Строителството на Националната детска болница вече е от национално значение

Скелето, което ще бъде превърнато в Национална детска болница

© Цветелина Белутова, Капитал

Скелето, което ще бъде превърнато в Национална детска болницаИзграждането на Националната детска болница, планирано върху изоставеното от 90-те години на миналия век скеле в двора на Александровска болница, вече е обект от национално значение. Правителството днес даде този статут на обекта, като се мотивира с "острата необходимост от изграждане на първата в страната Национална детска болница, в която да се предоставят комплексни медицински услуги за деца и на едно място да бъдат събрани медицински специалисти от всички специалности, работещи с деца".


Определянето на изграждането на болницата за обект от национално значение ще позволи да бъдат съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с различните етапи от реализацията на проекта, изтъкват от правителството.


Договорът за проектирането, строителството и авторския надзор на Националната многопрофилна детска болница бе подписан от здравния министър Кирил Ананиев на 2 април независимо от критиките и обществените нагласи срещу проекта. За изпълнител е определен консорциум "Детско здраве", в който влизат три компании от групата на "Главболгарстрой". Изграждането на болницата ще струва 77.8 млн. лв. без ДДС.
Срещу тази сума на практика ще бъде довършен строежът на лечебно заведение, проектирано в средата на 70-те години на ХХ век, което е на ниво скеле, изоставено с десетилетия. Срещу дострояването се обявиха граждански организации, лекари и Камарата на архитектите. Те изтъкват, че когато е проектирана болницата, стандартите за лечение са били други, а при зададения сега проект липсват санитарни възли във всички стаи, не са предвидени легла за придружители на децата, таваните са ниски, не е заложено съществуването на цели отделения. Противниците на проекта изтъкват, че довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Техните аргументи можете да видите тук.


В края на миналата година конструктивно обследване на скелето в двора на Александровска болница установи, че то трябва да бъде укрепено, за да бъде завършен строежът. Камарата на архитектите вече сезира административния съд заради обществената поръчка за строежа на бъдещата педиатрия, но съдът отхвърли жалбата. Според Закона за устройството на територията решенията на първоинстанционния съд са окончателни по жалби срещу индивидуални административни актове за разрешаване на строителството за изграждане на обекти с национално значение.


В края на миналия месец инициативата "За истинска детска болница" внесе в Министерския съвет петиция с над 15 хиляди подписа с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев и за незабавно прекратяване на договора за строителството на болницата в сега зададения ѝ вид.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK