Съдът окончателно потвърди уволнението на съдия Румяна Ченалова

Окончателно съдът потвърди отстраняването от длъжност на Румяна Ченалова. Междувременно срещу нея се води наказателно производство, което поне 4 пъти бе връщано на прокуратурата за поправки и внасяно в съда

© Юлия Лазарова

Окончателно съдът потвърди отстраняването от длъжност на Румяна Ченалова. Междувременно срещу нея се води наказателно производство, което поне 4 пъти бе връщано на прокуратурата за поправки и внасяно в съдаПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 19 ноември 2015 г., с което на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова бе наложено наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност".


Административното дело е било образувано по касационна жалба на Румяна Ченалова срещу решението на тричленен състав на ВАС, припомнят от съда.


Върховните съдии от касационната инстанция са приели, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон.
"Правилна е преценката на първоинстанционния съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл. 309 от Закона за съдебната власт, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено, и поведението на нарушителя", мотивира се съдът.


"Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказание и въз основа на това е наложено най-тежкото наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт - "дисциплинарно освобождаване от длъжност", излагат още в мотивите си магистратите от петчленния състав.


Заключението на тричленния състав на съда е, че наказанието отговаря на нормативните критерии за индивидуализация, като правилно при определянето му са отчетени множеството извършени действия, респективно бездействия, настъпилите вредни последици за страните по делата, обществено опасните последици от извършените нарушения, както и накърнения престиж на съдебната система и не на последно място - безкритичното отношение на Ченалова към деянието.


Как избухна скандалът с "гнилите ябълки" в съдебната система


Скандалът започна, след като през декември 2014 г. бившият фpeнcĸи пocлaниĸ Kcaвиe дьo Kaбaн заговори за "гнилитe ябълĸи" в съдебната система. Причината за изказването на посланика по-конкретно бе делото "Белведере", което бе разпределено на Ченалова. Посланикът обвини съдията, че участва в схема за кражба на фирмите "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада".


Случаят силно приличаше на схема за превземането на фирмите с френски инвеститор "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" със съдействието на съда. Процесът започна след като фирма доставчик на рекламни услуги завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Белведере" заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът е изплатен, съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията.


Прокуратурата започна серия от дела и разследвания срещу Ченалова - тя дори бе обявена за издирване и известно време остана в ареста. Междувременно ВСС започна дисциплинарно производство и Ченалова бе уволнена от системата, защото е демонстрирала предубеденост по делото "Белведере", забавила е администрирането на жалбите по делото и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела.


Ченалова обжалва решението на ВСС, а днес - 5 години по-късно, съдът сложи точка по казуса с отстраняването от поста. Срещу нея започна и наказателно производство, което поне 4 пъти бе връщано на прокуратурата за поправки, а след това бе внасяно отново. Решение по него все още няма.


През ноември 2015 г. сайтът "Биволъ" публикува записи на разговори между председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, съдията Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.


В разговорите се споменаваха имената на тогавашния главния прокурор Сотир Цацаров, тогавашния председател на Върховния административен съд Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), близки до тях. Всички те по думите на Янева са я "обгрижвали" по време на скандала, който тресе Софийския градски съд тогава. Разследването за незаконно подслушване стана известно като "Червеи" и по него Владимира Янева бе осъдена условно на три инстанции.


В изтеклите разговори между магистратите се споменаваше, че Цацаров е поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването "Червеи".


След изтичането на записите и ВСС, и прокуратурата първоначално отказваха да се занимават с тях. В крайна сметка след натиск от Европейската комисия ВСС проведе скоростна проверка, която беше прекратена с аргумента, че не се е потвърдила автентичността на записите.


Адвокатът Мондешки, който е осъждан за измами, твърдеше в интервю, че записите са правени по сценарий от съдиите, за да шантажират. Междувременно Румяна Ченалова твърдеше, че разговорите действително са провеждани и че не става дума за постановка.


В разговорите между тримата се разкриваха данни за влиянието на Делян Пеевски и ДПС и в службите за сигурност, Софийския градски съд и ВСС. Още тогава в записите на разговорите се споменаваше, че премиерът Бойко Борисов е купил на своя любовница къща за милион и половина евро в испанския град Барселона, защото имал "положително отношение" към нея.


От останалите участници в скандала Владимира Янева получи условна присъда за нарушения при даването на разрешения за подслушване при т.нар. скандал "Червеи". Друго разследване за пране на пари покрай Момчил Мондешки бе прекратено.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK