Димитър Пецов, активист: Арестът ми прилича на сплашване към мен и всеки, който е с позиция

Димитър Пецов

© Личен архив

Димитър ПецовДимитър Пецов е журналист на свободна практика и активист от Силистра. Преди няколко дни той съобщи в статус във фейсбук, че е бил задържан за 24 часа, след като в колата му са намерени наркотици. Впоследствие е освободен, без да му бъде повдигнато обвинение. По думите му акцията на полицията е приличала на театър, а действията на полицията - предубедени. Пецов твърди, че никога не е опитвал наркотици и е спортист. Повече за акцията - четете тук.


Какво според вас е провокирало тази акция на полицията?


- Не се съмнявам, че това е провокирано от моята активност и публикация. Макар че последното ми заявление за достъп до информация е отправено към Областната дирекция на МВР (за данни за анонимен дарител - бел.авт.), не смятам, че само това е провокирало акцията. Аз го свързвам по-скоро с цялостната си дейност и както писах в статуса си - почнал съм да преча на някои хора и целят да ме отстранят, и това става чрез тази акция.
Как го приемате, като сплашване или?

- Наистина прилича на сплашване, но не само към мене, но и към всеки, който би посмял да се държи като мене. Обадиха ми се хора и ми казаха, че това е страшно, защото утре това би могло да се случи с всеки. Нещо като "генерална" превенция.
Получавал ли сте заплахи преди този случай?


- Да, и съм подавал сигнали за закани от партиен лидер, за когото съм писал - известен с дарителството си. Затова не е добре полицията да има анонимни дарители. Преди две години имаше и реално физическо нападение. Извършителят не се намери.


Как ви се сториха действията на полицаите?


- Действията и поведението на конкретните полицаи ми се сториха странни, нехарактерни, защото аз контактувам с полицаи и по принцип винаги съм съдействал, а и те са ми съдействали за някои инициативи. Но в случая имаше една целенасоченост, предубеденост - много бързо откриха това, което търсят.


Всичко приличаше на някакъв театър и голяма степен произвол, което поставя под съмнение действията. В даден момент им казах да си карат по сценария и да не ме питат кое какво е. Физически и психически тормоз не е имало, но то не е и необходимо при тази ситуация. Но те не ме спряха кротко, а все едно залавят въоръжен терорист. Причината да тръгна с тях към РПУ беше, че те в началото скочиха много брутално от колите, като ме спряха. Казаха ми да си сложа ръцете на таблото и без резки движения. Имах чувството, че ако не изпълнявам това, което ми казват, ще ме свалят на земята. Затова предпочетох да не рискувам.


Някои от полицаите ми споделиха после в ареста, че ме познавали като общественик и сериозен човек и не са очаквали да бъда замесен в такова нещо.


Какво се случи, след като напуснахте РПУ-то? Имаше ли последваща реакция от страна на полицията?


- След като напуснах РПУ-то, нищо особено не се случи, нямаше последваща негативна реакция от страна на полицията. Имаше негативна реакция на голяма част от обществото към полицията.


Досега имал ли сте проблеми от такова естество?


- Не, досега не съм имал никакви проблеми, свързани с наркотици, както и с каквито и да било незаконни дейности. Затова им казах, че някой е измислил история, която не се връзва с моята история и нещата, с които се занимавам, и няма да звучи достоверно. Става дума за вещества, които аз никога не съм употребявал, нито съм използвал, за да изкарвам по този начин пари. Аз и сред самите полицаи съм известен като спортист. И общо взето, пропагандирам здравословния начин на живот, участвам в благотворителни спортни инициативи, отразявам такива събития, провеждам интервюта с хора, постигнали успехи в спорта.


Какво ще предприемете?

- Ще предприема това, което позволява законът, защото аз съм привърженик на законността, а не на произвола. И вярвам, че не бива да се използва законът както от институциите, така и от гражданите, за да се осъществява произвол и репресия.


Още за акцията - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK