"Алфа Рисърч": След извънредното положение Радев и Борисов за първи път с равно одобрение

"Алфа Рисърч": След извънредното положение Радев и Борисов за първи път с равно одобрение

© ДневникСериозна ерозия на доверието в президента, спад в електоралната подкрепа на основната опозиционна партия - БСП, преобладаваща обществена подкрепа за действията на премиера и кабинета за справяне с коронавируса и огромно одобрение за ръководителя на Националния оперативен щаб за борба със заразата - това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" в периода 28 април - 5 май. След два месеца на извънредно положение и социална изолация преобладаващата част от българите предпочитат постепенното смекчаване на ограничителните мерки.


Доверието в Румен Радев значително спада


Изследването, проведено сред 1000 пълнолетни жители на страната чрез телефонно интервю и публикувано днес на сайта на агенцията, показва чувствителен спад в персоналния рейтинг на държавния глава Румен Радев, отчитат социолозите, като подчертават, че досега не са регистрирали такъв спад от началото на мандата му.


Положителните оценки за действията на избрания с подкрепата на БСП през 2016 г. Радев спадат с 8 на сто, а отрицателните - скачат с 10 на сто. От "Алфа Рисърч" обаче открояват и структурна промяна, като отбелязват, че за първи път от встъпването в длъжност на държавния глава, президент и премиер се изравняват по доверие (40% - за Радев, 40% - за Борисов)."Този паритет създава коренно различна динамика и интрига пред предстоящите през есента на следващата година президентски избори, за които до момента Радев беше най-силният кандидат. Макар и по косвен начин, завихреният от кризата с коронавируса танц на рейтингите може да повлияе съществено и на по-близките парламентарни избори, защото опозицията няма да може да разчита в такава степен на силата на един от малкото си говорители със способност да въздействат върху общественото мнение", коментират от агенцията.
От началото на епидемията от коронавирус в страната Румен Радев и Бойко Борисов влязоха на няколко пъти в словесни сблъсъци заради острите критики на държавния глава за действията на правителството. Румен Радев многократно се обяви срещу наложените от кабинета строги ограничителни мерки, с аргумента, че хиляди хора губят работните места и доходите си, а "гладът е по-силен от страха".


Президентът атакува властите и за ограничаването на основни граждански права с извънредното законодателство, както и необмислените и недоизпипани законодателни текстове на управляващото мнозинство. В събота той дори прогнозира, че кризата, която за момента е здравна, социална и икономическа, може да премине в политическа.


Изследването показва повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след "златните" първи години на първия му мандат - 40% положителни оценки за дейността му и 31% отрицателни. Социолозите припомнят, че за последен път премиерът е имал позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018г., в края на българското европредседателство.


Подкрепа за мерките на кабинета


В анализа си към данните "Алфа Рисърч" обясняват "насрещното движение" в рейтингите на двамата генерали" с три съществени обществени нагласи:

- необичайната за българската общество консолидация зад тезата, че България се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19


- разбирането, че изходите от директните сблъсъци президент-премиер са в полза на премиера


- сериозната подкрепа за правителствените мерки срещу епидемията


Проучването показва, че според 40% от българите страната се справя по-добре от останалите европейски държави с кризата заради коноравируса. Приблизително толкова хора- 38%, смятат, че се справя по-добре в някои отношения и по-зле в други. За 14 на от анкетираните спряването е по-зле, а 8 на сто не могат да преценят.


Ето как отговарят анкетираните на въпроса кои позиции - на президента, или на премиера, са по-близко до техните лични, когато става дума за мерките в острата фаза на кризата и по отношение на икономическото възстановяване след края й.Около 70 на сто от анкетираните декларират, че одобряват здравните мерки на правителството заради коронавируса, а 60% - образователните. Малко по-малко - 52 на сто, одобряват предприетите социални мерки, а малко над една трета - 33%, смятат за подходящите икономическите мерки. Едва 13 на сто посочват, че не харесват нито едни от наложените мерки.


След два месеца на извънредно положение и социална изолация 40 процента от българите посочват, че предпочитат излизането от ограничителните мерки да бъде с умерена скорост, на 3-4 етапа, в които да се възстанови икономиката и страната да се върне към предишния си живот. Приблизително равен брой хора подкрепят:

- много предпазливо и бавно разхлабване на карантината, дори с риск от спад в икономиката и доходите на хората - 27%


- възможно най-бързо разхлабване на мерките, защото България не силно засегната, а финансовото положение на хората се влошава - 28%


Пет на сто от попитаните обявяват, че не могат да преценят.


Нов генерал на политическата сцена


Абсолютен лидер по одобрение според резултатите от изследването е началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 60% положителни оценки за работата си срещу само 15 на сто отрицателни.


За доверието в лидера на БСП Корнелия Нинова и за електоралните нагласи - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK