Правителството одобри отпадането на доживотен затвор без замяна

Концепцията за наказателна политика на правителството получи широко одобрение по време на общественото обсъждане в началото на март.

© Велко Ангелов

Концепцията за наказателна политика на правителството получи широко одобрение по време на общественото обсъждане в началото на март.Министерският съвет одобри Концепция за наказателна политика за периода 2020 - 2025 г. Концепцията е разработена въз основа на анализ на цялостната актуална картина на криминогенната среда и на преценка на ефективността и идентифициране на проблемните области на прилаганите към момента наказателноправни инструменти, съобщиха от правителствената пресслужба.


Пълния текст на документа четете тук.


Проектодокументът, изработен от Министерството на правосъдието, получи широка обществена подкрепа от представители на магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система по време на общественото му обсъждане на 5 март.
"Променените обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността, като например борбата срещу тероризма, незаконната миграция и др. Обществената опасност на някои деяния, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала. В европейски мащаб също се наблюдава тенденция за декриминализиране на деяния е намалена обществена опасност", пише в концепцията.


Концепцията предлага да се направи внимателна преценка на адекватността на предвидените наказания при съобразяване на обществената опасност на значителна част от съставите в НК, при придаване на по-голяма значимост на административнонаказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата.


С цел да се усъвършенства системата на наказанията и постигането по-резултатна и превантивна превъзпитателната цел се предлага преосмисляне на необходимостта от налагането на ефективно лишаване от свобода по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност и разширяване обхвата на наказанието "пробация", като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.


Принципите на настоящата концепция за наказателна политика са в синхрон с основните положения на съвременното наказателно право, като водещи сред тях са: аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени, се посочва в документа.


Освен това сред принципите, залегнали в концепцията съразмерност на наказанията; повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие; съответствие на правната уредба със задължителните за България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област. Целта е повишаване на ефективността на наказателната репресия, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателното правосъдие.


Какво предвижда концепцията за наказателна политика


По време на общественото обсъждане Концепцията за наказателна политика бе посрещната с одобрение и без особени критики и констатации за липсващи, но важни елементи. На практика стратегическият документ регламентира най-общо бъдещата наказателна политика от 2020 до 2025 г.


С концепцията се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна, предвижда се актуализиране на праговете на наказанието глоба и "изчистване" на дублирането на състави на престъпления и административни нарушения.


Концепцията регламентира и по-добра защита за пострадалите от престъпление от сплашване или отмъщение. Предвижда се декриминализацията на някои престъпления, които не са актуални и приложими или не са толкова тежки - например спекулативната търговия, получаването на доходи от проституция, иманярството, използването на минерална вода за стопански цели и използването на регистрационен номер, издаден за друг автомобил.


Какви бяха критиките и въпросите по време на обсъждането - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK