Светла Паркър и Ан Грифин, доброволки: Тази криза прави от хората човеци

Светла Паркър (вляво) и Ан Грифин пред кризисния център за жени пострадали от насилие "Света Петка" в София, където доставят храна и други неща за жените в нужда.

Светла Паркър (вляво) и Ан Грифин пред кризисния център за жени пострадали от насилие "Света Петка" в София, където доставят храна и други неща за жените в нужда.Разнасяне на храна, оказване на помощ на хора със затруднено придвижване, помощ за съседите, помощ в болницата - това са малка част от доброволческите инициативи, предизвикани от коронакризата, към които всеки може да се включи. Точна бройка на хората, решили да отделят от личното си време и средства в тази ситуация, няма. Постоянно към инициативите се включват нови участници, а и самите каузи се разнообразяват. Има и случаи на злоупотреби - хора се обвяват за нуждаещи се, а всъщност не са. Освен към големите организации като Български червен кръст (БЧК) и доброволческото формирование към Столична община, каузи търсещи доброволци могат да бъдат открити и на сайта "Time heroes".


"Дневник" ще публикува интервюта с няколко доброволеца в следващите дни, които от първо лице разказват в какви каузи участват и защо.


Светла Паркър и Ан Грифин живеят и работят заедно. Светла е разведена, с две деца Ема и Индия. Бившият й мъж е англичанин. Ан е американка, живее от 11 години в България. Двете имат бизнес с износ на троянска керамика и доскоро ежедневието им е било забързано, свързано с много пътувания - САЩ, Европа, Азия. Кризата с разпространението на коронавируса променя това.
"По принцип работата ни досега е била далеч от благотворителността", казва Светла. Уточнява, че пандемията засега само ще стопира нещата, но няма да се отрази пагубно на бизнеса им. "Не ни поставя в ситуация да се чудим как да се справим. Но се оказахме с много свободно време".


"Решихме, че след като за известно време ще се застоим в България и няма да пътуваме и четейки новините, гледайки, телевизия, което аз не правя много често, установихме, че доста хора от всякакви сектори са много засегнати, особено сезонните работници. Чухме много лични истории, при които четиричленно семейство ядат две яйца и една консерва домати. Тогава решихме с Ан да се включим в такава иниациатива или да подемеме такава", разказва Светла.


Така тя става администратор във фейсбук групата "Благотворителност за семейства в крайна нужда". "За мое голямо учудване, тази група набра скорост и за по-малко от три седмици, събра няколко хиляди членове. Оттам има много нуждаещи се, но и много злоупотреби. За съжаление, едното върви с другото", споделя Светла.


Междувременно двете се свързват с "Каритас" и стават доброволки за разнасяне на топла храна и от първи май ще се включат в друга кауза на организацията. Преди това Светла е помагала на бежанци отново през организацията.


Светла Паркър

© Личен архив

Светла Паркър


Разговаряме с тях малко преди да се качат на колата си, за да занесат поредния хранителен пакет. Помагат на около 10 семейства, но нищо не е постоянно. "Не мога да ви кажа точна бройка, но постоянно помагаме - т.е. занесли ме повече от един път неща на тези 10 семейства. Но нещата са динамични. Имаше едно семейство от "Младост 4", които ни потърсиха само веднъж".


В началото групата се развива лавинообразно. Има поръчки за храни за цялата страна. Светла и Ан говорят с една куриерска фирма за евентуални преференциални цени за доставка из страната, но им отказват. Затова сега двете са говорили с ит специалисти как да развият групата в платформа. Така ще може по-лесно да се намират и координират доставки към нуждаещи се.


Двете помагат и с доставка на необходимости за кризисния център на Столична община и с центъра за настаняване на жени, пострадали от насилие. "Там имат нашият телефон и ако някой има нужда от нещо , ни се обаждат. На една такава жена, която готвеше на един котлон за тримата си сина, й занесохме печка", казва още Светла.


"Донякъде съм доволна за това, кеото се случи. Това, което виждам, е че хората започват да става повече хора, по-малко машини. Има хора, нa които им влияе много зле със сигурност, но аз виждам хора, които по-често се усмихват, по-често да говорят и да се замислят върху това, което говорят", отговаря Светла на въпроса как изглежда кризата през нейната доброволческа работа.


Ан Грифин

© Личен архив

Ан Грифин


Според нея хората са започнали да комуникират по-добре. "Нямам предвид ежедневните безумни разговори, които водим и мислим, че всъщност комуникираме, но всъщност не общуваме въобще. Хората стават все по-човечни. Тази криза по някакъв начин превръща хората в човеци", казва още Светла.


За удовлотворението от това, което правят, казва, че "няма друго такова усещане като усмивката на човека срещу теб, който разбира, че не е в безизходица вече". "Да видиш отчаян човек, който се усмихва и разбира, че всъщност има надежда. Някои от тези хора са ми приятели вече и ги чувствам доста близки. И чувството, че може би си променил нечии живот към по-добро е незаменимо", споделя още доброволката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK