Правителството одобри отпадането на доживотен затвор без замяна

Концепцията за наказателна политика на правителството получи широко одобрение по време на общественото обсъждане в началото на март.

© Велко Ангелов

Концепцията за наказателна политика на правителството получи широко одобрение по време на общественото обсъждане в началото на март.Министерският съвет одобри Концепция за наказателна политика за периода 2020 - 2025 г. Концепцията е разработена въз основа на анализ на цялостната актуална картина на криминогенната среда и на преценка на ефективността и идентифициране на проблемните области на прилаганите към момента наказателноправни инструменти, съобщиха от правителствената пресслужба.


Пълния текст на документа четете тук.


Проектодокументът, изработен от Министерството на правосъдието, получи широка обществена подкрепа от представители на магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система по време на общественото му обсъждане на 5 март.
"Променените обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността, като например борбата срещу тероризма, незаконната миграция и др. Обществената опасност на някои деяния, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала. В европейски мащаб също се наблюдава тенденция за декриминализиране на деяния е намалена обществена опасност", пише в концепцията.


Концепцията предлага да се направи внимателна преценка на адекватността на предвидените наказания при съобразяване на обществената опасност на значителна част от съставите в НК, при придаване на по-голяма значимост на административнонаказателната репресия, като неразделна част от наказателната политика на държавата.


С цел да се усъвършенства системата на наказанията и постигането по-резултатна и превантивна превъзпитателната цел се предлага преосмисляне на необходимостта от налагането на ефективно лишаване от свобода по отношение на лица, извършили деяния с ниска обществена опасност и разширяване обхвата на наказанието "пробация", като алтернатива на лишаването от свобода за кратък срок.


Принципите на настоящата концепция за наказателна политика са в синхрон с основните положения на съвременното наказателно право, като водещи сред тях са: аргументираност, съвместимост и последователност на извършването на законодателни промени, се посочва в документа.


Освен това сред принципите, залегнали в концепцията съразмерност на наказанията; повишаване на участието на пострадалите в наказателния процес и насърчаване на възстановителното правосъдие; съответствие на правната уредба със задължителните за България стандарти според правото на Европейския съюз и международното право в наказателната област. Целта е повишаване на ефективността на наказателната репресия, усъвършенстване на системата на наказанията и повишаване на общественото доверие в наказателното правосъдие.


Какво предвижда концепцията за наказателна политика


По време на общественото обсъждане Концепцията за наказателна политика бе посрещната с одобрение и без особени критики и констатации за липсващи, но важни елементи. На практика стратегическият документ регламентира най-общо бъдещата наказателна политика от 2020 до 2025 г.


С концепцията се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна, предвижда се актуализиране на праговете на наказанието глоба и "изчистване" на дублирането на състави на престъпления и административни нарушения.


Концепцията регламентира и по-добра защита за пострадалите от престъпление от сплашване или отмъщение. Предвижда се декриминализацията на някои престъпления, които не са актуални и приложими или не са толкова тежки - например спекулативната търговия, получаването на доходи от проституция, иманярството, използването на минерална вода за стопански цели и използването на регистрационен номер, издаден за друг автомобил.


Какви бяха критиките и въпросите по време на обсъждането - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Лицето на "правната мисъл" красноречиво говори - "виновен до доказване на противното". Но и това, често пъти е недостатъчно.

 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Изключително добра новина. Най-накрая ще избягаме от детинското схващане на голяма част от обществото, че лишаването от свобода е единствената цел на наказателния процес. Има много престъпления, при които пробацията е подходяща. Такова наказание често е с по-висока обществена стойност, като се цели превъзпитаване на индивида. Разбира се, в България основният проблем е, че пробацията не се взима насериозно и много от свързаните мерки са проформа (на хартия). Добре е ръка за ръка с намаляването на използването на наказанието "лишаване от свобода" да има и напредък по отношение на превръщането на "пробацията" и свързаните мерки в реално изпълними такива, които наистина биха имали добро въздействие върху индивидите.

 3. 3 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  "се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна"
  Това добре , но при едно условие - СМЪРТНА ПРИСЪДА!
  Иначе разни първосигнални индивиди ще правят още повече золуми.
  Ще кажете не е хуманно. А те хуманни ли са към потърпевшите?

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Барни да не са го натиснали от Европа?

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Наказателна политика?

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  А концепцията е проста: завишаваме размера на наказанията и ги прилагаме спрямо всички други, освен нашите хора ! Толкова е просто !
  Не че досега е било нещо друго де, ама айде, да се води, че громим лошите !

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Чакам първата промяна на закона в рамките на половин година след приемането му.

 9. 9 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Някои "були" са като цапнати с мокър парцал. Чудно защо ли ;-)

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Любопитно

  "Правителството одобри отпадането на доживотен затвор без замяна"

  Отпада защото сигурно и досега не го налагахте това наказание дори за най-тежките престъпления!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":
  Е как да налагат доживотен затвор, след като СМЕ СВИДЕТЕЛИ,че хората с пари и с власт ( или близките им!!!)са тези,които правят сериозните престъпления, прането на пари, търгуването с жива плът и наркотици, тежките престъпления по пътищата... рекетите по Черноморието и още и още...

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Е как без замяна. Таз България нали със заменки я построихме и дооформихме. Всъщност две Българии, като се замисли човек.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Любопитно

  "С концепцията се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна, ..."

  А правото на Президента да помилва кога ще го махнат? Че може някой грубо са се възползва...и да му скапе на Кирилов концепцията,

  П.П. И сега кое ще е най-тежкото наказание? 5 години без играчки и само на здравословна храна?
  Това предложение е малко по-безмислено от Чл. 426. от НК "Лицата, които...са лишени от правото да управляват моторно превозно средство завинаги, могат да възстановят правото си..."

  "Предвижда се декриминализацията на някои престъпления, които не са актуални и приложими или не са толкова тежки - например спекулативната търговия, получаването на доходи от проституция, иманярството, използването на минерална вода за стопански цели и използването на регистрационен номер, издаден за друг автомобил."

  Ма как са неактуални? Мога да измисля поне 5 престъпления, в които ( за да могат да бъдат разкити и престъпниците осъдени с по-строга присъда) е ключово тези действия да са криминализирано, понеже води до едни други последици... И то- само защото си падам по криминални сериали.

  Добре де, кой го съветва тоя ръб и къде са учили тия хора, та знаят толкова малко за правото?
  Моля ви, представители на съдебната власт, заключете ги някъде и докато не изядът "Основи на правото", " Конституционно право", "Гражданско право" и "Наказателно право" посто не ги пускайте. Очевидно с Адм. право и процес, Право на ЕС, Криминология и Криминалистика, както и още някои, няма да могат да се справят, ма поне базата да имат, че да правят промени.

  П.П. Тъкмо се "зарадвах", че връщат смъртното наказание, а то какво било...

 14. 14 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Явно неолибералната гледна точка, че жертвите са виновни, че са жертви и повече права за престъпниците, настъпва неудържимо. Мисля, че нещата се ще подредят по болезнен начин, а именно когато престъпността стане неконтролируема и се стигне до сблъсъци в обществото от рода на бунтове или гражданска война дори. Защо трябва по трудния начин? Отговорът е прост - защото лявото привлича глупаците и докато не си счупят главите (справка комунизма) не разбират... и така до следващото поколение неграмотни и глупави, които започват следващия експеримент.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 15. 15 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Направо заменете затворите със спа-хотели 4 звездички (нека не са 5- да не прекаряваме), в които всички ние да се грижим с доброволен труд за угодия на горките "заключени".
  Важно е не те да бъдат наказани, а ресоциализирани, като обикнат всички нас за топлите грижи, които ще полагаме безвъзмездно да тях (ツ)

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Обществената опасност на някои деяния, включени в Особената част на Наказателния кодекс, е отпаднала" ??????

  Едни наказания увеличават, други намаляват... Накрая за кон и кокошка ще има една и съща прошка...

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Значи, влезе ли някой да краде, гръмвам го одма. Най - много до десет години да ми дадат. Чисто съдебно минало, ала бала и падам на пет години. След три съм свободен.

 18. 18 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.":

  но има и индивиди, които са непоправими и следва да бъдат отстранени от обществото до живот.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 19. 19 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 492 Неутрално

  на Иванчева 30те години още ме изумява как ги измислиха:)

  Ти за мен си Мики Маус!
 20. 20 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Нищо учудващо.При предишна поправка разрешиха на рецидивисти да бъдат предсрочно освобождавани от затвора.

 21. 21 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 264 Неутрално

  . ..Такова наказание често е с по-висока обществена стойност, като се цели превъзпитаване на индивида...
  —цитат от коментар 2 на J.J.

  Нещо бъркате лозунгите! Тая болшевишка поезия по вапцаров я запазете за другаде( ...Но във затвора попаднал на хора и станал човек...)Затвора не е възпитателна институция, въпреки, че може да доведе до превъзпитание у някои индивиди с подходяща нагласа за това! Затвора е за да създаде на обществото сигурност и спокойствие от което то се нуждае и за което плаща данъци, чрез отделяне на престъпника от обществото!

 22. 22 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#17] от "Vlado Nikolov":

  Условно.

  В Панагюрище един прегази 6 годишно дете с тройно превишена скорост (беше го влачил десетки метри) и му дадоха 3 години, илезна след една и 2-3 месеца. Ти с твоя крадец ама изобщо не важиш...

 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  "Проектодокументът, изработен от Министерството на правосъдието, получи широка обществена подкрепа от представители на магистратурата, адвокатурата, академичната общност, МВР, неправителствения сектор, дипломатическия корпус и членове на Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система по време на общественото му обсъждане на 5 март."

  Егати демократичната демокрация! Значи обществото се свежда до магистрати, адвокати и сороски грантаджии! Браво!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 526 Неутрално

  вместо да намалят периода " от ...Х години до Y години" те направо отменят, абе този ръб ли е, ръбъл ли е, ама е върха на мисълта...

 25. 25 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Още при следващия случай, който ще бъде със значителен обществен интерес - от рода на изнасилването и убийството на журналистката от Русе, от рода на убитото момиче във врачанското село, на Милен Цветков и пр. (не дай Боже никому) - Бай Онзи ще отмени току-що одобрената от МС концепция... Ще приеме в кабинета си разстроените роднини, камерите ще го покажат седнал на дивана, разкрачен на 130 градуса, ще се обади на герберите в правната комисия на парламента и Концепцията ще започне да чака ново петгодишно избистряне...

 26. 26 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Любопитно

  вместо да намалят периода " от ...Х години до Y години" те направо отменят, абе този ръб ли е, ръбъл ли е, ама е върха на мисълта...
  —цитат от коментар 24 на it4


  Извинете, че си позволявам да потърся разяснение на Вашата мисъл, но ако тази поправка влезе във сила, това можеда значи, че :

  Рецидивист, склонен към кражби и нанасяне на тежки травми, нареже с флекс железопътна линия, овеси релсите на вратовете на трима граждани, и удави тези трима граждани във вододайна зона, то този "човек" може да получи най-много доживотен затвор и да излезе след 20 години, понеже настоящия НК го позволява, ако отпадне "доживотния затвор без право на замяна"

  Мислите ли че е справедливо?

 27. 27 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Рецидивист, склонен*
  —цитат от коментар 26 на lilithi


  Да се чете:
  Ако рецидивист, склонен*

 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Олекотяваме режима на наказания, като че ли сме се справили с престъпността и криминалния контингент. Напоследък ни набиват в главите, че строгостта на наказанието не води до намаляване на престъпността. Това е абсурд, наказанието трябва да бъде адекватно на престъплението, иначе престъпниците ще се развихрят. Не че досега не са се вихрили, всичко зависи от това, дали се спазвва закона, защото тук законите имат вратички за хора с парички.

 29. 29 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Цитат : "престъпления, които не са актуални и приложими или не са толкова тежки - например спекулативната търговия, получаването на доходи от проституция, иманярството, използването на минерална вода за стопански цели и използването на регистрационен номер, издаден за друг автомобил."

  = облекчава се режима за спекуланти, иманяри, сутеньорството и бандитизма :-) кой друг ще ползва регистрационе номер от друг автомобил ... освен откровен бандит

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 30. 30 Профил на army
  army
  Рейтинг: 528 Неутрално

  "се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна"Това добре , но при едно условие - СМЪРТНА ПРИСЪДА!Иначе разни първосигнални индивиди ще правят още повече золуми. Ще кажете не е хуманно. А те хуманни ли са към потърпевшите?
  —цитат от коментар 3 на haq30626233


  Подкрепям. Всеки, който е извършил подобно деяние трябва да си получи и изтърпи заслуженото!

 31. 31 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Весело

  Грижа за бъдещето на някои свои хора!

  без подпис!
 32. 32 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  "С концепцията се предлага отпадане на наказанието доживотен затвор без право на замяна..."
  *
  И защо, ако смея да попитам? Значи изроди като Панюков след няколко години могат да бъдат пуснати на свобода?
  От дълго време обществото се манипулира в подобна посока колко било нехуманно наказанието доживот без право на замяна. Все едно осъдените не са гнусни психопати, а хора, които могат отново да се интегрират сред останалите. Сгрешили били, какво толкова? То, обществото, е готово да ги приеме.
  Мнозинството в НС толкова ли нямат акъл, че да допуснат подобна поправка? Ако пуснат престъпник убие пак би трябвало всичките, които гласуват подобни закон да ги тикнат в затвора за съучастничество.

 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Разстроено

  До коментар [#11] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  За съжаление е точно така.... :-(

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Мхм, похвално предложение. Надявам се, че до приемането на такъв текст няма да се появи у нас някой Брейвик, за да развали хубавата работа...

  Бог да благослови Америка за България!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK