Бизнесът в условия на COVID-19: засегнат от кризата, но оптимист за възстановяване

Бизнесът в условия на COVID-19: засегнат от кризата, но оптимист за възстановяване

© Георги КожухаровБлизо 80 на сто от фирмите в България търпят преки или косвени загуби от кризата, която причини епидемията от коронавирус, като най-тежки са последствията за микро- и малките фирми. Малко над една пета - общо 21% от компаниите, твърдят, че кризата не им се е отразила особено. Значителен дял от бизнеса е прибегнал до мерки като пускане на служителите в платен или неплатен отпуск или съкращаване на работното време. В същото време огромното мнозинство от фирмите в България (87.7%) са оптимисти, че ще съумеят да излязат от кризата и да възстановят дейността си, като катастрофични очаквания преобладават в сферите на туризма, ресторантьорството, малките производствени предприятия и компаниите в областта на услугите и на културата.


Това са част от изводите от представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за икономическите и социалните последствия от кризата, публикувано на сайта на агенцията. Изследването е направено сред 500 стопански субекта от почти всички сектори на производството и услугите в периода 13 - 22 април чрез телефонни интервюта, като 61% от интервютата са със собственици на фирми, 25% - с управители, а 13% - с други членове на ръководството, като това обикновено са представители на средни и големи фирми, уточняват от агенцията. Как кризата се отрази на гражданите четете тук.


Спад при 80% от фирмите


Общо 21% от стопанските субекти твърдят, че кризата не им се е отразила особено, като при 3.5% от тях се наблюдава дори увеличено търсене на техните продукти или услуги, а малко под 2% са се преориентирали към други дейности и също се справят, отчитат социолозите.


Освен върху тази една пета от фирмите, които са запазили своята дейност и приходи, като относително слаб може да се оцени ефектът от кризата върху други 6.9%, чийто спад е по-малък от 20%. Над половината - 56.4%, обаче декларират свиване в интервала 20-50% или 50-90%, а 15% декларират 100% спад на приходите си.


Реорганизация и трудни решения
Въпреки шока от кризата и спада в дейността и приходите повечето фирми са положили сериозни усилия за адаптация, организационна промяна или временно преструктуриране, при които да запазят служителите си и да останат в готовност за скорошен рестарт, сочат данните. Социолозите отчитат, че малко над една пета - 22.6%, от фирмите са запазили същата организация на дейността си, както и преди кризата. Тъй като обаче това са основно средни и по-големи фирми, почти 48% от наетите продължават да работят на пълен ден на работното си място (според паралелното проучване сред гражданите).


В една пета от компаниите (21.7%) част или всички служители са преминали на работа от вкъщи, което обхваща 8% от заетите. По данни от проучването сред гражданите като абсолютен брой това са около половин милион души.


Значителен обаче е делът на фирмите, на които се е наложило да вземат трудни решения като това да изпратят служителите си в платен или неплатен отпуск или да намалят работното време.


Според получените отговори на анкетата големите фирми по-често съкращават част от персонала, докато микро- и малките фирми, особено в сферите, където дейността беше забранена по силата на извънредното положение, и пряко свързаните с тях бизнеси, преобладава съкращаването на целия персонал, макар и той да е само от няколко души.


Кой одобрява мерките на държавата


Проучването показва, че първите предприети от държавата мерки в подкрепа на бизнеса срещат умерено до високо одобрение от страна на собствениците и мениджмънта на фирмите в България.


Отношението към мярката 60/40, според която държавата поема 60 на сто от заплатите и осигуровките на работници, които иначе биха били съкратени заради кризата, не е еднозначно. Подкрепят я 59% срещу 41% критични мнения, като критиките са основно в посока към още по-висока степен на финансова ангажираност от страна на държавата.
Фирмите с голям брой заети в областта на производството, които се надяват на бързо възстановяване на предишните обеми при рестарт на европейската икономика, и фирмите с по-малко преки разходи за дейността си изразяват най-силно одобрение за мярката. Тя се оценява като недостатъчна от две групи - тези с прекратена дейност, които нямат свеж ресурс да допълнят оставащите 40%, както и фирми със сезонна или неравномерна заетост, осигуряващи работниците си върху по-ниски заплати.

Бизнесът препоръчва мярката 60/40 да продължи да действа и след извънредното положение, тъй като възстановяването няма да е толкова бързо, както и досегашните мерки на социалното министерство да бъдат допълнени от икономически стимули за преодоляване на очаквания тежък период на икономическа депресия.


Оптимизъм срещу катастрофични очаквания


В отговорите си бизнесът демонстрира оптимизъм, че ще излезе от кризата и ще възстанови дейността си. Положителни са очакванията на 87.7% от фирмите, докато 12.3% очакват негативен сценарий, като смятат удара за толкова силен, че да фалират. Оптимистични са и сроковете, в които прогнозират възстановяване:

 • 69.5% се надяват да се възстановят до една година
 • 10.4% - за 1-2 години
 • 4.3% за повече от 2 години
 • 4.7% не се смятат за засегнати
 • 11.1% не знаят
Двойно по-висок от средното дял катастрофични очаквания имат фирмите от сектора на туризма, ресторантьорството, малки производствени предприятия, фирми в областта на услугите и на културата.


"Много е рано да се прецени доколко оправдан е този оптимизъм. Но както е добре известно, индикаторът "икономически оптимизъм" се използва не за да предвиди точния срок на икономическо възстановяване, а за да измери готовността на стопанските субекти към икономическа проактивност, адаптивност, оценката на собствените им резерви и стратегии", посочват от "Алфа Рисърч".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Оптимизъм има. Кака Ченалова е уволнена.
  Хайде всички гнили ябълки - вън.
  Бизнеса не работи без правосъдие.

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 2. 2 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Ще си помогнем взаимно и разумно.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4842 Неутрално

  Има много правилни, умни и справедливи начини но гербаджиите са АЛЧНИ И НЕКАДЪРНИ, което е жалка комбинация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Мда, сега има голям оптимизъм. След 15 май оптимизма, ще намалее, а в края на годината, направо ще премине в песимизъм. Съжалявам, знам че не обичате да четете лоши новини, но колкото по-бързо свикнем с новата реалност, толкова по-добре за психиката.

 5. 5 Профил на mumi
  mumi
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Кризата ще има ефекта на кръвопускане в организма и рестарт на електронно устройство. Кръвопускането се прилага при затлъстели хора с метаболитен синдром - намалява се кръвното налягане и се облекчава работата на сърцето. Рестартирането се прилага при забиване на ел. устройство - отстраняват се натрупаните грешки и устройството започва да работи по-добре. Сегашната икономика също може да се определи като затлъстял човек и забило ел. устройство. Ако зад вируса действително стои конспирация, то най-вероятно точно това е била целта - чрез вируса да се предизвика рестарт на икономическата система и да се подобри нейното функциониране.
  Очаквам скоро икономиката да се възстанови и да заработи още по-добре, като основният резултат от рестарта ще бъде намаляването на съществуващата днес огромна ножицата в доходите между богати и бедни. Благосъстоянието на по-бедните ще се увеличава и това ще даде стимули за икономическия ръст. По-бедните ще станат по-богати по няколко линии - лека низходяща корекция в цената на балонизирани активи като недв. имоти, автомобили, почивки, достъпна цена на енергията, леко намаляване на заплатите на високоплатени служители и спортисти в полза на леко увеличаване на по-ниско платените такива, пренасрочване на производства от Изтока към Европа и Америка.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Някой ще се оправят, други ще изчезнат, това е бизнеса.

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5149 Весело

  Българският бизнес е неумъртвим , защото е придатък на сериозен бизнес …...и затова е оптимистично настроен !

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5410 Неутрално

  Сега е оптимизма, след време реалността

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK