Авариите във ВиК мрежата на Перник зачестили с новия водопровод от София

Авариите във ВиК мрежата на Перник зачестили с новия водопровод от София


Честите аварии напоследък във водопреносната мрежа на Перник са от високото налягане, с което идва водата от София, обясниха от местното ВиК за "Дневник". Новият водопровод от софийското с. Мало Бучино до източните квартали на Перник с обща дължина 11.5 км, беше готов на 17 март. Фирмата изпълнител, държавната компания "Монтажи" ЕАД, получи поръчката без конкурс заради спешния проблем с водата в 90-хилядния град и построи съоръжението за 20 млн. лева.


От 17 март Перник получава по 300 л/сек. рилска питейна вода, но дни по-късно започнаха пробиви в старите тръби на източните квартали на Перник. Последва и допълнителен целодневен воден режим, докато се отстранят течовете.


"Налягането в новия водопровод от Мало Бучино е прекалено силно при включването му във ВиК мрежата на Перник. От резервоара при Голямо Бучино до квартал "Изток" денивелацията е 200 м и водата се спуска много бързо. Трябваше преди включването в мрежата на Перник да се постави филтър, клапан или да има резервоар, където водата да се успокоява и тогава да се влива в мрежата", обясниха от ВиК - Перник.
Те не знаят защо фирмата-изпълнител на новия водопровод не е свършила тази работа, но предполагат, че "вероятно в бързината не са смогнали да ги поставят".


Разпределителната шахта, където водата от София се свързва с мрежата на Перник

© Велко Ангелов

Разпределителната шахта, където водата от София се свързва с мрежата на Перник


Проблемът с авариите беше предвиден от хидроинженер


На 24 януари хидроинженерът Иван Бухов, който е планирал каскадата "Белмекен - Сестримо" и е работил в Перник, изрази пред "Дневник" опасенията си именно в тази посока по повод аварийния план за новия водопровод, представен от министъра на икономиката Емил Караниколов. В него се предвиждаше водопроводът от Мало Бучино директно да се свърже в мрежата на Перник.


"Това е невъзможно и технически неправилно. Аз съм работил в Перник и там мрежата е решена с пет зони, всяка има отделен резервоар. Препоръчах на министър Караниколов водата да се закара под пречиствателната станция в източната част на града и там да се включи в магистралния водопровод, който захранва всички зони", каза Бухов. Той се притеснява, че ВиК мрежата на града може да не издържи напора на водата и да започнат аварии.


Авариите вече са част от ежедневието на бедстващия град и периодично се налага допълнителен режим за източните квартали на Перник "Изток", "Тева", "Църква". Проблемът накара кметът Станислав Владимиров да започне оттам цялостната подмяна на старите водопроводни тръби, за която правителството отпусна 30 млн. лева.


Кметът на Перник: Държавата да прецени, каквото се налага


На въпрос дали този ремонт ще включва изграждането на резервоар, където да намалява скоростта на водата от софийския водопровод, Владимиров заяви, че това не е планирано.


"Не, не се предвижда това. Новият водопровод от Мало Бучино е инвестиция на държавата. И тя чрез областната управа трябва да прецени дали да инвестира там и каквото се налага да се подобри", коментира той за "Дневник".


Според Владимиров някои ВиК специалисти смятали, че новият водопровод не бил причината за зачестилите аварии, защото те ставали на същите места, където и миналата година. "Други заявяват, че са се увеличили заради него. Аз не съм специалист и не мога да твърдя коя е причината", обясни кметът.


Притокът на вода към язовир "Студена" вече намалява


В момента притокът на вода към язовир "Студена" не е така силен, както преди седмица, коментираха от ВиК - Перник. Обемът му днес е 15.4 млн. куб.м. Снеготопенето на Витоша вече е към края си и само обилни дъждове можели да пълнят язовира.


Сега градът получава почти поравно вода, 250 - 300 л/сек., от двата източника - от язовир "Бели Искър" през водопровода от Мало Бучино и от язовир "Студена". Режимът в Перник е от 22 ч до 6 ч. сутринта без вода.


"Дневник" отправи питане към Министерството на икономиката, което ръководи фирмата изпълнител, как ще се реши проблемът с високото налягане в новия водопровод, защото е недопустимо да се прекарва питейна вода от близо 100 км до Перник и накрая да се пилеят милиони литри от нея.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Гадните софиянци, продължават да саботират Перник

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  Сега и топла вода нямат .... да внимават и асфалта им да не се размекне . При тиквите е така -всяко чудо за 3 дни . Водопровода за малко повече.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Стига с това черногледство бе, фирмата усвои парите, какво мрънкате?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Проблемите и нищонеправенето могат да се прикриват, но до едно време.
  Рано или късно всичко лъсва.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Весело

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  😂

 6. 6 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 562 Неутрално

  БойкоПровода за Перник се оказа нефелно проектиран и нефелно изпълнен.
  Нефелен като патрона си.

  Нищо грамотни хидроинженери ще оправят нещата, стига да има кой да ги повика на помощ?!

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Само малоумници може да тичат от две места по около 300л и да има режим на водата от 22:00 до 06:00 часа при похарчени 68 000 000 за язовира, 20 000 000 за Водопровода от Мало Бучино до Перник /13км/ и 30 000 000 за подмяна на всички тръби в Перник!!!
  Та въпросът ми е в гр. Перник колко хора живеят?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 8. 8 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Налягането е по-високо и това е причината. Градската водопроводна система трябва да бъде подновена, ЕС отпусна огромно количество пари за подмяна на В и К инсталациите по градове и някои села, но Перник с неговите кметове от БСП не се вредиха защото Барба Ганьос не дава пари на тези кметове :)

  Настоящия кмет на Перник от БСП излезе късметлия, че водата в язовир "Студена" се свърши, та Барба Ганьос хвърли едни бързи 30-40 милиона лева за новия водопровод.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 9. 9 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 637 Неутрално
 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  караниколов дето го строи да им закара фурми сега

 11. 11 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1511 Весело

  Отчаянието на гьобелсовата умнокрасива пропаганда днес е забележително.

  Такова отчаяние тук не е било откак се оказа че списанието с корица Мадам Президент трябва спешно да бъде свалено от разпространение :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 12. 12 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 734 Неутрално

  "Държавата да прецени каквото се налага"

  Може би да се смени водопровода на целия град? Лека-полека? Звучи като идея.

  Но за целта май някой ще трябва да влага, а не само да усвоява, м?

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Весело

  Повече повреди - повече изразходвата вода. Следователно ни трябват повече входящи водопроводи.

  подпис
 14. 14 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  "Авариите във ВиК мрежата на Перник зачестили с новия водопровод от София"

  Ако на първа линия в решаването на проблема с водата в Перник бяха хидроинженерите вместо банкянския павиан, този риск щеше да е отчетен предварително, вместо с учудване да го откриваме сега след похарчените 25 милиона.

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Какъв тип са авариите? Да не е почнал да ръждясва, заради влагата?

 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  До коментар [#8] от ".NET":

  Предишният кмет не беше от БСП, той що не се вреди?

 17. 17 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Хммм ... позволявам си да повторя коментара си от 21 Януари 2020 към статията „Изп. директор на "Софийска вода": Гарантирано в столицата няма да стане като в Перник“

  Ако мога бих задал 2 въпроса на изп. директор на "Софийска вода".
  За какво точно са необходими тези 700 хил. литра месечно за Перник, когато изчислено средно статистически при 107 литра вода на чов./ден, за 100 хил. жители (Перник е около 75 хил.) необходимата за месец вода е 332 хил. литра т.е. два пъти по-малко?
  Реален ли е срока от 45 дни за изграждане на 14 км. водопровод, включително поне една помпена станция (заради денивилация, Люлин планина) и каква вода ще ползват перничани до въвеждане на този „спасителен“ водопровод?
  По скоро реторичен въпрос, знаеш ли уважаеми изп. Директор на "Софийска вода", кога е построен РИЛСКИ ВОДОПРОВОД, какви са неговите техн. харектеристики и какво е реалното му състояние?
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  По повод друга статия питах, защо водата за София поскъпва от 01.01.2020 с 0,19 лв/куб.м. и има ли връзка това поскъпване с водопровода за Перник.
  И за двата ми коментара и както винаги имах минуси. Как е към днешна дата?
  Поздрави от Isla Más a Tierra.

  robin ot Crusoe
 18. 18 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Нали се кълняха, че налягането на новия водопровод не е проблем? Нали всичко беше сметнато предварително? За този проблем се говореше още преди да пуснат новия водопровод, и всички по веригата твърдяха, че това е изчислено.

 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1680 Весело

  ЗДРАСТИ на експертите на местното В и К за прозрението !

 20. 20 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Тая година перничани яко го закъсаха и няма оправия. Трябва нещо против уроки да им се прави.

 21. 21 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  “Честите аварии напоследък във водопреносната мрежа на Перник са от високото налягане, с което идва водата от София, обясниха от местното ВиК за "Дневник". Новият водопровод от софийското с. Мало Бучино до източните квартали на Перник, с обща дължина 11.5 км, беше готов на 17 март. Фирмата изпълнител, държавната компания "Монтажи" ЕАД, получи поръчката без конкурс, заради спешния проблем с водата в 90-хилядния град, и построи съоръжението за 20 млн.лева.”

  😂

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#7] от "Танас":

  Теди милиони (68+20+30=118) не са похарчени, колега! Тези милиони са усвоени от правилните хора!

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#9] от "zztop11":

  "Некадърници."

  Некадърници в изпълнението! Но много кадърни в краденето!

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5170 Неутрално

  До коментар [#11] от "Saint of Me":

  Пий белина и пиши по темата! 😂🤣

 25. 25 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#10] от "karatista":

  Да, но фурмите са сладки и се налага да си пие повече вода :)

 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Какво значение има колко литра в секунда получава Перник, ако тръбите са напукани и водата просто изтича и не стига до хората?
  В древността управляващите май са се справяли по-добре с такива задачи като доставката на вода, за справка си търсете информация за акведукт.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Некомпетентността си каза думата.

 28. 28 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тв ГЕРБ са специалисти в краденето ,не в работата.Откъде да знаят какво е налягането?

 29. 29 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  А и аз да попитам?
  Как се прави реверсивен водопровоцд с ЕДНА помпена станция?
  Щото нали беше.
  Сега нйе на вас после вйе на нас.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Весело

  До коментар [#29] от "dedoliben":

  Ша смучИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Там кметовете са спали от 1990 год.досега.И на бездомните кучета в Перник е ясно че водата за за пиене се губи на 90% във водопреносната им мрежа.Е ,за един месец се прави магистрален водопровод ,но не може да се компенсира , 30 годишно безхаберие,да не кажем крадене.

  Ръй! Ръй!
 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2436 Весело

  Преди ревяха, че няма вода. Сега водата се лее по улиците, дет'се вика, вода газят, пак мрънкат. Как да управлява Бойко с такъв матр' ял?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK