Дезинфекция, еднопосочно движение в съдилищата и онлайн дела от утре

Съдиите и служителите, които не са дежурни и не са включени в график, ще продължат да работят дистанционно.

© Юлия Лазарова

Съдиите и служителите, които не са дежурни и не са включени в график, ще продължат да работят дистанционно.След продължило 10 часа заседание, започнало със скандал, Съдийската колегия на ВСС прие правила и мерки за работата на съдилищата в условията на пандемия, които влизат в сила от утре - след отменянето на извънредното положение на 13 май.


В сградите ще се влиза само със задължителни лични предпазни средства - маски, предпазни шлемове и ръкавици. Съдилищата трябва да осигурят резервни на входа.


На входовете на съдебните сгради, в конвойните и във всички помещения трябва да бъдат осигурени дезинфектанти. В съдебните зали и общодостъпните помещения да се поставят по възможност прегради.
Съдийската колегия препоръчва асансьорите да не се ползват, а ако се налага, то това да става с предпазни материали.


Вещите лица и свидетелите трябва да изчакват извън съдебните сгради или залите докато бъдат повикани, а свидетелите да напускат съдебните сгради веднага след като бъдат разпитани.


Председателите на съдилищата, които са стопани на съответната сграда, ще определят организацията, редът и мястото за изчакване по делата, както и координацията по изпълнението и спазването им след съгласуване със съдебната охрана.


Придвижването по коридорите и стълбищата в съдебните сгради трябва да става еднопосочно.


Всички пейки и столове в коридорите трябва да бъдат прибрани, а ако това не е възможно, те трябва да бъдат ограничени с ленти, за да не се използват.


Съдилищата ще имат възможност да сключват договори с фирми за професионално почистване и дезинфекция, ако не разполагат с достатъчно чистачи.


Когато е възможно ще се работи при отворени прозорци и вентилационни системи, но само, ако се осигурява чист въздух отвън, но не и циркулиращ в цялата сграда или различни помещения.


Справките по дела трябва да се извършват на едно гише, а в големите съдилища може и на повече, но така, че да се спазва задължителна дистанция от 2 метра. Справките ще се правят сутрин от 9 до 12 часа и следобед след 14 часа. В останалото време трябва се извършва дезинфекция на помещенията и гишетата.


Съдиите могат да работят в кабинетите си, но, ако не са повече от двама и това ще бъде позволено, само, ако са на разстояние от 2 метра един от друг и при задължително проветряване и дезинфекция.


Съдиите и служителите, които не са дежурни и не са включени в график, ще продължат да работят дистанционно.


В адвокатските стаи да се допускат адвокати и страни по делата само при спазване на разстояние от поне 2 метра между масите, на които ще се четат дела. След всеки да се дезинфектира с препарати.


В службите, деловодствата и канцелариите да работят толкова служители, колкото е възможно при спазване на разстояние между тях от поне 2 метра и при наличие на възможност за проветряване и постоянна дезинфекция.


В залите да не се допуска публика, включително външни лица и медии, а задачата по осигуряване на публичността на заседанията ще бъде на пресаташетата. Те ще трябва да подготвят справки за делата с обществен интерес, както и да правят изявления след края на делото.


Трябва да се осигури възможност за видеоконферентно провеждане на заседания по делата.


Ако в съдилищата няма възможност да се спазват мерките, делата трябва да бъдат пренасрочвани за други дати и час. Отложените дела да бъдат вписвани в електронен регистър. Освен това не трябва да се насрочват дела за един и същи ден и час, за да се избегне струпване на много хора. При пренасрочване на заседанието, страните по делото трябва да бъдат уведомени по надлежен ред и своевременно.


Призовките по делата да стават по телефон или на електронна поща. Ако това не е възможно, при физическо връчване на призовки, книжа и съобщения служителите трябва да бъдат снабдени със защитни средства, да използват служебните автомобили на съдилищата, да бъдат тествани за коронавирус веднъж месечно.


Няма да връчват призовки, книжа и съобщения на хора, поставени в карантина. Служители на съдилищата и призовкари няма да влизат и в райони, които са изолирани заради коронавируса.


Комисията по бюджет и финанси на ВСС ще трябва да извърши разпределение на автомобилите, които не се използват и те да бъдат предоставени на съдилищата в София като с тях ще се разнасят призовки, книжа и документи.


Трябва да започне масово сканиране на дела, за да бъдат създадени електронни папки в Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП) в съдилищата, които все още не прилагат тази практика.


Освен това трябва да се организира и оторизиран достъп на съдиите до електронните копия на делата в ЕПЕП, докато стане готова Единната информационна система на съдилищата.


Експерти, вещи лица и преводачи ще могат да подписват заключенията и преводите си с квалифициран електронен подпис. Административните ръководители на съдилища трябва да организират възможност вещите лица да подават експертизите си и по електронен път.


Всеки месец съдилищата трябва да изпращат справка за това колко дела са били отложени по обективни причини. Идеята е тези случаи да не се отчитат в ущърб на съдиите при атестиране, участия в конкурси, повишаване в ранг от Инспектората към Висшия съдебен съвет.


Забранява се провеждането на всички предварително организирани общи събрания и семинари до края на годината като те могат да бъдат провеждани дистанционно и чрез видеоконферентна връзка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тези от ВСС явно никога не са влизали в по голям съд като София или Пловдив. Тези мерки може да се изпълнят в някой съд с 3 дела на ден, но не и другаде.

 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 113 Любопитно

  Ама до ся нямаше ли онлайн дела и дезинфекция ? 🤔

 3. 3 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Дали ще се движат еднопосочно или двупосочно, няма значение, важното е как ще съдят, а ние им знаем мурафетите. Занимават ни с дреболии, за да скрият колко са корумпирани и безполезни.

 4. 4 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Мустака и черепа ще ги разпитат ли онлайн, или за тях това не се отнася?!?

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Ама до ся нямаше ли онлайн дела и дезинфекция ? 🤔
  —цитат от коментар 2 на Александър


  Не, имаше само онлайн дезинфекция, без дела...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4370 Весело

  Някои съдийски състави наистина вървят "еднопосочно"...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 549 Неутрално

  тези бяха ли с нещо солидарни в ковид кризата? Пълните заплати + бонуси взеха ли си затова че си почесваха мъндаците?

 8. 8 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Дали ще се движат еднопосочно или двупосочно, няма значение, важното е как ще съдят, а ние им знаем мурафетите. Занимават ни с дреболии, за да скрият колко са корумпирани и безполезни.
  —цитат от коментар 3 на proza


  Ти си най -полезната. Мухлясъл акъл ...

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5365 Неутрално

  Важно е да работят, силата на ковида е поотслабнала

 10. 10 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 710 Гневно

  Какви онлайн дела? Те едни офлайн решения на вече минали дела не могат да качат вече пет месеца! Още чакам решение по решено дело в СРС от началото на февруари 2020. Ни вопъл, ни стон.

 11. 11 Профил на HERMES
  HERMES
  Рейтинг: 710 Гневно

  А последното заседание на делото беше през септември 2019!

 12. 12 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Голям шанс.Досега съдилищата бяха супер изостанали с електронната обработка на делата.А дано сега както учителите за един два месеца да свършат това,което не успяха за 10 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK