Свободни артисти: Рашидов противопоставя гилдиите

Вежди Рашидов

© Георги Кожухаров

Вежди РашидовОткритата атака срещу министъра на културата Боил Банов, подета днес от Вежди Рашидов, предизвика независимия сектор да излезе с позиция. Свободните артисти се опасяват, че непремерените изказвания на Рашидов днес по БНТ целят "да противопоставят едни гилдии на други".


"Министерството на културата се е превърнало в министерство на театъра", е оценката на Рашидов за работата на наследника му на поста. Банов бил театрален режисьор и сега загърбвал проблемите на художниците и скулпторите.


За кого всъщност са създадени културните институции
"Културната политика е преклонение и подкрепа на големите творци... Културните институции са създадени заради тях", е друго заключение, споделено от Рашидов, който е председател на парламентарната комисия за култура и медии.


По този повод културологът проф. Александър Кьосев коментира днес в социалните мрежи:


Вежди Рашидов не разбира нищо от музика, литература, кино, танц, театър, публично изкуство: той едва ли познава културната продукция на някой сериозен творец, извън гилдията на художниците и скулпторите. Да не говорим за пълното пренебрегване на културни индустрии, дигитални платформи за култура, списания, книгоиздаване, за развитие на публики, за читалища, библиотеки, културни организации и екипи, младежки култури, за местни културни инциативи и пр."


В кризата трябва консолидация, а не разчистване на лични сметки


В позицията си до медиите свободните артисти отбелязват, че в последните два месеца те са изработили пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност.


"Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други. Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки", се заявява в позицията.


Свободните артисти призовават правителството да се вслуша в препоръките на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството. Артисти и организации от независимия културен сектор, които са подписали разпространената позиция:


Веселин Димов, "АСТ Асоциация за свободен театър"
Весела Кондакова, "Българска музикална асоциация"
Атанас Маев, "Derida Dance Center"/Фондация "Арт Линк"
Гергана Димитрова, "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"
Калина Вагенщайн, Фондация "Арт Офис"
Петър Тодоров, Фондация "За Родопите"
Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства"
Стефан А. Щерев, Фондация "Информбюро"
Вили Прагер, Фондация "Брейн Стор Проджект"
Владия Михайлова, Виктория Драганова "Инициатива Визуални изкуства"
Димитър Стефанов, Фондация "Театър Корсар"
Мира Сталева, "София филм фест", "София мийтингс"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Всички подскачат, ама Веждичката е прав.
  В България министерството на културата заделя пари и внимание само за театъра
  а а ко останат пари и за няколко филма.
  Всичко друго отива под ножа, т.е. да се спасява поединично.
  Литературата пък е най-ощетена, нулеви средства и внимание.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Любопитно

  Колкото културно или некултурно да си говорят.
  За култура винаги става дума за пари.
  И то не да се заработят а да се дадът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Единствените ми резерви към помощта за "свободните артисти" е, че в това число са всички певачки, кючекчийки, пеперудки и обслужващия ги персонал. Да не се заблуждаваме, а да си представим какво предстои...

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2295 Весело

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Само дето както всички знаем, точно "кючекчийките" и "певачките", начело с кошмара на всеки истински умен и красив - Азис - си плащат чинно всички данъци и осигуровки върху хонорарите и приходите от концерти, записи и т.н. За разлика от "великите върхове" в нашата култура, като Васил Найденов и Лили Иванова. Аз като данъкоплатец, който еднакво не харесва творчеството и на едните и на другите на кого мислиш, че смятам, че трябва да се помогне?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  "Министерството на културата се е превърнало в министерство на театъра"
  ——
  По-скоро изглежда че имате нужда от министерство на цирковото дилетантство. Ма тъй е когато клончето не може да носи сичките фъркати дет са го накацали

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2665 Неутрално

  Министерство на културата, трябва да се прекръсти на министерство на фодациите. Гледам "независимите" артисти и те повечето от някаква фондация. Знам, че е истинско изкуство да докопаш гранта и явно фондация му е майката и "алтернативно" "изкуство" разбира се. хахах

 7. 7 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Сега чакаме Първият да отсъди. Кой крив, кой прав.
  Ха.. Ха.. Ха

 8. 8 Профил на ldc18638357
  ldc18638357
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Подкрепата безплатна ли е или е в резултат на взетите субсидии от министерство им.

 9. 9 Профил на ldc18638357
  ldc18638357
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Подкрепата безплатна ли е или е в резултат н взетите субсидии от министерство им. Или без подкрепа няма пари

 10. 10 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Колкото културно или некултурно да си говорят.За култура винаги става дума за пари.И то не да се заработят а да се дадът.
  —цитат от коментар 2 на dedoliben


  Мнението ти изобщо не се различава от това на селтака Рашидов!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 11. 11 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Къв театър кви пет лева, 99% от актьорите са гаси халтурковците, прости печалбари, нищо общо с изкуство, за пари и г*за си ще продадат.

 12. 12 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Я една проверка от Дневник колко от тия свободни артисти са на хранилка при Банов и по какви творчески проекти вземат пари?!

 13. 13 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Закономерно при криза искуството пострадва повече. Културтрегерите и разните видове артисти трябва да са наясно с това и да създават резерви - спестявания или друг вид дейност. В такава ситуация обществото се прочиства от излишното.

 14. 14 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 703 Весело

  ""Културната политика е преклонение и подкрепа на големите творци... Културните институции са създадени заради тях", е друго заключение, споделено от Рашидов, който е председател на парламентарната комисия за култура и медии."

  Някой да му налее едно питие на този овек, че поне за момент да спре да приказва глупости...

  По темата:

  Интересно е как в момент на трудност всяка гилдия започва да настоява, че именно тя е най-заслужаващата да бъде спасана без да отчита, че този, който дава парите за общия харч е първият, който трябва да бъде подпомогнат.
  Интересно е също така, как в момент на изобилие всяка гилдия забравя, че е част от общност, и започва да демонстрира надменност към тези, които всъщност я хранят.

  Надявам се данъкоплатците за напред да са по-внимателни към това за какво се харчат парите от данъци. Настоящата криза отвори очите на всички ни по много въпроси, много гледни точки и по най-различните претенции на всички групи в обществото.

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  да се дадАт!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#7] от "nkk81":

  Едитият Му е министър (Банов), а мултакът (Рашидов) Му е слабост! Обзалагам се, че нищо няма да последва! Баце ще се сниши по почина на неговия учител Тато!

 17. 17 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  ББ сигурно ще се раздели с този човек. Иначе той му служи едва ли не единствено като личен преводач при срещите с Ердоган

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 18. 18 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фондация до асоцияция, мила моя майнольо. Имам чудството, че вече НПО-тата са по 3 на глава от населението, а някои псевдо интелентуалци не помнят в по колко са. Това българския т.нар. интелектуалец освен пари да проси, пардон усвоява друго не знае. А иначе обясняват, че духовното било по-важно от софрата, ама до сега някой да е поискал морална подкрепа не помня, все парите са им малко.

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Весело

  Арт-снобите да си пуснат Ейнауди и да се успокоят.

 20. 20 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  'баси колко независими артисти изпълзяха изневиделица?!
  Че и успяха да се организират с обща позиция...

  I Want To Believe
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Поради какви причини трябва да има министър на културата ( впрочем и на спорта, на туризма, на икономиката) не е ясно. Те само разхищават обществени средства за поддръжката на сграда, всякакви офисни средства, маса транспортни средства (коли, шофьори и поддръжка) и заплати на един билюк чиновници - то не са дирекции, агенции и кой знае какво още.
  Ако хората от тези браншове си имаха браншови организации и правила, биха могли сами да си създават правила и стандарти за тяхната дейност, да разполагат и с тези съвсем не малки средства, които въпросните министерства в момента харчат за собствените си нужди.
  Но понеже не могат да стигнат до мисълта за консолидация в рамките на браншовете си, те се нуждаят от други, далеч не по-добри или по-умни от тях хора, да им разпределят средствата, да им организират конкурси, изложби, фестивали и всякакви изяви, да ги фаворизират или неглижират, та да има на кого и от кого да се жалят - дали Банов, дали Рашидов или някой следващ все едно.

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  До коментар [#18] от "Anton Andonov":

  Прав сте, само не разбирам защо намесихте НПО-тата, те не боравят с бюджетни, т.е. с наши пари. Като има кой да дава, нека си взимат, но това с плаченето и просенето е наистина досадно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK