При малкия бизнес нещата са трагични, работи се на гол ентусиазъм

При малкия бизнес нещата са трагични, работи се на гол ентусиазъм


"Разберете, при нас нещата са трагични." Мартин Михайлов е мениджър на две големи нощни заведения в София, които заради епидемията от коронавирус са преустановили всякаква дейност. Пред "Дойче веле" той описва ситуацията в бранша.


Г-н Михайлов, пандемията от коронавирус Ви принуди да преустановите работата на двете заведения, които управлявате. Как Ви се отрази това - наложи ли се да освободите част от персонала, как се справяте с наемите?


- Организаторите и обектите в сферата на клубния живот и концертната дейност първи преустановихме работа. По всичко личи, че методът на отваряне ще е огледален - ще бъдем последните, които ще я подновят. Сред средите сме с ясното съзнание, че това е за благото на всички. Очаквахме същото отношение и разбиране от страна на институциите за излизане от трудната ситуация, но, уви, засега не чуваме дори окуражителни думи.
А реалността изглежда така - не развиваме никаква търговска дейност. 28 от общо 30 служители в двата клуба, които управлявам, са в неплатен отпуск, като твърде вероятно е в следващите две седмици да преминем към тотални съкращения. Относно наемите - и за двете локации имаме щастието да работим с изключително разумни наемодатели, които подхождат напълно човешки в трудния момент и явно разчитат на нас като лоялни бизнес партньори. Много колеги обаче не се радват на такива благоприятни условия.


Никой по веригата няма да издържи повече от няколко месеца. Особено без намесата на държавата, която е редно да защити предприемачите и да им помогне за "замразяването" на баланса поне около нулата. И най-важното - да им помогне за запазване на работните места.


Възползвахте ли се от някоя от мерките, които държавата прие в подкрепа на бизнеса - 60/40, безлихвен заем?


- Не. От изявленията на управляващите стана ясно, че мярката 60/40 не се отнася до тотално прекратилите дейност компании в ресторантьорския и развлекателния бизнес. Няма как да се генерират 40% за разходи при 0% приходи. Статистиката показва, че делът на възползвалите се е нищожен. По последни данни отпреди седмица и от официални изявления става ясно, че до 21 април под 8 000 фирми са подали заявления. Колко са одобрени - това е друг въпрос.


И още нещо за мярката 60/40: най-важното е тя да се задейства, след като обектите бъдат отворени. И да се задържи минимум четири до шест месеца, дори до година, за да се приложи ефективно като антикризисна мярка. Защото началото ще бъде изключително трудно.


Относно кредитите: не познавам лично възползвал се - нито собственик на фирма, нито служител. След публичните изявления на министъра на финансите няколко банки ми заявиха, че нямат активирани оферти по такива програми към онзи момент - началото на четвъртата седмица на април. Възможно е този процес вече да е в ход, но ние загубихме всякакъв интерес.


Не на последно място изискванията за кандидатстване са непосилни за малкия и среден бизнес. Основното е свързано със задлъжнялостта на фирмите към държавата. Ясно е, че такава задлъжнялост не е препоръчителна, но е факт. Проблемът е, че малкият и среден бизнес се задъхваше през последните години и без да има криза. А днес вече говорим за оцеляване на бизнеса и съответно за физическото оцеляване на хиляди служители и техните семейства.


Разберете, при малкия бизнес нещата са трагични. Работи се на гол ентусиазъм и завишени очаквания. Изкарваш нещо този месец, а то вече е разпределено отдавна. Покажеш ли добри резултати, идва времето на растежа. Предприемач с малко квартално магазинче, който е изкарал 5000 лева този месец, едва ли ще ги похарчи за "Майбах". Най-вероятно ще реинвестира.


С течение на времето, ако продължава да бъде успешен, ще пожелае да разшири дейността си. Не е ли това смисълът на предприемачеството и въобще на икономиката? Не съм чувал спестявания да движат икономика. И не приемам да бъдем упреквани, че нямаме такива. Никой от бранша няма намерение да избегне задълженията си. Но има голям шанс да фалира преди това. Пазете предприемачите - те създават работни места.


Какво, според Вас, трябва да бъде предприето от страна на държавата, за да спасите и поминъка си, и работните места?


- В нашите среди се коментира, че работеща мярка, особено за обектите, които попадат под печата "забранени", е да се възстанови процент от сумарно внесените данъци за 2019, разпределен на месечни вноски. Това е логично и справедливо, тъй като стъпва върху реални числа, реални суми, постъпили в държавната хазна.


Запазването на 60/40 при отворен бизнес е крайно наложително, а за периода на затворен бизнес е редно да се въведе друга популярна мярка, която се коментира в Европа - между 60/0 и 85/0 на месец. Последното да важи за обекти, които са затворени със заповед от 13.03.2020. Защото пратим ли служителите си в Бюрото по труда, те няма да "струват" по-евтино на държавата.


Как оценявате компромиса, постигнат наскоро между държавата и представители на бранша?


- Не бих го нарекъл компромис. НОЩ и Министерски съвет са решили, че може да се започне с постепенно отваряне на заведенията. На първо място е, разбира се, здравето на хората. Но трябва да има приходи в хазната. Българинът финансово не е подготвен за месеци на изолация.


Аз съм за социалната изолация, но до време. Тя помага да отложим тежките последици, докато си преподредим организацията на всякакво ниво - най-вече в сферата на здравеопазването. Разглеждам моята лична социална изолация и риска да приключа с бизнеса, който съм се старал да развивам през последните 20 години, като "времеви кредит" - кредит на доверие към специалистите в България да използват този период за наваксване на пропуснатото. Никого не критикувам за последното - целият свят подцени ситуацията. Важното е как ще се вдигнем. Не мога да повярвам, че правителството на една държава и предприемачите, които са двигателят на икономиката, не могат да играят в един отбор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Любопитно

  За какво и е на управляващата върхушка малък бизнес ? Тя нали си има едър бизнес и олигарси ?

 2. 2 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 722 Любопитно

  ама ги пращате всичко живо по взаимно съгласие :I около 30 човека ми се оплакаха че не искат да ги съкратят да ни вървят осигуровки и 80%от заплатата макар че сме плащали като попове на РЕАЛНО получен доход а ни карат подписвай иначе ще мечтаеш да те наемем пак :Iи овцата подписва по-добре нещо от колкото нищо :I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  "азглеждам моята лична социална изолация и риска да приключа с бизнеса, който съм се старал да развивам през последните 20 години, като "времеви кредит" - кредит на доверие към специалистите в България"

  =====
  20 години развивал този бизнес и бил..... да го кажем, нестабилен?
  И имаше крайно неясен намек с какво се занимава.

  Еретик
 4. 4 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 714 Неутрално

  А защо държат работниците в неплатен отпуск? За да не могат да вземат помощи?
  С години печалбите са добре усвоени, сега два месеца наеми и 40% заплати не могат да платят. Един лев ли не остана от миналите печалби?

  Никак не ми е жал за такива бизнесмени. Печалбите досега бяха за тях лични, сега веднага станаха социалисти, та загубите са общи. Аман!

 5. 5 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Предвид, че е "мениджър" на 2 големи заведения (според друга статия и музикална група; и други неща), да е неспособен да изкара известно време, е просто нелепо.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2657 Разстроено

  "имаме щастието да работим с изключително разумни наемодатели, които подхождат напълно човешки в трудния момент и явно разчитат на нас като лоялни бизнес партньори" - тази част от народа не заслужава такива ОПравници. Но те явно разчитат на млрд в банките, за които непрекъснато намилат, че са от спестовни българи, че имали не само коли за продажби, че ги крепят вече толкова години. Само едно няма да разберат, че парите все някога свършват, а не могат да вземат предприемчивостта на хората, защото и да го направят не са наясно как да я развиват. Оправяне няма, не че не са направили досега срез на парите в банките, но и пак заради същото - не знаят какво да правят с тях. Искат си ги, да ги имат.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  Лично аз съм "духал супата от БГ работодатели" и аз тях не ми е жал!Жал ми е за хората , които работят/или с работили за тях/!Но каквото и да си говорим ситуацията е изключително тежка у нас , защото мерките на държавата / като коректор / са неадекватни!

 8. 8 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1704 Весело

  При малкия бизнес нещата са трагични, работи се на гол ентусиазъм
  —цитат от коментар 0 на заглавие
  "Разберете, при нас нещата са трагични." Мартин Михайлов е мениджър на две големи нощни заведения в София, които заради епидемията от коронавирус са преустановили всякаква дейност. Пред "Дойче веле" той описва ситуацията в бранша.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Хем "малък бизнес",
  хем "големи нощни заведения"!

  Ако не беше смешно,
  щеше да бъде тъжно!

 9. 9 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Хайде стига, бе. Всеки мангал и пенсионер е длъжен да спасява някакъв кръчмар-чалгар?
  Наред ли сте бе хора!
  Ако този затвори на негово място ще се явят двама. Какъв е проблемът?

 10. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Как и защо работниците са в неплатен отпуск? Защо не са с временно или постоянно прекратени договори за да вземат обезщетения за безработни? Няма ли министерство на труда да се самосезира? Относно отварянето на заведения и барове, колко хора ще ги посещават? Това е въпросът. Ако нямат посещаемост и печалба е нормално да намалят персонала, да затворят бизнеса. Не да очакват че данъкоплатците ще им плащат за да стоят отворени и без работа.

 11. 12 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "да се възстанови процент от сумарно внесените данъци за 2019, разпределен на месечни вноски. Това е логично и справедливо",
  Ако държавата, ще връща данъци на всички бизнеси, как мисли, че тя самата ще функционира? Тия хора, откъде мислят, че идват държавните пари? Те масата вече са махнали персонала, какви други разходи имат, в случая са в неплатен отпуск, да не говорим, че повечето персонал на такива места е на мизерни заплати, за да скатава осигуровки и другото се докарва от бакшиши?
  А колко от тях, години наред укриваха доходи, защото при проверка на НАП, оборота за вечерта скача 3 пъти, тоест те за толкова години, не са заделили нищо за черни дни?

 12. 13 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Да кажат за служителите, на какви доходи ги осигуряват. Ей така, за информация.

 13. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Като чета коментарите, все едно съм на партийно събрание от времето на Антон Югов. Хора, преди да коментирате, опитайте поне една година да въртите сами легален частен бизнес. Да се борите с чиновническия апарат за всяко разрешително, да лавирате между всички кърлежи, дето ще дойдат да си "искат", да плащате всички данъци, акцизи, такси и т.н. Да се борите с лоялна и не до там конкуренция и да продавате на печалба. И най-вече, да поработите с хора, на които ще плащате заплата. Независимо дали ще успеете или не, независимо дали ще предпочетете да останете независими или да се върнете под нечие крило, ще имате достатъчна база да коментирате. Защото иначе и 100 тояги на гърба на гадния капиталист, са малко. А като фалира малкия и средния бизнес и всички започнат да работят за големи наднационални корпорации и Ви превърнат в мравки-работнички, може и да не Ви хареса, особено предвид това, че само до преди 30г всички работихме и живеехме само и единствено за Партията.

 14. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Проблема е малко по различен
  Хората дръпнаха ръчната той баща ми си живее още така. На година си купува нещо но некога повече при това със събрани парви преди това
  Това да си сменяш телефона на лизинг всяка година ами забрави
  Проблема е колко хора ще минат на неговия модел - икономика 50-60 години на миналия век

 15. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  Ми не знам дали е добре за си го спомням нтова време
  Тази година ще си купим хладилник
  Тази година ще ремонтираме тази стая, другата догодина и т.н.
  но никога със заеми

 16. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Който в ресторанти, чалготеки и туризъм оцелее, оцелее. Държавата да не е бащиния.
  99% работим или неработни, но не хленчим 1% денонощно хленчат държавата да им дава пари. Луда работа.

 17. 18 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1768 Весело

  А защо държат работниците в неплатен отпуск? За да не могат да вземат помощи?С години печалбите са добре усвоени, сега два месеца наеми и 40% заплати не могат да платят. Един лев ли не остана от миналите печалби? Никак не ми е жал за такива бизнесмени. Печалбите досега бяха за тях лични, сега веднага станаха социалисти, та загубите са общи. Аман!
  —цитат от коментар 4 на enterfornone


  Скоро мярнах някъде- в някакъв щат- излезли собственици на бизнеси да протестират, искали олабване на мерките, та да си отворели ресторанти, магазини, кина и т.н..

  А това го искали, за да могат да си "хранят семействата".

  Аз не знам що за бизнеси имат, ма аз- де бича на заплата- мога да си храня семейството 2 месеца- без заплата- без проблем.

  Та ми стана жал за бизнесмените- аз все си мислех, че да имаш бизнес 20-Тина години- предполага, че трябва да си по- заможен от тези, де им плащаш. Пък то било обратното...

  Е- освен ако нямаме разминаване в разбирането за "изхранване на семейството".

  Аз под това разбирам- манджата, тока, водата, бензина...

  Бизнесмените може да го разбират като- нова кола за сина, яхтата ми е за смяна, а кифлата вкъщи мрънка за нови цици, че една нейна приятелка си купила от новия модел... 😂😂😂😂

  Направо съм на косъм да прибера някой бизнесмен вкъщи- една пържола повече дневно- няма да ме разсипе. Виж- яхтата може да я заместим с един търмък- да посъбере окапалите листа в двора... 😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 18. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Като чета коментарите, все едно съм на партийно събрание от времето на Антон Югов. Хора, преди да коментирате, опитайте поне една година да въртите сами легален частен бизнес. Да се борите с чиновническия апарат за всяко разрешително, да лавирате между всички кърлежи, дето ще дойдат да си "искат", да плащате всички данъци, акцизи, такси и т.н. Да се борите с лоялна и не до там конкуренция и да продавате на печалба. И най-вече, да поработите с хора, на които ще плащате заплата. Независимо дали ще успеете или не, независимо дали ще предпочетете да останете независими или да се върнете под нечие крило, ще имате достатъчна база да коментирате. Защото иначе и 100 тояги на гърба на гадния капиталист, са малко. А като фалира малкия и средния бизнес и всички започнат да работят за големи наднационални корпорации и Ви превърнат в мравки-работнички, може и да не Ви хареса, особено предвид това, че само до преди 30г всички работихме и живеехме само и единствено за Партията.
  —цитат от коментар 14 на ivanpopov


  +++ Страхотен коментар, но малко хора ще го разберат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 20 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Да кажат за служителите, на какви доходи ги осигуряват. Ей така, за информация.
  —цитат от коментар 13 на nema_labavo


  На МРЗ на 4 часа макс. Нали ги гледаме по тв всеки ден как реват. Да си бяха пестили бакшишите. За тези работодатели, както и за служителите им грам не ми пука. Тарикати на дребно, цял живот лъжат държавата и сега за 2 месеца измряха. завалиите.

 20. 21 Профил на babacata
  babacata
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#15] от "1001":
  Докато не се усетиш, че няма смисъл да имаш най-нов телефон на лизинг, сменян всяка година и няма смисъл непрекъснато да си в кредит, ще си роб и на банките, и на вещите.

 21. 22 Профил на kostadincho
  kostadincho
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#16] от "1001":

  Много хора не разбират за какво са кредитите. Вие май сте от тях. Идеята е че ти дават възможност за развитие ако е за бизнес или за по добър уреден живот за физически лица.
  Аз съм с кредит за апартамент и лизинг на кола. Кредита и лизинга са ми под 30% от семейния доход. Имам и заделени минимум 3 вноски и за двете, точно за ситуации като тази. Вноската за апартамента ми е по ниска от колкото да плащам наем за такъв апартамент на тази локация
  Българина няма финансова дисциплина и образование.

 22. 23 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#9] от "ju.li":
  Мартин е мениджър на "Терминал 1" и "Строежа". Там чалга няма. За сметка на това има концерти на български групи.


 23. 24 Профил на babacata
  babacata
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#7] от "bat_plamen":

  Обиден си. Така звучиш, все едно освен супата и друго си духал на БГ работодателите.

 24. 25 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  Строежа и Терминал 1 не са чалготеки в Студентски град. А нормални клубове за музика. Където дори пиенето не е на много високи цифри. Нито едни от двата не работи през лятото. Нито един от двата не работи всеки един ден от седмицата. Мисля са 3-4 макс - просто няма с какво да ги напълнят през другото време.

 25. 26 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 722 Весело

  Като чета коментарите, все едно съм на партийно събрание от времето на Антон Югов. Хора, преди да коментирате, опитайте поне една година да въртите сами легален частен бизнес. Да се борите с чиновническия апарат за всяко разрешително, да лавирате между всички кърлежи, дето ще дойдат да си "искат", да плащате всички данъци, акцизи, такси и т.н. Да се борите с лоялна и не до там конкуренция и да продавате на печалба. И най-вече, да поработите с хора, на които ще плащате заплата. Независимо дали ще успеете или не, независимо дали ще предпочетете да останете независими или да се върнете под нечие крило, ще имате достатъчна база да коментирате. Защото иначе и 100 тояги на гърба на гадния капиталист, са малко. А като фалира малкия и средния бизнес и всички започнат да работят за големи наднационални корпорации и Ви превърнат в мравки-работнички, може и да не Ви хареса, особено предвид това, че само до преди 30г всички работихме и живеехме само и единствено за Партията.
  —цитат от коментар 14 на ivanpopov


  не забравяй работника ти изкарва парите за всичко което си описал без него няма да се притесняваш за тях :D:D:D:D:D:D;

  пич ти си типичният "бизнес мен" в България :D:D:D:D

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 26. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Весело

  До коментар [#22] от "kostadincho":

  явно ти не разбираш но това е друга тема

 27. 28 Профил на babacata
  babacata
  Рейтинг: 240 Весело

  Всичкото Андрешковец се е изакало под интервюто.

 28. 29 Профил на babacata
  babacata
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#27] от "1001":

  Е не бъди скромен, образовай ни малко. Сподели какъв кеф е да извадиш платинената ВИЗА със 70 хил. евро лимит и половин час да обясняваш на компанията какъв финансов гуру си.

 29. 30 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 596 Весело

  До коментар [#28] от "babacata":

  Споко, бай Ганя, като се включи ще ги нареди всичките ; )

 30. 31 Профил на orishas
  orishas
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Каква е тази злоба, която се е изляла от коментиращите, всички ли сте на държавната хранилка, че сте се нахвърлили да показвате личните си лимити!? Да ви кажа - трудно е човек сам да си издяла мястото в обществото и сам да създава доходоносна работа за себе си и за по-малък или по-голям кръг от хора. Затова и тези хора са ценени високо, породата им е различна.

 31. 32 Профил на babacata
  babacata
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Каква е тази злоба, която се е изляла от коментиращите, всички ли сте на държавната хранилка, че сте се нахвърлили да показвате личните си лимити!? Да ви кажа - трудно е човек сам да си издяла мястото в обществото и сам да създава доходоносна работа за себе си и за по-малък или по-голям кръг от хора. Затова и тези хора са ценени високо, породата им е различна.
  —цитат от коментар 31 на orishas


  Забелязал съм, че Българинът става изключително принципен, когато се отнася за делата на другите. Що се отнася до неговия път, той е склонен да затвори оче или две, да бутне малко подкуп на катаджията, да намери връзки за дъщерята да е на хубава работа - да не е на голяма заплата, ама да не я тормозат, щото трудно взе изпитите, едвам намерихме връзки с професора и т.н. и т.н.

 32. 33 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  Хубаво е да се работи с етнусиазъм. Те какво искат, гарантирана печалба :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2828 Любопитно

  До коментар [#26] от "MititU":

  Кое е първото —работника или работодателя?😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 35 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanpopov":

  Всеки сам си избира какво да прави и почти всеки иска да е шеф, но това значи, да си на работа 24/7, защото ти обираш както негативите, така и позитивите от тоя бизнес. Ясно ми е, че маса народ ще затвори, но точно тия със заведенията (вероятно на 80%), винаги са били в сивия сектор. Виж колко фирми се отварят постоянно и на адреса им е едно и също заведения, само и само да не се регистрират по ДДС. Колко пъти в дискотека са ти давали касов бон? Аз ще ти кажа - математическо 'О'.

 35. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#31] от "orishas":

  всички ли сте на държавната хранилка

  Отговорът е във въпросът ти.
  Собственикът на заведенията иска да му плащат година напред от “държавната хранилка” щото можело да няма достатъчно работа. Прочети по добре статията.

 36. 37 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#29] от "babacata":

  и да и не имам такава не я използва щото такси комисионни и лихви не ме устройват
  Вас като Ви устройват си ги ползвайте

 37. 38 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  е това е просто работодателя откъде да си намери работници
  Преди години може да е било обратно но сега е така

 38. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4088 Любопитно

  До коментар [#17] от "Да вярваме на истината":

  Основното е свързано със задлъжнялостта на фирмите към държавата. Ясно е, че такава задлъжнялост не е препоръчителна, но е факт. Проблемът е, че малкият и среден бизнес се задъхваше през последните години и без да има криза.
  =======
  Ето, виждаш ли.....появила се е дори и статия, правеща на пух и прах всичките ти виждания за капитална икономика.....
  Валутно бордова ли е една икономика......евро фондова ли е......няма как да е капиталистическа.......
  Многократно ти го казвах, ама ти не и не.....!
  Отделен е и въпроса, че вече трето десетилетие ви учат на грешен капитализъм......
  А той......истинския капитализъм е доста тегава и мъчителна работа.....

  Bukalemun
 39. 40 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Като чета коментарите, все едно съм на партийно събрание от времето на Антон Югов. Хора, преди да коментирате, опитайте поне една година да въртите сами легален частен бизнес. Да се борите с чиновническия апарат за всяко разрешително, да лавирате между всички кърлежи, дето ще дойдат да си "искат", да плащате всички данъци, акцизи, такси и т.н. Да се борите с лоялна и не до там конкуренция и да продавате на печалба. И най-вече, да поработите с хора, на които ще плащате заплата. Независимо дали ще успеете или не, независимо дали ще предпочетете да останете независими или да се върнете под нечие крило, ще имате достатъчна база да коментирате. Защото иначе и 100 тояги на гърба на гадния капиталист, са малко. А като фалира малкия и средния бизнес и всички започнат да работят за големи наднационални корпорации и Ви превърнат в мравки-работнички, може и да не Ви хареса, особено предвид това, че само до преди 30г всички работихме и живеехме само и единствено за Партията.
  —цитат от коментар 14 на ivanpopov


  Не се хаби, няма да те разберат. Криза има само за инициативните и самостоятелни хора, които се опитват да създават нещо. За други не съществуват нито намаляне на заплати, нито съкращения, нито неплатени отпуски. У нас предприемачите са зло и това е всеобщо мнение. Проблема е, че няма друг, който може да донесе растеж на икономиката, работни места, заплати и данъци. И затова още дълги години ще се чудим как с добрите хора на бюджетна издръжка, съвестните агенции, които гонят лошия бизнес и работодатели-дарители за пример, не успяваме да мръднем от последното място по икономическо развитие.

 40. 41 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Тия с кръчмите да се огледат за друг бизнес.

 41. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivanpopov":

  Сладки спомени, а? Сигурно си бил на доста партийни събрания :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 42. 43 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 921 Неутрално

  От Ганьо бизнесмен не става.Ако четвъртък е почивен ден той кара работниците си да работят в петък.Няма пари за заплати особено за няколко месеца напред , не държи на персонала си , но има пари за почивки с любовницата , чантички молове и т.н.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 43. 44 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1906 Весело

  До коментар [#8] от "vagabond66":

  Я като видях заглавието,помислих че става въпрос за някакви работилници или малки предприятия ,а то било за бардаци Явно това си ни е бизнеса

  гошо
 44. 45 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#40] от "famousandco":

  От коментарите лесно се разбира кой никога не се е занимавал с някакъв бизнес.Вече три години се убеждавам ,че разпродаването на бизнеса ми /фирма на 20г със над милион евро год оборот и над 30 работници/ е било правилно.Идва момент в който ти писва от всичко и решаваш ,че здравето и нервите а и свободното време са по-ценни от печалби.
  Сега съм подхванал проект който е с минимален досег до държавата,по-голямата му част е работа на уредени външни пазари,минимални инвестиции /един офис/тука и 3-4 служители.Ако дай боже се развие следващите офиси ,ще са в чужбина.Може и да не съм прав ,но лечното ми мнение е ,че по-сериозна инвестиция и бизнес в България ,не си струват.

 45. 46 Профил на Йосиф Давидович
  Йосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Този вид бизнес постепенно трябва да се очовечи- не може да осигуряваш работниците на МРЗ на половин ден, и после да искаш държавата да ти храни семейството в такива по-тежки времена. Аз имам на село на вилата едни комшийка -дъщеря им работи сервитьорка за една такава фермерка 3-4 години- осигурявала я по тази схема МРЗна половин ден -Сега я изхвърлила на Борсата и детето взима 180лв обезщетение- момиче на 23 години- не може да учи баща ѝ инвалид , брат ѝ наркоман, три деца са , майка ѝ работи на МРЗ в една ферма за птици.Семейна драма и трагедия- а тази фермерка в заведението неможе да отдели 100 лева месечно допълнително поне да го води детете на пълно работно време... Детето разказвало на баба си, че мечтаело да си събере 1000-2000 лв и да замине да работи в Испания при роднини, но сега с тази ситуация нещата изглеждат невъзможни...
  А сега тия хора първи се наредиха на помощи от държавата и реват.. По добре ще е да дойдат чужди вериги от рода на Стар Букс, че поне да спазват малко законодателството., например във веригите за хранителни стоки работещите се осигуряват на по -високи и реални заплати, за разлика от малките квартални магазини...

  И снова седая ночь И только ей доверяю я Знает седая ночь не все мои тайны Но даже и ты помочь Не можешь, и темнота твоя Мне одному совсем, совсем ни к чему
 46. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  Честно казано, не разбирам как някои хора изведнъж се сетиха че има държава.
  Ама такава, която само дава.
  Другото, което не разбирам е как ще имаш бизнес от 20 години и няма да можеш да поемеш два - три месеца липса на парични средства?
  При това през тези 20 години, постоянно да си бил на "данъчна загуба" и вероятно над 60% от реализираните приходи да не са били отчитани.
  Отговорите са два:
  Или въпросните "бизнесмени" са пълни идиоти;
  Или са най-обикновени тарикати.

  Panta rhei....
 47. 48 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Честно казано, не разбирам как някои хора изведнъж се сетиха че има държава.Ама такава, която само дава.Другото, което не разбирам е как ще имаш бизнес от 20 години и няма да можеш да поемеш два - три месеца липса на парични средства?При това през тези 20 години, постоянно да си бил на "данъчна загуба" и вероятно над 60% от реализираните приходи да не са били отчитани.Отговорите са два:Или въпросните "бизнесмени" са пълни идиоти;Или са най-обикновени тарикати.
  —цитат от коментар 47 на Molossian  Много неща не разбираш.

  Като например откъде идват парите на държавата. Ама не тези, които от един бюджетен сектор се прехвърлят в друг, а истинските приходи, благодарение на които една държава функционира и се развива.

  Никога няма да разбереш и как няма сериозен бизнес, независимо дали е завод за автомобили или малко заведение, на който парите стоят някъде прибрани и заделени. Ако парите не работят, те не носят приходи. Затова и огромни дружества, с активи колкото цели държави, ползват банкови кредити. За бизнеса парите са ценни, когато са инвестирани, носят добавена стойност, създават работни места и плащат заплати. Целта на бизнеса не е да спестява, а да инвестира и създава.

 48. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Че е тежко е сигурно, но наемодателите не са малоумни и си дават сметка, че по-добре да изчакат колкото е необходимо, защото ако разтрогнат договорите с днешните собственици, няма утре да си намерят същите, да не говорим за по-добри.
  Що се отнася до служителите, като не им изнася 60/40, да ги съкратят, за да получават хората помощи и да се уговорят, както направи кмета на Кюстендил с общинските служители от сферата на културата, щом започне отново бизнеса, да ги вземат обратно.
  Иначе всеки иска колкото може повече, едни искат намаляване на ДДС, други искат по-големи помощи, а откъде и за сметка на кои части от икономиката и обществото, никой не отваря и дума.

 49. 50 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#48:"famousandco"][/quote]

  Ние много добре разбираме, ти обаче нищо не вдяваш.
  Парите на държавата идват от РАБОТНИЦИТЕ!

  Те РАБОТЯТ. В кръчмата на тоя горе, дето реве за помощи, работят хора които готвят, сервират и мият! Клиентите плащат за свършеното от ТЯХ?
  От тия пари оня горе плаща наеми, МРЗ на 4 часа на работниците и осигуровки на МРЗ (ако и толкова) и после прибира целия остатък, щото е голям чорбаджия.
  А на държавата данъците ги плащат РАБОТНИЦИТЕ, като купуват стоки и плащат ДДС.
  Работници на планетата има много преди да се появят "капиталистите". Проумей този елементарен факт първо!

  Тоя бивш капиталист изял всички печалби за себе си и сега нямал по 40% да плати заплати за два месеца. Явно е много некадърен или е много алчен - ти кажи? И взел че станал социалист, държавата да му спасява бардака с пари на РАБОТНИЦИТЕ!

  И такива като тебе кухи лейки, надат се един ден и те да са капиталисти и седят в агитката и му пригласят. Една книга не е прочел, ама либертарианец... Що ревете за помощи тогава?

 50. 51 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Нощните клубове какъв бизнес са и защо трябва да ги подкрепяме? Една бутилка уиски дето в Метро е 20 лева я продават за 100 лева. И то ако я купуват от Метро, а не от Карнобат по 5-10 лева безакцизно.
  Работил така 20 години, колко пари е изкарал, та сега не може 2 месеца да изтрае без приходи?
  Персоналът си, ако го беше осигурявал на реална заплата, щеше сега да го пусне на борсата да вземат 80% от заплатата си. Но може би ги е минавал на МРЗ и то на половин ден, та сега и те не искат така, защото я получат по 200-300 лева, я не. Дано сега си отворят очите и почнат да настояват да ги наемат и осигуряват легално в бъдеще, защото не се знае кога могат пак да дойдат такива времена.

 51. 52 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#50] от "enterfornone":

  Винаги съм се чудил ,след като е толкова лесно и доходно да си предприемач защо онеправданите работници не вземат да станат бизнесмени и да оправят тоя свят.
  Просто не разбирам какво им пречи.

 52. 53 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#50] от "enterfornone":

  Не разбирам също ,защо след като клиентите им плащат на тях ,за работа свършена от тях ,те дават парите на някакъв шеф.Ми събират се готвят си ,мият си сервират си и си взимат парите за тях.Ще си дадът големи заплати ,ще си се осигуряват на мах и ако пак дойде криза ,ще си имат заделени пари поне за година напред.
  ААААА сетих се, ма вие го пробвахте този варянт приложен върху цялата държава .
  Нещо имам спомени ,че не завърши добре ,нямаше ток,хляб,сирене,колбаси дори таолетна хартия нямаше.

 53. 54 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#51] от "Камен":

  А защо персонала се е съгласявал да е осигурен на МРЗ на 4 часа? Дали не е взимал разликата на ръка ?И ако е взимал ,защо не си е заделял за черни дни?Защото не можеш да ме убедиш ,че в заведенията персонала работи за 610 лв бруто.Държал съм и барове и ресторанти ,никой от персонала /все млади хора до 35г мах/не желаеше осигуряване върху реалните пари.Ха сега де?

 54. 55 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#48:"famousandco"]
  —цитат от коментар 50 на enterfornone
  Ние много добре разбираме, ти обаче нищо не вдяваш.Парите на държавата идват от РАБОТНИЦИТЕ!Те РАБОТЯТ. В кръчмата на тоя горе, дето реве за помощи, работят хора които готвят, сервират и мият! Клиентите плащат за свършеното от ТЯХ?От тия пари оня горе плаща наеми, МРЗ на 4 часа на работниците и осигуровки на МРЗ (ако и толкова) и после прибира целия остатък, щото е голям чорбаджия.А на държавата данъците ги плащат РАБОТНИЦИТЕ, като купуват стоки и плащат ДДС.Работници на планетата има много преди да се появят "капиталистите". Проумей този елементарен факт първо!Тоя бивш капиталист изял всички печалби за себе си и сега нямал по 40% да плати заплати за два месеца. Явно е много некадърен или е много алчен - ти кажи? И взел че станал социалист, държавата да му спасява бардака с пари на РАБОТНИЦИТЕ!И такива като тебе кухи лейки, надат се един ден и те да са капиталисти и седят в агитката и му пригласят. Една книга не е прочел, ама либертарианец... Що ревете за помощи тогава?[/quote]

  Стана ми интересно работниците за кого са работили преди да се появят работодателите? И защо тогава са се появили, че и са се утвърдили?

  Ако имаш предвид, че хората са се трудили от както съществува човечеството, това е факт, но не виждам каква е връзката с темата. Първобитните хора работници ли са били? Сериозно, понятията не са ли ти леко объркани?

  Самонаетите лица какви са? Защото те изядоха най-сериозната сопа от кризата. Те нямат нито шефове, нито служители. Работят и плащат данъци, а за държавата съществуват само като задължени лица.

  Впрочем, работодателят труди ли се или не? Ако не, защо наистина не се кръстим всички бизнесмени и не се опънем да почиваме, докато други ни трупат печалби? Ами рискове, знания, умения, те къде остават?

  И ако примера с данъците, които не били нищо повече от плащаното ДДС от работниците, беше пълен, значи може всички да сме в бюджетния сектор, ще си получаваме заплатите от държавата, после ще потребяваме и държавата пак ще пълни хазната. Перпетуум-мобиле! Даже ще вдигаме държавните заплати, ще повишаваме повече потреблението и всички дружно ще богатеем. Песен!

 55. 56 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#55] от "famousandco":

  Остави безсмислено е.Тъжното е ,че подобно е мисленето на близо 80% от населението.
  Будка за семки не са организирали и ръководили поне година ,но първи разбирачи за бизнеса.

 56. 57 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Работниците, педи да се появят капиталистите са работили за СЕБЕ СИ.
  Плащат рентата на феодала и останалото е за тях. Имало е и друга система - при която работникът е получавал нужното а преживяване а цялата печалба е отивала за друг. Това е робството. Ама не турското, а истинското. Ако един мияч в клуба на господина горе се скъса от работа, печалбата е за господина. Дето сега реве как иска социализма да му помага.
  Ако толкова е умрял от глад, да си вземе на помощите на борсата. Ама той реве че няма как да ограби работници в момента за нова кю-седмица, а не говори за работниците си. Те да се оправят - в неплатен отпуск.

  Тук след 50 години псевдо-социализъм всички станахте големи почитатели на капитализма и такива пишман-работо”датели” са станали “за пример”. Ще ви мине, спокойно.
  Докато чакате, прочетете някоя историческа книга. На Елън Ууд например, току разберете как са се появили капиталистите и защо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK