Какво означава да си резидент на ОАЕ

Какво означава да си резидент на ОАЕ


В интервю за Би Ти Ви на въпроса какъв е статутът му в Обединените арабски емирства Васил Божов каза, че е "резидент", както и че е влязъл в страната "по работа" и ако напусне територията на ОАЕ, сигурно ще бъде арестуван. Досега от българските власти нямаше официална информация за задържането и освобождаването на обвиняемия в България бизнесмен. Днес той изясни, че след пускането му от затвора, може да се движи свободно из емирствата и там няма ограничения. Божков твърди, че живее под наем и че дори да има влиятелни познати в държавата, никой не му е помагал в настоящата ситуация. Той не беше питан и не коментира има ли бизнес в ОАЕ и с какъв документ за самоличност е. (Видео с интервюто с него - тук)


Какво означава да си резидент на емирствата?


Статутът "резидент" е за всеки чужд гражданин, получил право на постоянно пребиваване на територията на емирствата. Той се дава за срок между 1 и 3 години според продължителността на визата, позволяваща постоянно пребиваване.
Такава виза се издава, след като чужденецът е влязъл законно на територията на ОАЕ. Но за граждани на България това не е проблем, тъй като от 2014 г. влизането в страната е без визи.

За получаването на виза за постоянно пребиваване се изисква медицински преглед и проверка от органите за сигурност. Самата виза се залепва на страница от задграничния паспорт, за да може собственикът ѝ да влиза и излиза без проблеми от емирствата за периода на действието ѝ.


Има едно условие, което виза за постоянно пребиваване поставя пред този, на когото е издадена - при излизане от ОАЕ да не стои в чужбина по-дълго от половин година (визата се прекратява автоматично 6 месеца след последното пресичане на границата при излизане без последващо влизане в емирствата). Това означава, че всеки българин със статут на резидент трябва поне два пъти годишно да пребивава на територията на ОАЕ, за да не изгуби визата си.


И лична карта за резидентите


За удостоверяване статута на резидент се издава и лична карта, която на практика не е различна от тези за гражданите на ОАЕ. До февруари 2013 г. това бяха два различни документа, но след това бяха обединени в един под името Resident Identity Card. Различни останаха изискванията за издаването му за хора от емирствата и чужденците, както и срокът на валидността му.


Едно от предимствата е, че с такава карта се минава много бързо при влизане на международното летище в Дубай. Това става през т.нар. Smart Gates, подобни на устройствата и в Европа, където е достатъчно само да поставиш международен паспорт (за някои страни е достатъчна и национална лична карта) на специален четец и да застанеш за разпознаване от камера.


Картата се издава от Федералната агенция за самоличността и гражданството и за нея задължително се кандидатства от граждани и притежатели на виза за постоянно пребиваване. Носи се непрекъснато извън жилището и се използва за достъп до редица правителствени и други услуги, включително местен номер на мобилен телефон, инсталиране на интернет връзка, регистриране на кола, плащане на сметките за ток/вода, глоби за нарушение по пътищата и др.


Картата е и с номер от 15 цифри и представлява портативна информационна база за притежателя й, тъй като е с чип с биометрични данни, включително пръстови отпечатъци и снимка.


Чужденците (или компания, която ги е наела) кандидатстват онлайн за такава карта, но трябва лично да се явят за интервю в някое от бюрата на Федералната агенция за самоличността и гражданството на територията на ОАЕ. За всеки член на семейството (вкл. децата), който иска да има такъв документ, се кандидатства отделно, но след като чужденецът вече е получил своята карта.


Документите, които обикновено се изискват при кандидатстване, са предоставяне на паспорт и разрешение за влизане или постоянно пребиваване.


Таксата е на практика символична - 100 дирхама (AED), което са малко под 50 лв. - за всяка от годините на действие на документа. Има и еднократна такса от 70 дирхама (или 40 дирхама при онлайн кандидатстване) за обработване на документите. Срокът за издаване на карта е различен, но обикновено е до 5 дни след като е издадена виза за постоянно пребиваване. Получаването става от пощенска станция. Подновяването на картата става по същия ред и с потвърдено удължаване на визата, но не по-късно от 30 дни след изтичането ѝ. От този момент на всеки, искащ удължаването на срока, се налага глоба по 20 дирхама на ден, но не повече от 1000 дирхама.


Влизането на Божков в ОАЕ


В интервюто Божков не коментира откога има такъв статут в емирствата.


Покрай разследванията срещу него се разбра, че бизнесменът е имал служебен паспорт, издаден от външно министерство още през 2011г. и преиздаден през август 2019г. От МВнР потвърдиха, че е имало основания да има такъв документ, което било съгласувано със спортното министерство, защото е в качеството на Божков на член на УС на Български съюз за физическа култура и спорт (БСФС). Те заявиха, че са анулирали паспорта му на 17 февруари 2020г., макар основанията да останаха неясни. От външно твърдят още, че през 2019г. и при напускането му на страната през януари 2020 - той не е използвал този паспорт.


По неофициална информация, Божков е напуснал България с частния си самолет в уикенда на 25-26 януари заедно с Георги Попов - нагов ключов съдружник и собственик на мажоритарния дял във футболния "Левски". бизнесменът потвърди, че с Попов са зедно в ОАЕ (едно от обвиненията срещу Божков е за организатор на престъпна група, в която Попов е сред членовете). Не е ясно дали и той има същия статут.


Какво каза Божков за Борисов, за честите си разговори с Горанов, за ролята на Пеевски и Гешев - четете тук.
Потвърждението на Горанов, че двамата са се срещали - тук.
За финансирането на Левски от държавата - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  Ако Божков притежава лична карта на "резидент" в ОАЕ значи е недосегаем за Гешев.....Безсилието на нашата "прокуратура"е очевадно.....Вероятно е пуснат съзнателно....Както и досега не е ясно дали има запор върху ЛИЧНИТЕ му сметки...Вероятно НЕ!!!
  Черепа със сигурност има и друг паспорт(вероятно аржентински) и може да се потопи когато пожелае.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  Обединените арабски емирства са на светлинни години от ДЕМОкратична България и то не само заради природните си богатства. Достойнството на гражданите, спазващи законите, е грижа на държавата, а при нас това е по-по-най-първа грижа, което се утвърждава от всяка власт. Е, от по-ОПравните все по-здраво.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 999 Любопитно

  Знае Божков какъв е реда,от стара коза яре е!И пари си има за харчене, има много приятели който веднага му помагат,кой с милион,кой с два,някой и с пет!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Весело

  Чакайте го да се върне Черепа :)) От умрел писмо след като е толкова лесно да станеш резидент :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От интервюто:
  - Какво е общото между мутрите от 90-те години и сега?
  - Бойко Борисов.
  - А каква е разликата?
  - Пеевски.

  По-кратко и по-ясно едва ли някой може да го каже.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Резидент казвате, интересно? А в бойколандия има ли нещо като разузнаване, ДАНС и.т.н?
  Не съм фен на сергишев но неговото определение е най-точно - циркаджии! А тикварите решиха с няколко тона лечебни фурми да замажат издънката.

 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  Божков идвай си да се разберете с Влади по мъжки...

 8. 8 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Се живе много добре там ! Много се добре може да печели !

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  ".....при условие че не стои в чужбина по-дълго от половин година (6 месеца след излизането визата се прекратява автоматично)...."

  Аха, затова Делян Пеевски не се застоява много в България.

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Весело

  И какво остава за народа?
  ...Фурмитееее...

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Я се уточни, хем Гешев е безсилен, хем Божков е пуснат съзнателно.
  Договори за екстрадиция имаме със страни, където едва ли някой ще иска да бяга...

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От интервюто:- Какво е общото между мутрите от 90-те години и сега?- Бойко Борисов.- А каква е разликата?- Пеевски.По-кратко и по-ясно едва ли някой може да го каже.
  —цитат от коментар 5 на ppopov_67


  И продължението: Какво е общото м/у борисов и пеефски? - Когато борисоф погледне в огледалото, вижда пеефски.
  Каква е разликата, м/у борисов и пеевски? - Борисов изпълнява онова, което му нареди пеевски.

 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#5] от "ppopov_67":

  Абосолютише! Все пак чиляка е с математическо образование а не с тапия от помощното училище във Вършец.

 14. 14 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#6] от "telqk":

  и разузнавачи има и агенти - ама са руски май:)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#14] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Ако добавите и Вагнеровците идилията ще е пълна!

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Весело

  Хубава статия, ама зависи КОЙ е резидентна ! Не всеки резидент там се навестява от руските служби, все пак ! И не всеки резидент е милиардер !

 17. 17 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Весело

  Означава и да си спестовник......то и у нас е горе-долу същото , но не се вдига толкова шум до небето.....просто е въпрос на правилна подготовка при обучението.....

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Ако Божков притежава лична карта на "резидент" в ОАЕ значи е недосегаем за Гешев.......
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt


  За недосегаем не сте съвсем прав, но за Гешев сте напълно прав.

  По принцип не е невъзможно Божков да бъде екстрадиран от ОАЕ. Стига на тамошните власти да бъде обяснено за какви престъпления е търсен.

  Да, ама точно Гешев точно това няма как да обясни.

  Това навярно е и причината да няма червена бюлетина за Божков - Секретариятът на "Интрепол" не е успял да разбере как така за данъчни престъпления се търси мажоритарния собственик на дадена фирма, но не и нейните изпълнителни директори. Смайването им е нарастнало още повече, когато се е изяснило, че не става дума за укриване на данъци, а за платени по-малки такси. Които - поне в техните представи - се определят от този, който ги събира и няма как някой хем да плати по-малко, хем да получи това, за което е таксата. Били са окончателно ошашавени ако са им обадили, че цялата работа е станала защото по закон таксите се определят от самия платец с негова декларация. А това как може да се води разследване и повдига обвинение без влезли в сила облагателни актове има ли аджеба нещо да се плаща и колко със сигурност е извън възможностите на тяхната фантазия.

  Та ако така е станало със Секретарията на "Интерпол" няма причина да не стане същото и с властите в ОАЕ. Ако вече не е и станало.....

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Ако Божков притежава лична карта на "резидент" в ОАЕ значи е недосегаем за Гешев.......
  —цитат от коментар 1 на Willy Messerschmitt


  За недосегаем не сте съвсем прав, но за Гешев сте напълно прав.

  По принцип не е невъзможно Божков да бъде екстрадиран от ОАЕ. Стига на тамошните власти да бъде обяснено за какви престъпления е търсен.

  Да, ама точно Гешев точно това няма как да обясни.

  Това навярно е и причината да няма червена бюлетина за Божков - Секретариятът на "Интрепол" не е успял да разбере как така за данъчни престъпления се търси мажоритарния собственик на дадена фирма, но не и нейните изпълнителни директори. Смайването им е нарастнало още повече, когато се е изяснило, че не става дума за укриване на данъци, а за платени по-малки такси. Които - поне в техните представи - се определят от този, който ги събира и няма как някой хем да плати по-малко, хем да получи това, за което е таксата. Били са окончателно ошашавени ако са им обадили, че цялата работа е станала защото по закон таксите се определят от самия платец с негова декларация. А това как може да се води разследване и повдига обвинение без влезли в сила облагателни актове има ли аджеба нещо да се плаща и колко със сигурност е извън възможностите на тяхната фантазия.

  Та ако така е станало със Секретарията на "Интерпол" няма причина да не стане същото и с властите в ОАЕ. Ако вече не е и станало.....

 20. 20 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  "По принцип не е невъзможно Божков да бъде екстрадиран от ОАЕ. Стига на тамошните власти да бъде обяснено за какви престъпления е търсен."

  За екстрадиция, се изискват не обяснения, а доказателства.
  Това да не е тулупа да изпраща незаконно нарочени за гюленисти, на Ердоган!?

 21. 21 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#1] от "Willy Messerschmitt":

  Резидент означава само право на пребиваване. На практика всеки, който има легална работа в ОАЕ, или може да докаже достатъчно активи и доходи, може да бъде резидент. Това важи за всяка една държава...

  Това не дава права на гражданин на съответната държава.

 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#5] от "ppopov_67":

  От интервюто:
  - Какво е общото между мутрите от 90-те години и сега?
  - Бойко Борисов.
  - А каква е разликата?
  - Пеевски.
  По-кратко и по-ясно едва ли някой може да го каже.
  —цитат от коментар 5 на ppopov_67


  А и едва ли някой по-вътрешен човек.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  "По принцип не е невъзможно Божков да бъде екстрадиран от ОАЕ. Стига на тамошните власти да бъде обяснено за какви престъпления е търсен."

  Да, но няма държава на света, която да екстрадира човек при некадърни обвинения!

 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  Да не забравяме още защо се издава червена бюлетина:

  What is a Red Notice?
  A Red Notice is a request to law enforcement worldwide to locate and provisionally arrest a person pending extradition, surrender, or similar legal action.

  It contains two main types of information:

  Information to identify the wanted person, such as their name, date of birth, nationality, hair and eye colour, photographs and fingerprints if available.
  Information related to the crime they are wanted for, which can typically be murder, rape, child abuse or armed robbery.
  Red Notices are published by INTERPOL at the request of a member country, and must comply with INTERPOL’s Constitution and Rules. A Red Notice is not an international arrest warrant.

  A Red Notice is an international wanted persons notice, but it is not an arrest warrant.

  Последното изречение е съвсем точното описание на бюлетината. Но както всички знаем такава НИКОГА не е искана или издавана за Божков, така че всичко казано от властите в България е мижи да те лажем :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#21] от "peaspiring":

  Грешите. Резидент означава, че си постоянно пребиваващи в дадена държава без да си неин гражданин. Ползваш се със същите права като гражданите на съответната държава, но за теб има изключения от гражданските права. Обикновенно изключенията са свързани с право на глас, заемане на определени длъжности и постове най-често политически и от сферата на сигурността...

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  От интервюто:- Какво е общото между мутрите от 90-те години и сега?- Бойко Борисов.- А каква е разликата?- Пеевски.По-кратко и по-ясно едва ли някой може да го каже.
  —цитат от коментар 5 на ppopov_67


  И още нещо каза. Че и тогава, и сега ББ изпълнява ролята на съединител между групите.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 27. 27 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Това на личната карта снимката на Божков ли е? Много му отива този чаршаф.

 28. 28 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  До # 24 padrino. Да така е само лъжат народа,че искат да го върнат. Така е и с Цветан Василев,те никога не са искали той да се върне в България,защото ще им каже всички кирливи ризи и на Боко и на Пеевски и на Цацаров. Всички са навързани като свински черва.

 29. 29 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Е, ясно че нарочно са го пуснали. Той уж тръгнал по работа, а те пък случайно повдигнали обвинения два дена след това, а и служебен паспорт имал :)
  Тук би станало по-неодобно, щото или трябваше да го осъдят или да го самоубият. Така им е най-удобен.
  Случката с цецко мустака номер две :)

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Борецът за Свобода и Демокраьия Божков е развързал кесията,явно!Ще има по 5-10 статийки за него в Опозиционната Газета!

 31. 31 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Весело

  В контекста на Васил Божков означава, че може би няма да го видим повече 😉

 32. 32 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#21] от "peaspiring":Грешите. Резидент означава, че си постоянно пребиваващи в дадена държава без да си неин гражданин. Ползваш се със същите права като гражданите на съответната държава, но за теб има изключения от гражданските права. Обикновенно изключенията са свързани с право на глас, заемане на определени длъжности и постове най-често политически и от сферата на сигурността...
  —цитат от коментар 25 на Ivan_


  До коментар [#25] от "Ivan_":

  И как точно това което аз съм написал, се различава от това, което вие сте написал???

 33. 33 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 453 Неутрално

  От интервюто:- Какво е общото между мутрите от 90-те години и сега?- Бойко Борисов.- А каква е разликата?- Пеевски.По-кратко и по-ясно едва ли някой може да го каже.
  —цитат от коментар 5 на ppopov_67


  С едно малко уточнение че Черепа беше много близък както до мутрите , така и до Борисов. Да не забравяме какви данъчни декларации подаваше с години на специално надраскания факс и никой не смееше да му каже копче.

 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално  До коментар [#32] от "peaspiring":

  Вие пишете:
  "Това не дава права на гражданин на съответната държава."
  Това не е коректно, резиденцията ВИ ДАВА граждански права в съответната държава. Понеже не сте гражданин на държавата имате конкретно упоменати ограничения.

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Кольо Христов
  Кольо Христов
  Рейтинг: 261 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЗаНиЗа"
  и по електронно правителство! Нашите вече 20 години не могат да направят лична карта с чип!

 36. 36 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  При мен на Черният списък са недемократичните държави, имаме тука конкретен пример с ОАЕ. Едно изключение ми се налага за Русия, искам някога си посетя Санкт Петерсбург и ще го направя.
  Иначе се движа/ех тука в Европа, Швейцария, Люксембург etc.

  Es muß Geld fließen!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK