Завръщане и карантина: тестът за коронавирус не отменя изолацията

Завръщане и карантина: тестът за коронавирус не отменя изолацията

© Георги КожухаровПо официални данни към момента в страната има близо 23 000 души в "активна карантина", като в числото влизат завърналите се от чужбина, доказаните с коронавирус на домашно лечение, както и контактните лица на заразените. Само за седмица и само в София пък са поставени под домашна карантина близо 900 души, които са пристигнали от други страни, показва справка до "Дневник" от Столична регионална здравна инспекция (СРЗИ).


От 22 март насам на домашна изолация подлежат всички, които се прибират от чужбина (преди това от 17 март изискването беше за пристигащите от 16 рискови държави). Това, разбира се, е свързано с неудобства и поражда въпроса дали няма начин да се намали този срок.


Тест срещу загуба на време


Такъв е случаят на Явор Великов. В писмо до "Дневник" той обяснява, че му предстои да се върне в България от страна от Европейския съюз, където работи. Решил да проучи дали може да съкрати домашната си карантина, ако веднага при пристигането си направи смятания за достоверен PCR-тест и може да покаже на властите отрицателен резултат.
"Свързах се с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора и ми обясниха, че независимо, дали пристигащият е тестван, дали е с отрицателен или с положителен резултат, или е с неясен клиничен статус, подлежи на карантина. Попитах на база на какво, при положение че може да има доказан клиничен статус, който да е отрицателен. Отговориха ми, че в заповедта на министъра на здравеопазването не са вписани такива изключения", разказва Великов.


Правила и изключения


Според още действащите разпоредби Явор Великов, както и всеки пристигащ от чужбина, трябва да попълни на летището предписание, с което се задължава да спазва 14-дневна домашна карантина. Той посочва адрес, на който може да бъде намерен от властите. В документа има и препоръка поставеният в изолация да спазва най-малко един метър дистанция от хората, с които съжителства и ако се почувства зле, да се обади на личния си лекар по телефона. Излизането навън е забранено, независимо откъде пристига поставеният под карантина и дали има симптоми на коронавирус, или не. За спазването следи МВР, а за нарушаването има наказания от глоби и дори затвор.


Такива правила има и в други държави от Европейския съюз, а като цяло в страните е силно препоръчително да се пътува само "при неотложност". В съобщение на Еврокомисията за временното ограничение на неналожителните пътувания пише, че "няколко държави решиха да поставят всеки, който влиза в страната (включително собствените граждани), в 14-дневна карантина", но не се посочва кои са те. Със сигурност такова правило има за пристигащите в Германия.


Факт е, че в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за карантината при връщане в България има изключения, но те не зависят от това дали някой е тестван или не. Домашната изолация не се прилага в конкретно посочени случаи:

- медицински специалисти, медицински научни работници и социални работници, когато целта на пътуването е свързана упражняваната професия


- чуждестранни официални длъжностни лица и членовете на техните делегации


- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения

За да не се спира превоза на стоки, специални правила за социална дистанция има и за шофьорите на камиони.


Защо резултат от тест няма значение


Логиката, която властите нееднократно са декларирали, че следват и на която лежи схемата за домашната карантина, гласи, че тестовете невинаги дават 100% сигурност в момент, когато COVID-19 е разпространен в почти целия свят и може да бъде пренесен в България от всеки пристигащ, и че най-сигурният начин да се ограничи разпространението на заразата е изолацията.


Логиката на Явор Великов пък е друга: "Всеки един, без значение дали идва отнякъде, може да е заразен за другите и след, например, седмица да развие симптоми, поради това че се е заразил в магазина, в бензиностанция, аптека или някъде си". Това, всъщност, е и причината, с която здравното министерство и оперативният щаб обясняваха необходимостта от спазване на дистанция и лична хигиена, както и носенето на предпазни маски.


Спред възприетите от здравните власти правила тест за коронавирус по PCR-метода би трябвало да се прави, само при признаци на заболяване. Ако човек е здрав, но все още се намира в инкубационния период (който може да продължи до 14 дни и е периодът от заразяването до проявата на първите клинични симптоми), отрицателен резултат за коронавирус може да не е показателен. В същото време от Националния щаб за коронавируса многократно са обявявали положителни проби за коронавирус, въпреки че пациентите не са проявили симптоми. А това се обяснява с това, че "в медицината две и две не прави винаги четири", по думите на доц. Ангел Кунчев, който е главен държавен здравен инспектор и член на щаба.


Световната здравна организация за карантината


В документ на Световната здравна организация (СЗО) от 19 март е посочено, че страните-членки в изпълнение на здравните си политики мога да въвеждат закони, дори и това да означава ограничаване на движението на индивидите. Като преди това ограниченията трябва да са правилно комуникирани, за да се намали паниката и "да се подобри съгласието". В друга публикация на СЗО е посочено, че карантината продължава "до 14 дни (съобразно с известното досега за инкубационния период на вируса)".


В цитираните две публикации на СЗО, както и в заповедта на министерството на здравеопазването Кирил Ананиев, продължителността на карантината не се обвързва с тестването за коронавирус при пристигане в дадена страна.


За загубите на Ryanair и Wizz Air през април - тук
"Какво (не) може да направи ЕС срещу епидемията от коронавирус - тук
Кой, кога и как може да се тества за коронавирус - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  За какво се трошат пари за тези тестове,когато те не могат да засекат заразата с коронавирус?

 2. 2 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  “Такъв е случаят на Явор Великов. В писмо до "Дневник" той обяснява, че му предстои да се върне в България от страна от Европейския съюз, където работи. Решил да проучи дали може да съкрати домашната си карантина, ако веднага при пристигането си направи смятания за достоверен PCR-тест и може да покаже на властите отрицателен резултат.

  "Свързах се с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора и ми обясниха, че независимо, дали пристигащият е тестван, дали е с отрицателен или с положителен резултат, или е с неясен клиничен статус, подлежи на карантина. Попитах на база на какво, при положение че може да има доказан клиничен статус, който да е отрицателен. Отговориха ми, че в заповедта на министъра на здравеопазването не са вписани такива изключения", разказва Великов.“

  Явор да спре да разказва и да си мине карантината.
  Като не му изнася да не се прибира.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Има още едно основание да мине човек БЕЗ карантина - ако има персонално разрешение от Мутафчийски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 886 Неутрално

  и как ще се върже това с идеята за летния сезон?

 5. 4 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Тестовете за антитела отнемат време докато дадат положителен резултат, дори човекът да е вирусоносител. Антителата не се създават за ден в организма.

  Тестът за антиген има false negative риск. Зависи много и как се изпълнява. Ако е от сампъл от носоглътката има вероятност да не е взет както трябва. А и трябва да има наличие на вируси в горните дихателни пътища и носоглътката, което не винаги е така.

  Ако беше възможно да се отсяват хората само с 15 минутен тест, Китайците нямаше да наложат повсеместна карантина на всички влизащи тяхни граждани още Февруари.

  Обаче на разбирачите у нас не може да се обясни.

 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА": А от баце???

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Всъщност оригиналното значение за карантина е 40 дни !

  Тъй , че Явор да черпи и да не мрънка !!

  Даже личното ми мнение е , че всички пристигащи от чужбина трябва да се настаняват в общежития или хотели или празни казарми за тоя срок а не да се разчита на тяхното самосъзнание и спорадични проверки !!!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#4] от "owen":

  Чрез "безплатните" чадъри !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#6] от "angeles":

  Той не се занимава с дреболии. Освен агнешки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1316 Весело

  Карантината може да помогне много на летния туристически сезон. Който дойде в България, стои под карантина в хотел на морето или планина, минимум 14 дни.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#7] от "SS":

  Това го препоръчахме още първите дни на кризата но НОЩ НЕ чу !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  От 17 март, всички идващи от чужбина, трябва да са 14 дни под домашна карантина. Въпросът е как и до колко се спазва това разпореждане. Отговорът е : някои спазват, а други - не. А заразените се увеличават. Починалите - също.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Най-справедливото е миячите ни на задници би берачите на нарциси да ползват здравните системи на страните дето са работили.Тука нали нищо нямаме. Само, че самолетите си летят.
  —цитат от коментар 13 на Да вярваме на истината


  Недай да обиждаш читавите.

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Коронавирусът може да се предава и по полов път
  Китайски учени установили, че COVID-19 може да оцелее по-дълго време в тестисите
  Изследователят д-р Шикси Цзан казва, че „оцеляването на COVID-19 в спермата на възстановил се пациент поддържа вероятността от заразяване на други хора“. Той добави, че ако по-нататъшните тестове покажат, че коронавирусът се предава по полов път, възстановяващите се мъже трябва да бъдат насърчавани да се „въздържат или да използват презервативи“, за да предотвратят предаването.

 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3352 Любопитно

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Не можеш да забраниш на един българин да се прибере, това са глупости.
  Но можеш да го сложиш след това под карантина, за да опазиш другите - това правим, и можеш да му поискаш пари, за да го лекуваш - което не правим.
  Между другото ми е крайно интересно колко от лекуваните за корона вирус имат здравни осигуровки и кой в крайна сметка плаща - НЗОК, която е на здравноосигурените, или държавата?

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Весело

  "Свързах се с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора и ми обясниха, че независимо, дали пристигащият е тестван, дали е с отрицателен или с положителен резултат, или е с неясен клиничен статус, подлежи на карантина. Попитах на база на какво, при положение че може да има доказан клиничен статус, който да е отрицателен. Отговориха ми, че в заповедта на министъра на здравеопазването не са вписани такива изключения", разказва Великов.


  Цялата ни здравна система и оправия са едно абсолютно изключение...

 18. 18 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#4] от "dpnps":

  Е да ама PCR не е 15 минутен тест!

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Отново типичното " та аз съм умен, преуспял .... и не съм длъжен да ви спазвам закони и наредби". Или най краткия път да се превърнеш в получател на писма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#4] от "dpnps":Е да ама PCR не е 15 минутен тест!
  —цитат от коментар 18 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не съм и казал, че ПСР е 15 минутен тест. Но има такива тестове.

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8083585/15-minute-coronavirus-blood-test-used-China-Italy-Japan-NOT-UK.html

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6038 Весело

  Много "разбиратели" и разни други "толупи" си мислят, че да си вирусоносител, е като да имаш алкохол в кръвта, като само надуваш един "дрегер" и всичко излиза на минутата. После изтрезняваш, ходиш два пъти по "голяма нужда", изкарваш махмурлъка, преспиваш, и си като нов.
  Нещата не са на ниво "молекула от няколко атома в кръвта", а са на ниво "чужди форми на живот в клетките", а там науката все още не може да погледне, както гастроентерологът поглежда в правото черво при ректоскопия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Абсолютно безсмислена статия за някакъв мрънкач. Правилата на всякъде били еднакви, но когато великият, успял българин се прибира в България (където ще обяснява каква кочина е), веднага търси изключение от правилото.

 23. 23 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 749 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  ……….известно е , че в Дания има нещо гнило......колкото до карантината......сега , упорито се говори всред хората , че у нас през януари е имало доста стряскащо тежки случай на пневмония и прекаралите я твърдят , че било " много , много тежко " …..ако , това е вярно , очевидно сме закъснели с мерките и най-вероятно пикът сме го минали без да се усетим даже...но е факт , че заразените пристигат отвън и ограничаването им тук по места е повече от задължително......за здравите е най-добре да се работи върху самосъзнанието им и да не се ограничават в нормалните им житейски дейности.....

 25. 25 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#20] от "dpnps":

  Е да, има бързи тестове. Но човека не е искал да си прави бърз тест а PCR...!

 26. 26 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Когато си вирусоносител обикновено PCR-а хваща вируса!
  РНК вируса почти винаги се засича.

 27. 27 Профил на Nemain
  Nemain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Да вярваме на истината":

  Когато гражданин на България се осигурява в друга европейска страна, има право да получи лечение в България, т.е. осигуровките му важат и тук. Нещо неясно?

 28. 28 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град”
  Всеки вирус е обвивка около генетичен материал и няколко протеина и дори не е нещо живо, той може да се възпроизведе само ако нахлуе в жива клетка.

 29. 29 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Явор и подобните му стига са мрънкали. Сигурен съм, че там където работят спазват законите защото иначи никой не би ги търпял. Подобни индивиди,като дойдат тук решават, че сме бабанова република и могат да правят каквото си искат.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 30. 30 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 546 Гневно

  Правилата са за всички!!! Без изключения!!!

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#30] от "Калиманата":

  Всички знаем, че в Мутростан правилата НЕ са еднакви за всички. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#27] от "Nemain":

  Не е точно така. Виждал съм как в Пирогов НЕ зачитат европейска осигуровка на българка и я накараха най-нагло да плати в брой !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Цига@нската махала в Ямбол и техните родни братя от хасовските села са показателни какво ще се случи в България. Отново ще плащаме , вече милиарди , заради тази част от населението.Нито са здравно осигурени , нито спазват санитарни мерки. Сега като добавим и връщането на " българските " граждани от Турция за Рамазана ще излезем от ситуацията някъде към 15 септември. Ангелгова само ще си мечтае за летен сезон.

 34. 34 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Значи не си ми интересен, запази си словоблудствата за себе си!

 35. 35 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  До коментар [#29] от "haq30626233":

  Същото се наблюдава и при начините на шофиране.
  Едни и същи хора, карайки в чужбина, спазват всички правила, но в момента в който влязат в България, отключват желанието си да се държат като откровени малоумници на пътя.

  Panta rhei....
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#34] от "Калиманата":

  Хич не ме вълнуваш драга, вълнува ме ИСТИНАТА !!!
  И затова така подскачате ти и колежките ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  До коментар [#35] от "Molossian":

  Защото тук са БЕЗНАКАЗАНИ!
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Явор и подобните му стига са мрънкали. Сигурен съм, че там където работят спазват законите защото иначи никой не би ги търпял. Подобни индивиди,като дойдат тук решават, че сме бабанова република и могат да правят каквото си искат.
  —цитат от коментар 29 на haq30626233


  И той спазва правилата и влязъл в официален контакт със съотетния орган.А и правилата,предпочитам израза нормативни актове, не намирам в тях нищо сакрално и самоцелно,не са казармена заповед от вида "Падни за десет".Нормативните актове и приложението им подлежи на оспорване и общо самият акт,и ад хок по конкретен казус,подлежат и на ревизия,като премането им ,промяната и отманята им е основната част от политическия процес.
  Ако е решил да избегне карантината има начини да влезе в страната без да влезе в регистъра.

 39. 39 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":Когато си вирусоносител обикновено PCR-а хваща вируса!РНК вируса почти винаги се засича.
  —цитат от коментар 26 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не. Хваща го когато си зарАзен.

 40. 40 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2418 Неутрално

  До коментар [#39] от "Грую":

  А всеки е заразен точно от момента в който ВЕЧЕ е носител на този вирус...

 41. 41 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Странно явление е ганчо бегето, до вчера ревеше за прекомерни мерки, днес вече е първи да хока тези, които не желаят да живеят като мишки за в бъдеще...

 42. 42 Профил на YordanBorissov
  YordanBorissov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тогава ,защо направените PCRтестове(всички отрицателни) на 217 депутати, всички изследвани преди около месец и вероятно направени им(при това БЕЗПЛАТНО), без да имат каквито и да било симптоми във връзка с доказано заразените,( с положителни PCR testове),техни колеги, с които са работили заедно(контактни лица), а именно- Даниела Дариткова, депутат от ДПс и още един такъв от ГЕРб, бяха "основание" да не търпят тази 14 дневна задължителна карантина??!!.Нещо повече, депутатите продължиха да си в работят в Народното събрание и да се размотават свободно.??!!Защо?!

 43. 43 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 362 Неутрално

  До коментар [#7] от "SS":Това го препоръчахме още първите дни на кризата но НОЩ НЕ чу !
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Боко по същия начин си върши работата...С голямата лопата...То с животни така се прави...
  Мислех, че срещу него се бореше, но изглежда харесваш политиката на ГЕРБ, даже я надграждаш...
  Може би за това в България продължаваме да живеем като животни...Всеки се държи с другия като животно... всеки наказва, никой не се труди, а с голямата лопата на веднъж и да седаме на масата...

 44. 44 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ма тоз Явор хем логика прилага, хем не е направил най-логичното в случая - да прочете заповедите, където са записани ограниченията и да говори с министъра, който ги е подписал щом има някакви гениални нови идеи. Вместо това хленчил пред администратори от РЗИ, от които нищичко не зависи. А после обиден и недооценен и пред Дневник се изхленчил. А пъ Дневник ни занимава с всичко това вместо да разследва как тъй депутатите ги третираха по схемата на Явор и получиха тестове и не бяха в карантина. На какво основание? Канцеларката Меркел между другото беше в карантина. За нея единственото изключение беше, че като на контактна й направиха 2 теста, а на простосмъртните им праат само 1.

 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Правилата в ЕС се различават. При нас, в Чехия, може да не попаднеш в карантина,
  ако извадиш PCR тест до 96 часа стар.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Проблемът с актуалните PCR тестове е, че когато са положителни са 100% верни. Когато тестът е отрицателен обаче надеждността пада на 60-70% и надолу. Например секретът може да не е взет достатъчно дълбоко в гърлото и да покаже негативен, въпреки че човек е болен.
  Или ако човек е заразен преди 2-3 дена и вирусът още не е почнал да се размножава както трябва, тогава PCR тестът също ще покаже отрицателен.

  Вариант за прескачане на карантината би било с надежден тест за антитела (каквито до момента са още в процес на разработка, както и новият PCR тест на ДАРПА буди надежда) и доказано изграждане на имунитет въз основа на тези антитела.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Домашната изолация не се прилага за дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения . Вярно, че министри не са споменати, но то се подразбира. Защо тогава Караниколов се самоизолира, да не говорим, че въобще не трябваше да ходи в ОАЕ.

 48. 48 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#1] от "deaf":

  Хаха. Засичат, даже и на кози и папая, както се оказа.
  Нека сега сериозно. Тестът не хваща първите дни на заразата, а чак след около седмица. Ако си направиш днес тест, то е като жена да си направи за бременност- ако е седмица-две след забрененяване, ще даде, ако вчера е забременяла, няма. Карантината на влизащите в страната е за това. На всичкото отгоре първите дни си май най-заразен, поне ако прилича на грипа по това.

  А другите възможни хипотези като това да се заразиш след теста, примерно в самолета да има болен бягащ към родното място?

  Вирусът не е нещо статично, а се предава във времето. Резултатът ти днес не значи нищо за утре. А дългият инкубационен период при CoVID 19 е гаден. Грипът се развива за часове, симптомите са силни до 48 часа. Сравни го с 7-14 дни, та до 20-25 дни.

  Заради тези неща не съм чул отрицателен тест да те освобождава от карантина никъде. По-скоро тестовете по летищата са за това дали да не те натоварят обратно на следващия самолет.

 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#44] от "kykyyy":

  Постъпил е като цивилизован човек.Първо се е свързал с органа,който би го поставил под карантина.Това е първото и най-логично и икономично действие,Като не е постигналжелания резултат има възможност да оспори заповедтта по реда Административно-процесуалния кодекс, и да инициира граждански и политически натиск за промяна или отмяна на заповедтта,
  Нито може,нито има смисъл да се обажда на министъра,министъра и в изпълнение врамките на правомощията си и съобразно с получените нареждания и препоръки.Не е предвидено участието на граждани в процеса по издаване на таива актове.

 50. 50 Профил на nbelchev
  nbelchev
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тръгвам от София, отивам в Пловдив. В Пловдив не подлежа на 14-дневна карантина. Стоя една седмица в Пловдив и се връщам в София и пак не подлежа на 14-дневна карантина. Връщам се обаче от Атина и автоматично подлежа на 14-дневна карантина.
  Не намирам никаква логика и моля някой да ми обясни. Вирусът в Атина, Лондон, Стокхолм и Горна Оряховица различни ли са? Мога да разнасям инфекцията както от София в Пловдив и обратно, така и от Атина в Йохансбург и по същия начин - от Каспичан в Мало Бучино... Моля някой да обясни логиката, ако изобщо има такава. Благодаря.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK