На живо

Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

© Цветелина Белутова, Капитал
"Дневник" следи в реално време ситуацията с коронавируса в България. Събитията по света може да следите тук.
Интензивното отделение в Пазарджик е под карантина

Интензивното отделение в многопрофилната болница в Пазарджик е под карантина за 24 часа след като двама медици и санитарка са дали положителни проби за заразата, съобщава ръководството на болницата, цитирано от "24 часа". Това е единственото напълно оборудвано отделение по реанимация в областта и в него се лекуват най-тежките случаи от пазарджишки регион. То вече е дезинфекцирано.


ОЍт болницата са изпратени нови 43 проби за изследване. 13 от тях са на медицински персонал от това отделение и 13 на работещи в инфекциозното отделение. Изследват се и 11 медици от второ вътрешно отделение.За изследване са изпратени и по две проби на пациенти от инфекциозното отделение, Първо вътрешно отделение и Второ вътрешно отделение.

Ефектът от мярката "60/40" е меко казано скромен. Ако се загърбят учтивостта и деликатността, ефектът е микроскопичен. Това се казва в обширен анализ на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за схемата, която организацията нарича "38/62", защото според нея това е действителното съотношение. Организацията продължава да настоява мярката да стане в съотношение 60/0, за да има видим ефект на пазара на труда.


Повече по темата четете тук.

Скъсяването на разстоянието между масите в работещите открити части на заведенията идва среща на Българската асоциация на заведенията с министъра на туризма Николина Ангелкова. На нея е било прието и че маските могат да се заменят с шлемовете, защото през лятото ще бъде трудно на персонала да бъде 8 часа с маска. Това обяви след срещата председателят на организацията Ричард Алибегов, цитиран от БНТ. Били са представени и мерки от страна на бизнеса - намаляване на ДДС на 5% за една година, удължаване действието на мярката "60/40" и след отварянето на заведенията и промяна на критериите за кандидатстване. Той се надява предложенията да бъдат приети, за да дадат възможност на бизнеса да продължи да съществува.

Афишираните днес от управляващата коалиция безплатни чадъри и шезлонги за летния сезон по българското Черноморие може в крайна сметка да не се окажат безплатни. Това се разбра от изказване на съпредседателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов (ВМРО) пред Би Ти Ви. Той уточни, че това ще е предложение към концесионерите на плажовете, а те трябва да решат дали да се съгласят с него.


По думите му, ако концесионерите бъдат освободени от такса, то тогава ще трябва да пуснат безплатни плажни принадлежности. Ако обаче решат да си платят дължимото, "то тогава се влиза в рамките на споразумението с държавата и ще се върви по стария ред", каза още той.


Какво каза още той четете тук.

Тревогата от заразата спада, отчита "Галъп"

Оценката за действията на властите в условията на коронавирус остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата. Тревогата от болестта продължава да спада, макар да остава преобладаваща. Мерките срещу болестта се възприемат като достатъчни, но не и за икономиката. Изводите са от шестия експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", посветен на кризата с коронавируса. Той е проведен сред 881 души в периода 1-3 март като по-голямата част от интервютата са минали преди обявеното в неделя облекчаване на мерките.


56% смятат, че това е просто силен грип, 53% са на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго. Премиерът се ползва с одобрението на 55% като това е по-висока стойност спрямо обичайната ситуация. Тревогата за доходите остава висока, на като че ли вече не расте толкова интензивно като в началото - 46% са с намалени доходи, 8% очакват да загубят работата си и намаляват.

1704 са вече заразените

Общо 1704 са потвърдените случаи на COVID-19 по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. на 5 май. През днешния ден са доказани още 15 нови случая - в областите: 6 в Пазарджик, 4 в Кюстендил, 4 в София и 1 в Благоевград.

316 са в болници като 39 са в интензивни отделения и клиники.


182 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.


Починалите са вече 80. В областната болница във Велико Търново е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от диабет, бил е с перитонит и перфорирана язва. В МБАЛ Севлиево е починал 61-годишен мъж с диабет и артериална хипертония.

От 7 май туристическите обекти музей Стара градска баня "Дели Хамам", Ловешка средновековна крепости и Туристическия информационен център ТИЦ – на Покрития мост в Ловеч отварят отново врати с обичайното си работно време, съобщиха от общината. Със заповед на здравния министър бе разрешено музеите на открито да отворят за посетители. Деветашката пещера също ще бъде отворена.


Посещението на обектите ще става на неголеми групи, с дистанция между хората, а влизането в старата градска баня ще става с маски.

КПП се премахват в полунощ

КПП-тата на изходите на градовете се премахват в полунощ, гласи заповед на здравния министър. През уикенда премиерът обяви, че вероятно те ще бъдат премахнати следобед на Гергьовден, защото го е страх, че хиляди ще се втурнат да пътуват. Тогава той обяви, че КПП вече ще се слагат, когато се налага на улици, квартали и махали, а премахването на всичките ще даде глътка въздух на 11 500 полицаи в цялата страна.


Всичко по темата четете тук.

Директорът на Българската агенция за безопасност на храните издаде заповед за изискванията към заведенията, които ще работят от 6 май. Масите в тях трябва да са на разстояние поне от 1.5 м и да се спазват останалите указания от заповедта на здравния министър. Хората трябва да се пускат поетапно, като изчакват поне на 2 м един от друг. Където се очаква да се събират повече, трябва да има табели, указващи спазването на дистанция. Не трябва да има свободно движение на хора между масите и не трябва да се допуска струпване в тоалетни, фоайета и пр. За работещите трябва да има осигурени маски, дезинфектанти, а по желание и ръкавици. С маски трябва да е и персоналът в кухнята. Персоналът трябва да е минал обучение за работа в тази ситуация, а проверките на агенцията започват от 6 май.

От 14 май т.г. България няма да бъде в извънредно положение, но заради коронаворуса здравният министър ще може да въвежда "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, т.е. да разпорежда различни противоепидемични мерки, в т.ч. и изолация. Това предвиждат предложените от Министерския съвет промени в Закона за здравето, с които обаче се променят още закони. Парламентът предстои да разгледа законопроекта в петък, като една от новите мерки е възможност за компенсация от 290 лв. на категории лица, определени от правителството.


Подробностите четете тук.

Във връзка с намаляване на субсидията на партиите на един лев и лишаването от субсидии за времето на извънредното положение, се налага ново намаляване на състава на администрацията в централата на "Позитано" 20, от 65 на 60 души. Това съобщава пресцентърът на БСП. При възстановяване на финансирането ще бъде потърсен начин хората да бъдат възстановени на работа, се допълва в него.

Разстоянието между масите намалява

Министърът на здравеопазването актуализира заповедта си за работата на заведенията. С това от ,тре, 6 май, те ще могат да отворят в откритите си части като разстоянието между масите е намалено на 1.5 м. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици. Тази промяна бе приета по-рано на коалиционния съвет.


Със същата заповед се определя разстояние от 5 м между два чадъра около басейните, измерено от центъра им.


С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.


С обявяването на извънредно положение и ограниченията за излизане и общуване от 13 март хората в България гледат телевизия средно с един час повече отколкото в предишни години. Това показват данните на изследователската агенция "Нилсен". Измерването е базирано на представителна извадка от 1100 домакинства, имащи поне един телевизор (приблизително 2700 души). Счупени са рекордите за гледаемост в рамките на един ден (15-ти и 23-ти март), една седмица (13-та седмица), месец (март) и тримесечие (първо тримесечие на 2020 г.).


Изследването показва, че увеличението е при всички възрастови групи като се започне с 4 -годишните. При децата на възраст между 4 и 17 години увеличението е със 74% среднодневно. Относително по-висок ръст на средната телевизионна гледаемост има в София, при икономически активното население, както и при хората с университетско образование или на възраст между 18 и 49 години, показва изследването.

Със заповед на кмета Иван Портних във Варна се отменят се част от противоепидемичните мерки, въведени заради COVID-19, съобщи вестник "24 часа". Допускат се посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, при спазване на следните противоепидемични мерки: не по-малко от 2.5 метра между масите и не повече от четирима на маса; обслужващият персонал да е с маски; да се почиства и дезинфекцира след всеки посетител; да има диспенсери с дезинфектант.

Десет дни след като президентът Румен Радев поиска публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса, БСП обяви, че предлага да бъде създадена временна анкетна комисия в парламента, която да изисква, публикува и проверява информация за тези разходи, в т.ч. и за изразходваните европейски средства. Днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова каза, че иска БСП като единствена опозиция да оглави тази комисия.


Повече по темата - тук.

От 7 май се възстановява работата на "синя" и "зелена" зона в София, обяви кметът на града Йорданка Фандъкова пред журналисти, цитирана от агенция "Фокус".


Едновременно с това поетапно се възстановят делничните разписания на градския транспорт, като единствено остава намаленото работно време вечер. "Тоест към момента за няколко дни, докато ситуацията се нормализира, ще остане работното време до 22 часа за градския транспорт в града и до 22.30 за градския транспорт за крайградските участъци", обясни тя.


Метрото остава с работно време до 22.30 часа, както си беше досега. "Но постепенно и от понеделник очаквам вече да се възстановят делничните разписания. Целта е да няма струпване на хора в градския транспорт", каза кметът и напомни, че според заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев маските в градския транспорт са задължителни.

Шест напълно оборудвани линейки получи като дарение Военномедицинската академия в София от оръжейния търговец Петър Манджуков. Общата стойност на направеното дарение е 700 хил. лв., а бизнесменът обмисля помощ и за екипите на първа линия срещу COVID-19.


Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

© Георги Кожухаров

Ваучери за туристическите услуги за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата, безплатни чадъри, шезлонги и маси по българските черноморски курорти. Това обеща лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев и вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов представи резултатите от проведения по-рано днес коалиционен съвет на брифинг в Министерския съвет.


Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

© Георги Кожухаров


"Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическият сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш. Най-вероятно такива ваучери ще се предоставят и на ученици", каза Симеонов за предидените мерки във връзка с туристическия сектор.


Повече за новите мерки - тук.


Коалиционният съвет е обсъдил промените в законодателството, с които мерките ще останат и след края на извънредното положение. Промените, които формално се правят в Закона за здравето вече са внесени в парламента. По неофициална информация обсъдени са и други мерки, свързани с предложения на малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти".


Подробностите четете тук.

В "Пирогов" има 48 медицински работници, заразени с коронавирус, каза днес директорът на болницата за спешна медицинска помощ "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той уточни, че 20 от случаите са в резултат на вътрешноболнична инфекция, заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Осем медици са заразени в работна среда.


Балтов разведе премиера Бойко Борисов из лечебното заведение, за да види ремонтираните сектори и новата медицинска техника.


Повече можете а прочетете тук.


Рано е да се каже, дали сме преминали най-острата фаза на коронавируса, каза в интервю за "Дневник" доц. Ангел Кунчев, който е главен държавен инспектор и член на щаба за коронавируса. По думите му с разхлабването на мерките поемаме "приемлив риск" и ако случаите на заразени с COVID-19 рязко се повишат, строгите рестрикции ще бъдат върнати. Според Кунчев рискът не е намалял, но е възможно хората да се върнат по офисите "на малки стъпки и при спазване на изискванията".


Цялото интервю с Ангел Кунчев - тук.

Фондът "Обединени срещу COVID-19" разпредели над 960 хил. лв. в цялата страна. След двата кръга за набиране на кандидатури фондът подпомага общо 106 лечебни заведения, граждански организации, общини, читалища, както и социални инициативи на микро и малки предприятия от цяла България, съобщи пресцентърът на посолството на САЩ. Фондът е създаден по инициатива на Български дарителски форум, Фондация "Америка за България", Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в България, пострадали от кризата с коронавируса.

Продажбите на нови леки и лекотоварни автомобили през април - първият месец, минал изцяло под знака на извънредното положение заради коронавируса, бележат спад от 73%, показват данните за регистрациите на пътна полиция. През април са купени 1079 такива превозни средства, срещу 4021 година по-рано.


При леките и лекотоварни автомобили втора ръка спадът в регистрациите е почти 60% (7750 този април, срещу 19 250 година по-рано).


Продажбите на камионите над 12 тона, използвани основно в международния транспорт, са се сринали още по- сериозно с 91% при новите с едва 63 сделки и 54 на сто при употребяваните, показват още данните на "Пътна полиция".


Подробности - тук.

Прокуратурата проверява как се спазват мерките в социалните домове

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за предприетите мерки и тяхното спазване в специализираните институции в страната, съобщи пресцентърът на прокуратурата.


ВАП е сезирала контролните органи след извадки от преписки и информация в медиите за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в Орешец, Кула, Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания във Видин, защитени жилища за хора с умствена изостаналост в Банско и други.


Прокуратурата ще проверява дали социалните услуги в специализираните институции отговарят на определените в Закона за социално подпомагане стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство, напомня прокуратурата.


Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

© Надежда Чипева, Капитал

Министерството обяви датите за изпитите след 7 и 12 клас

Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни, а националното външно оценяване (НВО) за 7 клас - на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет днес.


Как ще се проведат изпитите и какво ще отпадне от тях вижте тук.


Вижте в графиката тенденцията в разпространението на заболяването в страната.


Държавата може да се включи с по-голям процент в мярката 60:40 за някои бизнеси

Държавата обмисля да увеличи съотношението на държавното и фирменото участие в мярката, добила популярност като "60 към 40". Това съобщи пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев. В момента се анализира кои бизнеси биха имали нужда от по-голяма подкрепа от страна на държавата за дела на осигуровките на работещите, които тя да поеме, каза той. Досега мярката е запазила 136 хил. работни места, припомни вицепремиерът и направи уговорката, че тази мярка не е насочена към целия бизнес, а само към онези компании, които сега изпитват затруднения, но очакват бързо да се възстановят.


Готвим за 180 млн. лв. още една схема за грантово финансиране на малките и средните предприятия, добави той.


Администрацията ще понесе солидарно с бизнеса затрудненията, увери Дончев. От началото на извънредното положение е спряно изплащането на допълнителните материални стимули за чиновниците.


Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

© Юлия Лазарова

Ромският квартал в Ямбол под блокада

Късно снощи след спешно заседание на областния медицински съвет в Ямбол бяха въведени ограничителни противоепидемични мерки в ромския квартал в града, съобщи БНТ.


Изградени са контролно-пропускателни пунктове, през които ще бъдат пропускани само отиващите на работа, при връщане на постоянен адрес и по здравословни причини. Влизането и излизането на автомобили в квартала ще става само с разрешение на полицията.

Новозаразените са 57

Четирима души, заразени с коронавирус, са починали през последните 24 часа, съобщи секретарят на Нацопналния оперативен щаб доц. Димо Димов. Между тях са трима мъже и една жена. Всички са с придружаващи заболявания. Обшият брой на починалите е 78, сочи справката към 8 часа днес на Националния оперативен щаб.


Оздравелите са 342-ма обща като за последните 24 часа те са 21 души.


Коронавирусът в България: КПП-тата падат от тази нощ, масите в заведенията се доближават

© Юлия Лазарова


57 са новите случаи на заразени през денонощието, от които петима медици. Общо 182- ма са заразените медицински лица.


Направените проби в страната са общо 50303, от които за последното денонощие са получени резултатите от 1158. На 1 млн. души от населението се падат по 7186 проби, сочат официалните данни.


Двама български граждани, пристигнали от чужбина на летище София, са отведени в болница, защото са били с повишена температура. Предстои да им бъде поставена диагноза.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (173)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  От 1100 проби. От тях 1% с по-сериозни симптоми в болница.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Да се чуди човек, как са ни е минавали дните без подобни статистики и как ли ще ни минават, когато това отшуми !!!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Тепърва ни чака увеличение на случаите. Продължавайте с личните мерки за предпазване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1105 Гневно

  "Двама български граждани, пристигнали от чужбина на летище София, са отведени в болница, защото са били с повишена температура. Предстои да им бъде поставена диагноза."
  А самолетите си пристигат и пристигат... Пародия.

 5. 5 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  32 случая са във Видин и Ямбол. В Ямбол май пламна гетото, което, ако се окаже факт едва ли особено ще учуди някой извън НОЩ. Като цяло дори в София заразата, като че ли се забавя. Лошото е, че все така безгрижно и с лека ръка си внасяме заразени роми от всяка точка на Европа.

 6. 6 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Тепърва ни чака увеличение на случаите. Продължавайте с личните мерки за предпазване.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Съгласен съм.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#5] от "zle_platen_trol":

  Така се печелят избори !!!
  А сметката за лечението на неосигурените роми, която я плащаме ние е КОЛОСАЛНА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Всички се подобряват, само ние не

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Цяло чудо е, че циганските махали не пламват и нямаме 200 000 заразени цигани. Даже не мога да си го обясня. Сигурно БЦЖ действа.

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Разстроено

  32 случая са във Видин и Ямбол. В Ямбол май пламна гетото, което, ако се окаже факт едва ли особено ще учуди някой извън НОЩ. Като цяло дори в София заразата, като че ли се забавя. Лошото е, че все така безгрижно и с лека ръка си внасяме заразени роми от всяка точка на Европа.
  —цитат от коментар 5 на zle_platen_trol


  Това не са роми! До преди два месеца ги наричахте читавите, напуснали кочината.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  Вече са пламнали...!

 13. 13 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Тролчетата и страхливците си стоят по форумите и в къщи и продължават да дискутират спуснатите им опорки.
  Дали от страх ,да ли от глупост вирусът си остава само в главите им. Останалите хора си живеят нормално с изключение на икономическия живот.

 14. 14 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 871 Любопитно

  Статистика,според която в Китай има 1 нов случай,а в България 57,не ми я хвали.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#14] от "Майндърбайндър":


  В Китай храната им я носеха пред вратата, а тука обикаляха Витоша,села и паланки по Великден.

 16. 16 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Весело

  До коментар [#14] от "Майндърбайндър":


  А на мангава ту маските не им харесват щото не били симпатични с тях...

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Колкото повече , толкова повече, каза Мечо Пух.

 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":

  "Това не са роми! До преди два месеца ги наричахте читавите, напуснали кочината."

  Айде измишльотини. Малко ли наистина читави българи има из цял свят.
  Написал си пълна глупост, при това преднамерено.

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 871 Любопитно

  До коментар [#15] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Доколкото знам,в София-област,няма нито един случай и не ми се вярва излезлите от София да са заразили Видин и Ямбол.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  А мерките вървят към олабване в цяла Европа ! При нас темпът изобщо не намалява, нито смъртността ! Най - добре е да продължим с дисциплината и внимателност та ! Дано избегнем втора вълна !

 21. 21 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Статистика,според която в Китай има 1 нов случай,а в България 57,не ми я хвали.
  —цитат от коментар 14 на Майндърбайндър  Няма как да се вярва на нито една китайска статистика.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Още малко и топлото време ще си свърши работата.

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Тролчетата и страхливците си стоят по форумите и в къщи и продължават да дискутират спуснатите им опорки.Дали от страх ,да ли от глупост вирусът си остава само в главите им. Останалите хора си живеят нормално с изключение на икономическия живот.
  —цитат от коментар 13 на pitanka_3

  Смелото и неглупаво нетролче "pitanka_3" не допуска ли, че някои може би не пишат от вкъщи, а някои може би водят и икономически живот вкъщи?

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  До коментар [#19] от "Майндърбайндър":

  Само един заразен стига... да се разходи насам натам

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти врачка ли си?

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Любопитно

  До коментар [#23] от "danielv":

  И защо в Африка топлото време не си свършва работата? И е започнало взривно заразяване?

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 28. 28 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ние колкото и да спазваме ограниченията полза няма да има,защото циганите правят каквото си искат.Основните огнища са там.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Как ще се пази и какви мерки да се взимат е работа на всеки един според неговите култура, ум, образование и на кого вярва повече - на Мангъров или на НОЩ, при това и щаба започна разхлабване.
  Така че взимайте индивидуални мерки, но е време живота да продължи.
  Писал съм го и пак ще го напиша, каквато и карантина да се въведе, няма как да се приложи за страната и следователно нещата ще и си вървят по етествени път.
  И без хората от чужбина, имаме маса цигани, които не от днес, а от много години живеят в условия, които изключват каквато и да е карантина. Не отварям спор защо е така - просто е факт.
  Към голямата маса цигани добавете хората от строителството и особено тези, които живеят далеч от дома - за какви мерки може да се говори или може би след всяка мистрия ще тичат да си мият ръцете.
  Към тях като добавим армията от продавачи, които контактуват с маса хора, таксиметровите шофьори, които трябва да изкарат пари за лизинг и за живот, хората по селата, които гледат животни или работят на полето - по груби сметки поне 30-40% от нас не могат да попаднат под действито на някакви мерки.
  Така че, споко, пазете се в рамките на разумното, няма как да връщзме нашите сънародници обратно, без значение дали са цигани или българи и да оставим времето и медицината да си кажат думата, а пътем всеки да си гледа работата, че трябва не само да се яде, ами да вкараме нещо и в бюджета, иначе след някой и друг месец, всички ще го духаме.

 30. 30 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Поне стана ясно че у нас правят каквото им кажат отвън и нямаме вече 1% суверенитет. В началото уж короната беше само грип както хванаха минетчийски и шефа му тиква, а после затвориха държавата по заповед отвън. Сега уж чакаме пика и на практика случаите се увеличават а премахнаха мерките. Което иде да каже че може не тиква а маймуни от зооологическстс да изберем и все тая управлението е вече 100% отвън. У нас само им трябват крадливи послушковци.
  —цитат от коментар 22 на Daria


  Не е проблемът в суверенитета. Проблемът е в липсата на идеи.

 31. 31 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно ако се направи една статистика, дали няма да се окажем с най-много заразени медици на обща бройка заразени.

 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko11":

  И къде в Африка има взривно заразяване? Най-засегнатата страна в Африка е ЮАР с "колосалните" 7200 случая. А там първия случай беше регистриран още на 05.03. Само за справка В ОК първия случай беше регистриран само седмица по-рано, а в момента разликата в мащабите на епидемията между двете държави е потресаваща.

 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И щабът, и коментарите в пресата следва да си уточнят понятията за "вчера", "днес" и "последното денонощие".
  По гринуич
  вчера новите случаи са 34, а смъртните 5
  днес, от 0.00 часа до сега - 7 по гринуич и 9 наше време има 37 нови заразени и все още няма смъртни.
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

 34. 34 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Интересно ако се направи една статистика, дали няма да се окажем с най-много заразени медици на обща бройка заразени.
  —цитат от коментар 31 на Ех мъко модераторска


  Абсолютно. По принцип лекарите са си "пердета". Като добавим и българи-ясно е. Както се вижда, болниците си остават развъдник на вируси-справка: Видин, Сливен... Но има и ясна зависимост-колкото е по-изостанал един регион, толкова по-зле.

 35. 35 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Много интересно, как се наблюдава каквото и да е развитие в България - при 500 теста 20 и няколко заразени, при 1100 - 57 заразени. И така вече два месеца. Интересна "статистика".
  И още един въпрос - как така до преди три седмици всички тестове бяха 28 000, сега са 50 303, като са обявени много по-малко направени тестове?!
  Защо, при положение, че според НОЩ-та, заразените яко нарастват, пък взеха да се разхлабват мерките? Дали пък не знаят нещо, което ние не? Или защото казаха, че види те ли пика бил преминат?
  Има една много интересна тенденция в коментарите, по-специално в плюсовете и минусите - всики, които задават някак си логични въпроси са с мноооого плюсове, ама и с много минуси. И то страшно много минуси, някак се създава впечатление, че дори и в харесването на коментарите има една група хора дето пишат каквото им кажат и слагат минуси яко. Вместо да се замислят върху написаното... Но аз не разбирам . И не, не визирам собствените си коментари, моите са въпросителни обикновено и насочени към журналистите от 111 място. Въреки че, може би сме за 1211 място.

 36. 36 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 364 Неутрално

  И да добавя-имаме огнища. Мийте си ръцете, обличайте си новите дрехи и пазете възрастните. Да не си губим времето и да даваме храна на диктаторите и страха!

 37. 37 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 113 Неутрално

  А верно за Африка някой някакви данни има ли? Ако може моля да сподели. Принципно при техния начин на живот и техните стандарти за хигивна, би следвало до сега поне едно 30% да ги няма вече. А информация няма никаква по официални новинарски емисии, но има репортажи за джипката и македонската песен. Която можеше да бъде пусната в туитър или инстаграм, не като новина в централна емисия... но 111 място трябва да се заслужи!

 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Предимно ромчета.
  Вчера в Билла две такива , само те, единствени и демонстративно , се разхождаха без маски. Работата отиваше към линч, ако не бяха камерите. И това в Билла -у кочините им разбира се, няма и помен от карантинни мерки.
  Но пък ние ще платим лечение, още един двама медика ще се споминат, обгрижвайки ромчета...

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Тези са роми и неудачници, има ги с хиляди за жалост. .
  —цитат от коментар 11 на zle_platen_trol


  Когато ромите гласуваха масово за мутрите от герб и за фандъкова в София бяха добри, а сега изведнъж станаха лоши....!

  Няма човек, партия или коалиция, които да са оцелели след допир с комунистите-мутри от герб!
  Тази партия е по-опасна и по-вредна дори от вируса който дойде от Китай!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 840 Весело

  Препоръчвам на всеки ужасЕн от страх да си купи скафандър.
  И да шляпа с него даже из къщи.

  Така най-сигурно ще се опази от злия вирус-човекоубиец.
  Дори най-злонамерените смелчаци няма да го заразят!

  Истински живот!
  Достоен!
  Животоспасяващ!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Предимно ромчета. ..
  —цитат от коментар 38 на schwimmwagen


  Дайте процентно заразените роми, българи и турци, за да докажете твърдението си!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Това го писах през предишните дни и обрах минусите:

  Епидемията у нас не е затихнала.

  Не се разпространява бързо, както през март в Италия. Разпространява се плавно, но сигурно.

  От месец насам в повечето дни имаме поне 3% ръст на новите случаи. Изключения са уикендите (там ръстът на новите случаи пада до 2%) ама всички знаем защо.

  Писах, че това си е, на практика, геометрична прогресия и маса хора скочиха ужилени.

  Ама това си е да сложиш пари на влог дето ти дава 3% дневна лихва. Така расте епидемията от месец насам.

  Който може да смята - да смята. Който не - да праска минусите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Днес по ТВтата съобщиха за починала, преди това с положителна проба и оспитализирана, после 2 отрицателни проби, и починала неизвестно от какво. Но за всеки починал имаме репортаж по ТВ-тата. А Бойче продължава да фърчи с джипката, и да се кара на тулупите.

 45. 45 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Любопитно

  Няма как да се вярва на нито една китайска статистика.
  —цитат от коментар 21 на popovski31

  А на българска?

 46. 46 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Отново липса на мерки и дисциплина в прованса

 47. 47 Профил на net
  net
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А верно за Африка някой някакви данни има ли? Ако може моля да сподели. Принципно при техния начин на живот и техните стандарти за хигивна, би следвало до сега поне едно 30% да ги няма вече. А информация няма никаква по официални новинарски емисии, но има репортажи за джипката и македонската песен. Която можеше да бъде пусната в туитър или инстаграм, не като новина в централна емисия... но 111 място трябва да се заслужи!
  —цитат от коментар 37 на Sergei Gorbachov


  Тук има статистика за света, може да се види извадка по континенти, държави, починали, заразени и т.н.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Между другото вече 3-ти манадт чакаме гербавите да правят реформа в здравеопазването. Дотогава ромите ще ги минават като спешни случаи, а осигуряващите се ще са тулупи.

  Междувременно виновни са Радан Кънев и П. Москов

 49. 49 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Поне стана ясно че ....
  —цитат от коментар 22 на Daria


  Поне стана ясно че има още статии, под които си забравил да копираш този идиотски коментар! То да беше нещо умно - иди, дойди....

  Толкова ли си ограничен, че не може да измислиш дори едно изречение съответстващо на темата?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  32 случая са във Видин и Ямбол. В Ямбол май пламна гетото, което, ако се окаже факт едва ли особено ще учуди някой извън НОЩ.
  —цитат от коментар 5 на zle_platen_trol

  Гетата отдавна са пламнали навсякъде. Още когато безконтролно и без ограничения пуснаха всички цигани които се връщаха от вече пламналите западни държави.

  Просто досега се правеха, че не ги виждат. Когато беше блокадата в София само в едно от семействата 6 починали, в нормална държава още при първият се прави тестване на цялото семейство и на ВСИЧКИ които са в контакт с него. И като знаете бита и нравите в циганските квартали ви е ясно каква зараза се вихри там... каквото и ще да казват от Щаба.

  При нас тестват циганите само когато трябва да вдигнат малко статистиката, да ни се накарат че не сме дисциплинирани. С ТАКОВА тестване където чакат болният да им дойде на крака чак когато вече приритва епидемия не се спира. И затова ще имаме смъртност на влезлите в болница както в Италия и Испания.

  Никакви илюзии, никакви пикове няма да има, чака ни перманентна епидемия и перманентно извънредно положение... с каквито и ще думи да го наричат. Така ще се крета цялото лято и зимата когато дойде грипният сезон ще видите Италия на Балканите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Така се печелят избори !!!
  А сметката за лечението на неосигурените роми, която я плащаме ние е КОЛОСАЛНА

  Много ми е интересно какво осигуровки и данъци плаща един рубладжийски трол като теб !?

 52. 52 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#47] от "net":

  Благодаря! Интересно ще ми е да се запозная. Сериозно и без грам ирония го казвам.

 53. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Когато ромите гласуваха масово за мутрите от герб и за фандъкова в София бяха добри, а сега изведнъж станаха лоши....!
  —цитат от коментар 39 на Рим

  Абе то няма партия която да не е ползвала циганските гласове. Да си спомняш как спечелихте ДСБ в Хасково или какво беше в Пазарджик?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 54 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  И щабът, и коментарите в пресата следва да си уточнят понятията за "вчера", "днес" и "последното денонощие".По гринуичвчера новите случаи са 34, а смъртните 5днес, от 0.00 часа до сега - 7 по гринуич и 9 наше време има 37 нови заразени и все още няма смъртни.https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/
  —цитат от коментар 33 на plebs


  Още от самото начало не се подава правилно информацията.
  Имаше по 2 пресконференции дневно на НОЩ и информацията се подаваше на час по лъжичка.
  Бе трудно да се разбере реалното състояние. За сметка на това бързо омръзнаха и Тулупа скри НОЩ.
  Този сайт представя ситуацията по-добре и се вижда, че бройките които ни се съобщават сутрин се отразяват по различен начин.
  https://coronavirus.bg/arcgis/apps/opsdashboard/index.html #/ecacd239ee7e4fba956f7948f586af93

 55. 55 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 886 Неутрално

  А верно за Африка някой някакви данни има ли? Ако може моля да сподели. Принципно при техния начин на живот и техните стандарти за хигивна, би следвало до сега поне едно 30% да ги няма вече. А информация няма никаква по официални новинарски емисии, но има репортажи за джипката и македонската песен. Която можеше да бъде пусната в туитър или инстаграм, не като новина в централна емисия... но 111 място трябва да се заслужи!
  —цитат от коментар 37 на Sergei Gorbachov


  Това са данни за Африка към 5.05 2020

  https://index.minfin.com.ua/reference/coronavirus/geography/africa/

 56. 56 Профил на uje32596582
  uje32596582
  Рейтинг: 8 Весело

  Изтрепахте населението бе. Ни въ ли е срам.

 57. 57 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Разстроено

  Както и се очакваше, циганските гета почнаха да припламват и това е само началото.
  Големият въпрос е - колко от влезлите в болница са без осигуровки и ще им се представи ли все пак някаква сметка за лечението.
  Извинявайте, иначе каква е логиката аз от 25 г. да плащам здравно осигуряване, а да ме лекуват по същия начин като друг, който леко е пропуснал.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николов":

  У нас изобщо няма епидемия и никога не е имало. Имаше и продължава да има само локални огнища- преди 10 дни огнищата бяха главно във Факултета и от заразени медици в Пирогов и ВМА и работничките от завод Мизия в Плевен, сега са наред ромските махали в Ямбол и Сливен и социалните домове във Видин. Виж разбивката по данни за заболелите от днес и ще видиш от къде са преиумуществено те. Трябва да се работи по изолиране на отделните огнища и това е единствената правилна стратегия. Но ти ако искаш стой си в къщи и до ноември- щом може да си го позволиш, а и ти доставя удоволствие това, изборът си е изцяло твой!

 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Това го писах през предишните дни и обрах минусите:Епидемията у нас не е затихнала.
  —цитат от коментар 43 на Николов


  Няма как да затихне като на практика с нея не се води никаква битка. Социалната изолация и дистанцията не е никаква борба с епидемията, тя само я забавя. Заразените си стоят при здравите и ги заразяват, макар и по-бавно. Най-малкото защото ходят на работа, ползват същият транспорт, пипат същите дръжки, врати, монети, банкноти.

  Борбата с епидемията е да се ТЪРСЯТ заразените, НАМИРАТ и ИЗОЛИРАТ. Още в ранният стадий, преди да е пламнало огнището. При нас те Щаба просто стоят и чакат заразеният да им дойде на крака да го регистрират.

  Със симптомите, иначе тестване няма. Само че докато е в инкубационен период и чака симптомите той е заразил още 2-3. И понеже мнозина дори нямат симптоми или са леки то на 1 отишъл в болницата се падат 10-20 останали да сеят заразата. Които заразяват 50-100 и нагоре по веригата.

  Докато не се промени стратегията и не се премине към активно търсене на заразените от "втора линия" така ще е. Но Щаба упорито е против, толкова упорито че дори подозирам умисъл. няма друго обяснение за такъв идиотизъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  32 случая са във Видин и Ямбол. В Ямбол май пламна гетото, което, ако се окаже факт едва ли особено ще учуди някой извън НОЩ. Като цяло дори в София заразата, като че ли се забавя. Лошото е, че все така безгрижно и с лека ръка си внасяме заразени роми от всяка точка на Европа.
  —цитат от коментар 5 на zle_platen_trol


  В общи линии съм съгласен с теб. Но да те питам и нещо друго : Какво правим с руснаците от Подмосковието когато започнат да си си посещават през юли летните дачи в руската автономна област Поморийск/разбирай Варна и южното Черноморие/. В момента Русия още не е стигнала пикът на заразата и като гледам май все по-зле ще става. Тогава ромите ще ни бъдат най-малкия проблем. Ще им стиска ли на нашите да затворят границите за руснаци?

 62. 62 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  До коментар [#59] от "SoloV":

  Ако епидемия е 200-250 на 10 000 човека, сигурно е, че такава нямаме.
  Но и не са само 1650 заразените, колкото са потвърдени, а в пъти повече.
  И не е ясно през колко човека вирусът е вече минал.
  И не са само сред докторите и в ромските квартали.
  Така че, никакъв сериозен пик не е достигнат и никакво плато не сме стигнали.
  Това не означава да се затворим в къщи и да си палим свещ, а пазейки възрастните и намалявайки социалните контакти малко по малко да си върнем живота.

 63. 63 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#59] от "SoloV":

  Ти леж на тая кълка.

  Една епидемия винаги е сбор от различни огнища.

  Изключителна рядкост е да е равномерно разпределена навсякъде.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 64. 64 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#14] от "Майндърбайндър":В Китай храната им я носеха пред вратата, а тука обикаляха Витоша,села и паланки по Великден.
  —цитат от коментар 15 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И особено Видин, там КАТ е регистрирал хиляди софийски коли паркирани пред болницата. А на връщане заобиколили КПП и минали през Факултето.

  Дори собствените ти началници се отказаха от Опорката за Великден но ти явно си дребна риба да ти го кажат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#43] от "Николов":У нас изобщо няма епидемия и никога не е имало. Имаше и продължава да има само локални огнища- преди 10 дни огнищата бяха главно във Факултета и от заразени медици в Пирогов и ВМА и работничките от завод Мизия в Плевен, сега са наред ромските махали в Ямбол и Сливен и социалните домове във Видин. Виж разбивката по данни за заболелите от днес и ще видиш от къде са преиумуществено те. Трябва да се работи по изолиране на отделните огнища и това е единствената правилна стратегия. Но ти ако искаш стой си в къщи и до ноември- щом може да си го позволиш, а и ти доставя удоволствие това, изборът си е изцяло твой!
  —цитат от коментар 59 на SoloV


  Чоекът изобщо не живее в България. И както видно от тона му, първата му грижа е да се доказва във форума чрез "аз казах ли ви".

 67. 67 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#31] от "Ех мъко модераторска":

  Има информация, още преди месец в Италия беха починали 40 медици. В Испания още през март имаше 5 400 заразени.
  "In Italy, France and Spain, more than 30 health care professionals have died of the coronavirus, and thousands of others have had to self-isolate. "
  Статия от 24 март:
  https://www.nytimes.com/2020/03/24/world/europe/coronavirus-europe-covid-19.html
  През април в Иралия са вече 100:
  https://www.france24.com/en/20200409-italy-says-number-of-doctors-killed-by-coronavirus-passes-100
  Вместо празни разсъждения може да намерите статистика.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#62] от "boevbisser":

  Ами аз общо взето точно за това говоря..

 70. 70 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Продължават да пристигат явно болни хора със самолети. Това означава, че страните нямат адекватен контрол на излизане. Това са си направо шмекерии и не прави чест на страните, а обрича пътниците на цели полети на заразяване. Нашите са длъжни да повдигнат този въпрос поне на европейско ниво.

 71. 71 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Тролчетата и страхливците си стоят по форумите и в къщи и продължават да дискутират спуснатите им опорки.Дали от страх ,да ли от глупост вирусът си остава само в главите им. Останалите хора си живеят нормално с изключение на икономическия живот.
  —цитат от коментар 13 на pitanka_3


  Абе нещо не ми стана ясно като как така при ненормален икономически живот хората могат да си живеят нормално? И кой тук е тролът?

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 72. 72 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Любопитно

  До коментар [#70] от "Хелиана":

  А може би не искат да ги лекуват в собствените си достатъчно претоварени здравни системи и ги пускат да си ходят по домовете, където дребни подробности като здравно осигуряване не са важни. Щото аз от самото начало си го мисля.

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Ще им стиска ли на нашите да затворят границите за руснаци?
  —цитат от коментар 61 на SoloV

  Абе те нашите си продадоха задника за парите на 50-60 британски туристи в Банско, пуснаха ги дори при официално обявено извънредно положение. Та сега за десетки и дори стотици хиляди руснаци които чакат да пълнят празните хотели по Черноморието ли няма да го направят? Отделно, че както казваш имат официално имоти тук.

  Нали затова отмениха извънредното положение, да ги пускат. Затова вече и за ресторанти и заведения говорят. Да не мислите, че е заради нас ошашавени и сляпо вярващи на Щаба, с нас могат и се гаврят както си искат? УЖАС ни чака наесен и през зимата, помнете ми думата!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Продължават да пристигат явно болни хора със самолети. Това означава, че страните нямат адекватен контрол на излизане. Това са си направо шмекерии и не прави чест на страните, а обрича пътниците на цели полети на заразяване. Нашите са длъжни да повдигнат този въпрос поне на европейско ниво.
  —цитат от коментар 70 на Хелиана


  Могат поне да включат цената на един PCR тест в летищната такса и на всеки, който каца в София да му правят тест.

  Като си решил да пътуваш всред най-голямата епидемия за последните 100 години поне си бръкни в джоба да си платиш теста.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":Посредствено мнение. Читавите, които напуснаха кочината са си там, където са и нямат никакво намерение да се връщат. Тези са роми и неудачници, има ги с хиляди за жалост. Опитай пак, този опит никак не ти се получи.
  —цитат от коментар 11 на zle_platen_trol


  Поредната манипулация. Нали това ви беше гордостта! ХИЛЯДИ СА НАПУСНАЛИ КОЧИНАТА!!! Сега се оказва, че ХИЛЯДИТЕ били РОМИ!!!

 76. 76 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ех мъко модераторска":

  Че то ако трябва да правиш само каквото ти наредят за какво са им идеи? То им трябва ВСС ат такива да слушат.

 77. 77 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Това го писах през предишните дни и обрах минусите:Епидемията у нас не е затихнала.Не се разпространява бързо, както през март в Италия. Разпространява се плавно, но сигурно. От месец насам в повечето дни имаме поне 3% ръст на новите случаи. Изключения са уикендите (там ръстът на новите случаи пада до 2%) ама всички знаем защо.Писах, че това си е, на практика, геометрична прогресия и маса хора скочиха ужилени. Ама това си е да сложиш пари на влог дето ти дава 3% дневна лихва. Така расте епидемията от месец насам.Който може да смята - да смята. Който не - да праска минусите.
  —цитат от коментар 43 на Николов

  Вероятно според Вас аз съм един от "ужилени"-те.
  Излъчвате самочувствие, потенциал, претенции. Не би било зле да се изразявате по-прецизно. Така и не разбрахте, че упорито лансираната от Вас геометрична прогресия не е геометрична прогресия. Дадох Ви конкретни примери. Отново ще припомня формулите за числова редица, която е геометрична прогресия:
  a(n)=a(n-1)q; a(n)=a(1)q^(n-1),
  където:
  a(1), a(n) и a(n-1) са съответно 1-ви, n-ти и (n-1)-ви член на геометричната прогресия;
  q - частно на геометричната прогресия;
  q^(n-1) - частното повдигнато на степен (n-1).
  Не е неоходимо владеенето и използването на специален софтуер за проверка. Достатъчни са познания по алгебра от средното училище. Използавеното на калкулатор може да помогне за по-бързо пресмятане. Съответните стойности се дават официално от НОЩ. Могат да се намерят и в други източници.
  За да предлагате упорито констатациите и прогнозите си би трябвало да ги подкрепите с някакъв правилен математически модел. Вашата "геометрична прогресия" е изключително некоректна.
  Ако желаете може да смятате и по Ваш избор да праскате или не плюсове и минуси. Разбира се, че може да предлагате съответни числови стойности за прогнозираните параметри от статистиката на заразените, оздравелите и починали. Проверката за достоверност не би трябвало да представлява трудност за т.нар. средностатистически гражданин. Всеки би трябвало да има право на мнение и оценка.

 78. 78 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  10:01
  Районната прокуратура в Перник разпореди проверка на дома за стари хора "Св. Иван Рилски" в Радомир, след сигнал за служители с положителни проби за COVID-19, постъпил на 1 май, съобщи пресцентърът на прокуратурата. Ще бъдат проверени областния управител на Перник, кмета на Радомир, директорите на РЗИ-Перник, Инспекция по труда-Перник, Дирекция "Социално подпомагане" в Радомир и ръководството на дома. Изискана е информация и за броя на проведените изследвания за COVID-19, както и резултатите от тях, на персонала и на настанените към настоящия момент в дома.
  —цитат от коментар 46 на прокурор ме гони майно


  Оппа, изненада! Аз очаквах Гешев да се развихри чак след изборите и смяната на властта, но те ледовете почнаха да се пропукват много по-рано.

  Не че много очаквам но все пак сефте. И може да изгърми някоя дребна риба, той гущерът казват като е на зор си късал опашката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Абсолютно. По принцип лекарите са си "пердета". Като добавим и българи-ясно е. Както се вижда, болниците си остават развъдник на вируси-справка: Видин, Сливен... Но има и ясна зависимост-колкото е по-изостанал един регион, толкова по-зле.
  —цитат от коментар 34 на Tod


  И в Кюстендил имаше епидемичен клъстър в местната болница.

  По принцип, при епидемия болниците са опасни зони - не само у нас, и на Запад е така (ама у нас май по-лесно възникват тези клъстъри).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#61] от "SoloV":

  Основателно притеснение. От Бургас съм и знам отлично, каква долнопробна измет е руския турист. Тази година обаче едва ли ще има руснаци. Забравяш може би, че в целия ЕС има забрана за влизане на граждани на страни извън съюза, така че бушмените това лято ще са на море в Сочи и Ялта. Кочини, но като за тях биват.

 81. 81 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ех мъко модераторска":

  Изброените от теб са политици.Когато са ставали такива,те трябва да са били наясно,чеще бъдат усмивани,хулени,окарикатурявани,както се случва с политиците в цял свят.Професор Мутафчийски е БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР,един от водещите ни хирурзи,спасявал и спасяващ хора.Правиш ли разлика или ще продължаваш да защитаваш онова недоразумение?

 82. 82 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#67] от "pamela":
  В Италия, Франция и Испания направиха някаква огромна глупост в паниката си. Не е ясно какво е още, но данните показват че общата смъртност от грипа в тия две държави и Кралството е изключително, отчетливо по-висока.
  В останалите държави в Европа (Изт. и Зап.) почти няма отклонение от сезонния грип оп обща смъртност.
  Дали са ги слагали на маркучите предварително в паниката си, дали нещо с антигрипните ваксини са объркали - не е ясно засега, но ще се разбере.
  У нас също нямаме никакъв скок. И като гледам, че докладваните в интензивните са твърдо 30-40 на ден, означава че нашите доктори все пак подхождат много по-професионално. Не бързат да интубират и правят всичко възможно преди да бият упойката на пациента и му натъпчат маркучите, където вече изхода почти сигурно е летален.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До 40:"uvtest"

  Ако беше толкова блестящ медик, няма месец и половина да виси оп ТВ-тата

 84. 84 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#77] от "zhivko6461":

  Спорите не с мен - а с данните публикувани от НОЩ.

  От месец насам повечето (над 80%) ДЕЛНИЧНИ дни дневният ръст на случаите е над 3%.

  Така ли е или не?

  За уикендите няма какво да говорим.

  И няма как да е чиста геометрична прогресия защото това е стохастичен процес. Геометричната прогресия е просто апроксимация.

  Би трябвало да схващате какво имам предвид.

  А, че на никой не му допада този ръст на случаите е ясно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 85. 85 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  До коментар [#72] от "boevbisser":

  Ами това казвам и аз. Но не прави чест на тези, които го правят.

 86. 86 Профил на Ех мъко модераторска
  Ех мъко модераторска
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ех мъко модераторска":Изброените от теб са политици.Когато са ставали такива,те трябва да са били наясно,чеще бъдат усмивани,хулени,окарикатурявани,както се случва с политиците в цял свят
  —цитат от коментар 81 на uvtest


  Ахаа... значи "Пиникио", "Рада Дълбоката" и "Гнома" са напълно в реда на нещата, казваш. Според мен пък, и "минтечийски", и другите изброени обръщения, не са нормални. Но беше добре да разберем, че според теб "Рада Дълбоката" е нещо нормално. Хубаво е да се знаят стандартите.

 87. 87 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#77] от "zhivko6461":Спорите не с мен - а с данните публикувани от НОЩ.От месец насам повечето (над 80%) ДЕЛНИЧНИ дни дневният ръст на случаите е над 3%.Така ли е или не?За уикендите няма какво да говорим. И няма как да е чиста геометрична прогресия защото това е стохастичен процес. Геометричната прогресия е просто апроксимация. Би трябвало да схващате какво имам предвид.А, че на никой не му допада този ръст на случаите е ясно.
  —цитат от коментар 84 на Николов

  Вие използвате произволно математически термини, без да се съобразявате, че примерите Ви противоречат на теорията. Не споря с НОЩ, а използвам данните от НОЩ за да покажа, че претенциозно предлаганите математически модели и прогнози се разминават тотално с математическата теория. В твърденията си използвате съвсем произволно %-ти. След като посочих едно от сериозните размивания заявихте, че не е важно дали са 30%, 40% и т.н. Признавам, че наистина звучи смешно, когато се оценява точността на математически модел.
  Конкретно. Бихте ли посочили числова редица от стойности на случаите, обявявани от НОЩ, която се приближава (поне в 80%) към геометрична прогресия с частно 1.03?
  Имате странен критерий за геометрична прогресия. Каква апроксимация??? Как трябва да Ви се докаже за да го разберете, а и да се съгласите, че редицата и редиците от стойности, които имате предвид изобщо не се приближават към геометрична прогресия с частно 1.03? Бихте ли посочили конкретни съответни стойности, които се подчиняват по формулите описващи геометричната прогресия? Като че ли прекалено свободно пресмятане части в проценти. Продължавате да излъчвате високо самочувствие. Егото не Ви позволява да направите елементарна проверка на оспорените твърдения.

 88. 88 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Държавата обмисля да се включи с по-голям процент в мярката 60:40 за някои бизнеси .
  —цитат от коментар 1 на Статия


  За "бизнесите" на делян пеевски май става въпрос...
  Властта е старателна и работи добре с делян пеевски и със сопола доган!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 89. 89 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#87] от "zhivko6461":

  Май спорите заради спора.

  Писах (неведнъж), че геометричната прогресия е апроксимация.

  Реално факторите не са един или два. Ако трябва човек да съставя модел, който да отразява реалния процес това ще е тема на дисертация. Защото епидемиологочни модели има много, но всяка страна си има специфика и теглата на различните фактори може да са различни в отделните страни.

  Аз Ви зададох конкретен въпрос, който Вие отбягвате да отговорите:

  Вярно ли е или не, че за последния месец в над 80% от ДЕЛНИЧНИТЕ дни ръстът на новите случаи е над 3%?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Абе тази прокуратура кога най-сетне ще почне да се занимава със своята си работа. Има достатъчно органи , които да следят за спазване на правилата и мерките в социалните домове. Всичката Мара втасала, остана да се занимава Гешев и със социалните домове.

 91. 91 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4338 Неутрално

  До коментар [#90] от "Роси":

  Роси, изказваш се неподготвена. Загинали са доста хора и се проверява, дали има престъпна небрежност от служители в тези домове, евентуално не осигурили хигиенни и карантинни условия.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Държавата обмисля да се включи с по-голям процент в мярката 60:40 за някои бизнеси .
  —цитат от коментар 1 на Статия

  За "бизнесите" на делян пеевски май става въпрос...
  Властта е старателна и работи добре с делян пеевски и със сопола доган!
  —цитат от коментар 88 на Рим

  Отдавна го очаквам. В момента на това се крепи властта на ББ, Разпределянето на Порциите. Този номер от Доган го научи и целият му трети мандат на това се крепи.

  Всички са застанали на нисък старт и слухтят къде, Колко и на Кого ще се даде. Меки и обрани са в реакциите за да не ги изритат от кокала, дори опозицията странно е притихнала. Преди Нинова от нищо скандал правеше и не млъкваше, сега кротка.

  пРезидента и той, първа грижа му е не, че с епидемията всичко е оставено на самотек и скоро ще останем без лекари а "Регистър на разходите по епидемията". Не че не е важно, то там е заровен кокала. Ама и хората не са без значение, тази държава рухва, вече сме на нивото на 1997г.

  Отдавна го казах, докато има пари за крадене ГЕРБ ще е на власт. Защото ТЕ разпределят порциите. Когато обаче свършат парите отката ще е жесток. Глутницата ще се нахвърли освирепяла, вчерашните г@золици първи ще го захапят ББ за гърлото, 2013г ще му се види рай.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Абе тази прокуратура кога най-сетне ще почне да се занимава със своята си работа. Има достатъчно органи , които да следят за спазване на правилата и мерките в социалните домове. Всичката Мара втасала, остана да се занимава Гешев и със социалните домове.
  —цитат от коментар 90 на Роси


  Те защото тези органи си вършат работата и затова мрат в социалните домове като мухи. Не си ли чела, колко са заразените там всеки ден? Тези старци какво, хукнали са с колите по провинцията както е любимото обяснение на Муфтачийски?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 94. 94 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  Още малко и топлото време ще си свърши работата.
  —цитат от коментар 23 на danielv


  В Индия, Бразилия и СА е топло. Даже горещо.

 95. 95 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Тепърва ни чака увеличение на случаите. Продължавайте с личните мерки за предпазване.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Съгласен съм с теб, старши. За пръв път от много време да кажеш нещо разумно.

 96. 96 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#87] от "zhivko6461":Май спорите заради спора.Писах (неведнъж), че геометричната прогресия е апроксимация. Реално факторите не са един или два. Ако трябва човек да съставя модел, който да отразява реалния процес това ще е тема на дисертация. Защото епидемиологочни модели има много, но всяка страна си има специфика и теглата на различните фактори може да са различни в отделните страни.Аз Ви зададох конкретен въпрос, който Вие отбягвате да отговорите:Вярно ли е или не, че за последния месец в над 80% от ДЕЛНИЧНИТЕ дни ръстът на новите случаи е над 3%?
  —цитат от коментар 89 на Николов

  По-скоро Вие упорито използвате неправилно математически термини. Може би заради егото си, което налага да звучите по-убедително. Според Вас. Как ли би трябвало да се нарича склонността Ви непрекъснато да наричате упорито група от стойности геометрична прогресия, след като те изобщо не се подчиняват на правилата. Между другото два пъти написах формулите, определящи числова редица като геометрична прогресия. Писахте само веднъж, че е апроксимация към геометрична прогресия. Няколко пъти аз писах, че дори и чрез апроксимация не се получава любимата Ви геометрична прогресия. Наистина е трудно да се състави математически модел в случая. Поне аз не съм срещал успешен. Вашата геометрична прогресия не мога да приема за такъв модел.
  Много по-лесно би било да използвате определени стойности, според които да изграждате твърденията и пхипотезите си. Е, незвучи толкова убедително и претенциозно като "геометрична прогресия с частно 1.03". Но не е и толкова смешно.
  Не съм отказвал да отговоря на въпроса Ви, дали в 80% от делничните дни е над 3%. СТрува ми се, че не сте ми задавали такъв въпрос. Аз също го твърдя. Дори за повече от 80%. Твърдят го голяма част от гражданите, включително и участници във форума. Дори като по правило често 2 дни след почивни дни следва голям "скок". Но това не означава, че съответната числова редица е геометрична прогресия с частно 1.03.

 97. 97 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  [quote#87:"zhivko6461"][/quote]

  Отивате на

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/

  и натискате 'логаритъм' на графиката "Total Coronavirus Cases in Bulgaria". Ясно се вижда, че от месец и половина графиката е линейна, което значи геометрина прогресия, или по-точно степенна функция. Така че колегата Николов е прав.

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  И като гледам, че докладваните в интензивните са твърдо 30-40 на ден, означава че нашите доктори все пак подхождат много по-професионално. Не бързат да интубират и правят всичко възможно преди да бият упойката на пациента и му натъпчат маркучите, където вече изхода почти сигурно е летален.
  —цитат от коментар 82 на k_

  Кой ги знае колко професионално подхождат. Показателят ни Mortality / closed cases, т.е. загинали към общ брой оздравели+загинали е изключително зле, 19%. От 5 влезли 1 излиза с краката напред, доскоро беше дори 31%.

  За сравнение при Италия този показател е 26%, Испания - 14%, Австрия - 4%, Гърция, - 10%, Сърбия - 11%. Близо сме до трагедията Италия по лошо качество на медицината и по-зле дори от Испания, за останалите да не говоря

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#87:"zhivko6461"]
  —цитат от коментар 97 на galapagas
  Отивате на https://www.worldometers.info/coronavirus/country/bulgaria/ и натискате 'логаритъм' на графиката "Total Coronavirus Cases in Bulgaria". Ясно се вижда, че от месец и половина графиката е линейна, което значи геометрина прогресия, или по-точно степенна функция. Така че колегата Николов е прав.[/quote]
  С известно приближение рафиката може да се апроксимира към линейна. Но линейна функция не означава геометрична прогресия. Не сте ли съгласен?

 100. 100 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  [quote#99:"zhivko6461"][/quote]
  ... графиката...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK