Защо осем души от персонала на болницата в Сливен се заразиха с коронавирус

Снимката е илюстративна

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е илюстративнаВътреболнична коронавирусна инфекция е една от трите хипотези за заразяването на осем души - лекари и медицински персонал, в инфекциозното отделение на Сливенската болница". Това съобщи във вторник (5 май) за "Дневник" д-р Васислав Петров, директор на лечебното заведение. Тя ще бъде потвърдена или отхвърлена от резултатите на направеното епидемиологично изследване.


Според друга хипотеза коронавирусът в отделението е пренесен от медицинска сестра, чийто съпруг се е оказал заразен.


Следите на трета хипотеза отвеждат до трагичния случай с починалата д-р Илияна Иванова, която консултирала в спешното приемно отделение дете на пациентка, приета в болницата на следващия ден с коронавирусна инфекция. Според д-р Васислав Петров прегледът е извършен в т.нар. чиста част на отделението, където лекарите не носят постоянно специално предпазно облекло. С пълна защитна екипировка там била единствено медицинската сестра, която посрещала пациентите и ги разпределяла според симптомите им към съответните специализирани кабинети.
След този случай д-р Иванова се самоизолирала за 14 дни и въпреки че е показала отрицателен тест за COVID-19, останала вкъщи да лекува обострянето на астмата, от която страдала. На 30 април тя е била приета по спешност в отделението, където била придружена от съпруга си - също лекар в болницата. Именно тогава според директора на болницата Васислав Петров е бил направен вторият тест на д-р Иванова, който се оказал положителен, затова и тя е първият лекар, обявен като починал от заразата.


Спазват ли се мерките от медиците


Според него здравните власти нямат категорично становище за причините, довели до масовото заразяване на лекари и медицинския персонал в болницата и до принудителното спиране на приема на пациенти в останалите й отделения. Радев обаче отрече възможността медиците да се подценили опасността и да се отнесли небрежно към мерките за сигурност.


На друго мнение е областният управител на Сливенска област Чавдар Божурски. Той се позова на информация от областния оперативен щаб, според която в инфекциозното отделение на болницата мерките за безопасност, които налагали към всеки пациент да се подхожда като към потенциално заразен с вируса, не са били спазени.


На въпросите на "Дневник" за причините, довели до заразяването на осем души в сливенската болница, директорът на РЗИ - Сливен, д-р Петя Балулова реагира по-скоро емоционално. "В цял свят аплодират медиците, само ние тук търсим виновни, при това говорим за едно сериозно заболяване в усложнена пандемична обстановка, каза тя. Аз за хора, които спасяват животи, не мога да кажа нищо лошо."


На въпроса не противоречи ли нейното мнение на това, изразено от кризисния щаб, тя отговори, че не е проява на безотговорност една сестра да си свали ръкавицата, за да намери вената на пациент, но това действие криело риск. "Затова в една такава обстановка, когато са непредвидими дори действията на вируса, няма как да не се допускат грешки", каза още Балулова.


Категорично зад колегите си застана и д-р Люба Бъчварова, която ръководи детското отделение в областната болница. Тя е и организационен секретар на структурата на Българския лекарски съюз в Сливен.


Бъчварова определи като абсолютно несериозни версиите за проявена безотговорност. "Това е най-голямото инфекциозно отделение в цялата област, в което винаги се е работило под натиск, каза тя. Целият професионален живот на медиците в него е свързан с лечение на тежки инфекциозни заболявания като менингити, хепатит и други вирусни болести."


Няма дефицит на защитни средства


Бъчварова отрече твърденията за дефицит на предпазни средства и облекла или за негодни защитни костюми. Тя твърди, че дори в детското отделение на сливенската болница, в което няма настанени пациенти с COVID-19, лекарите и медицинският персонал са снабдени с всички необходими предпазни средства.


На въпроса на "Дневник" защо всички заразени с коронавирус в Сливен се пренасочват към военната болница в града, но не и към двете частни болници Бъчварова отговори с ирония: "Лечението на COVID-19 е опасно, но не и рентабилно."


В момента в инфекциозното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в Сливен са прехвърлени две лекарки и четири медицински сестри от други отделения, като според директора й това е станало без възражения от тяхна страна. След изписването на болните медици, настанени там, ще бъде направена пълна дезинфекция и "рестарт" на отделението, каза още д-р Люба Бъчварова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 39 Весело

  Пеевски ги е заразил, за да може Дневник
  да напишат още 2 статии за него днес.

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1259 Неутрално

  При нас не можем да свикнем, че пациента е болен от заболяването. Обикновено личните лекари си познават пациентите и е прието да си говорят с тях или с близките им , да се посрещат и изпращат. Не можем да пазим предписаната дистанция. Вчера гледах, как две приятелки на възраст се срещнаха и пак прегръдка и целувки по бузите. Всеки счита, че щом познава другия добре, той е здрав и се пази, та може да си поговорим от 30 сантиметра или да се ръкуваме.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Провалът на управлението на тази криза е най-вече в неумението да се управлява медицинския персонал и инфраструктура. И в допускането на заразени от чужбина да циркулират свободно тук. Другите глупости - КПП-та, паркове и пейки, обществен транспорт, часове за пазаруване или разхождане на кучета - могат да се преглътнат.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Цинизъм е ,да се обвинява медицинския персонал ,че се е заразил , цинизъм е ,че в частните болници няма прием на такива пациенти , което навява на мисли ,особено сред медиците ,има ли смисъл да се занимават с тази професия тук и особено в такава обстановка ,в която винаги са виновни и потърпевши те ,а тези дето сеят инфекцията пътувайки да правят далавера в цяла Европа ,никой не търси и не коментира тяхната отговорност или финансови задължения !Същого е със защитата или компенсация за увредените и загинали медици , щяли да им съберат 5000 лв помощи ,български порнографски филм .Тази пандемия показа колко на ниско ниво са третирани медиците в страната.Време е за сериозния отпор на рекета и униженията , на който са подложени всички медици от страна на обществото и държавата , да нямаш никакви права и като умреш ,при това на работното си место ,не знам дали го има някъде по света ,дори най долнопробния маргинал ,който никога не е плащал данъци да има право да ти държи сметка ,да те заразява и убива най умишлено , без да спазват никакви задължения и всичко това лансирано от закони ,наредби,институции ,няма такава държава .

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5372 Неутрално

  По-скоро непредпазливост и занижаване силата на заразата

 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Ако нямаше обявена ненужно пандемия хората щяха да си карат нормален грип. Заразени медици почти нямаше да има, а те са активни преносители на заразата. Също нямаше да има и заразени полицаи, които също коминикират с доста хора и пренасят заразата. Най-опасното място беше в болниците. Където по принцип при нормален грип не се търси болнично лечение.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Разстроено

  "Лечението на COVID-19 е опасно, но не и рентабилно." - въобще не е иронично, НО това не е ли четвърта версия? Разбитата здравна система сега е абсурд да се справи без сметки и харчове, а при соца, малко или много имаше ХУМАННОСТ и всичко това, което сега уж надграждаме. Лекарите не заслужават такова отношение от държавата, но ОПравниците са наясно, че разделянето им е не само с пари. Отвратителна държава...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Лекарската професия е изключително опасна ..особено в условия на пандемия .

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenlyaka":

  Така ли ?. Фактите казват друго - от 84 починали един единствен е медик и то с дългогодишна астма. От "заразените" над 300 човека в софийската бърза помощ няма дори един в болница !

 10. 10 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#4] от "edin drugii":

  Прав сте че е цинизъм да се обвиняват медиците, че са се заразили. Но е цинизъм и всяка новина да се извърта по руменрадевски за да си кажеш "свободнословния" антипартелствен трактат. Нямам предвид Вашия пост.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Много тревожно е, че толкова много лекари и сестри се заразяват. Дано не стигнем дотам медиците с КОВИД да са повече от пациентите. Какво правят по въпроса всички, които са се нагърбили да преминем през пандемията по най-лекия начин? Главните им страхове бяха да не претоварим здравната система, да не се окажат в един момент недостатъчни леглата и респираторите. А че може да останем без медицински персонал, помислиха ли?

 12. 12 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Няма как да не се отбележи, че единственото конкретно обяснение сочи мъртвия за причина.

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#7] от "ЗаНиЗа":

  Каква хуманност е имало по време на соца? Ти тогава в болница ходил ли си? Много рядко можеше да се срещне лекар, който да се държи човешки с пациент.

 14. 14 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":

  Комунизмът е се провали отвяскъде, но хората тогава бяхме същите и се държахме по същия начин - някои бяхя егоисти, други човечни.

 15. 15 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  До коментар [#13] от "Fiji":

  "Каква хуманност е имало по време на соца? Ти тогава в болница ходил ли си? Много рядко можеше да се срещне лекар, който да се държи човешки с пациент." - БЕЗ коментар...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#14] от "Whoops":

  Не съм съгласна. Тогава хора, от които зависиш - лекари, учители, чиновници - се държаха високомерно, арогантно и назидателно, възползвайки се от поста си.

 17. 17 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Защото 99% сигурен, че мед. персонал може би спазва добре правилата при работа с болни пациенти, но дали това се спазва вътрешно между тях, като пият кафе или почиват? Трябва лекарите да нямат близки контакти едни с други, т.е. колегат до тях все едно е заразен! Те също са хора и може да се заразят отвън, а пък после като им въртят смените днеска работи с болни, утре в 'чистия' сектор и върви разбери… тоя човек дали някой близък го е заразил или не е спазвал правилата!

 18. 18 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fiji":

  Тепърва че им носите вОда на сички изброени.... Сега си доизяжте агнетата с родата, след пет дена ще драска те по вратите на Пирогов.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4925 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Спри да се излагаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Ами , не знаели, как да ползват защитните средства.

 21. 21 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  И още медицински персонал ще има заразен, щом са им купили фалшиви маски:
  https://bivol.bg/covid-china-masks-ryzur.html
  КАК БЪЛГАРИЯ КУПИ С ЕВРОПАРИ КИТАЙСКИ МАСКИ-МЕНТЕ
  Американска лаборатория им дава само 34% ефективност, вместо 95%

 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Войниците на фронта също са взимали всички мерки, но въпреки това са гинели. Няма нищо странно и фрапантно , че медиците по време на пандемия се овирусяват . Въпросът е да се погрижим за тях и обезвъздим подобаващо.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Гледам и по улиците на София народеца си ходи безгрижно и безмаскно, седат си по пейките, говорят си на групички, тъпчат се пред същия рафт у суперите и т.н.
  Плачат си за коронясване... (ツ)

 24. 24 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На въпроса на "Дневник" защо всички заразени с коронавирус в Сливен се пренасочват към военната болница в града, но не и към двете частни болници Бъчварова отговори с ирония: "Лечението на COVID-19 е опасно, но не и рентабилно."
  Това е в основата на пандемия в България!!! Опасно, опасно...но парите са си пари!!!
  И всеки почва да се съмнява, дали в България я има -пандемията!!!

 25. 25 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Личните предпазни средства от типа респираторни маски N95 не предпазват никого. Eдинствено N100 или такива със сменяеми филтри N100 или P100 сложени на цялолицева маска. Да не говорим за тъпотията -костюм за многократно използване. Нито една бяла страна на ползва такива компромисни средства с които Тиквата се гордее. Нека чуем ,коя страна е купила неговите костюми за многократно ползване. Ако са под 30 евро за бройка със сигурност се ползват ЕДНОКРАТНО, ако някой ги е купил въобще, колкото струват професионалните предпазни облекла на Dupont и 3M. И ,наглата тиквокомунистическа власт, кога ще осигури ЛПС за личните лекари, които ето се налага да ходят по социални домове и да преглеждат заболели …? До момента не сме получили и една маска дори хирургична. Кой с каквото се е снабдил с това работи. Естествено аз не чакам тъпанарите да ме защитят и съм се оборудвал ,обаче в глобална пандемия някой да гледа на теб като на частно здравно заведение и на нешо странично и после да иска ,я у лево, другари....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма ли да ви хване короната вас вече ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK