Онлайн заседания и възможност за купуване на маски в съдилищата предлагат адвокати

Сред предложенията е да се правят справки по дела на едно гише, което по възможност да бъде с вход или достъп, различен от общия вход на съда

© Надежда Чипева, Капитал

Сред предложенията е да се правят справки по дела на едно гише, което по възможност да бъде с вход или достъп, различен от общия вход на съдаАдвокатска организация предлага 21 конкретни мерки, които съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да обсъди и които да се прилагат след отпадане на извънредното положение в съдилищата, докато все още има риск от зараза с коронавирус.


Сред предложенията са делата да се излъчват в реално време, за да могат да се гледат от всички желаещи дистанционно, а достъп до съдебните зали да имат само страните и призованите свидетели и вещи лица. В сградите на съдилищата или близо до тях да има възможност за купуване на маски, предпазни шлемове и ръкавици, а съдебната охрана да не допуска в сградите лица със симптоми на коронавирус. (Всички предложения вижте в прикачения файл.)


Сред предложенията е да се правят справки по дела на едно гише, което по възможност да бъде с вход или достъп, различен от общия вход на съда.
По-рано днес Висшият адвокатски съвет също отправи предложения до ВСС - четете тук.


Справките в деловодствата да се правят по изключение, а съдебните деловодители или секретар-протоколисти да бъдат инструктирани да изпращат експертизи и социални доклади на страните по електронна поща, когато са посочили такава, с цел максимално да се намали посещаването на съда от адвокати и адвокатски сътрудници.Сред предложенията на Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество е и да се създаде облекчена организация в съдилищата за получаване на обезпечителни заповеди и изпълнителни листи, като по възможност се въведе система с изтегляне на билет за последователен номер по модел на държавните и общински администрации. Така лицата ще могат да изчакват реда си извън сградата на съда и по този начин ще се избегне струпването на много хора.


Делата да се гледат в специално оборудвани зали с по-голяма площ, снабдени със защитни щитове, а участниците в откритите съдебни заседания задължително да носят предпазни маски. Да се направи спешна промяна в Правилата за достъп до електронните съдебни дела, която да даде възможност за електронно заявяване на първоначална регистрация на потребител и на електронно заявяване на достъп до дела.


"Отново припомняме настояването ни въвеждането на електронното правосъдие да не се отлага нито ден повече, така както бе сторено с промените в чл.360в, ал.2 от ЗСВ. Въведеното извънредно положение доказа, че именно това забавяне на електронното правосъдие доведе до блокиране работата на съдебната система и адвокатурата, което не може и не трябва да продължава", призовават от Електронна национална адвокатска платформа за сътрудничество в отворено писмо до съдийската колегия на ВСС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Добри предложения.
  Но ГЕРБ няма да отстъпят лесно .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Поръчайте си костюми за космонавти.Този Грип наречен Корона вирус много ви е изплашил.

 3. 3 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 530 Весело

  "В сградите на съдилищата или близо до тях да има възможност за купуване на маски, предпазни шлемове и ръкавици, а съдебната охрана да не допуска в сградите лица със симптоми на коронавирус. (Всички предложения вижте в прикачения файл.)"


  Не знаех, че ВСС има право да развива и бизнес...

  Само да попитам- шефовете на съдилищата трябва да създадат организация, при която на съдиите да се вмени и задължението да продават ЛПС-та, давайки наряди, или ще ги минем нещата само с конкурс за отдаване на търговски площи до гишетата 'Информация" ? :))))

 4. 4 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Защо трябваше да стане епидемия, за да се сетим за това? Да се бави дело в 21ви век, защото не може да се открие еди кой си, тъй като не бил физически на постоянния си адрес или, защото нямало свободна зала е смехотворно

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK