Денят след извънредното положение: какво е забранено и позволено

Денят след извънредното положение: какво е забранено и позволено

© Юлия ЛазароваТекстът е обновен на 14 май. След два месеца на очакване 13 май носи край на извънредното положение в България, наложено заради епидемията от COVID-19.


Формалното му отпадане по-скоро цели да свали напрежението по политически и правозащитни теми, отколкото да промени особено правилата, по които страната живее в последните седмици. Повечето от действащите ограничения, както и мерките в подкрепа на бизнеса и работещите, ще продължат да действат в следващите два месеца.


Или поне така предвижда управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти", която прокара законовите текстове за продължаване на действащите регулации след края на извънредното положение - промените в Закона за здравето бяха приети снощи на извънредно заседание на парламента, продължило повече от 8 часа.
Изненади обаче не са изключени, тъй като ГЕРБ спази всички порочни традиции на нормотворчеството - изменения на закони от различен порядък чрез текстове от Закона за здравето, прокарването им в последния момент и редактирането им "на крак" по време на обсъждането в пленарната зала. Както и изпращането им за обнародване от президента в 12 без 5. И двете могат да доведат до оспорване както на текстове по същество, така и на основание на сроковете на действие на законите. Президентът Румен Радев вече "пусна" закона, но изтъкна, че го прави, за да не се прекъсва подкрепата за потърпевшите граждани и бизнеса в условия на криза, а днес вече сезира Конституционния съд за част от текстовете му - повече тук.


Големите промени от 14 май са свързани с посещенията в парковете. С нова заповед днес здравният министър отмени издадената забрана за сядането на пейките в парковете и посещенията на детските и спортни площадки на открито. В заповедта му обаче се дават права на кметовете по места сами да определят индивидуални правила, поясниха пред "Дневник" от пресцентъра на министерството.


Другата промяна е забраната за посещение на граждани от всички страни в Европейския съюз в страната до 14 юни. Досегашните разпоредби гласяха, че в страната не се допускат гражданите на трети страни, както и идващите от 12 държави от ЕС и шенгенското пространство. Повече за промяната четете тук.


Ограниченията - без промяна


След 13 май почти всички ограничителни мерки, които бяха въведени срещу разпространението на коронавируса, остават без промяна. Причината - повечето от тях са въведени със заповеди на здравния министър, а ограниченията не са отменени с поредната порция заповеди, издадени днес. Лека промяна има по отношение на посещенията в хранителните магазини и аптеките между 8.30 и 10.30 ч. за хора под 60-годишна възраст. С нова заповед на Кирил Ананиев този времеви "коридор" остава за хората "на видима възраст над 60 години".


Забранени остават:

- пребиваването на закрити обществени места без предпазни маски
- спазването на дистанция под 1.5 метра навън (изключение са членовете на едно семейство)
- посещенията на моловете, с изключение на банките, аптеките и хранителните магазини в тях
- посещенията в ресторанти на закрито
- посещения на дискотеки, барове, игрални и увеселителни зали
- нарушаването на наложена от властите карантина (за глобите - тук)

Без изключения продължава да е и 14-дневната домашна изолация, която поема ангажимент да спазва всеки пристигащ от чужбина.


Наказанията при нарушаване на противоепидемиологичните мерки остават от 300 до 1000 лв. за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно. Запазва се и санкцията от 5000 лв. за нарушаване на изолацията, в т.ч. и за контактни лица.


Позволени при спазване на дистанция и мерки за дезинфекция са:

- разходките в парковете и планините при дистанция от минимум 2.5 м
- индивидуалните спортове на открито и плуването в басейни
- посещенията в кина, музеи, галерии и библиотеки на закрито, както и на културните събития на сцени на открито
- колективните спортове на открито за аматьори без състезателен характер (в т.ч. футбол, баскетбол, волейбол)
- посещенията в болниците за планови операции и прегледи
- имунизациите, детските и женските консултации

Инвитро процедурите, които за кратко бяха спрени, отново се правят. Преди дни обаче се оказа, че част от манипулациите остават забранени заради грешка в заповедта на здравния министър. Очаква се нова заповед, която да ги позволи.


Денят след извънредното положение: какво е забранено и позволено

© Надежда Чипева, Капитал


Магазините и заведенията - частично отворени


Все още остават затворени заведенията и магазините в големите търговски центрове. Останалите търговски обекти, включително фризьорските и козметични салони, имат право да работят, но като осигурят поетапно пускане на клиенти и дистанция на входа и касите. Същото важи и за пазарите и цветните борси.


Заведенията на открито могат да работят, като между масите трябва да има 1.5 м разстояние, а на една маса могат да сядат не повече от четирима души или едно семейство.


Плажовете в страната трябва да бъдат готови за използване на 1 юни. Концесионерите ще плащат по-ниски такси, срещу което обаче са задължени да намалят наполовина в сравнение с миналата година цените на шезлонгите и чадърите.

Денят след извънредното положение: какво е забранено и позволено

© Цветелина Белутова, Капитал


Запори и наказателни лихви


Процедурите за публична продан се спират за още два месеца - до 13 юли.


Наказателните лихви при нарушени плащания на вземания няма да текат също до юли. Това обаче ще важи за финансови институции като фирми за бързи кредити, но не и за кредити към банки, които вече се предоговарят.


След два месеца на принудителна ваканция съдилищата започват отново работа при мерки за предпазване от заразата - подробности тук.


За трудов стаж пред тази година ще се зачитат не 30, а 60 дни неплатен отпуск, тъй като много от служителите са принудени да излизат в принудителна почивка, за да не загубят работното си място.


Подробности за промените, които засяга икономиката четете тук


Децата - далеч от училища и градини


Децата засега няма да се връщат в училищата и детските градини. Учебната година ще завърши онлайн, а изпитите за външно оценяване след четвърти и десети клас няма да се състоят. Единствените, които ще се завърнат физически в училищата са седмокласниците, които трябва да положат изпити за прием в гимназиите, и зрелостниците. Изпитите ще бъдат през юни (подробности - тук)


Все пак правителството и Националният оперативен щаб обмислят отварянето на детските градини и яслите, като в момента се изработват критерии, по които това да става. Повече по въпроса - тук. Днес Венцислав Мутафчийски коментира, че поне още седмица не трябва да се отваря детските градини. Властите изчакат да видят и резултатите от отварянето на детските заведения в Дания и Германия.


Откога действат новите правила


Денят след извънредното положение: какво е забранено и позволено

© Юлия Лазарова


Краят на извънредното положение отнема дадените временно на властите правомощия да ограничават отделни права на гражданите, като свободното придвижване, например. Дори по сравнително прост въпрос като този кога страната спира да е в извънредно положение мненията не са единодушни. Според управляващите това ще стане в 23.59 ч. на 13 май. По тази причина в одобрените окончателно във вторник от парламента промени в Закона за здравето е записано, че влизат в сила от 14 май. Според тълкуванието на административен съдия, цитиран от седмичника "Капитал", обаче решението на Народното събрание, което гласи, че извънредното положение е "до 13 май", означава, че то изтича едно в полунощ на 12 срещу 13 май.


По-рано юристи коментираха, че уязвими междувременно ще се окажат заповедите на здравния министър, които регламентират ограничителните мерки. Ако на 13 май, когато вече няма да бъдем в извънредно положение, а все още не е приет Законът за изменение и допълнение на Закона за здравето, то няма да бъде изменен и Законът за мерките при извънредното положение, обяснява в интервю за БНР Мария Шаркова, адвокат и специалист по медицинско право. По думите ѝ това създава предпоставки след отпадането на извънредното положение, да отпадне основанието на актовете, които са издадени във връзка със закона за него и "в този период някои от ограничителните мерки да се окажат незаконосъобразни с всичките последици от това".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3616 Неутрално

  По света всичко, което не е забранено е разрешено. У нас - всичко, което не е изрично разрешено, е забранено.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  Има някои доста глупави мерки като тези за поляните и пейките !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3505 Неутрално

  Извънредното положение се отменя, но извънредните мерки остават.

 4. 4 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1177 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На барче може да седнеш, на пейка - не!
  Предполагам защото пейките в парка са много по на гъсто от колкото масите в барчето?
  А относно дезинфекцията, абсолютно съм сигурен, че след като станат клиентите, сервитьорите щателно дезинфекцират маси и столове преди да седнат нови клиенти! ;)

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Състезанието по популизъм свърши. :) С изненадващ ход ББ взе "куклите и парцалките" на БСП и ДБ. :) И те не могат да му противоречат, защото застана, макар и временно, срещу позициите на Горанов и М.Стоянова.
  Смисленото по темата - https://www.facebook.com/PartiaKOD/posts/536174857027318?__tn__=K-R

 6. 6 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 280 Весело

  А руските апарати за изкуствено обдишване на коронясани избухвали кат бомбички, при това предизвиквайки и пожар в болниците.
  Вече поне 6 пациента са се преместили поради това, хм, в един по-добър свят.
  Пък Щатите още не били използвали тези, дет им ги продаде Рашата- каква прозорливост!

  https://www.golos-ameriki.ru/a/russian-ventilators-fema/5417609.html

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 925 Любопитно

  На хората им писна да ги лашкат насам-натам с някакви половинчати мерки и си я подкараха (почти) като преди без да чакат отмяната на това извънредно положение. И по пейките си седят, и бирички си пийват, и на никой за нищо не му дреме, животът продължава...

 8. 8 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 51 Неутрално

  Както по време на КППтата, не можех да разбера защо е по-добре да пътуваш с влак, а не с колата си, така и сега не разбирам, защо е по добре със самолет отколкото с колата си до Австрия например.

 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2656 Весело

  До коментар [#6] от "balgariez":

  Пък Щатите още не били използвали тези, дет им ги продаде Рашата- каква прозорливост!
  ===================

  Путенланд продаде хуманитарна помощ за 660 000 $:)))

  "Чуждестранен агент"
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1913 Весело

  До коментар [#5] от "plebs":"Състезанието по популизъм свърши. :) С изненадващ ход ББ взе "куклите и парцалките" на БСП и ДБ. :)"

  "Състезанието" едва сега започва! ;)

 11. 11 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Тук вече замириса на диктатура! Цярата власт в ръцете на... здравния министър. Той коли, той беси! Така де, за пред хората 😜

 12. 12 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Тук вече замириса на диктатура! Цярата власт в ръцете на... здравния министър. Той коли, той беси! Така де, за пред хората 😜

 13. 13 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Тук вече замириса на диктатура! Цярата власт в ръцете на... здравния министър. Той коли, той беси! Така де, за пред хората 😜

 14. 14 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Съжалявам, че коментарът се появи три пъти, нещо бутонът "изпращане" не реагираше.

 15. 15 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Хубавото е, че няма да ни облъчва щабът всекидневно с тъпотията си. За жалост, същото не важи за тиквата, който освен във форматите мутра с джип и житие Бойково (по Береану) ще намери и нов отдушник да запълва тв програмата и да облъчва овцете.

 16. 16 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 304 Неутрално

  С тези глоби не се спряха.

 17. 17 Профил на Nemain
  Nemain
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както го разбирам, туристите ще си веят д-тата, а нашите като се върнат - карантина. На поляната е по-опасно отколкото на кафе и остава възможността правителството да си вкарват в сила всички простотии, които им дойдат на акъла. Започва 2020 част 2, да видим как ще свърши този филм.

 18. 18 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Всъщност май не е точно така. Заповедите на Министъра на здравеопазването са издадени на основание закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Какво се случва със заповедите след спирането на неговото действие?

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2471 Весело

  До коментар [#8] от "avi29581655":

  По добре е за страните през които преминаваш. С колата ще спираш по бензинки и одморища и така може да разнасяш кво ли не. Със самолета летиш от А до Б и евентуално заразяваш само в Б.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Не виждам убедителна причина тези разрешения да бяха забранявани през този период. Вчера на пейките до община Варна седяха по един човек на пейка. И аз поседнах за 5 минути Е, и? Какво пречеше в заведения само на масите на открито да се седя? Всички приемаме,че бяха нужни 14-20 дни карантина, тъй като вируса е все още нов. И това бе достатъчно. на този етап се запзнахме с характера му и изолирваме болните, социалния живот се пренастройва на по нормални обороти. Библиотеките - можеше при спазване на дистанция само книгозаемането за продължи да работи. Все едно влизаш в магазин. Че и читални - разреждате масите като в сладкарница. Планини, градини, плажове - там много вирус ей. Тй бе най - голямата тъпотия в историята на човечеството. Няма ходите на чист въздух при вирусна инфекция на белите дробове, а ще дишате къщния.

 21. 21 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Хора, пазете се, от нас зависи да го приключим това. Не остана много. Очевидно е на огнища. Макс месец и сме ОК. Дано не отворят границите за болни англичани и прочее

 22. 22 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 650 Любопитно

  Значи промяната от днес е, че нищо не се променя?
  На това му се вика стабилнос'.

  Тъпак и дегенерат. Аполитичен безродник. Депресиран... от собствената си тъпота.
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  "Формалното му отпадане по-скоро цели да свали напрежението по политически и правозащитни теми, отколкото да промени особено правилата, по които страната живее в последните седмици."
  *
  Правилно. Нека всеки сам да си отговаря за здравето. Ама после да няма: "Ау, какво станА?" След като е ясно какво може да се очаква от недиспиплинирани индивиди.

 24. 24 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 90 Неутрално

  Що не въведат извънредни цени? Сиренето и месото да станат по 3 лева килото. Ама кой ще купи Левски е по важно.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 25. 25 Профил на Lili Sapunova
  Lili Sapunova
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не врат, а шия. Махнаха извънредното положение, за да си взимат заплатите.

 26. 26 Профил на nickbg
  nickbg
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Аз само да попитам, ако на здравния министър му хрумне да въвежда извънредни мерки за "обикновен" грип, шарка, алергии, настинка..., какво правим тогава?

 27. 27 Профил на ХонГилДон
  ХонГилДон
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хахахаха - на пейка и поляна в парка не можеш да седнеш, но в музей, кино и ресторант можеш?!
  Толкова скопени управляващи никога не сме имали!

 28. 28 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#4] от "Бай Гадьо":

  Е, точно там е проблема с пейките - кой ще ги дезинфекцира?
  В заведението, ставаш, дезинфекцират, сяда следващия.
  А на пейката - кой е седял преди това там - 10 човека? 20 човека? - и не е дезинфекцирано, защото няма как, няма и кой.

 29. 29 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Някой можели да ми обясни това отстояние от 1.5 метра как се мери? Сутринта докато отиваш пеш на работа се загледах в заведенията в центъра на София - Л., М. (до п.), пред Н., М. и на окомер установих, че да между масите разстоянието е 1.5м. +, но столовете се опират почти един в друг, т.е. клиентите на заведенията седят с гръб един до друг на разстояние не повече о т 0.5-0.7м. Това не е ли в нарушение на заповедта на МЗ?

 30. 30 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 489 Любопитно

  В парковете и на Витоша 2,5м дистанция, а в кръчмите 1,5м между масите??????????

  Тъпанари???

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Някой да не си помисли, че от здравния министър нещо зависи. Той само повтаря това, което са му наредили.

 32. 32 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 859 Неутрално

  А къде са хората над 62 г. или те са обречени на домашен арест? Не видях тази възрастова група в публикацията. На това му се вика неточна, подвеждаща информация.

 33. 33 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 764 Неутрално

  "Денят в който рибите изплуваха"

 34. 34 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Аз ли нещо не мога да мисля, или наистина има начин да се играе баскетбал на открито с всички на 1.5 м разстояние? Някой да ме светне моля.
  Толкова недомислици, че не е истина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK