Ованес Торосян: Не се класирам за нито една мярка в помощ на свободните артисти

Ованес Торосян

© Георги Кожухаров

Ованес ТоросянСемейството на известния актьор Ованес Торосян едва свързва двата края със заеми от приятели. Това призна той пред Би Ти Ви по повод шумно огласените мерки от Министерството на културата за подпомагане на свободните артисти.


Торосян не работи по трудов договор и не е на щат в никой театър, а работи по проекти. Със съпругата му Милена, която е актриса в Плевенския театър, имат две деца и сега наложените забрани за представления са ги оставили вкъщи.


Министър Банов обяви две мерки за финансова помощ на свободните артисти, които са най-ощетени от затварянето на театрите и концертните зали. Първата е те да получават три месеца минималната заплата от 610 лева. Условието е да са декларирали доход до 1000 лева месечно през 2019 г.
"Изчислих моя доход и се оказа, че е бил 2400 лева тогава. И отпаднахме от тази възможност", каза Торосян.Безлихвеният кредит от 1500 лева не бил за свободни артисти


Втората мярка за свободните артисти е да могат да теглят безлихвен кредит от 1500 лева месечно три месеца поред. Съпругата на Ованес проверила условията за кандидатстване.


"За безлихвения кредит се оказа, че нещата не стоят точно така, както ни ги представят. Тези кредити не са точно за независимите творци и артисти, тъй като за да кандидатства човек, трябва да има трудов договор шест месеца назад (във времето), а Ованес няма такъв. Другото изискване е да бъде в неплатен отпуск, в какъвто аз не съм. Така и двамата не успяхме да покрием изискванията", обрисува ситуацията Милена.


Торосян: И помощта за гледане на дете трябва да умираш, за да я вземеш


Семейство Торосян имало и трета възможност да се опаричи - като антикризисна мярка се отпускат 375 лева еднократна помощ за гледане на дете. Те имат две деца, но тук изискването е месечният доход да е бил под 1000 лева миналата година.


"Абе трябва да умираш, за да ти дадат детските", обобщи Торосян.


Накрая решили да продадат жилището, което изплащат с кредит. За щастие в последния момент банката се съгласила да разсрочи изплащането до есента. "И така останахме в ръцете на приятелите, които ни дават пари, и на моята заплата, защото съм в платен отпуск, слава богу", тъжно заяви съпругата му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK