На живо

Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

© Юлия Лазарова"Дневник" следи на живо ситуацията в България". Новините, свързани с пандемията по света, следете тук.
Свободните разходки в градски градини и паркове ще са разрешени по време на извънредната епидемична обстановка в страната, която е до 14 юни, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той уточни, че се позволяват разходки в зелените площи, но забраната за сядане на пейки остава в сила. По думите му всичко това може да се промени според броя на заразените с коронавирус.


Ананиев добави, че има разлика между заведенията и пейките в парковете, тъй като персоналът в тях може да дезинфекцира често местата за сядане. Министърът обаче подчерта, че в заведенията не трябва да се използват възглавнички за сядане, защото не могат да се обработват с дезинфектанти.

Ако се разреши отварянето на детски градини, то децата в групите трябва да са не повече от 10-12. На всички работещи в подобни институции ще бъдат направени тестове дали са заразени с коронавирус и периодично ще се наблюдава здравословното им състояние, както и това не децата. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Поставянето под 14-дневна карантина на всички влизащи в България няма да отпадне, обяви здравният министър Кирил Ананиев. На брифинг в Министерския съвет той уточни, че отпадането на тази мярка няма неговата подкрепа и за момента не се обмисля промяната ѝ. Той подчерта, че поставянето под карантина ще важи както за български, така и за чужди граждани.


Така той отхвърли идеята на министъра на туризма Николина Ангелкова, която поиска чужденците да влизат в страната с попълнена декларация, че не са болни от коронавирус. Предложението ѝ беше в опит да се спаси летния туристически сезон.


Ананиев все пак добави, че ще се водят преговори и може да има промяна на тази мярка, но не даде прогноза кога ще стане това.

Ако една седмица има високи стойности на установени заразени с коронавирус, част от по-строгите мерки, които в последните дни бяха охлабени, отново могат да се върнат. Това обясни здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг в Министерския съвет. На него той обяви, че страната ще е в извънредна епидемична обстановка до 14 юни.


Той добави, че трансплантациите вече са разрешени, както и свободното придвижване на хората в градските градини и парковете.

Брифинг в Министерския съвет на здравния министър Кирил Ананиев след проведеното извънредно правителствено заседание, на което беше обявена извънредна епидемична обстановка в страната до 14 юни.


До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

След извънредно заседание на Министерския съвет беше решено в страната да бъде обявена извънредна епидемична обстановка до 14 юни.


"Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му", пише в съобщение от пресслужбата на кабинета.


В 20:45 ч. здравният министър Кирил Ананиев ще даде извънреден брифинг в Министерския съвет.

Данни за заболелите ще се съобщават само веднъж на ден

Националният оперативен щаб ще съобщава данните за заразените с коронавирус само веднъж дневно, предаде Би Ти Ви. В 17 часа днес медиите не получиха традиционното съобщение за установените случаи на заразени към този час, а в пресцентъра на министерството на здравеопазването вече не отговаряха на позвънявания. Пред телевизията оттам са коментирали, че вече информацията ще се подава само в 8 часа сутринта. Такава е и информацията в следващата графика:Наскоро традиционните брифинги на щаба бяха сведени до един път дневно - само сутрин, а впоследствие пред медиите започна да се появява само секретарят на щаба Димо Димов. Председателят на щаба Венцислав Мутафчийски и останалите членове вече се появяват само на брифингите в четвъртък.

Депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Мустафа Карадайъ внесоха в Народното събрание проект за промени в Закона за ДДС, който предвижда намаляване на данъка от 20% на 9% за нощувки в хотели и за някои детски продукти. Вчера след среща с представители на ресторантьорския и хотелиерския бранш премиерът Бойко Борисов обеща от догодина намаляване на ДДС на 9% за заведенията и развлекателния сектор, категоризирани по Закона за туризма, а по-късно се разбра, че се подготвя такова намаление и за книгите. Повече за предложението на ДПС четете тук.

Обществените превозвачи ще бъдат подпомогнати с грантове, обяви министърът на транспорта Росен Желязков пред Би Ти Ви. Той заяви, че обсъжда със социалния министър Деница Сачева и вицепремиера Томислав Дончев подобна мярка и до дни тя ще бъде представена. По думите работещите в този сектор са около 25-30 хил. души. Според него общественият транспорт е сред най-засегнатите и затова грантовете ще са дават паралелно с парите по мярката 60/40. Желязков допълни, че новата мярка ще може да се прилага няколко месеца.

Промените в Закона за здравето, които позволяват правителството да въвежда "извънредна епидемична обстановка", ще бъдат обнародвани още днес в извънреден брой на Държавен вестник. Това съобщи пресцентърът на Народното събрание. По-рано президентът Румен Радев подсписа указ за обнародването на закона и той вече е получен в Държавен вестник. С обнародването им промените ще влязат в сила.

Радев пусна Закона за здравето, но ще сезира Конституционния съд

Държавният глава Румен Радев подписа указ за обнародване на промените в Закона за здравето, които дават възможност правителството да обявява т.нар. извънредна епидемична обстановка. Така противоепидемичните мерки срещу COVID-19 напрактика се легитимират от утре - 14 май. Президентът обаче ще сезира Конституционния съд за определени текстове в закона. Повече четете тук.

Столични детски градини са пуснали анкета към родителите, с която се проучват нагласите им за евентуалното връщане на децата в общинските заведения. Пита се дали членове от семейството работят на първа линия в борбата с коронавируса, кой се грижи за децата по време на извънредното положение и дали биха пуснали децата си на градина при такава възможност и при какви условия. Повече четете тук.

Джамиите в България се връщат към нормалния режим на работа от 15 май. Оттогава петъчните и общите молитви, които бяха прекратени заради коронавируса, се възобновяват със заповед на главния мюфтия Мустафа Хаджи. Все пак в мюсюлманските храмове ще има някои ограничения. Повече четете тук.

Най-голямото специализирано изложение за архитектура, строителство и обзавеждане СТРОЙКО ЕКСПО ще се състои от 21 до 25 октомври 2020 г. в НДК, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Първоначално изложението бе отложено за края на май. Екипът на изложението започва активно работа по подготовката на есенното 53-то издание. Записването започва от днес. Запазват се всички договорени партньорства и акценти в съпътстващата програма.

Борисов няма да ореже плащанията за инфраструктура

Правителството не възнамерява да ограничи плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината. Така то смята да подкрепи инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор. Това написа в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов след като днес кабинетът отчете добро изпълнение на бюджета за първото тримесечие. По повод влошената прогноза на Европейската комисия за състоянието на българската икономика, Борисов залага на бързото икономическо възстановяване. Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин, казва той.

ЕБВР очаква 5% спад на икономиката за България

Рецесията в България ще е сериозна, като възстановяването до нивото от миналата година няма да се случи преди 2022 г. Ако 2019 г. е приключила с растеж от 3.4% от БВП, то през 2020 г. това ще бъде заличено и резултатът ще е -5% от БВП. Това не е най-лошият резултат в района, а и фискалната позиция и нивото на дълговете на България ѝ позволяват да смекчи удара. Но е факт, че свиването реално ще е с 8% от БВП спрямо очакванията допреди няколко седмици. Това гласи най-новата прогноза на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).


Подробностите можете да прочетете тук.

аЗемеделското министерство въведе нов вид извънредна помощ, която трябва да подпомогне предстоящата реализация на реколтата от череши. Ще бъдат отделени 1 млн. лв. за преработката им, става ясно от решение на управителния съвет на фонд "Земеделие".


Подробности по темата можете да прочетете тук.

Премиерът Бойко Борисов позволи на дванайсетокласниците да проведат в двора на училищата си тържественото изпращане на завършващия випуск, което се състои в края на всяка учебна година. Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще изготвят протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците.


Още по темата вижте тук.


Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

© Анелия Николова

През периода януари - март износът на стоки от България за трети страни намалява с 2.7% в сравнение със същия период на 2019 г. и е на стойност 4.8 млрд. лева, показват данните на Националния статистически институт. През март, в средата на който бе въведено извънредното положение, спадът е с 8% спрямо година по-рано и е за 1.5 млрд. лв., показват данните.


Повече четете тук.

Зоопаркът, библиотеки и галерии отварят

Зоологическата градина в София, Столичната градска библиотека и филиалите ѝ в районите "Сердика", "Люлин" и "Студентски" отварят врати за посетители от утре - 14 май, съобщиха от Столична община. Музеят за история на София възстановява работата си от 18 май, понеделник, а ден по-късно и Столичната градска художествена галерия. Столичната община, заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти, съобщиха от общината.


Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

© Георги Кожухаров

Малките фирми ще могат да подават заявление за безвъзмездна помощ от 3 до 10 хил. лв. от 14 май. Това обяви управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" след като схемата не можа да започне в понеделник както бе предвидено. Тогава сайтът за кандидатстване не бе достъпен, което доведе до напрежение сред кандидатите, тъй като класирането се прави по реда на постъпването на документите до изчерпване на финансовия ресурс. Той е общо 173 млн. лв. и е безвъзмездна помощ.


Още по темата тук.

Как се развива заразата в България според данните на Националния оперативен щаб.


Държавата иска авиокомпаниите да започнат да обявяват на сайтовете си какви са правилата за влизане в приемащата държава. Това са обсъдили външният министър Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков. Нововъведението е провокирано от случая с българските сезонни работници, върнати от Франция, защото нямат право да пребивават там. Пред "Нова телевизия" Захариева подчерта, че и в двете държави има ограничения и французи също няма да бъдат допуснати, ако пристигнат в България без да имат разрешение за постоянно пребиваване. "Постоянно предупреждаваме:"Не пътувайте", каза Захариева и призова за пореден път хората да се информират от сайта на Министерството на външните работи преди да си купят билет.

Заразените са вече 2069

Заразените в страната са вече 2069, показват данните на Националния оперативен щаб. За денонощието новите доказано заразени са 65 като 25 от тях са настанени в болница. Направени са 1387 PCR теста. Общо вече направените в страната такива тестове по данни на щаба са 60 100 или 8585 на милион души.


"Към настоящия момент се запазва огнищният характер на разпространение на коронавирус на територията на страната с ясно проследими епидемиологични връзки. Това позволява своевременно откриване на контактните лица и тяхното изолиране в болнични или в домашни условия"


Девет нови случая има на деца от областите София - 6, Разград - 2, Видин - 1. Има нови 7 случая на медици - трима лекари, 3 медицински сестри и санитар. Те са по двама в Пазарджик и Плевен и по един в Пловдив и Сливен. Димов предупреди, че облекчаването на ограниченията не трябва да неглижира мерките в лечебните заведения.


Общо 365 в болница като 51 са в интензивни отделения. Активните области на заболяването са 12


Излекувани са нови 23 души.


Трима са починали за денонощието, с което общият им брой става 96. Това са мъж на 43 г. от Пазарджик с диабет и други заболявания, жена на 83 г. във Враца от дома за стари хора от Кула с множество заболявания и мъж на 80 г. с хипертония и операция заради туморно заболяване.


Очаква се днес финансовият министър Владислав Горанов да представи състоянието на държавния бюджет. Това трябва да стане по време на заседанието на правителството, съобщи Българското национално радио. В него не е заложена точка за промени в ставката за ДДС за ресторантьорите и книгите, въпреки че вчера бе обявено, че днес трябва да бъде оформено предложението на управляващите за антикризисните мерки.

Съветът за електронни медии ще обяви на днешното си заседание резултатите от извършено наблюдение във връзка с отразяването на темата с Covid-19, съобщи БНР. Наблюдението на медийния регулатор на радио и телевизионни програми е проведено в периода 13 март-12 април, а целта му е да проследи отразяването на темата за Covid-19 и въведеното с решение на Народното събрание извънредно положение в страната.


Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

© Цветелина Белутова, Капитал

От днес България вече не е в извънредно положение, което бе наложено заради пандемията с коронавируса. Повечето от действащите ограничения, както и мерките в подкрепа на бизнеса и работещите, ще продължат да действат в следващите два месеца. Това е записано в промени в Закона за здравето, приети снощи. Повече по темата четете тук.


Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

© Надежда Чипева, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  Днес е изключително важен ден за страната ни, очакват се горещи събития и новини.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Весело

  Вирусите се познават .......нормално и обективно !

 3. 3 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Е как - как?! Мисирски! Интелектуалното ниво на журналистите и репортерите се конкурира успешно с това на Боко Левския 😁😁😁

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1325 Любопитно

  Та, колко са новите случай, че не разбрах?
  Девет деца и седем медици ли?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3063 Неутрално
 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 465 Весело

  След разпускането на ЩАБа за борба с коронавируса, ще назначи ЩАБ за спасяване на ФК Левски.

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4579 Любопитно

  "Заразените са вече 2069"..... На коя дата отваряме летния сезон че забравих?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Защо?

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Весело

  До коментар [#8] от "victortrt":

  Стой и гледай, първата вече е факт.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Ами и работа си имаме, но добре.

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 573 Любопитно

  ... след направени 1387 PCR теста...
  —цитат от коментар 0 на статията


  Питам се какво ли ще стане, ако за един ден направят 5000 теста.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4579 Весело

  [quote#11:"дедо Андро"][/quote]

  Ти какво правиш сега? Клатиш стабилността ли с този въпрос?:))))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 286 Весело

  Некоú ще Омрат, други нема.
  "Естествения отбор" никой не го е отменял...
  Та- яжте, пийте и си носете новите дрехи, думат бабичките (ツ)

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4380 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  До дни. Парите не спят. Пералните - СЪЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2598 Любопитно

  До коментар [#11] от "дедо Андро":

  Тогава гръцкото министерство на туризма ще се оттегли от проектоспоразумението за свободен достъп на бг туристи 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 286 Весело

  Навремето на баба Чума са правели обреден хляб. Едни ú се молели, други я кълнели. Двама близнаци преоравали около селото- да не влезе...
  Други бегали у гората у колиби и землянки- "дето има шума, нема чума!).
  Та можем опита- белким и да хване дикиш, за разлика от илачите на тия с големите плешиви глави, дебелите очила, белите престилки и многото дипломи (ツ)

 17. 17 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#11] от "дедо Андро":

  Ще намерят 200-250 ,или 4-5%.Това според статистиката до сега .От тях поне 150 ще са без никскви симптоми

 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Схемата е ясна, връщат се няколко мангала от чужбина и маалата пламва !!!

 19. 19 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Уникум значи при 1-2 заразени затвориха цялата държава, а при 60 нямало нужда. После защо се били Гаврило с държавата? Ми то няма държава, всичко се командва отвън.

 20. 20 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Май си продължаваме с "правилната статистика" - по един заразен на 20-22-23 теста. И така до кога? Така май няма да преборим тази гадория? Въпроса е риторичен. Продължаваме да не знаем какво по дяволите се случва с онези първи 200 доказано заразени. Какво ще стане когато решат да направят 2000 правилни теста, или на правилното място? Три дни поред ще имаме колкото им трябват като бройка.
  И така до края на света. Няма идея колко са болните и как да се справим с положението,няма самосъзнание на Ганьо от една страна да се спазва каквото и да било, от друга да се осъзнае и съвземе от летаргията и да протестира.Сега ше се занимава Ганьо с Левски. Нищо против отбора само да кажа. Или със морето, на Гърция. Но не и с правилните теми.
  Ето ви един лекарски клип защо броя на тестовете е важен: https://www.youtube.com/watch?v=osl7hdyzQr4

  И ще завърша отново със същото - не е възможно статистически, всички дни да има по 1 заразен на 20-22 теста. Единствено и само по толкова.

 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#20] от "Sergei Gorbachov":
  И защо да "не е възможно статистически"?
  Още през март масовото тестване в Ю Корея при около 250 000 теста, направени почти на случаен принцип се показа, че около 3-5% от популацията си го има този вирус, като много малка част от тях показват симптоми и още по-малка се разболяват, от които някои умират ако имат няколко тежки други заболявания.
  При нас е около 5%, малко по-високо, но тук не е на случаен принцип - рискови групи, в гнезда и пр.
  Ако бяха тествали масово и детайлно 60 000 души за ешерихия коли бактерия щяха да намерят почти у всички, като малък % щеше да имат и от опасните щамове които наистина могат да те разболеят лошо. И ако ги бяха намерили и в починали можеше "епидемия" от е коли да обявят, на базата на числата.
  Същото е и с другите грипове А, Б и пр. Със сигурнсот ги има, но не мерят а тях

 22. 22 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#20] от "Sergei Gorbachov":

  Що да не е възможно? В Танзания излязоха положителни проби от коза, папая, хлебно дърво и др. Сега ако си тестваме черешите кой знае. Все пак всички тестове и консумативи за тях идват от едно място.

 23. 23 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бойко Борисов пусна корона вируса за да може да краде пари.
  Да живее нашият вожд С. Трифонов

 24. 24 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Бойко Борисов пусна корона вируса за да може да краде пари.
  Да живее нашият вожд С. Трифонов

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1730 Весело

  Какво ли си мисли тигърът от софийската зоологическа градина на снимката? "Сега и мен ще ме заразят като братовчеда от Ню Йорк..."

 26. 26 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "k_":

  Не сте разбрали коментара ми правилно. Не е възможно за толкова време всеки ден да се получава едно и също съотношение на заразени към брой тестове. Ние поддържаме всеки ден на един заразен на 2022 теста направени.Това съотношение статистически е невъзможно да остане толкова време без промяна, освен ако данните не се създават изкуствено или манипулират с други думи. Направете си ако искате експеримент с нещо. Това е статисти1ески невъзможното, дори и в рамките на статистическата грешка. Не го казвам като теория на конспирациите, а като наблюдение.
  А ако данните така явно се манипулират, то тогава има много въпроси, на които една конкретна група хора трябва да отговори. Но там вече ще отидем в консираториката, риториката и други теории, с които не е добре да се захващаме.

 27. 27 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":

  24 май всички на Бетономорието, нареди Ангелкова. Ако някой още не се е заразил- надяваме се на внос от Англия.

 28. 28 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Започва се с “разрешенията”, зер, има да печели избори

 29. 29 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Нищо. От първи юни връщаме КППтата. 😁

 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#26] от "Sergei Gorbachov":
  1 на 20-22 е 5% от извадката положително.
  Толкова колкото е в Ю Корея при 250000 теста направени бързо в началота на март.
  Извод: Вирусът го има в около 5% от популацията навсякъде по света в определен момент. Ако продължат да мерят от сега до Нова Годино и по-нататък пак по толкова ще намират. Ако тестват двойно ще намерят двойно повече. Ако намалят и спрат да тестват - ще намелее и "изчезне" Ако почнат да тестват за наколко различни вируса масово като за този ще наерят и от тях в постоянно отношение.
  Повечето от тези хора имат вирус, но не са болни.
  Болните ще се увеличават през еснно-зимния сезон когато имунната система на повече хора отслабва, и съответно ще се вдигнат числата и тежки и смъртни случаи.
  Например ако през лятото имаш 5% от носителите (не от всичките опробвани!) болни, през зимата може би ще са 10-20.


 31. 31 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Е< много ясно.
  Инфраструктурните обекви вече са обещани на нашите хора.
  Тези пари трябва да се усвояват.

  А, за всички неудобни въпроси- без коментар. Нинова ме атакува, отново.
  Долу комунистите и БСП.

 32. 32 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  Започва се с “разрешенията”, зер, има да печели избори
  —цитат от коментар 28 на Ksharp


  Вие последно кое предпочитате - разрешенията или забраните?

 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Тоест извънредното положение се продължава. Не е врат, шия е.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 743 Весело

  Ай, честито!!!
  Нали си ходихте за Великден и Гергьовден на село - май се изпозаразихте!А и циганите никой не ги контролираше - сега в болниците са те, а когато ви потрябва на вас - няма да има място.
  И пак мислете за Гърция - лято, море, как да идете и подобни!

 35. 35 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#33] от "EU defender":
  А, има разлика.
  Или стоиш 14 дена в карантина или бецалиш 100 кинта за "бърз ПСР тест"
  МАРОДЕРИ!
  Продавачи на СТРАХ.
  С подкрепата на цялата репресивната сила на държавата.
  Това и най-щуравия холивудски сценарист не би могъл да го измисли.
  МАРОДЕРИ!

 36. 37 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 472 Весело

  Преди дни си говорихме с брата, че очаквам в последния момент политиците да изсмучат от пръстите си продължаване на мерките. Каква невероятна футболна драма !!! 😄

 37. 38 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 153 Неутрално

  Тия вече абсолютно се ебават с хората. Навсякъде правителствата действат последователно от по-строго към връщане на нормалния живот. Само тук тия боклуци са иди ми дойди ми. Навсякъде затвориха църквите по Великден, дано нашите, големите мутрохристияни, клекнаха пред поповете. Гадни йезуити, гледат да се харесат на всички, за да се стигне до това положение. Заслужават масови протести и измитане на улиците с тях!

 38. 39 Профил на Silence
  Silence
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Я марш всички по кръчмите, само над 60 годишните вкъщи, че министърО каза те да са хоум офис. Това вече дъното на дъното на мозъчните клетки на управляващите ни...

 39. 40 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 653 Любопитно

  Тези му действия ще му изядат главата. А можеше да излезе пред хората и да каже: Сбъркахме, подведоха ни. И да се опита да закърпи положението с икономиката.
  Гъз глава затрива

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 40. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#37] от "VeLikoV":
  Сега поледната им "опорка" е "Ами ние не знаехме и не знаем какво става."
  И това не е само у нас.
  Всички по Света все едно са си плюли в устата.
  Като почнеш от някъв шарлатанин в Щатския Сенат дето каза по смисъл абсолютно същото и стигнеш до нашето деде Киро Ананиев.
  "Не знаели", "Не разбирали"...
  А ПСР тестове могат да продават без проблеми да си откупиш свободата да си вършиш работата, да ходиш където си искаш и изобщо да бъдеш СВОБОДЕН човек.

 41. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Гледам на живо Киро и нещата се заформят надълбоко.
  За децата и служителите на детските градини ще се налагат постоянно ПСР тестове.
  МАРОДЕРИ!

 42. 43 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 153 Неутрално

  *само нашите, големите мутрохристияни

 43. 44 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Ангелкова питал ли е ? Бай Киро ? 😁🤣😭

 44. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Питам се какво ли ще стане, ако за един ден направят 5000 теста.
  —цитат от коментар 11 на дедо Андро


  65*5000/1387=234 заразени.

  Но е празно пилеене на тестовете и излишно натоварване на лабораториите на Муфтаджийски и Кантарджиев, достатъчни им са 2500 теста за да надминат фаталните 100 заразени и да ни забранят отново ходенето по парковете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 45. 46 Профил на Vicente Tsvetkov
  Vicente Tsvetkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Утре (14) нямаше ли някакъв протест срещу цялата ситуация в София?

 46. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Тоест извънредното положение се продължава. Не е врат, шия е.
  —цитат от коментар 33 на EU defender


  Точното наименование е "Извънредното Крадене".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 47. 48 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ах, вашта роднина.....и какво сега - в Европа разхлабват мерки, тук си ги затягаме пак, затова и бързаха с този "измислен" закон.....

 48. 49 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 450 Гневно

  Това няма да мине. Хората разбраха, че нямате абсолютно никакви достоверни данни, на които да базирате политики и вземанте на решения, така че баста!

 49. 50 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Схемата е ясна, връщат се няколко мангала от чужбина и маалата пламва !!!
  —цитат от коментар 18 на valtoro

  Пишете абсолютни глупости !
  Хайде да спрем с вменяването на вина ,моля ! И предлагам да има мааалко повече умствено усилие преди да се пльосне поредния “логичен” извод.

  Истината е , че на никой - нито на самите хора , поради това и на властите , не им пука какво се случва с живота им. Важното е да има купон и да се Фърлят салфетки , пък на другото съм му е& Ал мамата , не се отнася за мен , аз съм безсмъртен....... 50. 51 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 754 Гневно

  Няма понятие “извънредна епидемиологична обстановка” и каквито и напъни да се направят от юристи или даже с помощта на някои от вас, не може да стигнете до дефиниция, която да не може да се тълкува многозначно!
  Има епидемия и за нея има критерии!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 51. 52 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#30] от "k_":

  Ако 4-5% от хората имат вируса, но се тества примерно семейство на заразен, то там се очакват да речем 40%- поне и жената(В махалата 3 деца са малко даже.). При тест в отделение със заразени пак някак си 5% не върви. В същото време може за има групи с 0 заразени на 100 човека.
  Когато се тества не с 250000 теста повечето на случаен принцип, а с малки групи, вероятностите се изместват- днес ще са 10%, утре 2% и т.н. Даже и в Южна Корея едва ли всеки ден са били по 4%.
  Та спорът е доколко може всеки ден да е близък до предния независимо от това къде и каква извадка се тества- контактни на заразен или случайни. В статистиката такава еднаквост няма и затова в нея винаги се работи с осредняване. Даже и за точните науки няма еднаквост при експерименти. Пробвай за мериш лабораторно ток, сила и т.н. След 10 опита ще имаш 10 различни, макар и много близки, резултата въпреки ясния закон и контролираната среда.

 52. 54 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#48] от "it4":

  Абе, и в Европа е същия хаос. В Германия дали не затвориха град заради заразените в месокомбината, с които минаха 100 човека на 40000 население при норма 50 на 100000?
  Че и тия дни нещо ведомства почнаха да затварят заради заразени. Каква ще е файдата да пуснат да работиш, ако ще ти затворят офиса за две седмици заради някой разболял се?

 53. 55 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Коронавирусът в България: До 14 юни България е в извънредна епидемична обстановка

  Няма нищо сигурно . Пандемията умря , да живее епидемията . Разликата е само в първите три писмени знака . които всъщност не значат нищо на български . Както не значат нищо различна за българина пан и епи демия . И затова - до сега ,било ,каквото е било . От тук нататък - както си е било. Както имаше извънредно положение , така ще бъде и без него . Както има срок до 14 , така воже да бъде и до четвърти . Както продължават мерките , така могат да се затегнат или разхлабят . Ете затова е нужен Закона - да се ползва като индулгенция за некадърността на управниците да измислят чалъм за да разхлабят душата на хората . Като тях сега и баба знае .

 54. 56 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#52] от "атанас":
  При 250 000 теста направени в относително кратък времеви период, няколко седмици през март "жената, децата и пр." нямат значение. В Ю Корея го направиха горе-доле рандомизирано, за да избягнат "биаса" или "влиянието" на експирементатора.
  Показа 3% носители към този момент (първите седмицина март). После числото общо взето не се променя много. Да, с тестовете може да се прави много игра и тя се прави за различни цели, като се разчита на неразбирането на тия неща от хората.
  Дейвид Кънингам, нобелов лауреат, в книгата си "Мисленето" (на български) има блестящи примери в потвърждение.
  Аз лично съм изненадан от реакцията в глобален мащаб на грубо използване на този "дефект" в рационалното мислене на хомо сапиенса с чисто комерсиални цели.
  Дали в Икономедия не знаят и разбират, че например инфографиката дето я пущат с ръстовете е манипулативна?
  Или в Джонс Хопкинс, или в уърлдометер?
  Ходих си в прованса, забутан - е ми там в най-обикновена селска кръчма спорят, дърлят се по темата, ама всички са на единно мнение, че колкото повече пробват, толкова повече ще намерят.
  Е как става така, кажи ми, че в тъпа селска кръчма "имат усещане" за тия неща, а в Икономедия, Джонс Хопкинс, дори самият Фаучи нямат?
  Как стана така, че селски трактористи, пияници за един-два месеца се усетиха за какво иде реч и почнаха наистина да разбират от математика и от основи на статистиката дори, а другите продължават де се правят на маймуни?
  Има ли някой, тук в тоя форум, да не е наясно, че ако се правят повече тестове, ще се намерят повече "носители"?
  Симпатягата "Николов" с неговите геометрични прогресии го изключваме.
  И тогава следващия въпрос е - Защо тогава представят данните в инфографиката с това "катерене" очевидно манипулативно?
  Навремето през соца държахме задължителен изпит, във всички специалности в университетите - Политическа Икономика.
  Е, ми това е - ковид е политика и икономика.
  Нищо друго.
  Данните за общата смъртност в Европа показват кристално ясна зависимост от политическите граници и икономическото състояния на различните държави.
  Знам, че съм досаден, но ще продължавам да давам връзка към линка, а който разбрал разбрал.
  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/ 55. 57 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 788 Неутрално

  България е в извънредна епидемична обстановка

  А в България са се пръкнали ИЗВЪНРЕДНО много изпростели и изтрещели икономисти - бюджетари и вирусолози -епидемолоци , които кой знае по какъв начин са заели генералски пози на кота наблюдателен пункт и въвеждат по усмотрение ИЗВЪНРЕДНИ епидемии . На мястото на или между РЕДНИТЕ епидемии . " звучи толкова авторитетно и научно , колкото и "Петролопродуктопровод ". " Дума с високонаукодълбочинно значение .

 56. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 59 Профил на VeLikoV
  VeLikoV
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#41] от "k_":

  Те дори опорка нямат. Затова и решенията им са толкова хаотични. Последователни са само в измислянето на нови проектозакони за налагане на ограничения, за глоби.

  Относно PCR тестовете - не смятам, че дават свобода, защото не те имунизират, но могат да спестят 14-дни, да позволят на човек пътуване по работа. В тази връзка не намирам отговор за себе си на следното разминаване - подложените на PCR тестове (хора без симптоми) в МВР и други държавни институции са "здрави" но когато се завърнеш от чужбина извадиш от джоба си 100 лв. и си отрицателен, пак си "под карантина". 🤔

 58. 60 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Ако една седмица има високи стойности на установени заразени с коронавирус, част от по-строгите мерки, които в последните дни бяха охлабени, отново могат да се върнат.

  От началото на инфекцията , общия брой за седмица на разболелите се , винаги в края на текущата броя е по- голям от броя на предшестващата . Ако има непрекъснат ръст на седмична база . тогава защо се разхлабиха някои мерки? Ако сега една седмица има четири дни по 15 по един 90 , 80 и 70 а прдишната е имала седем дни по 50 , то коя седмица ще е със завишени стойности ?. Май според това ,накъде ще подухне вятъра и как ще е станал бюджетаря на сутринта .

 59. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  До коментар [#59] от "VeLikoV":
  Следя горе-доле нещата и считам, че опорката "не знаем какво става" е най-актуалната в момента.
  Не само у нас.
  Преди седмици, месец беше - "Спасяваме здравните системи"
  Още по-предната (тая я играха първи италианците - трупове и изключване на вентилатори".
  "Не знаЕМ какво става" след месец-два ще стане "Не знаеХМЕ какво става".
  Това при положение, че ноември на изборите в Щатите имаме ясно определен вот.
  Ако мога да си позволя да спекулирам нещата там ще бъдат на кантар.
  Ще броят бюлетини, ще се съдят и е напълно вероятно да няма решение до следващата година.
  Есеннната вълна от грип ще дойде, броят трупове и пр.
  Големите глобални соц медии ( Фейс, гугъл, туитър, майкрософт и пр.) са определени - те вече влизат твърдо с бутонките в предизборна борба с цензура и пр.
  СЗО е ясна. Директно казва, че ще се ходи с ферджета, докогато те кажат.
  Европа политически и икономически следва САЩ, а там е непредвидимо в момента как би се развил политическия процес.
  Според мен са налице две възможности:
  Ковид случая е "залпа на Аврора" и т.н. "златен милиард" на планетата преживява това което ние (повече руснаците) сме преживяли миналия век през етапите - "ентусиазъм", "икономически бум", "застой", "колапс" и това ще бъде за десетилетия.
  Другата опция е ковид фъсва като "празна гилза от Аврора", но това също ще има последствия и за десителития някой ако някой си позволи да се изцепи като малкото Грете "Искам да се паникьосате!" публично ще бере ядове.
  Към момента за мен не ясно какво ще стане.
  Ще поживеем, ще видим...


 60. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#56] от "k_":

  То никой не казва друг основен проблем. Ако днес хванат заразен и тестват контактните с него, то може да хванат и 0 положителни. При тест, който засича вируса поне 5-9 дни след заразяване, еднократно тестване днес няма как да е достоверно. А къде правят повторни тестове на тия групи? Даже в карантинираните изцяло населени места не направиха и по веднъж масов тест. За едно село беше и смешно. При намерени и дарени тестове за всеки жител повечето накрая се върнаха и така и не стана ясно къде ще се ползват. Извадката в Пловдив дали почна? От месец я говорят и аха утре се почва тестването... И какво ще покаже, ако я влачат 2 седмици да взимат пробите? Май капацитетът на Свети Георги(болницата на ВМИ) е за 90ина теста на ден. Поне за толкова говориха, като обявиха откриването на лабораторията. 1000/90 прави 12 дни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK