Боил Банов: Вежди Рашидов е човек на крайностите

Министърът на културата Боил Банов

© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановВежди Рашидов е човек на крайностите - така обича, така мрази. Това заяви министърът на културата Боил Банов на пресконференция днес по повод обвиненията на неговия предшественик на поста.


Вчера Рашидов открито атакува Банов вчера по БНТ, като го обвини, че всъщност ръководи "министерство на театъра", а не на културата и пренебрегва художниците и скулпторите. Дори зададе въпрос към водещия в студиото: "Нужно ли е да има такова министерство?"


Запитан как ще коментира тези обвинения, Банов първо посочи новите финансови средства в размер на 5 млн. лева, които се отпускат от държавния бюджет за свободните артисти, а те са и художници, сценографи и скулптори.
"Вежди Рашидов няма какво да го коментирам, нито съм му гледал интервюто по БНТ. Той е един изключителен художник и като всеки творец, който е и много талантлив, той е човек на крайностите. Така обича, така мрази... С него работя добре", побърза да затвори темата Банов.


Бившият министър на културата два мандата Рашидов обвини Министерството на културата, че не може да създаде музей на големия скулптор Андрей Николов (1878 - 1959) в неговата къща на ул. "Любен Каравелов"15.


Днес Банов разясни статута на собствеността в къщата, където е живял Андрей Николов, известна в последните години като Червената къща. Там има реституция, която разделя по средата държавната собственост в сградата. От 2000 г. частен собственик притежава 12/14 идеални части от голямото ателие на скулптора, както и втория етаж. Държавата има малка част от ателието, първия етаж, както и третия и четвъртия, но те стават само за административни помещения.


"То е много лесно да коментираш, че нищо не се прави, но какво коментираш точно? И защо в годините никой не се е опитал да се справи с това нещо", репликира Банов твърденията на Рашидов за бездействие на министерството.


Преди седмица в сайт на агенция за недвижими имоти излезе обява за даване под наем на голямото ателие на скулптора. Тя е била пусната от частния собственик в къщата, но той няма право да се разпорежда с ателието, защото държавата е съсобственик там, макар и миноритарен.


Министерството на културата е свалило обявата, защото даването под наем на публична държавна собственост е противозаконно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK