Рашидов ще иска оставката на министър Банов заради Червената къща

Вежди Рашидов

© Велко Ангелов

Вежди РашидовВежди Рашидов ще поиска среща с премиера Бойко Борисов заради слабото управление на министъра на културата Боил Банов. Повод за гнева му е, че все още не било ясно дали Червената къща ще стане къща-музей на големия скулптор Андрей Николов, обясни той пред БНТ.


"Аз не мога да искам оставки, но това не може да продължава", закани се Рашидов, който е председател на комисията по култура и медии на Нродното събрание. Според него при Банов министерството се занимава само с проблемите на театрите и загърбва другите изкуства. Не може в голямото ателие, където е работил Андрей Николов (1878-1959 г.), да се превърне в зала за публични дебати, а неговата къща на ул. "Любен Каравелов" 15 да не е музей.


"Трябва да стане къща-музей на патриарха на българската скулптура, защото в къщата на Роден или на Салвадор Дали в Барселона не се провеждат дебати", мотивира се Рашидов. Той визира дейността на Центъра за култура и дебати, който прекрати дейността си там в края на миналата година.
Докато бил министър на културата Рашидов лично прехвърлил управлението на Червената къща към Националната галерия, която е структура на министерството.


На въпрос на водещия знае ли чия е собствеността на голямото ателие на Андрей Николов, Рашидов заяви, че то е дарено на Министерството на културата от самия скулптор.


Въпросното ателие обаче е частна собственост и Министерството на културата държи само 2/14 идеални части в него, обяснява Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия, която стопанисва държавната собственост в Червената къща на ул. "Любен Кравелов" 15. В тази зала поради това трудно може да се създаде музей, тъй като трябва съгласието на частния собственик.


Имам грях пред премиера Борисов и пред обществото, изповяда се Рашидов


Рашидов обяви, че има вина към премиера Бойко Борисов, защото му отказал трети мандат да е министър на културата, а му посочил заместника си Боил Банов.


"Дължа голямо извинение на премиера и на обществото за избора, който аз му дадох, за да продължи управлението на институцията. Това е мой голям грях", разпали се той. Дори запита риторично дали въобще има нужда от Министерство на културата.


На въпрос на водещия Георги Любенов дали за Боил Банов говори Рашидов уклончиво отговори, че за него, но добави, че той не иска оставки, защото бил представител на законодателния орган.


След това запита водещия защо БНТ, където всяка сутрин има предаване за култура, не е споменало, че той в последните четири години има две първи награди от световни биеналета на скулптурата. "Как да не ми тежи това", призна скулпторът.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK