Съдебният съвет е получил секретни данни за санкционирания от САЩ Андон Миталов

Съдебният съвет е получил секретни данни за санкционирания от САЩ Андон Миталов

© Георги КожухаровПрез март Висшият съдебен съвет (ВСС) е получил писмо от Министерството на външните работи, в което има поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая със съдия Андон Миталов. В началото на февруари той получи забрана за влиза в САЩ заради "корупционно поведение". Това съобщава в интервю пред "Свободна Европа" представляващият ВСС Боян Магдалинчев.


"Получихме писмо от МВнР, то е с гриф "поверително", поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов - това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент", съобщава Магдалинчев. Посочва, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, който разглежда искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.


Две седмици след като САЩ обяви мярката срещу Миталов, правосъдният министър Данаил Кирилов поиска образуването на дисциплинарното производство срещу съдията, макар тогава да липсваше повече информация.
Сега Магдалинчев посочва, че това не е проблем, защото е съвпаднало със законодателна промяна, даваща право на дисциплинарния състав във ВСС сам да събира доказателства по случая.


"Ако не бяхме взели отношение в Съдийската колегия по въпроса, щеше да има най-вероятно укори от различно естество, от различен характер. Да кажат, че ние се опитваме да прикриваме корупционни практики, които публично се оповестяват срещу български магистрат, и ние пазим, едва ли не, хората, за които се говори, че са извършили такива действия", обяснява Магдалинчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK