На живо

Коронавирусът в България: Намаляване на ДДС, по-малко изпити за учениците (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Намаляване на ДДС, по-малко изпити за учениците (хронология)

© Правителствена информационна пресслужба
ДДС за заведенията и книгите да се намали от 20 на 9% ще предложат управляващите, беше обявено днес. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година. Министерството на образованието и науката обяви, че броят на задължителните изпити, които са необходими за формирането на крайните оценки за втория срок на тази учебна година, ще бъдат намалени. В същото време заразените с коронавирус в България вече са над 2000, а починалите са 95. Ето и хронология на събитията от деня.
Театър "София" с представление в парка на 14 май

След препоръката на културния министър да се подпират пиеси с малък състав, е избрана "Апетит за череши" с двама актьори - Симона Халачева и Юлиан Рачков.

© Театър

След препоръката на културния министър да се подпират пиеси с малък състав, е избрана "Апетит за череши" с двама актьори - Симона Халачева и Юлиан Рачков.


Театър "София" първи ще представи постановка на открито след края на карантината. Театърът в зала все още още остава забранен, но трупите имат право да изпълняват спектакли навън при необходимите предпазни мерки.
Първото представление е насрочено за 14 май , ден след края на извънредното положение. Ще се играе пиесата "Апетит за череши" на Агнешка Ошецка. Спектакълът ще започне в 20:30 часа на открита сцена, намираща се в парка "Заимов", вдясно от главния вход на Театър "София".


По-рано през деня ръководството на Сатиричния театър обсъжда с ръководството на 6-то училище за спектакъл в двора му.

Отлага се посещението на президента Румен Радев във Ватикана по случай тържественото отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий и на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, поради ситуацията в Италия, породена от коронавируса, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Делегациите от България и Северна Македония ще търсят нова дата, за да отбележат заедно в Рим делото на светите братя Кирил и Методий.

Починаха още двама заразени

Още двама души, заразени с коронавирус, са починали днес, съобщиха от Националния оперативен щаб. Общият брой на жертвите е 95.


Днес в областната болница в Пазарджик е починал 43-годишен мъж с ДИК синдром и диабет. В болницата във Враца е починала 83-годишна жена от дома за стари хора в с. Гара Орешец. Пациентката е била със злокачествено заболяване и прекаран инсулт.


2023 са потвърдените случаи на COVID-19 в България по данни на Националния оперативен щаб, към 17 часа днес. През днешния ден са доказани още 19 нови случая. 13 от тях са в София и по три в Благоевград и Перник.


В болници са 365 души, като 51 са в интензивни отделения и клиники. 218 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Това е 11 % от всички установени случаи.

За отваряне на моловете за момента не може да се мисли, каза днес премиерът Бойко Борисов. Той изрази опасение, че ако това стане, ще има струпване на много хора, което носи риск от заразата от коронавирус. Премиерът призова да се апелира за ползване на маски в превозните средства на градския транспорт.

Намалява се ДДС и на книгите

ДДС за книгите да се намали от 20 на 9%, предлагат управляващите, обяви премиерът Бойко Борисов. За деня това е втори план за промяна в данъка, след като има идея толкова да падне той и за заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма. За разлика от тях обаче, мярката за книгите ще е постоянна, а не временна - в рамките на година.


Подробности тук


Хората на първа линия с ваучери за почивка

Хората на първа линия в борбата с коронавируса ще получат ваучери за почивка, обяви днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Полицаи и медицински персонал първо ще се настаняват в държавните бази, а сред запълването им и към частни хотели. Първоначално идеята беше такива ваучери да получат широк кръг хора, но вчера тя не беше подкрепена от останалите партии в управляващата коалиция.
Коронавирусът в България: Намаляване на ДДС, по-малко изпити за учениците (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Със спорове дали коронавирусът да бъде записан като силно инфекциозно заболяване започна заседанието на Народното събрание, на което депутатите ще определят окончателно правилата, които ще важат след извънредното положение, което изтича тази нощ.


Случващото се в пленарната зала на живо следете тук.


Коронавирусът в България: Намаляване на ДДС, по-малко изпити за учениците (хронология)

© Велко Ангелов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се разцепи на две и влезе в тежък спор по въпроса по какъв начин се вземат решенията и как се работи като двете крайности са - по правилата и "бюрократично" или оперативно и "задкулисно". Оказа се, че колегията е работила паралелно по изготвянето на правила и условия за работата на съдилищата в цялата страна след отпадането на извънредното положение на 13 май.


Това стана известно още в началото на обсъждането на въпроса на днешното заседание. В резултат са постъпили две предложения за правила за работа на съдилищата - едното е на работна група, определена в предходно заседание на съдийската колегия, а другото - на мнозинство от 8 членове на колегията, които са провели онлайн среща с председатели на административните съдилища и са обобщили с техните идеи и предложения.


Повече четете тук.

България е в дъното на Европейския съюз по отношение на дела на заетите медицински сестри и акушерки. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г., разпространени в разгара на пандемията от коронавирус. Тези медицински специалисти са едва 1.1% от общата работна сила в страната, или 36 780 души. Повече вижте тук.

Министерството на образованието и науката намалява минималния брой на задължителните изпити, които са необходими за формирането на крайните оценки за втория срок на тази учебна година. Просветното ведомство променя и реда и условията за прием след 4 и 10 клас, заради предложението тази година да отпаднат изпитите от националните външни оценявания за тях. Повече четете тук.

Действието на спорната наредба Н-18 се отлага за догодина

Влизането в сила на спорната Наредба Н-18, която засягат новия начин за управление и отчитане на продажбите в търговските обекти, ще бъде отложено за догодина, се разбра от съобщение на правителствената информационна служба. На среща между премиера Бойко Борисов и представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, посветена на загубите от мерките срещу коронавируса, днес е договорено наредбата да започне да се прилага от 1 март 2021 г.


Това е поредно отлагане, след като през януари след серия от протести и недоволство от страна на бизнеса финансовият министър обяви отлагане с на действието на наредбата с 6 месеца поради затрудненията в прилагането на изискванията за т.нар. Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО). Малко по-късно премиерът Борисов разпореди наредбата да не се приема без консенсус.

ДДС за някои храни и в туризма ще се намали на 9%

От 1 януари 2021 г. ДДС за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма, ще бъде намален на 9%, се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Първоначално бе съобщено, че намалението на данъка ще засегне "храните от първа необходимост и сектор "Туризъм", но впоследствие правителствената информационна служба се коригира.
Коронавирусът в България: Намаляване на ДДС, по-малко изпити за учениците (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал


Премиерът определи решението като политически риск, но посочи, че то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в бранша. Повече четете тук.

Агенцията по заетостта пита бизнеса и безработните доволни ли са от нея

Агенцията по заетостта публикува на сайта си анкети, с които проучва удовлетвореността от услугите на бюрата по труда на регистрираните безработни и на работодателите. По време на извънредното положение агенцията въведе нови услуги, които се ползват дистанционно по електронен път, и промени реда и организацията на обслужване в бюрата по труда, където не се допускаха хора.


Проучването за удовлетвореността от услугите на дирекциите "Бюро по труда" за търсещите работа хора може да бъде попълнено онлайн тук.
Анкетата за работодателите - тук.

Реанимацията на болницата в Пазарджик отново е под карантина

Отделението по реанимация и интензивно лечение на МБАЛ Пазарджик отново е под карантина за 48 часа заради два нови случая на медици с COVID-19 в последните два дни. От днес с положителен резултат е 36-годишна медицинска сестра, предаде БНР. Така заразените медици в болницата стават общо 16, повечето от които са в интензивното отделение. Заболелите в цялата област 60 души.


Отделението няма да приема пациенти за времето на карантината, а спешните дейности се поемат от частните болници. В лечебното заведение се въвежда засилена дезинфекция, а персоналът отново ще бъде тестван за коронавирус.

В Закона за здравето, който ще регламентира начина за въвеждане на "извънредна епидемична обстановка", не е предвиден ред за обявяване на тази "извънредност" от Министерския съвет. Това коментира пред БНР адвокатът и специалист по медицинско право Мария Шаркова.


"Все още смятам, че така направено предложението продължава да противоречи на Конституцията. Не е предвиден такъв ред за обявяване на някакъв вид извънредност, в следствие на която ще се засягат основни права и свободи на гражданите", заяви Шаркова. Тя посочи, че и сега в Закона за здравето има възможност ресорният министър да се въвежда противоепидемични мерки в определени ситуации. По думите ѝ е можело да се изброят конкретни подробни мерки, предпоставките за засягането им и да се дадат съответните правомощия на министъра.


Пандемията изисква бързи действия, но това не ни освобождава от задължението да бъдем добри законодатели и да не се създават правни абсурди.


Мария Шаркова,

адвокат


"Струва ми се, че се търси формулировка, някаква алтернатива на извънредното положение, без обаче да е нужно да бъде обявявано по реда, който е предвиден в Конституцията. Това за мен не е правилен законодателен подход. Не може просто да заменим терминологично "извънредно положение" с някаква друга дума, било то "обстановка", "ситуация" и т.н. и да предвидим друг ред за неговото обявяване", коментира юристът.

Народният театър с представления на открито от 1 юни

Народният театър "Иван Вазов" започва представления на открито от 1 юни, съобщи директорът му Мариус Донкин пред БНТ. На площадките от двете страни на театъра и в задния двор, където обстановката ще бъде на кафе-театър, ще се играят моноспектакли или представления с двама актьори, като и към момента театърът има 10 подобни пиеси.


Билети ще се продават на отделни каси за хората до и за тези над 60 години, като е организирано влизане от едно място и излизане от друго. Зрителите следва да са с маски и ще има дезинфекция на ръцете им.

Общо 89 са заразените в домове за възрастни хора

Общо 89 души от домове за възрастни хора са с установен коронавирус, съобщи социалният министър Деница Сачева пред БНТ. От заразените 31 са работещи в институциите, останалите са настанени там.


Масовото тестване в домове за стари хора и в услугите за хора с увреждания продължава, като ще обхване около 15 хиляди настанени в домовете и около 11 хиляди души персонал. Досега от COVID-19 починаха петима души, настанени в домове за възрастни хора. Само във Видин ситуацията е тежка, докато в другите области няма концентрация на заразени, отчете Сачева

Част от сградата на Министерството на околната среда и водите е изолирана, тъй като една от хигиенистките е с положителна проба за коронавирус. Пред "Нова телевизия" екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро обяви, че тя не е имала много контакти с работещи в сградата, но въпреки това е било нужно да се вземат мерки.


Той обясни, че министерството е минало на авариен вариант на работа. За целта част от сградата е изолирана, а всички работещи ще бъдат в подземната част на министерството, която има собствен вход и всичко необходимо. По думите му това е "абсолютно отделна сграда". Повече четете тук.

Ако артист получи отказ от банка при кандидатстването си за безлихвен кредит, да се обърне директно към Министерството на културата, призова ресорният министър Боил Банов пред "Нова телевизия". Повод за коментара му стана оплакването на известния актьор Ованес Торосян, който обяви, че семейството му едва свързва двата края със заеми от приятели. Той посочи, че не се вписва в нито една от взетите мерки за финансова помощ.


Банов добави, че очаква бързо културният живот в страната да се върне на нивата от преди кризата. По думите му България е сред страните, в които посещаващите кино, театър или опера представляват голям процент от населението.


Как столичният Сатиричен театър ще се опита да изнесе постановка в двора на училище четете тук.

По 3 хил. души на ден се регистрират като безработни

Регистриращите се в бюрата по труда в страната намаляват, но все още средно по около 3 хил. души на ден се записват като безработни. Около 1300 от тях посочват конкретно коронавируса като причина да останат без работа, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.


Търсят се хора в здравеопазването - в немедицинските специалности, в сферата на социалните услуги, производството на храни, транспорт, логистика и в селското стопанство, отчете Сачева.

Ще има промени в схемата 60/40

Мярката за запазване на заетостта 60/40 вероятно ще продължи да действа и след 30 юни, като се обмислят промени в нейната форма, каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ.


На въпрос ще се променили разпределянето на тежестта между държавата и бизнеса министърът коментира, че философията на мярката е да има споделена отговорност и да се запазват доходите на хората. Наскоро една от работодателските организации - АИКБ, поиска схемата 60/40 да стане 60/0. "Предстоят промени и за определени сектори процентът на принос на работодателя със сигурност може да бъде променен", заяви днес Сачева. Повече четете тук.

Заразените са 2004 души

Общо 23 нови случая на коронавирус са открити за денонощието, отчете Националният оперативен щаб. Така заразените от началото на епидемията стават общо 2004 души. Излекуваните за денонощието са 15 души, илик общо 476. Направените тестове от началото на извънредното положение досега са 58 713.


Починалите са 93-ма души - мъж на 53 години от Ямбол, за когото няма данни за придружаващи заболявания, и мъж на 78 години, който е от дома за стари хора в гр. Кула и е имал артериална хипертония и деменция. Средната възраст на починалите в страната е 66.7 години.


Сред новите случаи има дете на 4 години, прието в столичната Инфекциозна болница. Новите случаи сред медицинския персонал са 4 - при един лекар и три медицински сестри. Два от случаите са в Плевен, а другите са в Бургас и Пазарджик. Общо 368 пациенти са настанени в болници, от които 50 са в интензивни отделения.


Часове преди края на извънредното положение Народното събрание приема окончателно Закона за здравето, който ще замени досега действащите правила заради коронавируса. Текстовете предвиждат възможността правителството да обявява извънредна епидемична обстановка. Това ще става по предложение на здравния министър и при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал и сериозна опасност за здравето.


При неспазване на мерките глобите ще останат - от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1 000 до 2 хил. лв. за повторно. Остава и санкцията от 5 хил. лв. за нарушаване на карантина. Запазват се икономическите мерките в подкрепа на гражданите - тези за защита на длъжниците се удължават с два месеца, и на бизнеса, като мярката 60/40 ще продължи да действа до 30 юни.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  По правилата и мерките после ще си съди народът.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Весело

  Националният оперативен щаб да се гръмне - по 20 вирусоносители на ден ще има още години наред!

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  По правилата и мерките после ще си съди народът.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Вчера имаше резултати от социологическо проучване, виж какво мислят хората, Бай Тотьо!
  Виж колко подкрепят БСП!

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Глоби им дай само да налагат, ама за матряла, не за техните ора. Между другото Каракачанчето плати ли си глобата или я оставя като почне да получава заплата ???

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Българина май започва масово да се разхожда и спортува. Тази сутрин реших да наруша обичайния си час, и отидох в Морската градина в 05:55. И какво да видя? Градината "преливаше" от хора, направо не можех да повярвам.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Абе, фъфлещия защо не натърти първо за Швеция както обичаха да я ползват за плашило?! Нещо не им изнася и я споменават между другото.

 7. 7 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  Няколко места ни делят от Гърция, ще я стигнем и разминем, тя си остана на около 2 500, а ние от стотина вече сме над 200. Медиците усилено заразяват, заразените се връщат в къщи и заразяват поне още 10, геометрична прогресия.

 8. 8 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално
 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  На 28 април имаме 1387 заразени и 58 починали.
  Средният престой в болница за излекуване бил 14 дни. Общо излекуваните са 461 + (93 - 58) починали= 496 души, за които знаем изхода от болестта.
  Ако към тях прибавим лежащите в момента в болница, се оказва, че за около 400-500 души от тези 1387 човека не знаем какво се случва. Не влизат в статистиката за починали или излекувани, не лежат и в болница. Мистерия...

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тsonkooo":

  Състезаваме ли се, що ли, с Гърция?! Отделно, туризма за Гърция е жизненоважен, така че, е жизненоважно да "държат" и малък брой на заразени с коронавирус, та да се поуспокои европейския (и не само) туристи...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Какво значи "да държат", не разбирам.

 13. 13 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Само предполагам.Не може ли това да са безсимптомни които са дали положителен тест,но и тогава и след това не са имали никакви оплаквания?

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Състезаваме се с Гърция, как да не се състезаваме, най-малкото за българските туристи.
  И засега май те печелят състезанието - имаха по-строги мерки, държаха ги по-дълго време, отпускат ги по-бавно, постигнаха и по-обнадеждаващи резултатати на заразени точно преди началото на сезона.

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На теб ти стана много неприятно за срива на БСП, нали? :) И в събота нямаше парад, изобщо баси трагедиите ви се случват напоследък.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Пак не се казва колко са тествани. И защо НЕ СЕ ТЕСТВА МАСОВО?
  Сега ГРОБ са в услуга на бизнеса - задават се с мерки, които после ще отменят, щото са добрички. И идват избори.
  #тоновеФурми

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Това, че новите са 23 е добре, но не се каза, какъв е броя на изследваните.
  Като цяло, според мен му се вижда края, може да не е окончателен, втора/трета вълна, но...време е да се обърнем към нормалните неща и да следим повече политиците, какви ги вършат. Че мераклии да ловят риба в мътна вода - бол.

 18. 18 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Извънредното положение мина, да почват работа, какви схеми 60/40 иска бизнеса. Биднесът трябва да започне да се ориентира, дали хората не искат услугата или ги е страх от коронавируса.

 19. 19 Профил на Born
  Born
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#6] от "zero_day":

  Ами не я споменават защото в Швеция за втори пореден ден намалява броя на заразените и починалите.

 20. 20 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 216 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":Състезаваме се с Гърция, как да не се състезаваме, най-малкото за българските туристи.И засега май те печелят състезанието - имаха по-строги мерки, държаха ги по-дълго време, отпускат ги по-бавно, постигнаха и по-обнадеждаващи резултатати на заразени точно преди началото на сезона.
  —цитат от коментар 14 на boevbisser


  Имам не един познат, който редовно си ходи в Гърция на море и се е заклел да не стъпва по българското черноморие. Съмнявам се хора, като споменатия, да предпочетат да останат в България при избор, а при липса на такъв - дали да не си останат по къщите или да хванат еко пътеките из балканите.

  Иначе, меко казано съм отвратен от нашият черноморски "туризъм", който до миналата година казваше, че не им пука особено за българския турист, а днес се молят всички българи да се юрнат при тях, за да ги спасят. Родното бетономорие в комплект с "ден година храни" ще им изиграят лоша шега тая година и ще има фалирали.

 21. 21 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3411 Весело

  До коментар [#16] от "Ksharp":


  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  каза - малко под 1100 пср теста, дневник не са го написали.
  данните всъщност никак не са лоши, продължават обаче докторите - вчера 4.
  пазете се и пазете близките си, успешен ден на всички, да поработим.

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#13] от "uvtest":

  Може и това да е, просто се чудя на малкия брой излекувани и многото неприключени случаи.
  Щото ако се върнем 1 месец назад до около 700 заразени, пак не се вързва сметката 461+93=554.
  Тоест, около 150 човека пак ги няма никъде. Единственото обяснение е, че тия хора над 1 месец носят вируса и нямат отрицателни тестове. Ама не ми се вярва такъв голям % да държат вируса толкова дълго. Не знам, затова се чудя... не ми е ясно.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  Е как да не се казва. С това почват.
  1074 изследвани вчера.

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Само Ердоган ги лекува бързо. После Путин.
  В останалите държави ги лекуват бавно.

 25. 25 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#19] от "SoloV":

  В Швеция има мерки, забранени са публични прояви над 50 души. Само в Белорусия няма ограничения, който иска се пази както иска, някои носят маски, дори на улицата.

 26. 26 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Най-бързо ги излекува Китайската компартия. Целия свят се възхищаваше, че строели болница за няколко дни, а то се оказа морга, после 200 000 заразени китайци "отидоха" на едно по-добро място, и изведнъж се оказа, че коронавируса изчезнал.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Голяма разлика между установените случаи и преминалите през CV.
  Бавно и продължително минават нещата, явно отива по месец, месец и нещо.
  Вирус като вирус макар и нов, а Мангъров?

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  До коментар [#24] от "Да вярваме на истината":

  Борис Джонсън колко време се лекува?
  А Домусчиев? Другият аргумент, че видите ли, преди месец на някой без симтоми открили вируса, той изкарал карантина 28 дни и не е тестван наново, за да се види дали още е заразен, също не се вързва. Всеки гледа да докаже, че е чист, за да се измъкне от домашен арест.

 29. 29 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  В случая не строгостта на мерките е толкова важна, колкото спазването им от населението, т.е. нещата опират до личната хигиена и личната отговорност.

 30. 30 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Данните на т.нар. щаб са удобни и нагласени. Единствено верни са брой починали лица от КОВИД и на приетите в болница от откритите случаи. Броят на безсимптомните и на заразените болни с вируса е десетки пъти по-голям, не по-малко от 20-30 хиляди за страната. Естествено, че ако тестваш 5 души контактни примерно и това ти е базата, ще имаш 1 новооткрит случай за денонощие.

 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Данните на т.нар. щаб са удобни и нагласени. Единствено верни са брой починали лица от КОВИД и на приетите в болница от откритите случаи. Броят на безсимптомните и на заразените болни с вируса е десетки пъти по-голям, не по-малко от 20-30 хиляди за страната. Естествено, че ако тестваш 5 души контактни примерно и това ти е базата, ще имаш 1 новооткрит случай за денонощие.
  —цитат от коментар 30 на Dobromir Dobrev


  В цяла Европа е така. Дори и тестовете да са повече, те се правят само по индикации или на лица, които са били в контакт със заразен. Безсимптомните по правило не се тестват освен при в горния случай.

 32. 32 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "4ort":

  Тия "проучвания"са толкова реални, колкото докторската титла на ББ!

 33. 33 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#19] от "SoloV":

  За 9 милиона население супер резултати. Особено сравнени с България...
  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/sweden/

 34. 34 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Това, че в "цяла Европа" статистиката се използва за политически цели съвсем не значи, че е правилно да се случва. Ниските нива на заболеваемост по официални данни позволяват на властта и политиците да държат хората в подчинение и да въртят схеми с обществени средства. Статистиката се разтяга като ластик - веднъж е във високите нива, когато ни трябва, а друг път е в ниските. От друга страна, плебса най-много се радва, когато бащицата на нацията я "спасява" от гадния вирус. Предстоят избори и хунтата се подготвя за тях.

 35. 35 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 835 Весело

  Мисирките, защо нищо не написахте за случая в Петрич? На 6 Май, Св. Георги, патрон на Петрич, тържествата и събиранията за честване на празника не са разрешени. На 8 Май обаче кметът гербаджия разрешава на циг//ните да си празнуват, излизат масово около 2000 човека. Никакви ограничения. Някой дали ще му потърси сметка? Или за контингента всичко е разрешено?

 36. 36 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dobromir Dobrev":

  "Това, че в "цяла Европа" статистиката се използва за политически цели ...""

  И доказателствата за твърдението са?
  Случайно да не са - така каза филанкишията или така каза една жена с пазарска чанта на Римската стена?
  Я да видим правилната статистика, политически необремената статистика. Дай да я видим.

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Националният оперативен щаб да се гръмне - по 20 вирусоносители на ден ще има още години наред!
  —цитат от коментар 2 на Мишо Петров


  Не става ясно от колко теста.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38 Профил на net
  net
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе, фъфлещия защо не натърти първо за Швеция както обичаха да я ползват за плашило?! Нещо не им изнася и я споменават между другото.
  —цитат от коментар 6 на zero_day


  В Швеция починалите са няколко пъти повече от в която и да е друга скандинавска държава! Това пример за какво е?

 39. 39 Профил на net
  net
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#19] от "SoloV":

  Хайде сравнете цифрите в Швеция и в другите скандинавски държави, но за 2 месеца, не от два-три дена. И починалите, и заразените са повече в Швеция. Починалите са в пъти повече.

 40. 40 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 576 Неутрално

  "Ако артист получи отказ от банка при кандидатстването си за безлихвен кредит, да се обърне директно към Министерството на културата, призова ресорният министър Боил Банов пред "Нова телевизия". Повод за коментара му стана оплакването на известния актьор..., който обяви, че семейството му едва свързва двата края със заеми от приятели. Той посочи, че не се вписва в нито една от взетите мерки за финансова помощ."
  И тогава министърът ще удари по масата и ще видят те! Ако се окаже, че банката има основание да откаже? … Това не е ли пример за правото на силата?
  Ами ако неартист получи отказ от банка към кого да се обърне? Арменският поп дали работи в настоящите условия? Приема ли се отговор на запитване в електронен вид, получен от сайта armenskipop.com? "Нamiltonf" е любезен и отзивчив. Би могъл да провери на място и да ни информира.

 41. 41 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Абе, фъфлещия защо не натърти първо за Швеция както обичаха да я ползват за плашило?! Нещо не им изнася и я споменават между другото.
  —цитат от коментар 6 на zero_day


  Между другото положението в Швеция не е много розово:
  над 3000 починали и над 30 за последното денонощие

 42. 42 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=o9C25AhOqvQ&feature=emb_logo

  Радио "Китай": Слухове и факти...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 43. 43 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Ти можеш, но българинът не, защо, не си ли българин.

 44. 44 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Заразените не са 2004 души. Потвърдените заразени са 2004. Заразените са много повече.

 45. 45 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Преди 13-ти март не вярвах на политици. Сега продължавам по същия начин. Култура на страха.. това е целта. Осъзнайте се.

 46. 46 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мишо Петров":

  Според мен след четвъртък ще са над 100 в София. Тези дни центъра беше претъпкан.

 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Между другото положението в Швеция не е много розово:
  над 3000 починали и над 30 за последното денонощие
  —цитат от коментар 41 на dma12587967


  Ти па. 30 човека дали фира за един ден. За една година са просто 10 хиляди. Нищо работа. Има много дъртаци дето им е време.

  (За първосигналните - това горе е сатира. Просто се опитвам да вляза в тона на мангърчетата).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Не съм фен на дейности, които зависят 95% от държавно-финансови инжекции, но по-добре там да има сцена и спектакли на открито, отколкото идиотски заведения с чадъри, изпльокани направо на площата, между фонтана и театъра.

 49. 49 Профил на so
  so
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#47:"Николов"][/quote]

  Не че съм особен фен на Мангъров или генерала, ама... всъщност като се замислиш, какво от казаното и прогнозираното от първия не се сбъдва? Шведският модел в момента дава повече жертви, но той е устойчив във времето и е интересно, когато накрая се дръпне чертата - икономически щети, други здравословни проблеми отпушени от карантините, неоткрити онкоболни и т.н. чий модел ще е по-успешен? Иначе на теб никой не ти пречи да се заключиш в мазето и да си стоиш там. Ако имаме късмет, няма да имаш и интернет там...

 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николов":

  Недей така, дори като черен хумор е гадно.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николов":

  "Ти па. 30 човека дали фира за един ден. За една година са просто 10 хиляди. Нищо работа. Има много дъртаци дето им е време.

  (За първосигналните - това горе е сатира. Просто се опитвам да вляза в тона на мангърчетата).""

  Какво да ги правиш; хипстъри. Мангъра и той.

 53. 53 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  [quote#47:"Николов"]
  —цитат от коментар 49 на so
  Не че съм особен фен на Мангъров или генерала, ама... всъщност като се замислиш, какво от казаното и прогнозираното от първия не се сбъдва? Шведският модел в момента дава повече жертви, но той е устойчив във времето и е интересно, когато накрая се дръпне чертата - икономически щети, други здравословни проблеми отпушени от карантините, неоткрити онкоболни и т.н. чий модел ще е по-успешен?[/quote]

  До тук единственото устойчиво на шведския модел е по-голямата смъртност. Аз не съм чул Швеция да е избягнала кризата. И няма как - една малка страна с отворена икономика е зависима от външните пазари.

  Ние ако ще не само маските да махнем, ами и да вземем всички да се цалуваме в уста нищо кой знае какво няма да се промени в икономиката - нито Ханс и Франсуа ще купуват повече наши стоки, нито ще идват на нашите курорти (най-малкото щото като се върнат вкъщи ще ги чака карантина).

  Така, че въпросът е - дали само жълтиците ще платим или ще изядем и боя?

  Мангърчетата много натискат да минем по пълната програма.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 54. 54 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Щом може да има театрални представления на открито, каква е логиката да няма футболни мачове на открито!?

  Каква е разликата?

 55. 55 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Не влизат в статистиката за починали или излекувани, не лежат и в болница. Мистерия...
  —цитат от коментар 9 на Котаракът на Шрьодингер


  Гогол. Мъртви души. Чичиков.

 56. 56 Профил на dohco
  dohco
  Рейтинг: 520 Неутрално

  "От 1 януари 2021 г. ДДС за храните от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъде намален на 9%, се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация."

  От горното очаквам Баце да топка топката до края на годината и догодина да хвърли кърпата...

  Най-добрите неща в живота идват безплатно...
 57. 57 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Щом за туризма ще се намали на 9% ДДС на храните, за народа нещо ще се помисли ли в тая насока или това да се тълкува, като "народът живее прекрасно, а само туризмът има проблеми"?

 58. 58 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Щом за туризма ще се намали на 9% ДДС на храните, за народа нещо ще се помисли ли в тая насока или това да се тълкува, като "народът живее прекрасно, а само туризмът има проблеми"?
  —цитат от коментар 57 на shymi


  А, да бях прочел като хората... то това за 9-те процента било за стоки от първа необходимост. Моя грешка и браво за идеята!

 59. 59 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 638 Неутрално

  От какъв зор трябва да се намалява ДДС за туризма? Защо не на лекарствата? Защо не на книгите? Защо не на ... каквото и да е било друго? С какво "туризмът" е по-ценен от всеки друг сектор (без хазарта, за хазарта ДДС така или иначе е по-ниско)? Освен с това, че борчетата от 1990-те изпраха яко пари в хотели. И какво точно е туризмът? Какво включва? Щото дефиниции много.
  Като ще намалявате ДДС, намалете общата ставка и то когато държавата е в растеж, а не когато сме пред спад и не е ясно, колко дълбок ще е спада.
  ГЕРБ, хайде спрете се с глупостите, защото след вас ще е по-зле и след Виденов.

  Pather Panchali (Satyadjit Ray)
 60. 60 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Щом може да има театрални представления на открито, каква е логиката да няма футболни мачове на открито!?Каква е разликата?
  —цитат от коментар 54 на Kosta Delev

  Във футболните мачове са ангажирани повече участници. Може би има и икономически ефект. Вероятно на театралните постановки зрителите ще са повече.

 61. 61 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  “ От 1 януари 2021 г. ДДС за храните от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъде намален на 9%, се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.”

  ДДС за туризма не беше ли 9% и досега?
  Намалено ДДС За храните от първа необходимост - не е ясно кои са храни от първа необходимост. И си мисля, че цените на тези храни няма да спаднат, а търговците ще си слагат в джоба разликата между 20% и 9%.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Те много работи обещаха, но като се стигне до пари, работата става друга.

 63. 63 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#44] от "lino_santino":
  Това не е брой на заразените хора, а броят на положителните тестове. На 1 човек му правят 2-3 теста.

 64. 64 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#46] от "Симо":
  "Според мен след четвъртък ще са над 100 в София."
  Да, може да ги докарат и 500, ако направят 2500 теста.....(целево в заградените гета).

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николов":

  На година в България умират над 100 хиляди човека, това са над 8 хиляди на месец. И от тях 1500 си умират от пневмония: https://www.nsi.bg/bg/content/3357/смъртност-по-причини-по-пол-статистически-райони-и-области

 66. 66 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Българина май започва масово да се разхожда и спортува. Тази сутрин реших да наруша обичайния си час, и отидох в Морската градина в 05:55. И какво да видя? Градината "преливаше" от хора, направо не можех да повярвам.
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  Ами само ти ли имаш право да ходиш в градината?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 67. 67 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Весело

  Това с " Първата линия " не е добре обмислено......първо , морето става опасна за здравите зона , второ - на евентуалните чужденци следва да им се каже , че летуването им е с възможен бонус.....и трето , което е положителното - ще се спазва здравословната дистанция...….( има и още , но по-добре да не се четат толкова мрачни мисли...).

 68. 68 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Популизъм та дрънка! Няма ли да се спрат ( май се налага да ги спрем) с глупост след глупост. Слуги на кръчмари станахте вече, да не мислите че 9% ДДС е в полза на народа или на държавата? Да не мислите и че докторите ще оценят спането въввехтите ви бази?

 69. 69 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Хмм, твърде рязък спад на заразените на ден!
  Не виждам логика в това, още повече след смекчаване на мерките. Май си играят с броя тествани, за да успокояват населението

 70. 70 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 572 Неутрално

  СПАСЯВАТ СИ ХОТЕЛЧЕТАТА МУТРИТЕ , ДРУГОТО Е АЛАБАЛИЗЪМ ,

 71. 71 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  Слава на Масларова, идеите ѝ са живи!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 72. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  На медиците твърдо да - да получат безплатни почивки, без доплащане, шофьорите на обществения транспорт, от полицаите само тези, които са охранявали места, свързани с пандемията.
  Жестът на Катарските авиолинии към медицинските сестри:
  "По случай Международния ден на медицинската сестра, подаряваме 100,000 безплатни двупосочни билета икономична класа на медиците по света, за да се насладят на заслужена почивка до избрана дестинация от мрежата на Qatar Airways*

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 73 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  "Хората на първа линия с ваучери за почивка"?!


  Смях! Това ли беше мярката?! И само тези ли бяха на първа линия?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 74. 74 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Откога "туризъм" стана "идете на море"?
  Аз си ходя редовно на морето, при това родното, ама щото там имам вила и точно на 24-ти, както иска Ангелкова, ще съм там, за да окося тревата.
  Колкото до туризъм - за това ходя на други места.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 75. 75 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Някой знае ли колко човека се заразиха в Орешец и Кула и колко починаха за да преценим на мангъра теорията. Да видим какво му е виждането за съдбата на пенсионерите

 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Любопитно

  Театралното изкуство ще се върне към корена си... към улицата. Дано подейства оздравяващо, отрезняващо, размислящо и (дай Боже) си върне популярността.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Весело

  Ей, тези ще направят всичко, та да затрият хората от първа линия. Ако не ги затрие вируса, ще ги пратят на бетономорито, та да ги докопат ешерихияколите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално
 79. 79 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#47] от "Николов":

  Номера е, че в Швеция ежедневно умират сигурно по 1000 човека на ден и без COVID, само дето никой не те уведомява за тях и си живееш безметежно и спокойно

 80. 80 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1944 Весело

  Ангелкова, абе що вместо да сваляте ДДС-то и да губим пари, що не вземете да предложите на другите държави, техните граждани да си карат карантината у нас? Примерно идват на почивка за 7 дни и после вместо да висят 14 дни в изолатор на тяхна територия, да си ги изкарат и тези 14 дни пак в наши курорти, ама със статут на "карантинни изолатори", а от там направо на чартъра и у тях си с документ за прекарана карантина.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 81. 81 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  И театрите търсят изход от безпаричието

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 82. 82 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално


  ДДС за заведенията и книгите да се намали от 20 на 9% ще предложат управляващите, беше обявено днес. Ако бъдат приети, промените ще влязат в сила от началото на следващата година. Министерството на образованието и науката обяви, че броят на задължителните изпити, които са необходими за формирането на крайните оценки за втория срок на тази учебна година, ще бъдат намалени. В същото време заразените с коронавирус в България вече са над 2000, а починалите са 95. Ето и хронология на събитията от деня.

  Простия и простите , не че поумняват , но все пак започват да узряват , след като живота отдавна сипе шамарите си върху тях . С надежда да овърнат внимание ня реалностите и да влязат в релси те на икономиката и финансите , гледайки от страната на изнемогващите хорица . И трябваше да сойде умирачката , че да пристъпят по никое време към решаването на наболели ОТДАВНА проблеми . Свалянето на ДДС за храни , лекарства , книги , УЧЕБНИ пособия и учебници е мантра , която се повтаря целогодишно години подред , докато най- после тази с косата принуди дебилите в управлението на държавата да се сепнат , че както е тръгнало тя ще прибаре и техния електорат със себе си . И наглеците обявиха , че тези крайно необходими промени , се правят не за друго , не защото е стъпка към подобряване хала на хората , а защото гадния Вирус трябва да бъде победен от СПАСИТЕЛЯ на нацията . И не защото Го е грижа за икономиката на държавата и хала на хората , а защото не Горанов е важен , а е важна изборната победа , която се печели не от горановци , а от ПАРТИЯТА . И затова отиде на крак в парламента да набие канчитата на депутатите . Там , където изпитваше панически страх да се появи заради очакващата го Нинова . Е когато яйцето му дойде до задника , естествено е , страх не страх , да потърси полога .

 83. 83 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#35] от "joro4900":

  Като не можеш да ги спреш, остави ги да умират, какво толкова? Същото беше и в Ню Джърси/Ню Йорк - черните се събират на партита, играят баскетбол, губернаторът как ли не се опитва да ги ограничи, и после се почна измирането.

 84. 84 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С каква мъка гледа компютъра... на екрана да не е кмета на Симитли?

 85. 85 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#34] от "Dobromir Dobrev":
  Статистиката в Европа, когато се ползват надеждни данни и без влияние (ама от ковид ли е починал, ама доказано с лаборатория или със симптоми само и пр.) е бетон.
  В повечете държави в Европа НЯМА никакво увеличение на общата смъртност.
  НИКАКВО!
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps
  В няколко държави е налице значително увеличение, приписвано на вируса, но то очевидно е причинено от пожара на паниката причиненн умишлено от политици и медии с чисто користни цели.
  Същото е положението и в Щатите.
  У нас поради общоизвестния факт, че огромното мнозинство българите по принцип не вярват на политиците си, на телевизиите пък хич, и колкото е да се пънеха и блещеха по два пъти на ден по телевизорите, колкото и да бяха облъчвани от няколко телевизии, хората изобщо не ги взимаха на сериозно и като резултат до паника не се стигна.
  Дори напротив - имаше няколко случая когато хората просто бягаха от болниците.
  Не знам дали е имало подобни случаи по света.

 86. 86 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В болници са 365 души, като 51 са в интензивни отделения и клиники. 218 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. Това е 11 % от всички установени случаи.

  Интересно е да се знае и колко общо са болните в интензивните отделения на болниците в България от всичките лежащи в момента на проучването в тези болници А също и колко са ОБЩО починалите медицински служители в страната по това време Тези сравнения доста дълго бяха обещавани от Генерала и Кунчев , но май все още не са оповестено . Все пак нужно е да се знае "сухи съчки ли горят или вече са изгорели и не са отчетени и как се отчитат те в другите страни . Защото , когато има болен с тежък инсулт и е показен като вирусоносител , човек се позамисля ОТ КАКВО , АДЖЕБА Е УМРЯЛ ТОЗИ БОЛЕН .
 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#81] от "neut":И театрите търсят изход от безпаричието

  Нито са безпарични , нито ги ТЪРСЯТ . Искат СИ ГИ . Когато трябва да се пълни държавната касо , всеки се ослушва и я подминава . Когато се заговори за държавата ще помага , всеки търси ключ от нея . Един стопанин винаги давал пари на заем на съседа си сиромах с думите - Кемера е в долапа , отброй си парите и после пак там ги върни когато можеш . И винаги това вършело работа . Сиромаха вземал и връщал . Едон път пак потърсил , пак чулсъщите думи и потърсил кемера . Комшу , ама той е празен , казал сиромаха . Ами ти върна ли последния път заема , попитал го стопанина . Е, още не съм . Ами затова е празен. Така е когато само вземаш , изпразва се . Та и нашите артисти са така . Артиси ,бе .

 88. 88 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":И театрите търсят изход от безпаричието

  Ами нека си умират , е отговора на простия и простите . Те не вършат работа . Вършат работа само умрелите от Вируса И колкото по- малко се "умрелите " от вируса , толкова по- добра работа отчита Генералния щаб от герберското котило . Статистиката може да се ползва , когато не достига необходимата бройка починали , за да се имитира достоверност на отчета Така може би си мислят хората . Все пак наближават избори .

 89. 89 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Този уморения на снимката се състари за 11 години на власт. В началото какъв стегнат ухилен младеж беше, а сега заприличал на Дон Корлеоне в предсмъртния му период. След още един мандат ще прилича на Бай Тошо от Пленума на Десети.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 90. 90 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Короната като цяло ме радва. Така ще се отсеят редица пишман бизнесмени. Който си е бизнесмен сериозен, ще оцелее. И това е за доброто ни, повярвайте ми.

 91. 91 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 35 Любопитно

  Баце, колко черепа имаш?

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 92. 92 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#88] от "papуre":

  Аз не съм господ и не си въобразявам че мога да променя човешките съдбини.Не мога да спася тези 100 хиляди, няма да успея да променя факта че короната е малко по-опасна от сезонен грип и ще отнесе няколко пъти повече хора, предимно стари и болни. Това което мога да направя е да оценя степента на опасност и да реагирам адекватно. И това е тезата ми - при положение че очевидно няма да умрем всичките е време да се хванем и да продължим да живеем с някакви разумни мерки. Защото жоглирането с цифри и безкрайната карантина не са решения.

 93. 93 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  До коментар [#89] от "Lou":

  Нормално, стреса състарява и изхабява, вие представяте ли си 10 години да си "началник" на това хейтърско племе, много хора биха се гръмнали още на първите 6 месеца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK