Бетина Жотева е новият председател на Съвета за електронни медии

Бетина Жотева

© Юлия Лазарова

Бетина ЖотеваСъветът за електронни медии (СЕМ) избра Бетина Жотева за свой председател. Решението тя да оглави медийния регулатор е взето с три гласа, включително собствения ѝ.


"За" са гласували сегашният председател на СЕМ София Владимирова (парламентарна квота, предложена от ГЕРБ), Галина Георгиева (ГЕРБ) и самата Жотева. Другите двама членове на медийния регулатор - Ивелина Димитрова (президентската квота, посочена от Румен Радев) и Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки), са гласували "въздържал се".


Бетина Жотева встъпва като председател на СЕМ утре (9 май), когато изтича и мандатът на София Владимирова. Председателят на медийния регулатор се избира за срок от една година и може да заема поста за най-много три мандата.
"Предстои тежка година, защото има избори. Предстои много важна година за медийния сектор, защото ще има нов закон заради директивата. И предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и е много важна", заяви днес Жотева, цитирана от БНР.


Бетина Жотева бе назначена за член на СЕМ през 2016 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Година по-късно тя бе замесена в скандал, след като Къдринка Къдринова, журналист от БНР и сайта "Барикада", я обвини в заплаха. На заседание на парламентарната комисия по култура и медии през юни 2017 г. Къдринова запита Жотева дали е провеждала от името на външния министър Екатерина Захариева разговори с посланици в полза на закриването на чуждоезичната програма на БНР. По-късно бе разпространен запис на последвал разговор между двете на диктофона на Къдринова, от който се чува, че членът на СЕМ я предупреждава да не опитва да я забърква в интрига и казва: "Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става." Последва остра реакция на Асоциацията на европейските журналисти - България, която определи поведението на Жотева като недопустимо, а БСП поиска оставката ѝ като член на СЕМ. Самата Жотева се извини за тона си към журналиста и не коментира повече темата с мотива, че ще търси правата си в съда.


Преди да стане член на медийния регулатор, Бетина Жотева бе говорител на Министерството на външните работи, а преди това работеше в администрациите на няколко правителства - през 2014 г. е част от политическия кабинет на служебния вицепремиер Екатерина Захариева, била е директор на Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерството на финансите по времето на Симеон Дянков, а преди това на същата дирекция в Министерството на икономиката и енергетиката в служебното правителство през 2013 г.


Жотева е с дългогодишен опит в областта на медиите и връзките с обществеността. Професионалното си развитие започва през 1990 г. в БНТ като водещ на новини и редактор, в периода 2000 - 2005 г. е кореспондент на в. "Труд" и директор на бюрото на вестника в Брюксел. От 2005 г. до 2007 г. е консултант и анализатор към НАТО, а от 2007 г. до 2010 г. е първи секретар по въпросите на връзките с медиите и комуникационните стратегии в постоянното представителство на България в Европейския съюз в Брюксел.


Новият председател на СЕМ има бакалавърска степен от Държавния университет в Будапеща, Унгария, и магистърска степен от Софийския университет "Св. Климент Охридски" по философия и философски науки. Владее четири езика - английски, руски, френски и испански.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK