Собственикът на гората с унищожени гнезда на корморани е същият, който изля бетон в резервата "Яйлата"

Съборени гнезда на корморани.

© БЗДП

Съборени гнезда на корморани.Бизнесменът Илко Павлов, собственикът на имота на брега на Дуранкулашкото езеро, в който в началото на април е била унищожена колония от 180 двойки защитени корморани, е същият, който през 2013 г. незаконно изля тонове бетон върху скалите в резервата Яйлата. Това показва проверка на "Дневник", направено след сигнал, подаден в края на миналата седмица от Българското дружество за защита на птиците.


Според разпространената информация всички дървета в имот в землището на с. Ваклино, в короните на които са се намирали гнездата на кормораните, са били


изсечени и подготвени за извозване.
Това се е случило в началото на април т. г. - в разгара на сезона, през който кормораните правят гнезда и снасят яйца. В отговор на въпроси, зададени от "Дневник", кметът на Шабла Мариан Жечев съобщи, че съвместна проверка на администрацията му, РИОСВ - Варна и Изпълнителната агенция по горите е установила, че извършената сеч е незаконна, тъй като за нея няма издадено разрешение.


Короните на дърветата, в които гнездят кормораните.

© БЗДП

Короните на дърветата, в които гнездят кормораните.


Договор между община Шабла и Илко Павлов, сключен на 30 октомври м.г., показва, че той е придобил бившия общински терен от близо 32 дка, категоризиран като земеделска земя, за сума от близо 100 хил. лв., или по малко над 3 хил. лв. на дка.


В съдружие с брат си Иван Илко Павлов е собственик и на съседния терен от над 91.3 дка, в който някога са се намирали ферми за отглеждане на свине и гъски. Придобиването на гората, в която до началото на април т.г. гнездяха кормораните, вероятно е имало за цел окрупняване на имотите за реализиране на инвестиционни намерения.


Справка в Търговския регистър показва, че Илко Павлов притежава еднолично или в съдружие пет компании с широк предмет на дейност и участва в управлението на още четири. В две от всички компании той е съдружник с по-големия си брат Иван, като двамата са сред най-едрите производители на зърно у нас.


Синът на Иван Павлов Христо, е бил председател на общинския съвет в Генерал Тошево, а в момента е местен координатор на ГЕРБ в града.


Имената на двамата станаха известни през 2013 г., когато се оказа, че са излели


тонове бетон върху скалите на резервата "Яйлата".


Двамата братя бяха започнали да строят масивната сграда на две нива със стоманобетонни плочи от по 130 кв.м по проект за "възстановяване на рибарски заслон" от около десетина кв.м. Документи, станали публични в разгара на скандала, показаха, че имотът е бил купен от през 1996 г. от тогавашното Министерство на земеделието и хранителната промишленост за 54 хил. лв., а от там коментираха, че сделката най-вероятно е станала без търг, а мястото и остатъците от съществувал рибарски заслон може би са били класифицирани като земеделска земя. А незаконното строителство бе започнало въпреки възраженията от страна на Министерството на културата и Националния институт за паметниците на културата.


Строежът върху скалите в резервата "Яйлата".

© Rumen Seydev

Строежът върху скалите в резервата "Яйлата".


В петък в писмен отговор до Би Ти Ви братята Павлови заявиха, че не знаят


кой е изсякъл гората с гнезда на 180 двойки корморани,


но щели да съобщят името му веднага след като то им стане известно.


"Ситуацията е трагична, тъй като при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и дори вече излюпени малки корморани, каза за "Дневник" Михаил Илиев от Българското дружество за защита на птиците. При оглед на място ясно се вижда как клоните, в които са се намирали характерните топчести гнезда, са изрязани и оставени на място, като са взети само стъблата на дърветата. Чакалите и лисиците са се справили бързо с новоизлюпените корморани и яйцата, които са паднали на земята."


Според Илиев случилото се е


тежък удар върху популацията на кормораните по Севернто Черноморие,


той като в изсечената гора птиците са се преселили, след като преди години вече веднъж са били прогонени от естествената си колония в полезащитен пояс, който също е бил изсечен.


"Сега част от птиците са намерили спасение на малък остров в Дуранкулашкото езеро, където условията са съвършено неподходящи за размножаването им, каза още Илиев. Заради ниската височина на дърветата там гнездата ще са само на 2-3 метра от земята, което ги прави напълно незащитени."


Територията, на която е била унищожена колонията от корморани, е част и от европейската екологична мрежа "Натура 2000". "Дневник" обаче разполага с писмено уведомление за инвестиционно предложение в съседния имот, собственост пак на братята Илко и Иван Павлов. То е изпратено в края на 2019 г. до директора на РИОСВ - Варна, от името на фондацията им "Добруджа - природа и хора".


Според текста на уведомлението Павлови имат намерение да създадат в имота си


"ботаническа градина с оранжериен комплекс".


С тази цел те искат да изградят подпорни стени за терасиране и тръбен кладенец за захранване с питейна вода. "Предвижданията на инвестиционното предложение не противоречат на забраните, посочени в заповедите на министъра на околната следа и водите, свързани със защитените зони и територии", пише още в уведомлението, изпратено до директора на РИОСВ - Варна.


Складираните дърва от незаконно изсечената гора.

© БЗДП

Складираните дърва от незаконно изсечената гора.


Според цитираната заповед на министъра на околната среда и водите от 2010 г. защитената зона "Дуранкулашко езеро", където гнезди големият корморан, е предмет на опазване. Освен това при ползването на земеделски земи в района се забранява премахването на характеристиките на ландшафта - синори, единични и групи дървета. Въпреки това в началото на април се е случило точно обратното.


"Дневник" направи няколко опита да се свърже с Илко Павлов на телефоните за връзка, посочени при регистрацията на дружествата, в които участва. Те обаче се оказаха неактуални, както и електронният им адрес за кореспонденция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Такива изроди не трябва да излизат от затвора..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 744 Гневно

  Къде са троловете за "Зеленият октопод", м? Простотия до шия, че даже със статут на "бизнесмен".

 3. 3 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 920 Гневно

  Мутра - но наш убавец. А в затвора коги?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Типичен мутант "инвеститор" за който бИтона и далаверата ("усвояване" на ресурс с помагачеството на знайни и незнайни служители на администрациите) стоят над спазването на каквито и да е правила, закони и каквото и да е било.

  Една запазена природа, със съответните популации от диви животни (в миграция или не) е много по-ценна и може да привлече заможни туристи.
  Само че разни нискочели "бизнесмени" не отбират от това, не искат да е бързо, йоФтинко, масово и безконтролно. Те превърнаха черноморското крайбрежие в бетонен ад и синоним да ниско качество, ниски цени, курви и наркотици в изобилие за нископлатежна паплач....

  А който е гледал корморан в дивата природа - на него само свят може да му се завие като чете за изстъпленията на тези мутрагени!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Неутрално
 8. 8 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 505 Неутрално

  В една нормална държава с работещо и истинско правосъдие, този "бизнесмен" отдавна щеше да е в затвор и да плаща до живот, но у нас такъв си прави каквото си ще, защото знае, че никой няма да го закача, а това, че ще се шуми ден-два е нищо!
  Но така я разбира демокрацията комунистът Борисов с приближените му - като вилает, който той пази да не му умрат хората, защото няма да има кой да му работи!
  После пак гласувайте за гърбавите и да знаете, че Костов е виновен!

 9. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2847 Гневно

  "сделката най-вероятно е станала без търг"; "може би"... не знаели, неактуални... но пък последователни!? Нищо чудно след бетона, резачките да следва и тротил при някое друго тяхно угодно дело!? Държавните институции са толкова прогнили, че още е чудно как са живи?! Ще си продължават подобни истории да се случват по българските земи, защото ТУК няма българи, които да милеят за родината си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 10. 10 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 510 Любопитно

  Я, тия хубавци били с традиции?

  И още не чукат камъни??

  Защо???

 11. 11 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 65 Гневно

  Отнемане на имотите в полза на държавата и солена глоба - всичко по-леко е само поощряване на такива такива идиоти, пишещи се "бизнесмени".

 12. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Гешев е радост!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4155 Весело

  Не е виновен 'бизнесмена' а ония крадливи лемури продали му земята!

  klimentm
 14. 14 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 804 Неутрално

  В петък в писмен отговор до Би Ти Ви братята Павлови заявиха, че не знаят
  кой е изсякъл гората с гнезда на 180 двойки корморани,
  но щели да съобщят името му веднага след като то им стане известно.

  Те са собственици на терена. Няма как някой да влезе и да сече а те и понятие да си нямат. В нормална държава тези говеда щяха да получат такива глоби и присъди, че
  дълги години да им държат влага.

 15. 15 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 406 Гневно

  Бясна съм , защото не е луд който яде баницата , а който я дава. Нямам думи за този психопат .. Но къде е закона , къде е държавата, къде са съседите му , които няма начин да не да разбрали, КЪДЕ СМЕ ВСИЧКИ НИЕ ????

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Любопитно

  Божият инструмент / Радостта ще се заеме ли с това?

 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Заслужава да бъде обесен на някое дърво

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4683 Неутрално

  До коментар [#10] от "lilithi":

  "Защо???"

  Защото Гешев е радост!

 19. 19 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 709 Неутрално

  А местните власти не знаели нали, те гледали някакви документи.
  Простотията в комплект с червената мафия представлявана от партиите и коалициите в настоящето НС, правителството, президенството, да не пропуснем и прокуратурата начело с каскета,както и голяма част от съда.
  Червения мафиотски октопод е буквално навсякъде.
  Но в дъното на това приложение е:
  Материала, материала.

 20. 20 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Изроди, нямащи нито срам, нито интелект, селски цървули......разспасали се на територията на червената мафия!

 21. 21 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 272 Гневно

  И нагли, не знаели кой?!

 22. 22 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Да го набутат в един варел, да го залеят с бетон и да го пратят да украсява Черноморското дъно.

 23. 23 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 510 Гневно

  До коментар [#18] от "vassilun":

  Мхъм...

  От тоя тип радост, която те озъбра накрая... в гневна гримаса...

 24. 24 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Много негативи е натрупал, за затвора е.

 25. 25 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 613 Неутрално

  БХ дървосекачът и гробокопачът на България.
  От главата почва гниенето , тоя идиот е на края на веригата.

 26. 26 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Да му се излеят ... ЯйЦата!

 27. 27 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  само преврат и един Пиночет оправят тази нещастна държава.комуниста си остава комунист, Вълк в овчи кожа!

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Гешев защо още не се е заинтерсувал от този човек. И защо след първото нарушение, вместо да го осъдят, държавата го оставя да направи още едно престъпление.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на eyf30306659
  eyf30306659
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Тези дембели държат половината Добруджа,затова се смятат велики и недосегаеми,но има Един,който вижда всичко...

 31. 31 Профил на eyf30306659
  eyf30306659
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Тези дембели държат половината Добруджа,затова се мислят за велики и недосегаеми. Но там,горе има Един,който ВИЖДА ВСИЧКО!

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Тези хора са винаги същите, все същите. . .

  И на телевизора е така -- първи канал, втори, държавна, частна, мутренска, кабелна -- все същите, все същите. . .

  На единия канал Стефан Цанев кълне до девето коляно всички, които са напуснали България. На втори канал жена му се лези как едното внуче говори английски, другото италиански, та се чудят как ще си общуват, когато се срещнат. . . няма значение, важното е да са същите, все същите. . . навсякъде все те и само те. Райчев, Буруджиева, Буруджиева, Райчев. . . все същият милиционерски списък, одобрен още по тошово време, когато г-н генералният директор е бил млад "дисидент", а арменецът е писал доноси срещу Янчо Таков.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на eyf30306659
  eyf30306659
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Тези дембели държат половината Добруджа,затова се мислят за всесилни и недосегаеми.Но там,горе има ЕДИН,който вижда всичко!

 34. 34 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 354 Весело

  Пак гласувайте за тези комуняги от Герб

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#33] от "eyf30306659":

  Тези дембели държат половината Добруджа
  ========
  Как дебели?
  Вие знаете ли смисъла на тая дума?

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#33] от "eyf30306659":Тези дембели държат половината Добруджа========Как дебели?Вие знаете ли смисъла на тая дума?
  —цитат от коментар 35 на eti mehter  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Визира:
  Дембел, мн. дембѐли, м. Разг. Човек, който не се труди; лентяй, безделник.

  https://rechnik.chitanka.info/w/дембел

 37. 37 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ми на този същия сигурно и главата му е бетонова , че унищожава така безогледно природата !
  За такива правораздаването в БГ ми изглежда особено мекушаво или заобикалят закона по отдавна известни у нас причини ! !

 38. 38 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 684 Неутрално
 39. 39 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  До коментар [#19] от "anty":

  " А местните власти не знаели нали, те гледали някакви документи.
  Простотията в комплект с червената мафия представлявана от партиите и коалициите в настоящето НС, правителството, президенството, да не пропуснем и прокуратурата начело с каскета,както и голяма част от съда.
  Червения мафиотски октопод е буквално навсякъде.
  Но в дъното на това приложение е:
  Материала, материала."

  Те по традиция глобяват къмпингуващите и туристите, които обичат природата ! И целия имот на брега на Дуранкулашкото езеро да се бетонира, на тях няма да им направи никакво впечатление !

 40. 40 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4068 Любопитно

  До коментар [#1] от "venci4":

  " Такива изроди не трябва да излизат от затвора.."

  За целта обаче първо трябва да се вкарат в затвора,а точно тук нещата спират.....

 41. 41 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1246 Неутрално
 42. 42 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#1] от "venci4":" Такива изроди не трябва да излизат от затвора.."За целта обаче първо трябва да се вкарат в затвора,а точно тук нещата спират.....
  —цитат от коментар 40 на samoedin


  Така ще е , при тия пълни затвори... Как да ги настанят? :)))))

 43. 43 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Тези са градски чеда, главите им са се обърнали на бетонобъркачки. Някакви пущинаци им пречат да осъществят гениалната си идея да бетонират и усвояват. Ма някакви гарги щели да измрат и някой някъде далече написал закон. Та кой е луд да спазва закона в тази държава? Тук политиците сами не спазват законите които пишат, точно затова братята правилно са се ориентирали в управляващата партия. Жалко за кормораните, но друг път да мислят повече къде ще свият гнездо. Щото ако те не мислят, няма кой друг в цяла Добруджа та до Шоплука.

 44. 44 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Сешга тези изроди да бъдат бетонирани и те.

 45. 45 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Селски скотове....Как можахме да се докараме дотук?

 46. 46 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Къде са троловете за "Зеленият октопод", м? Простотия до шия, че даже със статут на "бизнесмен".
  —цитат от коментар 2 на save_knforest


  глупендър, именно заради така наречения от теб "зелен октопод" научихме за това безчинство - ето ти линк към пъврата новина от сайта на Българското дружество за защита на птиците http://bspb.org/bg/news/Unishtojena-e-edinstvenata-gnezdova-kolonia-na-golemi-kormorani.html

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#36] от "lilithi":

  Човек, който не се труди; лентяй, безделник.
  =======
  Е, и....?
  Тия си бачкат......дори са доста работливи......

  Bukalemun
 48. 48 Профил на kapac
  kapac
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Въпросните братя навремето заклаха мечки развъждани в домашни условия, за да кусали меча лапа на жар. Абсолютни боклуци, които играят с властта вече повече от 20 години.

 49. 49 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 510 Весело

  До коментар [#47] от "eti mehter":

  Имате право! :))))

  Толкова са работливи, че ако не ги спира от време на време някой, за да си починат, биха бетонирали всичко от Яйлата до Добрич! :)))))

 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Използвали са карантината ,за да си свършат пъкленото дело незабелязано.

  Да бъде глобен жестоко и парите да се използват за защита на природата.

 51. 51 Профил на ShakaZulu
  ShakaZulu
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Района на суджуците! Мутри скапани!

 52. 52 Профил на bosko
  bosko
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Май за това нарушение държавата трябва да бъде одрусана с глоби. Нека това стане, а после тя да осъди виновните и си върне взетото, доколкото вината не е в самата нея.

 53. 53 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Нали беше земеделска земя, кога стана гора!? Утре и национслен парк ще изкарате тази нива.

 54. 54 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Тия двамата са много известни в сев. България. Известни са именно с това, че са изроди и не спазват никакви закони. И в този случай за тях последствия няма да има, най-много да мине формална проверка. Имат с какво да си платят, само субсидиите които получават са десетки милиони годишно. И пак възниква въпроса защо се дават субсидии за нещо, което така или иначе е повече от достатъчна о печелившо.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 55. 55 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 697 Неутрално

  браво,браво,браво!
  ОБЯВЯВАМ НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ "0 /ПОВТАРЯМ НУЛА/ ТУРИСТИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ ТОВА ЛЯТО"
  Само фалита е лек за таково. БОЙ!

 56. 56 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 573 Гневно

  Защо за Бога тази зона е частна собственост, а не национален парк?????

  Veritas odium parit obsequim amicos
 57. 57 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Какво казва Наказателния кодекс за рецидив на едно престъпление?!

 58. 58 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Не сме нараод а .....ебаси трагедията!

 59. 59 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 764 Неутрално

  "В петък в писмен отговор до Би Ти Ви братята Павлови заявиха, че не знаят
  кой е изсякъл гората с гнезда на 180 двойки корморани,
  но щели да съобщят името му веднага след като то им стане известно."

  Подобно изречение е обида за всеки с повече от една мозъчна гънка. Интересно ми е колко смятате, че ще оцелее някой случайник, тръгнал да сече и извозва каквото и да е от терен на местен феодал ?

 60. 60 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#55] от "scott":

  Този не е хотелиер, а доста тлъст арендатор. На него туристи не му трябват по принцип.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK