Лилана и съдружникът ѝ остават в ареста, член на състава с особено мнение (допълнена)

Лилана и съдружникът ѝ остават в ареста, член на състава с особено мнение (допълнена)

© 100ivana.comЛиляна Деянова (известна като певицата Лилана) и съдружникът й Мартин Димитров остават задържани в ареста за постоянно, реши днес Апелативният специализиран съд. Те обжалваха най-тежката мярка, но съдиите отхвърлиха искането им. Член на съдебния състав - съдия Даниела Росенова, остана на особено мнение. Според нея не са представени доказателства и за тримата обвиняеми за извършени от тях посочените престъпления.


Другите двама съдии прецениха, че има достатъчно доказателства да се направи основателно предположение че обвиняемите са извършили престъпленията злоупотреба с евросредства и организирана престъпна група , но не за данъчни престъпления и отправяне на заплаха. Освен това съдът намери, че Мартин Димитров не е ръководител на организираната престъпна група /ОПГ/, но прие, че тя е структурирана.


Гаранцията на брата на Лилана - популярният бийтбокс изпълнител Александър Деянов, известен като SkilleR, беше намалена наполовина и от 100 хил. лева на 50 хил. лева.
Не бяха приети никакви писмени доказателства, съдът се опря само на свидетелски показания приложени в делото, информира адвокат Николай Хаджигенов, защитник на Лиляна и Александър Деянов. Наред с това били игнорирани представените доказателства за ниския доход за миналата година на Александър, който бил 600 лв. на месец.


Любопитен риторичен въпрос зададе в пледоарията си адвокат Илко Димитров, който заедно с Татяна Дончева защитава Мартин Димитров. Той запита защо след като редица проверки на проектите на обвиняемите от Министерството на икономиката са установили, че няма нарушения, освен едно - че един техен офис в Плевен бил празен, то защо министърът на икономиката не е обвиняем.


Въпреки че съдът не намери доказателства за част от обвиненията, прие, че е налице опасност те да се укрият и да извършат друго престъпление.


Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.


Лиляна Деянова, Мартин Димитров, Александър Деянов и още двама души бяха задържани на 25 април. Те получиха обвинения за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с евросредства. Адвокатът на Лилана Николай Хаджигенов пък заяви, че арестите водят към разследването на хазартния бизнесмен Васил Божков, който според властите се намира в ОАЕ и има искане за неговото екстрадиране.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK