Църквата почита днес светите братя Кирил и Методий

Църквата почита днес светите братя Кирил и Методий

© Юлия ЛазароваБългарската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Денят се отбелязва с празнична света литургия, отслужвана във всички епархии.


11 май е професионален празник на библиотекарите, а също и патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и на Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил Философ".


Светският празник за св. Кирил и Методий, който днес се отбелязва на 24 май, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато църквата вече е почитала създателите са славянската писменост. Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската книжнина има в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.
През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград заедно със служба и за св. Иван Рилски.


На страниците на "Цариградски вестник" от 26 април 1858 г. се съобщава, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват св. Кирил и Методий вместо Три светии като училищен празник.


От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий, а след Освобождението става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн.


Паметникът на Солунските братя пред Националната библиотека

© Юлия Лазарова

Паметникът на Солунските братя пред Националната библиотека


През 1892 г. в Русе Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви, народе възродени...". През май 1901г. учителят от Петокласното ловчанско училище Панайот Пипков композира музиката към текста и песента се превръща в български училищен химн.


С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече има два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).


През 1980 г. папа Йоан Павел II обяви славянските първоучители за покровители на Европа.


Имен ден празнуват: Кирил, Кирилка, Кирчо, Киро, Методи, Методий.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK