На живо

Коронавирусът в България: Заболелите вече са 1872, всеки десети е медик (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Заболелите вече са 1872, всеки десети е медик (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталЗаболелите от коронавирус нараснаха на 1872, починалите са 86. Парламентът прие на първо четене Закона за здравето, който ще продължи да легитимира противоепидемичните мерки в страната след отпадане на извънредното положение от 13 май.


"Дневник" следи в реално време ситуацията в страната.
"Пирогов" е свил дейността до една трета от обичайната

"Пирогов" е свил капацитета си до една трета спрямо обичайното. Това съобщи пред БНТ директорът на болницата проф. "Асен Балтов.


Болницата беше първата в страната с диагностициран пациент с коронавирус, и това се случи точно преди 60 дни, напомни директорът. За три седмици спешната болница успя да се преструктурира с инфекциозна реанимация и инфекциозна клиника, да се подготви с оборудване, консумативи, лични предпазни средства, подчерта той.


Балтов съобщи, че сега в болницата се намират само дежурните специалисти, има ограничения за работещия персонал, възрастните служители са пратени в отпуск, а на първа линия са специализантите и младите специалисти. " Не съм виждал "Пирогов" абсолютно изпразнен, всичко беше все едно е паднала бомба. Тъжно", обобщи директорът.


Според него мерките за борба с разпространението на коронавируса м страната са изключително навременни, а предстоят нови пикове и хората трябва да се подготвят да живеят с вируса.

Държавата е готова да плаща настаняване на хотел на хора от социални домове, ако се налага тяхната изолация заради опасност от коронавирус. Това съобщи пред БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Тя подчерта, че станалото във Видинско с огнище на зараза в такъв дом е инцидент и държавата прави всичко възможно да не се повтаря.


Помолена да коментира ситуацията в ромските гета, Сачева направи уговорката, че политиките са еднакви за всички граждани и не трябва да им се предава етнически нюанс. Даде пример с това, че представители на ромската общност са направили дарения на болниците в Сливен и Добрич. Какво коментира Сачева за безработицата вижте тук.

Екип на Военномедицинска академия от София започна дезинфекция на болницата във Видин, съобщи БНТ. По-рано през деня областният управител поиска помощ от Министерството на отбраната, защото местните власти не успяваха сами да се справят със заразата. Той отправи призив и към медици, които могат да помогнат на местната болница, но засега никой не се е отзовал. Случаите на СОVID-19 сред персонала са 43.

Заболелите нараснаха на 1872

1872 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17 ч. днес, 8 май. През днешния ден са доказани още 7 нови случая: 1 в Пловдив, 1 в Кърджали, 1 в Кюстендил, 1 в Разград и 3 в София, информира пресцентърът на Министерството на здравеопазването.


379 са настанени в болници, от тях 49 са в интензивни отделения и клиники. 201 са заболелите медицински служители (11% от всички установени случаи).914 от регистрираните са мъже и 958 - жени. Средната възраст на заболелите е 48 г.


Починалите са общо 86. В "Пирогов" е починал 84-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и артериална хипертония, прекарал е и инсулт. В областната болница в Ямбол е починала 52-годишна жена, която е била със стенокардия и артериална хипертония.

Ямболската болница отваря трето отделение за заразени с коронавирус, след като второто се е напълнило само за 24 часа, съобщи Би Ти Ви. Причина за епидемичния взрив е огнището на зараза в ромския квартал, който втори ден остава напълно блокиран. Според областния управител обаче ситуацията е под контрол. "Затова сме ограничили само този периметър от квартала, в който има констатирани хора с коронавирус", обясни Димитър Иванов.

Автобусите в Пловдив с нормално разписание

Автобусите по всички линии на масовия обществен вътрешноградски транспорт в Пловдив възстановяват делничното си разписание от 11 май, съобщиха от Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта". Заповедта е на кмета Здравко Димитров и е във връзка с предстоящата отмяна на обявеното извънредно положение. От общинското предприятие напомниха, че досега автобусите се движеха с неделно разписание.

Още два големи парка отварят в София

Още два големи столични парка - "Врана" и на Военната академия отварят врати утре, 9 май. Заповедта за това е издадена от кмета на София Йорданка Фандъкова.


Както и останалите паркове те ще могат да се ползват при спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече - физическата дистанция. "Врана" ще работи в събота и неделя от 10 до 16 часа. От утре ще бъде отворен за граждани и археологическият парк "Западната порта", както и градината при мавзолея на Александър Батенберг.

Депутатите се връщат на 14 май

Парламентът възстановява работата си от четвъртък - 14 май, обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в края на извънредното заседание за гласуването на промените в Закона за здравето. Във вторник, 12 май ще има извънредно заседание, на което законът ще бъде гледан на второ четене. На председателски съвет ще бъде обсъдено как точно НС ще продължи работата си и какви ще са начините за регистрация.


Коронавирусът в България: Заболелите вече са 1872, всеки десети е медик (хронология)

© Георги Кожухаров

Законът за здравето е приет на първо четене

Парламентът прие на първо четене Закона за здравето със 125 гласа "за", нито един "против" и 69 "въздържал се". Законопроектът ще продължи да легитимира противоепидемичните мерки в страната след отпадане на извънредното положение от 13 май. Предвижда се здравният министър да може да обявява "извънредна епидемична обстановка" на територията на цялата страна или в някои региони. Част от мерките ще останат да действат още два месеца, или до 13 юли.


Подробности за дебатите - тук

Всеки допълнителен месец, в който икономиката в глобален и регионален мащаб остава блокирана, влошава годишната оценка за БВП с около 2%. Това казва в интервю пред "24 часа" управителят на БНБ Димитър Радев. "В момента сме свидетели на безпрецедентен спад на икономическата активност. Оптимизмът или песимизмът зависи от това колко бързо този спад ще бъде преодолян", казва Радев на въпрос дали БНБ е актуализирала отново прогнозата си за икономиката на България заради кризата с коронавируса.


Подробности - тук

В предложения от правителството нов Законопроект за изменение на Закона за здравето, с които трябва да се регулират противоепидемичните мерки след отпадането на извънредното положение се съдържат множество проблемни моменти, написаха в позиция от "Демократична България". Сред тях са липсата на обективен законов стандарт, който да позволи ограничаване на определени основни права, липсата на стандарти и критерии за преценка кога, при какви обстоятелства и за какъв период от време може да се обяви "извънредна епидемична обстановка", неяснота при кои ситуации може да се прилага режимът на бедственото положение, липсата на гаранции за конституционосъобразност, пропорционалност, необходимост и преследване на легитимна цел при въвеждането на временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион.

За връщане на вече отменени ограничителни мерки може да се мисли, ако в рамките на три дни се задържи тенденция за 100 новозаразени с коронавирус, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточнява, че сега случаите от 40-50 до 70-80 на ден. "Очевидно сме много далече от края на епидемията и всякакви решения – както за отпускане на мерките, така и за тяхното връщане, би следвало да се вземат много внимателно и много пропорционално", е мнението на Кунчев.
Какво каза Ангел Кунчев в интервю за "Дневник" - тук

БЧК отчете над 1.6 млн. лв. дарения

Паричните и материални дарения за кампанията на БЧК #ЗаедноСрещуCOVID19 надхвърлят 1.6 млн. лева, съобщиха от организацията. Последната постъпила сума е от 92 хил. лева, събрани от благотворителния концерт #ПомогниОтВкъщи2.


Коронавирусът в България: Заболелите вече са 1872, всеки десети е медик (хронология)

© Георги Кожухаров

Глоба за без маска в градския транспорт

От следващата седмици екипи от контрольори и полицаи ще извършват масови проверки в превозните средства от градския транспорт в София и ще глобяват пътниците, които не носят маски. Това каза пред "Нова телевизия" директорът на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Димитър Дилчев.


Подробности - тук

Видин иска помощ от армията

Областният управител на Видин Момчил Станков обяви пред БНТ, че обстановката в района е много тежка и поиска незабавна и бърза помощ, включително и от армията. Той обясни, че 10% от лекарите в болницата в града са заразени с коронавирус и това пречи много на работата в лечебното заведение. Станков допълни, че трябва спешна дезинфекция на болницата, както и допълнителен персонал. Все още обаче никой не е поискал да дойде да работи в болницата, уточни областният управител.

Предложихме с промените в Закона за здравето да се удължи с година срокът на категоризацията на местата за настаняване, за които той изтича тази година, каза днес министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ.


В коментар за безплатните чадъри и шезлонги, тя уточни, че трябва да остане и вариант да има намалени цени, защото е нужен индивидуален подход за всеки един плаж, но крайното решение е на парламента.


Ангелкова очаква най-късно в понеделник да излязат препоръките и указанията към местата за настаняване, които да им позволят да отворят. Както е известно забраната за пътуване с цел туризъм в България ще отпадне на 13 май.


Следващата седмица се очаква комюникето на Европейската комисия за сектор туризъм, което да даде единни указания и препоръки за възстановяването на работата в него. Министърът каза, че за момента няма данни за туроператор, обявил несъстоятелност.

Регистрираните нови случаи са 54

Новите регистрирани случаи на заразени с COVID-19 в страната са 54 за изминалото денонощие при направени 1397 проби, съобщиха от националния оперативен щаб. Най-много са новите случаи в София - 28. В Ямбол са 9, а в Плевен - 4. Има 5 деца. Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус в страната са 1865, а направените проби са 54 328.


В болница са 355 души, като 43 са в интензивни отделения.


През последното денонощие няма нови починали и техния брой остава 84. Излекуваните до момента са 401.


За денонощието има 9 нови заразени от медицински персонал, като пет са лекари.

Брифингът на представител на щаба:


Парламентът ще разгледа на извънредно заседание на първо четене Закона за здравето. Той вчера беше одобрен от водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси. Законопроектът има за цел да уреди мерките на територията за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с коронавируса след прекратяването на извънредното положение.
Дебатите по темата можете да следите - тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK