България е с най-малко медицински сестри и акушерки в Европейския съюз

България е с най-малко медицински сестри и акушерки в Европейския съюз

© Надежда Чипева, КапиталБългария е страната в Европейския съюз с най-малко медицински сестри и акушерки. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г., разпространени в разгара на пандемията с коронавируса, която поставя на изпитание медиците по цял свят.


През 2019 г. в ЕС има общо 4.5 милиона заети медицински сестри и акушерки. В сравнение с 2012 г. броят им се увеличава с половин милион, а Евростат уточнява, че тенденцията в последните години е за непрестанен ръст.


Средно за ЕС делът на медицинските сестри и акушерките в общата работна сила е 2.2%. България, която от години изпитва хроничен недостиг на тези медицински кадри, е далеч под средните стойности с най-ниския регистриран дял - 1.1%. Общият им брой в края на миналата година е 36 780 души.
В периода от 2011 до 2019 г. България отбелязва спад в дела на заетите медицински сестри и акушерки с 0.3 процентни пункта.


В 11 от 27-те държави членки делът на тези медицински специалисти е нисък - 1.5% или по-малко. След България в дъното са още Латвия и Люксембург с по 1.2% медицински сестри и акушерки, Естония, Кипър и Унгария с по 1.3%, Гърция и Полша с по 1.4% и Испания, Португалия и Румъния с по 1.5%.


С най-висок дял се откроява Германия, където 3.4% от заетите са медицински сестри и акушерки. Следват Финландия с 3%, Белгия с 2.9% и Ирландия с 2.8%. В абсолютни стойности Германия има близо 1 458 000 медицински сестри и акушерки през 2019 г., което е една трета (33%) от всички в ЕС. Във Франция работят около 656 хил. медицински сестри и акушерки, или 15% от всички в ЕС, а в Италия - около 411 хиляди (9% от ЕС).


България е с най-малко медицински сестри и акушерки в Европейския съюз

© Евростат

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK