Червената къща - "парти център", музей или не е много ясно

Кадър от 2014 г. при поредния опит за закриване на Червената къща, предизвикал протести

© Юлия Лазарова

Кадър от 2014 г. при поредния опит за закриване на Червената къща, предизвикал протести



Червената къща на ул."Любен Каравелов" 15 се дава под наем от частна агенция за недвижими имоти, сигнализираха потребители в социалните мрежи през уикенда. Обявата предлагаше срещу 2000 евро сградата за "ивент и парти център, частен клуб, дизайнерско или художествено ателие, шоурум, галерия, образователен център, офис и други". Тя се появи три месеца след последните обещания на министъра на културата Боил Банов, че скоро къщата ще се превърне в музей на скулптора Андрей Николов, чиято собственост е била. Обявата обаче показа, че явно има разминавания между собствениците в сградата (частните и държавата), и въпросителните около бъдещето й остават.


Светлината от една обява


От обявата в сайта на агенцията за луксозни недвижими имоти Unique Estates оставаше впечатление, че се отдава част от сградата - основно голямата зала (тя е и на снимката и помещението е описано с таван 8 метра), която се беше превърнала в място за дебати и различни културни събития през последните години. В описанието беше добавена и кухня (в сградата през годините имаше ресторант - в градината и мазето, и там има и кухненско помещение). От фирмата обясниха за "Дневник", че тази оферта вече е свалена от предложенията им, и отказаха повече коментар. На въпрос кой е пуснал помещението под наем от Unique Estates казаха: "Ние сме в контакт със собственици и те са ни подали обявата."




Всъщност по-голямата част от залата (наричана още театрална или кинозала, а в миналото - основното ателие на скулптора) е собственост на частни лица и по-малка на държавата (2/14 идеални части от залата), чийто дял се стопанисва от Националната художествена галерия (НХГ). Това потвърди и директорът на галерията Ярослава Бубнова в интервю за предаването "Култура.БГ" на БНТ във вторник (5 май).


Вторият етаж също е реституиран преди години.


През февруари НХГ подписа споразумение с фондация "България 2002", на която предоставя Червената къща за ползване по определени проекти. "Обявата за даване под наем на Червената къща не е наша", казаха за "Дневник" от фондацията.


От държавната галерия също съобщиха, че нямат общо с офертата в сайта за имоти. Това означава, че тя вероятно е била пусната от частните собственици. От НХГ обясниха, че реституирана частна собственост "обаче не дава право ателието да бъде предложено на пазара и то е нарушение на Закона за държавната собственост".


Какво е бъдещето на Червената къща


"Бъдещето не е много ясно", призна в интервюто пред "Култура.БГ" Бубнова (вижте видеото в края на текста). Тя разказа, че държавата е мажоритарен собственик на целия имот, а наследниците са мажоритарен на залата. Въпреки това без съгласие от НХГ тя не може да се пуска под наем. Бубнова обясни, че е ясно, че собствениците търсят приходи от своя имот, а задачата на галерията е да създаде съдържание за мястото в полза на Андрей Николов и скулптурното изкуство.


Прогнозата й е, че предстои "сложна система от преговори", но според нея заедно с Министерството на културата ще бъде намерено решение за публично ползване на мястото и ще останат "добри съседи" с другите собственици. Бубнова добави, че това вероятно няма да бъде без заплащане.


Тя каза, че договорът с фондацията и режисьора Димитър Гочев, който искал да снима филми за Андрей Николов, е само за съвместно сътрудничество, а след като бъдат изяснени отношенията и възможностите, ще има публичен търг за отдаване под наем на къщата.

Червената къща - "парти център", музей или не е много ясно

© Скрийншот от сайта на агенцията


Така засега двуликата собственост остава пречка за цялостен проект за бъдещето на Червената къща.


През февруари министър Банов, когато уверяваше, че къщата ще стане музей, заяви, че Министерството на културата е предлагало на собствениците да откупи тяхната част, но те не са били съгласни да я продадат.


Сградата е недвижима ценност с национално значение


В сградата е живял известният скулптор Андрей Николов (1878 - 1959 г.), а тя е с най-високия статут на недвижима културна ценност - с национално значение. Проектът е на арх. Иван Васильов и е построена през 1928 г.


Доскоро там беше известният Център за култура и дебат Червената къща, който превърна мястото в територия за изява на независими творци и на свободното слово. От две години вървеше настойчива кампания от управляващото мнозинство в парламента къщата да бъде отнета от стопанисващата я фондация. "Изказвам своето голямо задоволство, че домът на великия скулптор Андрей Николов - Червената къща, най-после е възвърнат на държавата и трябва да стане музей, каквато е дарителската му воля", обяви Вежди Рашидов, председател на парламентарната комисия по култура, пред "Труд" в началото на февруари тази година, когато това се случи.


Министърът на културата Боил Банов обаче заяви пред парламента, че Червената къща е отчуждена от държавата, а не е дарена през 1974 г. в полза на Националната художествена галерия: "Надпартерният етаж и 12/14 части от нея са реституирани на наследниците на Иво Ташков."


През 2001 г. сградата бе предоставена от Министерството на културата на "Фондация "Гъливер клиринг хауз" за създаване на културен център със срок за ползване от 10 години срещу цялостен ремонт. Къщата тогава е в окаяно състояние - разрушени фасади, спряно електричество и вода, влага и мухъл. Фондацията влага 750 хил. лева в обновяването й. Ремонтът на покрива се случи по програма Красива България - Красива София на UNDP. Други средства са от Фондация "Отворено общество" и Програма МАТРА на Министерство на външните работи на Кралство Нидерландия. През 2004 г. сградата се превръща в известния Център за култура и дебат, наречен Червената къща. В нея до 2013 г. действаше постоянна експозиция "Духът намира тялото" с 20 творби на скулптора Андрей Николов. Тогава НХГ реши да прехвърли скулптурите към новоткрития "Квадрат 500".


През 2014 г. Министерството на културата налага за сградата годишен наем 96 хиляди лева. От фондация "Гъливер Клиринг хаус" заявяват, че не могат да се справят с плащането му и предстои закриване на дейността. Творците отговарят на предизвикателството с арт композицията "Духът напуска тялото", но по-късно е намерен вариант за приемлив наем и дейността продължава до края на 2019 г.


Според Десислава Гаврилова, един от основателите на Центъра за култура и дебат Червената къща, подобно място е необходимо повече сега, отколкото преди две десетилетия. "Едно от най-важните неща, което постигнахме, е да удържим центъра отворен за взаимоизключващи се гледни точки, да настояваме, че тези, с които не сме съгласни, също трябва да бъдат включени в разговора", обяснява тя пред "Капитал" през февруари тази година.


"Там трудно може да стане музей в днешния смисъл, защото са реституирани различни части от къщата и частният собственик си има свои решения", обясни Ярослава Бубнова още през март. Тогава тя каза, че "всички спекулации, че там ще стане банка или кръчма, са невъзможни".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK