Свободни артисти: Рашидов противопоставя гилдиите

Вежди Рашидов

© Георги Кожухаров

Вежди РашидовОткритата атака срещу министъра на културата Боил Банов, подета днес от Вежди Рашидов, предизвика независимия сектор да излезе с позиция. Свободните артисти се опасяват, че непремерените изказвания на Рашидов днес по БНТ целят "да противопоставят едни гилдии на други".


"Министерството на културата се е превърнало в министерство на театъра", е оценката на Рашидов за работата на наследника му на поста. Банов бил театрален режисьор и сега загърбвал проблемите на художниците и скулпторите.


За кого всъщност са създадени културните институции
"Културната политика е преклонение и подкрепа на големите творци... Културните институции са създадени заради тях", е друго заключение, споделено от Рашидов, който е председател на парламентарната комисия за култура и медии.


По този повод културологът проф. Александър Кьосев коментира днес в социалните мрежи:


Вежди Рашидов не разбира нищо от музика, литература, кино, танц, театър, публично изкуство: той едва ли познава културната продукция на някой сериозен творец, извън гилдията на художниците и скулпторите. Да не говорим за пълното пренебрегване на културни индустрии, дигитални платформи за култура, списания, книгоиздаване, за развитие на публики, за читалища, библиотеки, културни организации и екипи, младежки култури, за местни културни инциативи и пр."


В кризата трябва консолидация, а не разчистване на лични сметки


В позицията си до медиите свободните артисти отбелязват, че в последните два месеца те са изработили пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност.


"Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други. Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки", се заявява в позицията.


Свободните артисти призовават правителството да се вслуша в препоръките на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството. Артисти и организации от независимия културен сектор, които са подписали разпространената позиция:


Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър"
Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"
Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк"
Гергана Димитрова, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"
Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис"
Петър Тодоров, Фондация "За Родопите"
Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства"
Стефан А. Щерев, Фондация "Информбюро"
Вили Прагер, Фондация "Брейн Стор Проджект"
Владия Михайлова, Виктория Драганова "Инициатива Визуални изкуства"
Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар"
Мира Сталева, "София филм фест", "София мийтингс"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK