Съдът окончателно потвърди уволнението на съдия Румяна Ченалова

Окончателно съдът потвърди отстраняването от длъжност на Румяна Ченалова. Междувременно срещу нея се води наказателно производство, което поне 4 пъти бе връщано на прокуратурата за поправки и внасяно в съда

© Юлия Лазарова

Окончателно съдът потвърди отстраняването от длъжност на Румяна Ченалова. Междувременно срещу нея се води наказателно производство, което поне 4 пъти бе връщано на прокуратурата за поправки и внасяно в съдаПетчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно потвърди решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 19 ноември 2015 г., с което на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова бе наложено наказание "дисциплинарно освобождаване от длъжност".


Административното дело е било образувано по касационна жалба на Румяна Ченалова срещу решението на тричленен състав на ВАС, припомнят от съда.


Върховните съдии от касационната инстанция са приели, че обжалваното решение е обосновано и е постановено при правилно прилагане на материалния закон.
"Правилна е преценката на първоинстанционния съд, че при определяне на дисциплинарното наказание е спазено изискването на чл. 309 от Закона за съдебната власт, като е съобразена тежестта на нарушенията, формата на вината, обстоятелствата, при които е извършено, и поведението на нарушителя", мотивира се съдът.


"Взети са предвид множеството извършени нарушения, посочени в предложението на министъра на правосъдието, обществената значимост и високата степен на засягане на обществения интерес от дейността на съдия Ченалова, което е съобразено при налагане на дисциплинарното наказание и въз основа на това е наложено най-тежкото наказание по чл. 308, ал. 1, т. 6 от Закона за съдебната власт - "дисциплинарно освобождаване от длъжност", излагат още в мотивите си магистратите от петчленния състав.


Заключението на тричленния състав на съда е, че наказанието отговаря на нормативните критерии за индивидуализация, като правилно при определянето му са отчетени множеството извършени действия, респективно бездействия, настъпилите вредни последици за страните по делата, обществено опасните последици от извършените нарушения, както и накърнения престиж на съдебната система и не на последно място - безкритичното отношение на Ченалова към деянието.


Как избухна скандалът с "гнилите ябълки" в съдебната система


Скандалът започна, след като през декември 2014 г. бившият фpeнcĸи пocлaниĸ Kcaвиe дьo Kaбaн заговори за "гнилитe ябълĸи" в съдебната система. Причината за изказването на посланика по-конкретно бе делото "Белведере", което бе разпределено на Ченалова. Посланикът обвини съдията, че участва в схема за кражба на фирмите "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада".


Случаят силно приличаше на схема за превземането на фирмите с френски инвеститор "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" със съдействието на съда. Процесът започна след като фирма доставчик на рекламни услуги завежда дело с иск за обявяване в несъстоятелност на фирмата "Белведере" заради неизплатени 114 000 лева. Въпреки че дългът е изплатен, съдът назначава синдик, с който подменя мениджмънта на компанията.


Прокуратурата започна серия от дела и разследвания срещу Ченалова - тя дори бе обявена за издирване и известно време остана в ареста. Междувременно ВСС започна дисциплинарно производство и Ченалова бе уволнена от системата, защото е демонстрирала предубеденост по делото "Белведере", забавила е администрирането на жалбите по делото и не е спазила сроковете за произнасянето по други 50 дела.


Ченалова обжалва решението на ВСС, а днес - 5 години по-късно, съдът сложи точка по казуса с отстраняването от поста. Срещу нея започна и наказателно производство, което поне 4 пъти бе връщано на прокуратурата за поправки, а след това бе внасяно отново. Решение по него все още няма.


През ноември 2015 г. сайтът "Биволъ" публикува записи на разговори между председателя на Софийския градски съд Владимира Янева, съдията Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки.


В разговорите се споменаваха имената на тогавашния главния прокурор Сотир Цацаров, тогавашния председател на Върховния административен съд Георги Колев и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), близки до тях. Всички те по думите на Янева са я "обгрижвали" по време на скандала, който тресе Софийския градски съд тогава. Разследването за незаконно подслушване стана известно като "Червеи" и по него Владимира Янева бе осъдена условно на три инстанции.


В изтеклите разговори между магистратите се споменаваше, че Цацаров е поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването "Червеи".


След изтичането на записите и ВСС, и прокуратурата първоначално отказваха да се занимават с тях. В крайна сметка след натиск от Европейската комисия ВСС проведе скоростна проверка, която беше прекратена с аргумента, че не се е потвърдила автентичността на записите.


Адвокатът Мондешки, който е осъждан за измами, твърдеше в интервю, че записите са правени по сценарий от съдиите, за да шантажират. Междувременно Румяна Ченалова твърдеше, че разговорите действително са провеждани и че не става дума за постановка.


В разговорите между тримата се разкриваха данни за влиянието на Делян Пеевски и ДПС и в службите за сигурност, Софийския градски съд и ВСС. Още тогава в записите на разговорите се споменаваше, че премиерът Бойко Борисов е купил на своя любовница къща за милион и половина евро в испанския град Барселона, защото имал "положително отношение" към нея.


От останалите участници в скандала Владимира Янева получи условна присъда за нарушения при даването на разрешения за подслушване при т.нар. скандал "Червеи". Друго разследване за пране на пари покрай Момчил Мондешки бе прекратено.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Любопитно

  Една от "каките" окончателно изхвърча от съдебната система ! Правилно, няма какво да правят " гнилите ябълки" там, меко казано !

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Весело

  Голям зор, 4 години и половина трябваха, за да бъде изхвърлена от системата една "гнила ябълка"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Белведере е поводът а истинската причина е ОНЯ запис .
  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Жалко, че отново клекнахме на "батковците" според които техните фирми са по-главни от българските и никой няма право да отсъжда срещу тях.

 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Тази съдийка не беше ли в "приятелски отношения" с момчето от помощното училище във Вършец? А иначе рейдерското присвояване на фирми е добра позната практика в большая и магучая. За съжаление бойколандия все повече заприличва на путинландия!

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":

  Другата от записа е близката му.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 946 Весело

  Как ще се изкефя и Лозан Панов да последва Ченалова !
  А после Панов + Плевнелиев стават кандидати за президенти
  от листата „Под опашката на Коня“.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Там са така оплетени, че не се знае точно кой брат, кой зет, кой на булката....

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Весело

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  " Голям зор, 4 години и половина трябваха, за да бъде изхвърлена от системата една "гнила ябълка"..."

  Със семейните познати на бивши силни на деня е така, пък и кърлежите винаги трудно и болезнено се отскубват от гостоприемника им......

 10. 10 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Голям зор, 4 години и половина трябваха, за да бъде изхвърлена от системата една "гнила ябълка"...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  По същия начин – „Със семейните познати на бивши силни на деня“ – и групата на Трайков, Дянков и Разградслия Яхтаджия се измъква от справедливата присъда.

  До коментар [#9] от "samoedin":


  До коментар [#2] от "hamiltonf":

 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  "В изтеклите разговори между магистратите се споменаваше, че Цацаров е поел ангажимент да "завоалира" нещата по разследването "Червеи"."

  Това е състав по НК. Разследване срещу Цацаров има ли?

 12. 12 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1078 Весело

  аре друм
  на гнилата ябълка
  па ся като повлече и крак!!

 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  От всичко написано не разбирам коя е ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ на колегите от "Дневник "? Да се радваме , да се възмущаваме , по малко от едното и другото , да критикуваме или да страдаме за "безпричинно осъждане на "поредния невинен " ????

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  "Адвокатът Мондешки, който е осъждан за измами, твърдеше в интервю, че записите са правени по сценарий от съдиите, за да шантажират. Междувременно Румяна Ченалова твърдеше, че разговорите действително са провеждани и че не става дума за постановка."

  Записите според мен бяха режисирани поне от този с микрофона, предвид безумното им съдържание. Сигурно са искали да ги ползват за застраховка, а всъщност се застреляха с тях!

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 757 Неутрално

  От всичко написано не разбирам коя е ОФИЦИАЛНАТА ПОЗИЦИЯ на колегите от "Дневник "? Да се радваме , да се възмущаваме , по малко от едното и другото , да критикуваме или да страдаме за "безпричинно осъждане на "поредния невинен " ????
  —цитат от коментар 13 на doroteus


  Е ти ако си свикнал да има официална позиция която да подкрепяш, други имат глави на раменете и не чакат вожда да има каже как да мислят.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#14] от "2.5":

  .....Записите според мен бяха режисирани поне от този с микрофона, предвид безумното им съдържание. .....
  —цитат от коментар 14 на 2.5


  Записите може и да са били режисирани, но съдържанието им въобще не е безумно.

  А си е самата истина.

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#8] от "telqk":

  На булката са няколко но не си признават .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 907 Любопитно

  "Адвокатът Мондешки, който е осъждан за измами,"

  Как така този адвокат, осъждан за измами, все още е адвокат? Да не би способността да мамиш да се приема като допълнителна квалификация за професията? А осъдителната присъда да е нещо като документ, че го можеш???

  По темата:

  5 години??? И тя е работила през това време? Ами делата, по които се е произнесла? Ами текущите и дела? С тях какво се случва?

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Весело

  Трябва да се помисли за протести , защото съвсем ще останем само на официалното мнение по въпросите на …….и.т.нат.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едната кака беше осъдена, другата изгонена от системата.
  А да видим поведението на бай Лозан.

  28.07.2016 Лозан Панов обжалва пред ВАС наказанието на Владимира Янева

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Изхвърлена или не е без значение. Ще започне да адвокатства а с връзките които има ще печели дела.Вероятно вместо да и извадят око са и изписали вежди.

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#13] от "doroteus":

  Защо трябва да има официална позиция?
  За официална позиция, присъди и линч отивай да четеш кафевите медии на Шиши.

 24. 24 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Ченалова си е заслужила и престой в затвора, защото пусна убиеца от Соло да избяга от правосъдието. Беше личен екзекутор на Гоце и Пеевски.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 25. 25 Профил на just
  just
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Е най после гнилата ябълка падна, но по правосъдното дърво е пълно с още много такива и те си стоят,
  Така че положението си е все така ГНИЛО.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK