, след като днес има четири нови случая, съобщиха от Националния оперативен щаб. В "Александровска" болница е починал 82-годишен мъж. Пациентът е страдал от хронична бъбречна недостатъчност и пиелонефрит.


В болницата във Враца е починал мъж на 69 г. от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Той е бил с цироза и мозъчно-съдова болест. В областната болница във Видин е починал 78-годишен мъж от дома за стари хора в Кула. Той е страдал от диабет. В областната болница в Ямбол е починала жена на 55 г. Пациентката е била с диабет и хипертония.


Потвърдените случаи на коронавирус към 17 часа днес са 1652, като през днешния ден са доказани още 20 нови случая. 17 от тях са в област във Видин и 3 в София.


316 от заразените са настанени в лечебни заведения, като 37 са в интензивни отделения и клиники. С потвърдена коронавирусна инфекция са 177 са медицинските служители.

България е предоставила днес 132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими за борбата с коронавируса, за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство в Сърбия, съобщиха от Министерството на външните работи. Облеклата за ушити по размера на лекари и медицински персонал от здравните домове в Босилеград и Цариброд, от болниците в Пирот и Сурдулица и от медицинския пункт в Звонци.

Съюзът на съдиите в България излезе с обръщение, в което препоръчва делата да са с видеоконферентна връзка и дистанционно, заключенията по експертизите да се изпращат по електронен път, а за призовкарите да бъдат осигурени служебни автомобили и достатъчно материали – от химикалки, с които се подписват гражданите до дезинфектанти, за да се гарантира възможно най-ограничен физически досег.


Препоръките на организацията са отправени след като миналата седмица Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да започне да възстановява постепенно нормалната работа на съдилищата като започне с връчването на призовки и книжа по всички дела, но служителите и гражданите все още се притесняват от опасността от зараза с коронавирус. Подробности - тук.

Обединението "Демократична България", в което влизат извънпарламентарните партии ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение", предлага план за ускорена дигитализация на България, чиято цел е да постигне скок във въвеждането на електронно управление в рамките на 6 месеца.


"Предстои ни период на живот в условията на продължаваща заплаха от разпространение на COVID-19. България ще трябва да се адаптира към този риск и да бъде в готовност гъвкаво да прилага противоепидемични мерки за физическо дистанциране, като същевременно запазва в максимална степен икономическата и социалната активност", се казва в позиция на обединението до медиите. Оттам уточняват, че планът е основана на няколко приоритета:

- стандартизиране на процесите по електронна идентификация и подписване;
- прозрачност и проследимост на всички разходи, свързани с актуалните кризисни мерки;
-осигуряване на електронно кандидатстване по всички антикризисни програми
- технологична и нормативна рамка за отдалечени заседания на колективни органи;
- подобрени възможности за въвеждане на реално електронно здравеопазване
- електронни услуги административни услуги и правосъдие;
- дистанционно обучение в училище
Пълният текст на плана четете тук

Щабът ще говори пред медиите в четвъртък

Националният оперативен щаб ще дава пресконференции веднъж седмично в Министерския съвет всеки четвъртък от 8 ч., съобщи правителствената информационна служба. Това ще е моментът, когато членовете му ще са на разположение, за да отговарят на въпроси, а в останалото време актуалните данни ще бъдат представяни всяка сутрин от секретаря на структурата Димо Димов.

Решението е взето съвместно с премиера, като е взето предвид желанието на медиите да получават отговори на въпросите им в реално време лично от председателя и членовете на щаба


Правителствената пресслужба

В събота премиерът Бойко Борисов изненадващо изтегли началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски от всекидневните брифинги, които той водеше от началото на извънредното положение и бяха излъчвани пряко от повечето медии. Ден по-късно двамата излязоха отново пред камерите, за да уверят, че помежду им няма разногласия, а Борисов се възмути от медии и граждани, които не оценяват работата на властите за борбата с коронавируса.

Държавата ще отпуска еднократна помощ от 375 лв. и за родителите на по-големи деца, които са били принудени да останат вкъщи заради кризата около коронавируса. Това се разбра от съобщение на социалното министерство. Допълнителната сума ще се отпуска за ученици до 7 клас, навършили 14 г., както и на семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, се казва в съобщението.


Първоначално мярката обхващаше само хората, които бяха принудени да останат вкъщи за отглеждане на децата до 12-годишна възраст, най-вече заради затварянето на яслите и детските градини. Обхватът на целевите групи, на които приоритетно ще се отпуска тази подкрепа, се разширява с цел да се намалят негативните последици върху семействата с деца, които изпитват финансови затруднения по време на извънредното положение. Кандидатстването по новите критерии започва от 5 май. На какви условия трябва да отговарят желаещите четете тук.

Депутатите - с по 3 хил.лв. за времето на отказ от заплати

Дни преди гласуването на решението за спиране на заплатите председателят на парламента Цвета Караянчева се противопостави напредложението да се замразят възнагражденията на народните представители на нивото от 2019 г. с аргумента, че това би било популизъм във време на криза

© Юлия Лазарова

Дни преди гласуването на решението за спиране на заплатите председателят на парламента Цвета Караянчева се противопостави напредложението да се замразят възнагражденията на народните представители на нивото от 2019 г. с аргумента, че това би било популизъм във време на криза


Депутатите ще получат по близо 3 хил. лв за времето, в което гласуваха да не взимат заплати, а парите им да бъдат преведени в сметката на здравното министерство за борба с коронавируса, съобщи "Свободна Европа".


Става дума за т.нар. безотчетни пари на парламентарните групи, които според финансовите правила на Народното събрание се отпускат на народните представители за сътрудници и за работата им в избирателните райони. Причината е, че на заседанието, на което парламентът по инициатива на ГЕРБ реши депутати, министри и членове на политическите им кабинети да работят без заплащане за времето на извънредното положение, не са променени и правилата за тези средства и те вече са преведени на парламентарните групи.


Народни представители от ГЕРБ коментираха днес неофициално пред "Дневник", че не е коментирана промяна в решението, т.е. безотчетните пари ще се получават.


В същото време представителите на изпълнителната власт са били принудени да подписват декларации, че се отказват от заплатите си, тъй като решението на Народното събрание е юридически неиздържано и не важи за тях. Сред хората, засегнати от мярката, е и главният здравен инспектор Ангел Кунчев, който е член на политическия кабинет на здравния министър.


Подробности четете тук

Кризата засега подминава една пета от фирмите

Коронавирусът в България: Очаквано извънредното положение няма да бъде удължено

© Георги Кожухаров

Близо 80 на сто от фирмите в България търпят преки или косвени загуби от кризата, която причини епидемията от коронавирус, като най-тежки са последствията за микро и малките бизнеси. Малко над една пета - общо 21% от компаниите твърдят, че кризата не им се е отразила особено - от тях при 3.5% се наблюдава дори увеличено търсене на техните продукти или услуги, а малко под 2% са се преориентирали към други дейности и също се справят.


Това сочат данните от проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за икономическите и социални последствия от кризата, проведено сред представители на бизнеса в периода 13 - 22 април. Анкетата е правена чрез телефонни интервюта и обхваща 500 стопански субекта от почти всички сектори на производството и услугите, уточняват от агенцията.Мнозинството фирми са положили сериозни усилия за адаптация, организационна промяна, или временно преструктуриране, при които да запазят служителите си и да останат в готовност за скорошен рестарт. Една пета от компаниите не са променили нищо в работния си ритъм, а още толкова са изпратили част или всички служители да работят от вкъщи. В същото време 18.2% са пуснали служители в платен отпуск, 17% - в неплатен, а 17.9% от фирмите работят със съкратено работно време.


Подробности за това как кризата се отрази на бизнеса - тук.
Как се отрази кризата на гражданите четете тук.

Общо 61% от шефовете на компании очакват, че ще оцелеят по време на кризата с коронавируса, но няма да стигнат резултатите от преди пандемията, сочат данни от анкета на Българската търговско-промишлена палата сред 200 компании, браншови организации и регионални палати, осъществена между 23 и 27 април.


Прогнозата на 14% е, че ще достигнат до нивото им от преди кризата. Само за малка част (4%) кризата създава пазарни възможности и те прогнозират, че ще постигнат по-добри резултати, отколкото са имали преди нея. Около 6% се готвят да закрият бизнеса си. Според 40% от участвалите в анкетата правителството трябва да разшири мерките за подкрепа, всеки четвърти смята, че са балансирани спрямо възможностите, а всеки пети изпитва съмнения в ефективното им разпределяне. .

НФСБ иска месец повече за строителство по морето

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна


Бившият вицепремиер с ресор туризъм Валери Симеонов и народни представители от партията му НФСБ, която е част от управляващата коалиция с ГЕРБ, са внесли в Народното събрание проектозакон, с който предлагат разрешението за строителство по Черноморието да се удължи с месец. Промяната е в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, съобщава пресцентърът на партията.


Предлага се забраната за извършването на строителни и монтажни работи в националните курорти по крайбрежието да е от 15 юни до 1 октомври, а не както досега - от 15 май до 1 октомври. Посочената от вносителите причина е да се подпомогне строителният бранш, който страда от пандемията от коронавирус. Сред подписалите предложението е и депутатът Християн Митев, който миналата година беше сред най-активните защитници на въведените от парламента тежки глоби за диво къмпингуване, въпреки недостига на регулирани къмпинги.

Кметът на Кюстендил праща 150 души в бюрото по труда

Общината в Кюстендил ще съкрати над 150 служители на общински предприятия, за да се справи с финансовия дефицит, предизвикан от кризата около коронавируса. Предизвестията са им връчени, но служителите са получили уверения от кмета Петър Паунов, че ще се върнат на работа след възстановяването на нормалния ритъм на живот и работа в общината, съобщава "Нова телевизия".


Пред телевизията кметът обясни мерките с недостига на средства. "Постъпленията в общинския бюджет са намалели над 55% за последните 45 дни. В номинално изражение това е над 1.3 млн. лв. Всички дейности в областта на културата, спортните мероприятия са спрени от 6 март. Трябваше незабавно да реагираме с масово съкращение в тези звена, за да гарантираме качествени и бързи услуги от страна на общинската администрация", каза Паунов. В репортажа двама от съкратените служители обясниха, че ще се регистрират в Бюрото по труда като безработни и ще разчитат на обезщетение от държавата, докато дойде моментът да се върнат обратно на работа като общински служители.

Спорт за повишаване на имунитета

Любителският спорт е едно от нещата, които със 100 % сигурност помагат за укрепването на имунитета, коментира пред БНТ д-р Сотир Марчев, началник на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР. Той дефинира два белега, по които любителското спортно натоварване се различава от професионалното:
- че човек не вдига тежести повече от неговото нормално тегло
- че човек спортува, докато се чувства добре, т.е. без болка, задушаване, стягане
"Спортното натоварване може да прецените като извадите от 200 вашата възраст - това е допустимата граница на пулса", обясни лекарят, и обясни, че за 46-годишен човек, например, допустимият пулс при натоварване е 154 удара в минута.

Очаква се днес управляващата партия - ГЕРБ, и юристи към Министерския съвет да излязат с предложение за законодателните промени, с които ограничителните мерки заради епидемията от коронавирус да бъдат регулирани след падането на извънредното положение на 13 май.


Най-обсъжданият вариант е това да стане през Закона за здравето, който и в момента позволява на здравния министър да въвежда забрани. Друг вариант е мерките да останат да действат чрез промени в Закона за бедствията и авариите, в който се предвиждат действия по време на криза. Решението трябва да бъде взето от парламента до края на седмицата, за да останат няколко дни за уточняване на детайли до изтичането на извънредното положение.


Какви са идеите на управляващите четете тук.

Витоша ще е затворена от 11 до 14 ч. за автомобили

Влизането на автомобили в природният парк Витоша ще бъде ограничавано между 11 и 14 ч. всеки ден. Тогава коли няма да се допускат нагоре в планината, за да няма задръствания, съобщи пред БНТ Красимир Димитров, началник на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община. По думите му целта на ограничението ще е да се осигури нормално преминаване в двете посоки на посетителите на парка, който - след месец на забрана, от вчера е отворен за посещения.


В парковете и градините на София вече няма ограничителни ленти, които да не позволяват влизането на определени места, но въведените преди седмица ограничения за еднопосочно движение, дистанция и забраната за сядане по пейките и тревата продължават да са в сила. Въпреки разрешението за спортуване, фитнесите на открито остават затворени, предупреди Димитров.

Щабът отчете пик на заразените в седмицата след Великден

Коронавирусът в България: Очаквано извънредното положение няма да бъде удължено

© Reuters


Ясен пик на заболеваемостта от COVID-19 в седмицата от 20 до 26 април - това сочат данните на Националния оперативен щаб на седмична база, съобщи секретарят на щаба Димо Димов. Той оповести информация за последните три седмици, според която броят на регистрираните заболели е следният:
 • 13 - 19 април: 239 нови случая
 • 20 - 26 април: 433 нови случая
 • 27 април - 3 май: 284 нови случая
Обяснение за възможните причини за резултатите не беше дадено. Смъртността се запазва общо взето постоянна, с леко увеличение в последната седмица - 15 нови случая спрямо 11 от предходната, съобщи Димов.


Обобщени данни за направените тестове в страната все още не са оповестени, макар миналата седмица началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски да увери, че те са събрани и предстои да бъдат публикувани в платформа, която ще се обновява всекидневно.


Нови 21 случая и 2 жертви за денонощие

Потвърдените нови случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие са 21, като 15 са в болница, съобщи Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб, като уточни, че те са направени общо 527 проби. Двама души са починали, с което общият брой на жертвите до момента става 74.


Има нов случай на инфектиран медик - това е лекар от Центъра за Спешна помощ в София, където вчера беше регистриран вторият случай на починал лекар от заразата.Общият брой на доказано заразените в страната достигна 1632. В болници в страната са 321, като 40 души са в интензивни отделения.


На Балканите


Челната тройка с най-много нови регистрирани случаи на коронавирус на Балканите се оформя от Турция (1670 случая), Румъния (431) и Сърбия (102), съобщи Димо Димов.


На обратния полюс са Хърватия, Гърция, Албания и Северна Македония, които за денонощие са отчели под 10 заболели, уточни той.

"Дневник" излъчва на живо пресконференцията на Националния оперативен щаб:


Изпитите в училищата - в началото и средата на юни

Матурите за 12-класниците да са в началото на юни, а изпитите след 7 клас - в средата на месеца. Това са обсъжданите дати за изпитите в края на учебната година, които се ползват като вход за университетите и гимназиите, съобщи в интервю за БНТ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.


Тя допълни, че окончателните дати ще бъдат обявени тази седмица. Очаква се в този срок да стане известно и каква част от преподавания материал ще влезе в конспекта за изпитите. Засега няма да има промяна в изпита по теория за завършване на професионалните гимназии, а практическите изпити ще вървят по гафици, определени от директорите на училищата.


В отговор на въпрос Михайлова каза, че засега няма информация дали и как ще се състоят абитуриентските балове.

Военната болница в Сливен има готовност да приема пациенти с коронавирус, след като вчера стана известно, че в инфекциозното отделение на областната болница не достигат лекари и то спира да приема пациенти. В интервю за БНТ днес началникът на военната болница Илиян Комитов съобщи, че в лечебното заведение има 20 легла за прием, подготвени специалисти и достатъчно предпазни средства и лекарства.


В Сливен лекарите от местната болница са призовани да отидат да работят за месец в инфекциозното отделение, където в събота заради COVID-19 почина първият медик в България.

Индивидуалните спортове пак са позволени

Коронавирусът в България: Очаквано извънредното положение няма да бъде удължено

© Юлия Лазарова


От днес се прави нова стъпка към смекчаване на ограничителните мерки заради коронавируса: вече са позволени индивидуалните спортове на открито, като тенис, колоездене, лека атлетика, голф и други, при спазване на дистанция от най-малко 2.5 метра между спортуващите.
Допускат се и посещенията на плувни комплекси и басейни, но при проверка на телесната температура на входа, спазване на дистанция, специални правила за разполагане на шезлонги и дезинфекция и забрана за работата на водните атракциони. Засега спортуването на закрито остава забранено, включително и посещението на фитнес зали.

Повече за влизащите от днес в сила правила - тук.

До вчера потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб бяха 1618, като от тях 176 са медицици. 316 са настанени в болници, 39 са в интензивни отделения и клиники. Починалите са 73, а излекуваните - 308.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  Винаги можете да тичате по улиците в София ако не ви е страх от мръсния прахоляк заради немиенето.
  Тичайте по улиците защото повечето тротоари не стават дори за ходене а и трамваите са доста разредени така,че място има ако някой джигит на кара по линиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 734 Неутрално

  176 медици - това е скандално.

 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Да падат дрехи
  и задръжки...

 4. 4 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#2] от "waterfall":

  Просто при медиците има масово тестване.

 5. 5 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 178 Неутрално

  Т.нар. "разхлабване на мерките" има само предизборна цел за радост на електората. Всъщност е животозастрашаващо и противопоказно да се прави сега. Ще се увеличи предаването на вируса и ще стане лошо.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2150 Любопитно

  "Потвърдените нови случаи на заразени с коронавирус в България за последното денонощие са 21...."

  Хм, спадат.
  А точно сега би трябвало да има скок на новите регистрирани случаи, като резултат от пътуванията на "тарикатите" по Великден.
  Какво стана с прогнозите за ад, тирове за трупове и недостиг на чували?
  Или тестовете са малко или нещо прогнозите...

 9. 9 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 497 Весело

  Обаче снимката кърти миФки и изобщо не е продуктово позициониране, а един мармот завива шоколади в станиол ...

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  Положението е под контрол, малко новозаразени, само 2-ма починали, дъжд вали от няколко дни, язовирите са на над 50-60%, засетите площи страдащи от суша си "поеха глътки вода", може да се спортува на открито (много важно).

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Пишман вярващите усложниха обстановката. Какво ли мисли Бог за тази тяхна " интелигентна : постъпка?

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 12. 12 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Едни хора казваха да се затворят църквите... Ама щабаджиите и Тиквата нали са суеверни и не го направиха...

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тарасион":

  Направо недопустимо...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Самолетите със заразени от Холандия продължават да пристигат, но виновни са разбира се софиянци, че по време на Великден ходиха в Плевен, Видин , Филиповци и Факултета да заразяват. Увеличаването на случаите показват, че мерките не действат, затова и покриха военния лекар, нищо, че е приятел от 20 години и му благодариха като по Живково време, и като на Цветанов преди да го отстранят от всички постове в ГЕРБ.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2150 Неутрално

  Пишман вярващите усложниха обстановката. Какво ли мисли Бог за тази тяхна " интелигентна : постъпка?
  —цитат от коментар 11 на Scorpi_4404

  Едни хора казваха да се затворят църквите....
  —цитат от коментар 12 на ivant88


  Заразените по Великден излизат сега, не 2-3 дни след празника.

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  На брой заболели сигурно имаме най-много заболели медици, че и починали такива.
  Което означава, че картината е съвсем друга или, че медиците са оставени сами да се справят със ситуацията.
  Никоя мисирка не зададе въпроса как са се заразили починалите двама лекари - може би от липса на достатъчно сигурни средства. Щото има такива данни от болниците, но се мълчи яко. А цинизмът е с ръкопляскането по случай на починалата лекарка в Сф. Прави се едноминутно мълчание, а не Герберски Цирк....

 19. 19 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Стъкмистиката продължава. Само икономиката няма да могат да натаманят. Джоба на средната класа(ако я има) е отънял и това ще се види след някой друг месец. Боко пак ще хвърля кърпата , като му гледах изнервеното положение вчера.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Аааа, значи, имало е пик, но не сме разбрали. Ясно. Къде са чувалите с трупове? Ехо, Буци, пак ли ще ни се караш днес, тулуп?

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Увеличението през въпросната седмица е факт.

  Но "пик" е неправилния термин защото внушава, че "върхът е достигнат". А той не е. Вижда се с просто око, че броя на заразените всяка седмица плавно расте.

  Ако се погледнат дневните стойности

  (https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Bulgaria )

  се вижда, че от почти месец насам дневният прираст новозаразени е между 3% и 5%. Това си е геометрична прогресия. Ако вземем по-ниската стойност (3%) и повдигнем 1.03 на степен 30 ще видим, че това води до поне двукратно (2.4 пъти) увеличение на дневно регистрираните новозаразени. И това се потвърждава и от дневните статистики - в началото на април средния брой новозаразени беше 15-20 души всеки ден. Сега вече е около 50 на ден. Т.е. с просто око се вижда ефектът на геометричната прогресия.

  Ако този геометрична прогресия се запази в края на май ще имаме по над 100 новозаразени всеки ден, а в края на юни - по над 250 на ден.

  Ние и сега имаме случаи като този във Видин дето цяла болница спира да функционира - но ако дневния брой заразени продължи да расте с това темпо случаи като този във Видин ще се повторят и другаде.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 23. 23 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хи-хи":

  За лекарката от Спешна помощ няколко пъти се каза, че е една от първите заразени. Ако правилно си спомням хронологията, първите заразени лекари се бяха заразили при пътувания в чужбина, а не при лечение на болни, така че специално при нея липсата на предпазни средства няма вина ( но има вина при другите заразени лекари, иначе не мога да си обясня и аз този висок процент заразен медицински персонал).

 24. 24 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Дали пък случайно "пикът" 20 - 26 април: 433 нови случая не е свързан с тестването на Факултета и Филиповци?! Ако правилно си спомням, тестването беше точно в този период.... Стъкмистика висша лига е това!

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Аз съм привърженик на по-либералния подход - вчера Мангъров изнесе много добра лекция и се надявам, след седмица-две, тази темата с вируса да слезе от №1, че има и други не по-малко важни и опасни теми и проблеми.

 26. 26 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Глупости, ама глупости на търкалета! Пик в седмицата след Великден? 'Ми нали има един латентен период от поне 4 - 5 дни, бе! Как го отчетохте този "велик" резултат? Какво искате пак да ни заблудите, че али пили по Великден и ето го резултатът?! 'Ма ще почнем 'ептен да не ви вярваме. И после ще трябва да се наказваме. Това което искате е да ни покажете колко далновидни сте били и колко мерките ви са били оправдани. 'Ми като има пик защо сега разхлабвате мерките? Писна ми от лутащи се страхопъзльовци! 'Ми има и ваши трезвомислещи колеги. И те са доктори точно колкото вас. Вслушайте се малко и в по-нормалните мнения на колегите си!
  Всичко е по лайтмотива на Тиквоний - "Ние ви спасихме, на нас трябва вечно да сте благодарни".

 27. 27 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#23] от "Smile":

  И са заразили пациенти в болниците, звучи ужасно.

 28. 28 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  А защо в графиката няма движението на броя на тестовете по седмици?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 29. 29 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 524 Гневно

  Пик кратуни и тикви НЯМА !!! Има завърнали се болни от чужбина...прибрали се с Обществен транспорт и заразили други хора!

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  " Винаги можете да тичате по улиците в София ако не ви е страх от мръсния прахоляк заради немиенето.,"

  В момента навсякъде у нас вали пролетен дъжд, улиците са напълно писти без почти никакъв прахоляк ! Идеални са за тичане и разходки, въздухът е много свеж и чист !

 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#23] от "Smile":

  Повечето лекари се заразиха наистина от ходене в чужбина и по курорти и после заразиха колегите си. Факт. Интересното е, че най-малко заразени лекари имаме от тези на първа линия.

 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  А защо в графиката няма движението на броя на тестовете по седмици?
  —цитат от коментар 28 на ь


  Добър въпрос.

  Информацията за броя на тестовете я има в уики страницата дето я писах по-горе.

  Но е малко непълна - липсват данните за някои от дните.

  Но се вижда, че процентът позитивни тестове е горе-долу константен - около 5%. Т.е. независимо колко теста се правят пак откриват горе-долу същия процент заразени.

  Което означава, че нищо кой знае какво в епидемията не се променя - тя продължава постепенно да расте. Бавно, но сигурно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 33 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  В броя на излекуваните, включен ли е и случая на починалата лекарка от спешна помощ в София ?

  I Want To Believe
 34. 34 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Най-после тези от Щаба прозряха, че сме минали "пик" на заразените.
  Още на 30.04 написах, че пикът беше на 27.04 и от тогава до сега има намаление.
  Къде са онези съветници от щаба, които твърдяха: "пикът е интервал във времето", "вървим към едно плато" и други глупости....., регресии, коефициенти, проценти и др.

 35. 35 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":
  "Какво стана с прогнозите за ад, тирове за трупове и недостиг на чували?
  Или тестовете са малко или нещо прогнозите..."

  Тестовете на 1 млн. население у нас са най-ниското число за ЕС, отчетено в официалната статистика на СЗО. Поради това броят на отчетените заразени у нас е относително доста нисък. Чиста аритметика за 3-ти клас.

 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#29] от "бАрни":

  Правилно. И самолетите от Великобритания и Испания си летят на Уизеър най-спокойно. Ако добавим, че 70% от доказаните заразени са цигани гурбетчии и роднините им това е реалността за съжаление в България.

 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3264 Любопитно

  До коментар [#26] от "Косьо Генчев":

  " Глупости, ама глупости на търкалета! Пик в седмицата след Великден? 'Ми нали има един латентен период от поне 4 - 5 дни, бе!"

  Този период си мисля, че беше дори двуседмичен ! Властта търси бързите и лесните отговори за всичко, но, уви, те не ни дават вярната картина на ситуацията у нас ! Има много върнали се от чужбина преди половин месец, които допълнително са заразили по циганските махали родата и близките, така че е съвсем възможно да има ръст в заразените, но не точно заради празниците по Великден !

 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#32] от "Николов":

  Какво ви топлят тестовете не мога да разбера?! Навсякъде където има бум на смъртност с тестове без тестове все тая. Засега имаме 4-5 места в света дето се виждат Бергамо, Мадрид, Ню Йорк Сао Паоло цяла Великобритания.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  Че кой казва, а пък камо ли някой от форума тука смята, че е заради празниците. Никой. Значи мерките за службите по църквите са свършили работа.
  Пътуванията очевидно беше преиграване да бе се събират големи компании от хора. Ама то 90 % от българите си спазват дистанция.

 40. 40 Профил на kamata
  kamata
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Интересно ще бъде да съпоставят броят на заразените, с броят на направените тестове, защото ако не се лъжа след Великден започнаха да тестват активно с около 1000 теста на ден, а до преди това беше само с 200-300 теста на ден.

 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#18] от "Хи-хи":За лекарката от Спешна помощ няколко пъти се каза, че е една от първите заразени. Ако правилно си спомням хронологията, първите заразени лекари се бяха заразили при пътувания в чужбина, а не при лечение на болни, така че специално при нея липсата на предпазни средства няма вина ( но има вина при другите заразени лекари, иначе не мога да си обясня и аз този висок процент заразен медицински персонал).
  —цитат от коментар 23 на Smile


  По-обезпокоителното е друго.

  Че заразените стоят заразени по месец, че и повече.

  Ако медици продължават да се заразяват с това темпо, то затворени болници ще има и на други места - не само във Видин.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#9] от "Тарасион":

  Че даже се виждат две марки, коя от коя по-по- най

 43. 43 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Пеевски не е ли уредил още тестове поне на хартия?
  Новините са такива, каквито трябва да са от една централа.

 44. 44 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1355 Весело

  Обаче снимката кърти миФки и изобщо не е продуктово позициониране, а един мармот завива шоколади в станиол ...
  —цитат от коментар 9 на Тарасион

  Маратонки и чорапи от различни марки? Едва ли.

 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Някой да уточни, моля - имаме пик на заболелите или пик на тестваните?

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  Беше двуседмичен, после стана 2-14 дни, за кратко беше и 21 дни (ама там не работеше спрямо очакванията)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 48. 48 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Какво става - дойде ли ужаса в Беларус?

  почнаха ли да измират там хората от сезонния грип - могъщия коронавирус?

  Лукашенко тегли майната на световните глобалистки елити които направиха тази инфодемия защото няма зависимост от тях, за разлика от България, и не искаха да му дадат достатъчно пари за подкуп за да играе в цирка и той.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 451 Неутрално

  има днес статия от Юлиан Попов , човека от Лондон, който ни обяснява как трябва всичко да върви към дигитализация.

  Ето я една от причите за тази инфодемия - ще се нагъзат държавите да купуват продукти за дигитализация.
  И с тези продуки ще станат по зависими от така нареèбото "световно правителство", тоест хората които се събират в Давос и подобни форуму - Бил Гейтс, Цукербергер , Сорос .... и подобни глобални играчи.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Което означава, че нищо кой знае какво в епидемията не се променя - тя продължава постепенно да расте. Бавно, но сигурно.
  —цитат от коментар 32 на Николов


  Кое расте? Броят на заразените или броят на откритите заразени? Това са две много различни неща. И да не би всеки заразен да остава вечно такъв и да не оздравявя? Въобще това резултати от бързите тестове ли са, тестове за нтитела или бавни тестове?

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2671 Неутрално

  До коментар [#45] от "Лео":
  Не питай. Тия инфографики важат ако мериш "заразени" в училище или поделение кадето всяка сутрин проверяваш всички до един 1000 бройки за краста или въшки.
  Може да се ползват и за грип при допускането, че повечето хора с температура посещават джипито си и тогава отчиташ посещения при доктор.
  При сегашната ситуация, когато имаш с пъти повече носители с неравномерно разпределение и ограничен брой проби числото зависи на първо място от броя на опробваните и после от другите фактори.
  Не дава никаква информация, дори подвежда.
  Ама от "генерали" колкото - толкоз.

 54. 54 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  До коментар [#31] от "Да вярваме на истината":

  Да не си пътувал с тях и да им знаеш бройка? Поговори с хора от болниците, ама не с директорчетата или от типа на Лъчко Мозъка.
  А това за безмислието на тестовете е признак на тотална Бемозъчност.

 55. 55 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Витоша ще е затворена от 11 до 14 ч. за автомобили


  Според мен трябва за постоянно, не само по време на пандемия.

 56. 56 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  - Отваряме кръчмите , народът иска да има !
  - Ама нямаме пик , Другаро Жив ...ъъъъ... Борисов !
  - Ще ви направиме и пик , другари !

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#26] от "Косьо Генчев":
  Пикът наистина е на 27.04 (не от щаба). А дали е от пътуването по Великден (от Щаба) никой на знае (най-вече от Щаба).

 59. 59 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Интересно ще бъде да съпоставят броят на заразените, с броят на направените тестове, защото ако не се лъжа след Великден започнаха да тестват активно с около 1000 теста на ден, а до преди това беше само с 200-300 теста на ден.
  —цитат от коментар 40 на kamata


  Лесно може да се направи и в домашни условия .Показва, че сме на плато от 4 седмици насам .

 60. 60 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#8] от "Virgin":"Какво стана с прогнозите за ад, тирове за трупове и недостиг на чували?Или тестовете са малко или нещо прогнозите..."Тестовете на 1 млн. население у нас са най-ниското число за ЕС, отчетено в официалната статистика на СЗО. Поради това броят на отчетените заразени у нас е относително доста нисък. Чиста аритметика за 3-ти клас.
  —цитат от коментар 35 на Косьо Генчев


  Може ли линк ?

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  -Аз пак да попитам за първите заразени, доказано заразени - след като са минали повече от 28 дни от доказването им, какво се случва с тези хора? Ако са оздравели, защо са в този списък?
  -Защо се говори за пик в момент, в който са направени най-голям брой тестове?
  -Кога ще бъдат обявени резултатите от т.нар. масово тестване с 20 000 теста?
  -Защо има толкова много заразени медици (дори в Италия не са толкова,където има и камиони), след като щаба каза, че има достатъчно предпазни средства? НАВСЯКЪДЕ?!
  - Защо след като според щаба бързите тестове не стават, в Банско, т.нар. масово тестване е правено именно с такива тестове?
  -Защо пак спряха да казват броя на тестовете, направени за денонощие? Не е ли по-коректно да се обявяват и двете стойсти, за да има по-реална представа населението от тулупи и мисирки?
  - Защо не са дадени на хората резултатите от тестовете им? Пример Банско, лекарите от Александровска?
  - Защо никой не казва нищо за лошата хигиена в болниците и за вътрешноболничните инфекции в момента в България? И колко хора са заразени именно с такива инфекции в момента?
  -Защо давате за пример Италия, където реално според официалната им статистика, когато има камиони с трупове,са починали с 10 000 човека по-малко от колкото средномесечните смърти в предходните три години?
  Има още много защо. Едно е сигурно обаче - има кофти вирус, а нас ни манипулират и то по много кофти и некадърен начин. Точно заради това няма да се спазват мерки и ще се отнасят с недоверие към щаб, власт и т.н.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 471 Гневно

  Четейки коментарите виждам, че има много душевно болни хора.

  Къде бил адът, къде били труповете, ами отидете в болницата, оближете някоя маска и после заразете близките си!?

  Човек пред такива катаклизми трябва да е по нисък от тревата и да се моли за милост.

 65. 65 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  На брой заболели сигурно имаме най-много заболели медици, че и починали такива. Което означава, че картината е съвсем друга или, че медиците са оставени сами да се справят със ситуацията.Никоя мисирка не зададе въпроса как са се заразили починалите двама лекари - може би от липса на достатъчно сигурни средства. Щото има такива данни от болниците, но се мълчи яко. А цинизмът е с ръкопляскането по случай на починалата лекарка в Сф. Прави се едноминутно мълчание, а не Герберски Цирк....
  —цитат от коментар 18 на Хи-хи


  В 10-ката!

  Борисов постъпва доста цинично подлагайки живота и здравето на българските медици на допълнителен риск само и само да се хареса на електората дето си иска чеверметата и мятането на салфетки в чалготеката.

  Той явно се опияни от "успехите" на НОЩ и си помисли, че може да олабва режима като в Австрия. Ама в Австрия дневният прираст новозаразени е под 1% - т.е. на практика Австрия е излязла от фазата не геометричната прогресия. Те действително могат да твърдят, че са близо до пик. А у нас епидемията все още расте с по 3% всеки ден.

  А и Австрия има силна система на здравеопазване и ако епидемията пак надигне глава ще се справят. А ние при 50 новозаразени дневно затваряме болница в областен център. Какво ще стане когато броя на ежедневно новозаразените стигне 100 - както се очаква да бъде в края на май?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#53] от "k_":

  Манипулация са твоите писанки. Когато имаш малко заразени както у нас е безмислено да тестват масово и то с тестове които са тотално неверни. Не помня кога, но от щаба казаха че започват да тестват с ПСР всички които имат симптоми, което е единствената правилна стратегия стратегия за тестване когато нямаме масово заразяване, а все още е на ясно определени гнезда

 68. 68 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#52] от "Лео":

  Това са резултати потвърдени с PCR тест.

  Докато не се потвърди с PCR не ги вкарват в официалната статистика.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Увеличението през въпросната седмица е факт.Но "пик" е неправилния термин защото внушава, че "върхът е достигнат". А той не е. Вижда се с просто око, че броя на заразените всяка седмица плавно расте. Ако се погледнат дневните стойности (https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Bulgaria ) се вижда, че от почти месец насам дневният прираст новозаразени е между 3% и 5%. Това си е геометрична прогресия. Ако вземем по-ниската стойност (3%) и повдигнем 1.03 на степен 30 ще видим, че това води до поне двукратно (2.4 пъти) увеличение на дневно регистрираните новозаразени. И това се потвърждава и от дневните статистики - в началото на април средния брой новозаразени беше 15-20 души всеки ден. Сега вече е около 50 на ден. Т.е. с просто око се вижда ефектът на геометричната прогресия.Ако този геометрична прогресия се запази в края на май ще имаме по над 100 новозаразени всеки ден, а в края на юни - по над 250 на ден.Ние и сега имаме случаи като този във Видин дето цяла болница спира да функционира - но ако дневния брой заразени продължи да расте с това темпо случаи като този във Видин ще се повторят и другаде.
  —цитат от коментар 22 на Николов

  Рик в графиката на общия брой заразени няма как да се достигне. Този брой винаги ще расте. Или чисто теоретично ще достигне една стойност, която няма да се променя. Коректно е да се очаква и търси пик в графиката за констатирани новозаразени за определен интервал от време. Поради спецификата на отчитане този интервал трябва да е от няколко дни, примерно една седмица. Друга възможност е да се очаква и търси пик в графиката за активните случаи. В този случай отчитането на дневни стойности не е съвсем некоректно.
  Вие се опитвате да опишете броя на ежедневно отчитаните бройки новозаразени с геометрична прогресия с частно 1.03. Апроксимирате. Но не сте коректен. Лесно може да се провери както с отчитаните ежедневни стойности (особено при заложената неточност) така и с със стойностите за определени интервали от време. Върху функцията на общия брой заразени влияят много фактори. По различен, невъзможен за предвиждане начин. За някои от тези фактори дори не се предполага, че съществуват.

 71. 71 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Самолетите със заразени от Холандия продължават да пристигат, но виновни са разбира се софиянци, че по време на Великден ходиха в Плевен, Видин , Филиповци и Факултета да заразяват. Увеличаването на случаите показват, че мерките не действат, затова и покриха военния лекар, нищо, че е приятел от 20 години и му благодариха като по Живково време, и като на Цветанов преди да го отстранят от всички постове в ГЕРБ.
  —цитат от коментар 15 на Тsonkooo


  Ти изобщо прочете ли статията или си тролиш наизуст за 5-те стотинки?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivant88":

  Само от това ще да е пика - вярващите са взимали причастие в завод Мизия, старческия дом в Орешак и Видинската болница, а тарикатите, дето напуснаха София са отишли на почивка във Филиповци и Факултета. Пикът изобщо не е от това, че се тестваха два пъти повече хора, нали?

 74. 74 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  В Германия е разрешено да се сяда на тревата, в САЩ също, но в България не. Сигурно заради кърлежите.

 75. 75 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  [quote#70:"zhivko6461"][/quote]
  Пик в графиката... Извинявам се!

 76. 76 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Очакваше се, след като не затвориха църквите и изходите на града !!!

 77. 77 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  В Германия е разрешено да се сяда на тревата, в САЩ също, но в България не. Сигурно заради кърлежите.
  —цитат от коментар 74 на Тsonkooo

  Може би и заради змиите.

 78. 78 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#71] от "bobinews":

  Защо непрекъснато говорите за плащане, наистина ли някои пишат срещу заплащане, аз се върнах във форума от нямане какво да правя, заради мерките, но започнах да губя интерес, пък и не пиша толкова много, можеш да провериш.

 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#70] от "zhivko6461":

  Вашия отговор е доста неконкретен. Казвате, че ако се използват не-дневни стойности резултатът ще е друг. Това сметнахте ли го или е "една жена каза"?

  Вижда се с просто око, че в началото на април дневния брой отчетени новозаразени се движи между 15 и 20.

  В края на април същия брой се движи между 40 и 50.

  Кое не е ясно тук?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#60] от "stenlyaka":
  Ето ви линк, където може да проверите, къде се намираме по брой направени тестове. Информацията се обновява своевременно, тоест в момента там са данните, обявени от НОЩ днес.
  Имаме някакви малки шансове да догоним Гърция, но колоси като Панама и Северна Македония - едва ли.

 81. 81 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 768 Неутрално

  176 медици ? Та това са 15% от общо заразените. Ако съм медик отказвам да лекувам.Отивам си в къщи и искам заплащане 60/40 като офисния планктон ,който лежи и пърди,а медика се чуди кога и какво да хапне за да /не/ вземе онези прословути 1000 лв върху огромната си иначе заплата от 800 лв.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  "Закона за бедствията и авариите..."

  Не че нещо, но и журналистиката у нас си е авария. По-точно, аварирала е в смисъла, в мисълта и в контекста.
  Законът се нарича ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА ПРИ БЕДСТВИЯ
  Другари, пишещи, отворете си ей туй: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135540282
  Вижте поне заглавието на акта, пробвайте да го запомните па и самия акт да прочетете.
  Може и да възникнат въпроси в главите ви.
  Да помгна.
  1. Що извънредно положение, а не приагане на закона?
  2. Що мерки на принципа проба-грешка, а не изпълнение на закона, с всичките му подробности?
  3. Що нещото НОЩ, като си има щаб в закона, с ясни отговорности и не е онова правно нищо.
  4. Що те се дават обезщетенията, предвидени по закона, а се леят едни милиарди по усмотрение на бащицата?

  Ecrasez l’infâme
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  ти си чуден статистик. кви ти беха публикациите?
  —цитат от коментар 82 на Сефка Индия


  Не съм дипломиран статистик.

  Имам докторантура в друга област. И в рамките на ежедневната си работа се налага да правя и статистически анализ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Заразените се движат между 3-5% от тестваните и Никакъв 'пик' няма.
  Оказа се, че починалата докторка НЕ Е имала положителн PCR тест, а положителен 'бърз' тест, но това НЕ попречи на 'щаба' да размахва пръст, да насажда вина и да манипулира хората.
  Нямам ясен спомен, но дали първия случай на заразен в спешната помощ не беше на доктор завърнал се от чужбина?
  Каква е вината хората, че държавата е действала отново немърливо за да допусне разпространение на заразата по този начин?

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 708 Неутрално

  И изобщо, понятието 'пик', 'плато' и 'крива' има смисъл при масово заразяване - епидемия, а тук има отделни огнища на зараза.
  Дали ще се стигне до епидемия е друг въпрос. Очевидното е че през последния месец и половина нямаше такова развитие, а свободни съчинения по темата.

 90. 90 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2337 Неутрално

  До коментар [#81] от "log_on":

  И аз като данъкоплатец защо трябва да ви плащам заплата ако отказвате да работите ?. Както не плащам в заведение, когато не ям там, така не искам да плащам на някой си щото се водел "медик".

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Общият брой на заразените и общият брой на починалите са кумулативни функции на времето (растящи и ограничени). Графиките им са сигмоидни криви, например обобщени логистични криви, криви на Гомпертц и други подобни. Дискретните производни, или първите крайни разлики на тези функции, имат камбановидни графики. Това са заразените и умрелите за един ден. Те тръгват от нулата, минават през максимум (може и през няколко максимума) и в края на епидемията отиват пак в нулата.

  Никой не знае и няма да разбере колко са заразените (засега според тестовете у нас те са 300 000). Аз лично очаквам да достигнат 500 000, или дори 1 000 000, до затихване на процеса. Затова меродавни са само умрелите на глава от населението, по-точно на 1 милион глави. Защото и двете числа са точни: брой умрели и брой на населението. Е, към умрелите някъде добавят и някои с черепно-мозъчни травми, но то е заради по-скъпите клинични пътеки при короната. За света този брой е 30, за Европа е 200, а за България е 10-11. Ние сме 50 пъти по-добре от Западна Европа и 20 пъти по-добре от САЩ. Добре е професионалните хейтъри да ги запомнят тези числа. Макар че надали.

  Пикът на епидемията минава, когато минат през максимум следните две величини: брой починали за един ден и общ брой на активните случаи (тези, които са болни в момента). Отворете си примерно уърлдометъра и вижте кривите за Германия. От Германия впрочем сме над 10 пъти по-добре, а те са за пример. А Източна Германия е три пъти по-добре от Западна Германия. Само числа, нищо лично.

  Лошото е, че малко хора ги разбират тези работи, а тези, които ги разбират, не ги обясняват на хората и на политиците (последното впрочем е безсмислено занятие).

 93. 93 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#81] от "log_on":И аз като данъкоплатец защо трябва да ви плащам заплата ако отказвате да работите ?. Както не плащам в заведение, когато не ям там, така не искам да плащам на някой си щото се водел "медик".
  —цитат от коментар 90 на m17


  Медика нме е длъжен да играе на руска рулетка за едно голо ръкопляскане.Ползвайте си виртуални врачки за лечение и накрая и на тях се кешите иначе нанай. А щом не искаш да плащаш на медиците малкото ще им плащаш в частните болници и кабинети. Защото сиренето и за тях е с пари,не само за излишния офис планктон.

 94. 94 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  А защо няма данни за общата смъртност по месеци за тази и миналите 3-4 години в България? Ние сме страната с най-висока смъртност в цяла Европа. Нормално е да нямаме много смъртни случаи от Ковид, защото нашата здравна система убива твърде много хора равномерно през цялата година. Казвам го като човек, който е загубил 4 роднини по болници заради лекарски грешки, некадърност и безхаберие. Тука ако не платиш на ръка на лекар и сестри никой няма да погледне болния, докато не умре. И това е време да се извика високо и ясно, вместо да се пляска по балконите. Държавата убива хората, не КОВИД.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 95. 95 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  До коментар [#26] от "Косьо Генчев":Пикът наистина е на 27.04 (не от щаба). А дали е от пътуването по Великден (от Щаба) никой на знае (най-вече от Щаба).
  —цитат от коментар 58 на Софианец

  Не, пикът в броят новозаразени е на 24.04 - 91 души.
  След като не стана с размахване на пръст, сега опитват с по-тънка манипулация - ето ви тази графика, ние нищо не казваме, ама вие ще видите, колко много са новозаразените в седмицата след Великден.
  Е, не всеки ще успее да съпостави тези данни с кацналите самолети, носещи нов вирус, или с откритите огнища в този период, но това е идеята на тънката манипулация.

 96. 96 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#92] от "m.konstantinov":

  Г-н Константинов,

  Това, че *в момента* сме по-добре като смъртност и от САЩ и от Зап. Европа е безспорно.

  Проблемът за мен е другаде.

  При средно 40-50 новооткрити заразени дневно ние имаме една затворена болница в областен град.

  А броят на новозаразените и общия брой заразени расте в геометрична прогресия. Т.е. в края на май ще имаме над 100 новооткрити заразени всеки ден. Общия брой заразени също ще приблизително двойно по-голям отколкото е сега.

  Та аз се питам - тогава колко болници ще трябва да затворят?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Я да посмятаме малко. На 12.04. са 675, на 19.04. са 894 и на 26.04. са 1300. За първата седмица увеличението е с 219, което е 32 %. За втората седмица е 406, което е 45%. Обаче през втората седмица се откриха две огнища - във видниската болница и в плевенското шивашко предприятие. Та за тази седмица случаите във Видин са 39, а в Плевен - 83. Като извадим от 406 тези 122 случая, ще видим, че новите случаи за втората седмица са 284, което пак е 32 процента. Това пък тотално разбива тезата, че пътуванията през Великденските празници или разходките навън са допринесли за някакъв пик. И сега новите случаи са свързани с пристигане на заразени гастарбайтери, без да уточнявам етнос, които не спазват никакви правила, заразяват останалите пътници в самолетите, като се приберат заразяват родата, а за съжаление и лекари, които загиват.
  Това не променя мнението ми, че хората от щаба си свършиха работата, макар за някои неща мерките да бяха прекалени.

 99. 99 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  [quote#95:"Yotce"]
  —цитат от коментар 97 на Reporter US
  Не разбрах само, кое е манипулация? Да ти дадат данни е манипулация, а да ги скрият е информираност или как? Туй умнокрасифщината ще да е най-сложната нАука от живковите "цели проводници", та до наши дни![/quote]

  Твоето писане във форума е платена манипулация. Естествено доста некадърна, неграмотна и неефективна.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 100. 100 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#96] от "Николов":

  Най-ясна картина дава статистиката за активните случаи. Там може да се види пик, ако го има, плато, спад и т.н. А, колкото да официално обявените новозаразени, там има очеваден спад. От 91 за ден на 24 април, до 24 за вчерашния ден. Графиката ще я обърнем едва тогава, когато оздравелите за ден станат повече от новозаболелите т.е. активните случаи започнат да намаляват и естествено когато това стане трайна тенденция, какъвто е случая с Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Испания и изобщо почти навсякъде в Европа. Те затова и масово разхлабват мерките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK